Jump to content

Digitālais leņķmērs (var noderēt antenas regulēšanā)


RimaNTSS
 Share

Recommended Posts

Sveiki! Dažreiz mēģinot noregulēt SAT antenu saskaros, ka nebūtu slikti ja varētu diezgan precīzi pamērīt leņķus un runa iet ne tikai par vertikāles uzstādīšanu. Beigās pasūtīju no e-bay tādu mantiņu http://www.ebay.com/itm/260848382418?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 pēc 3 nedēļām atnāca ar. Izmaksāja 44 USD un vēl Latvijas pastā nokāsa 2,38 Ls kā muitas nodevu un vēl 1 Ls par par kaut kādu mistisku apkalpošanu. Bet tie ir sīkumi, galvenais, ka aparāts ir rokās.

Pirmie iespaidi: Diezgan smags, tātad nav tikai plastmasas gabals. Baterija nāca komplektā, kaut tā varētu būt nevis tablete bet kaut vai AAA pirksts. Korpusa apakšējā daļā ir divi mazi bet spēcīgi magnēti, kas notur aparātu pie metāla. Apgriežot aparātu kājām gaisā apgriežas arī cipariņi uz ekrāna, tā kā tos atkal ērti nolasīt. Ļauj mērīt leņķus no horizontālā līmeņa kā arī no jebkāda cita leņķa. Pēc pogas Hold nospiešanas ir iespēja nofiksēt ciparus un nolasīt tos jau pēc aparāta noņemšanas no virsmas. Leņķus mēra ar precezitāti 0,1*. Redzēsim, kā tas sevi parādīs reālajā darbā, domāju ka būs OK.

No pagaidām pamanītiem mīnusiem izņemot bateriju, ON/OFF poga ir diezgan paliela un var ieslēgt aparātu kabatā un tad, droši vien, baterija izdomās kalpot neilgu laiku.

post-78751-0-45542200-1327509724_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ja godīgi, tad nesaprotu, kādus leņķus var ofseta antenai mērīt? Katrai antenai tak leņķi ir savādāki. Kādreiz parabolai gan vajadzēja 25 grādus iestādīt, bet to elementāri varēja ielikt ar "uglomer bitovoi" par pāris latiem. Antenas kronšteinu var iestādīt ar līmņrādi un 0,1 grāda precizitāti tam darbam nafig nevajag. Ko tad ar to verķi merīt?

Link to comment
Share on other sites

Es par ofseta antenām vismazāk arī domāju. Personīgi, pēdējolaik tieši ar parabolām ņemos un šis leņķmēris var palīdzēt to nodarbi padarīt precizāku. Kaut vai Dienvidu precīza uzstādīšana nu un par vertikāli pats par sevi saprotams. Tāpat arī Toroidālai antenai skew ir diezgan kaprīzs leņķis, kuru vēlams ļoti precīzi uzstādīt.

Link to comment
Share on other sites

Ja parabola jāregulē, tad protams, bet vienalga tak tur pietiek ar 1° precizitāti. Tāpat antena pa vertikali jaregulē uz maksimālo signālu. A km Tev precīzi dienvidi jāzin. Paņem pēc šitās bildes apskties uz kuru koku vai stabu antena jāpagriež un viss gatavs.

http://www.dishpointer.com/

Link to comment
Share on other sites

Nu kā kam Dienvidi ir vajadzīgi parabolai?! Tas tač ir viens no galvenajiem iestādījumiem, vinlaicīgi ar vertikāles Austrumi-Rietumi virzienā. Var jau protams arī bez priboriem un tikai pēc maksimāliem signāliem no satelītiem jo beigās tas tā arī būs. Dishpointers ir labs rīks, bet nelāuj antenu precīzi uzstādīt, ja tikai antenai nepiestiprināt kādu lāzerpointeru un tēmēt. JA man vajadzētu to antenu vienreiz uzstādīt un tad tikai skatīties TV tad jau nebūtu nekādu jautājumu, bet lieta ir tāda, ka interesē pats process.

Edit: Jo lielāka parabola jo lielāka precizitāte ir nepieciešama. Šodien ir 1,80cm, bet kas būs ja vienreiz parādās 2,5m?

Labots - RimaNTSS
Link to comment
Share on other sites

Jā, atcerējos, kādreiz, kad lika grozāmās antenas uz polaro asi, tad tiešam zimeļu-dienvidu virziens bija aktuāls. Man gan jau tas sen aizmirsies, jo tagad lētāk un vienkāršāk sanāk salikt daudzas galvas, nevis grozīt antenu.

Link to comment
Share on other sites

Lētāk jā, bet vai interesantāk? Un man nebija kam aizmirsties, tā kā sanāk visu no "0" apgūt, labi, ka ir internets un biedri, kuriem tas jau kādreiz ir bijis. Un antēna uz polārās ass neizslēdz iespēju turēt citas antenas ar vairākām galvām, ja nu sanāk luste un ir vēlme tiešām TV paskatīties.

Link to comment
Share on other sites

Es savulaik biju piešāvie polāro asi iestādīt pēc SATfidera "mūzikas". Vienkārši pēc pīkstiena fiksi vien visus leņķus iestādiju. Sen gan tas bija, bet saka jau, ka meistarību nodzert nevar :sarkasms: . Pirmākumos caur trubu pat tikus skatījies uz polāro zvaigzni, bet nu tas gan bija pirms vairāk kā divdesmit gadiem.

Link to comment
Share on other sites

Gadījumā ja izdomāsi tādu ņemt tad sarunā ar tiem ķīniešiem lai paciņas vērtību norāda zem 10 USD tad nevajadzēs barot vel dažus tautiešus.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...