Jump to content

Ceļu policijas tiesības? Ko viņi drīkst un ko nedrīkst darīt?


 Share

Recommended Posts

Sveiki/as.

 

Gribēju pajautāt kā tur īsti ir?

Vai vadītājam ir jāizkāpj no mašīnas, ja to pieprasa policija?

Vai vadītājam, ja nenotiek kāda operācija būtu jāatver bagāžnieks, ja ments nevar uzrādīt kādus doķus, jo tā jau sanāk kratīšana?

Vai mentam var pieprasīt uzrādīt radara sertifikātu, ka tas tiešām ir sertificēts?

 

P. S.

Nenodarbojos ne ar kontrabasu, ne arī esmu wannabī Šūmahers vienkārši interesē tīri juridiski, jo brīžiem šķiet, ka tur strādā bijušie sutočņiki, rajona huligāni vai vienkārši dzērāji.

Labots - Kitai
Link to comment
Share on other sites

jo brīžiem šķiet, ka tur strādā bijušie sutočņiki, rajona huligāni vai vienkārši dzērāji.

Pa lielam tā arī ir. Ja bijis skolas laikos kāds huligāns, disidents, narkomāns vai žūpa no paziņām, visi tagad strādā policijā, jo citur nav kur :D

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Kā ta nav! Rīgas Satiksmes Kontroles dienests. Pilnīgi celmi un tikko no zonas iznākušie - laipni aicināti.

Link to comment
Share on other sites

Tieši tāpēc vajadzēja uzzināt juridiski kā tur ir, jo brīžiem šķiet, ka vieni urlēni tur strādā, kuriem nav ne jausmas par kultūru, nemaz nerunājot par saviem darba pienākumiem. Nesaku, ka visi.

 

Jo ja sāk cilvēkus kratīt, kas vienkārši aizbrauc pie dabas zvejot vai vienkārši brauc pa nomaļu lauku ceļu rodas aizdomas... Un te nav runa par ''iepūšanu'' alkometrā, bet par nestādīšanos priekšā, apturēšanas iemesla neteikšanu, bagāžas un daudzu stulbu jautājumu - ''kur biji? kur brauksi? kāpēc brauksi?" uzdošanu.

 

Cilvēks protams, varētu pateikt - kas tev par daļu un nafig atskaitīties vispār, bet nomaļā vietā turklāt vakara stundā pieļauju no ''likuma kalpiem'' varētu dabūt arī ar steku pa ribām.

Labots - Kitai
Link to comment
Share on other sites

Atvērt bagažnieku drīkst palūgt. Rakņāties pa mantām viņi nedrīkst bez kratīšanas atļaujas.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Priekšā gan varēja nestādīties. Vadītājs drīkst uzprasīt, tad laikam ir policim jāatbild.

 

Kur, no kurienes - nu to gan nedrīkst prasīt.

Link to comment
Share on other sites

Pēc Žaka ieteiktā http://www.motozurnals.lv/?a=4&z=177 nedrīkst baganu prasīt, ja nav kāda speciāls reids.

Žak,

Pēc transportlīdzekļa apturēšanas ceļu policijas darbinieks nekavējoties pienāk pie transportlīdzekļa vadītāja, sasveicinās, nosauc savu amatu un uzvārdu, izskaidro transportlīdzekļa apturēšanas iemeslu un pieprasa attiecīgā transportlīdzekļa vadīšanai nepieciešamos dokumentus. Pēc transportlīdzekļa vadītāja lūguma uzrāda dienesta apliecību.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Neesmu eksperts. Bet man šķiet, ka bija kaut kādi grozījumi attiecībā uz vārda un amata nosaukšanas obligātumu...

 

Beigu galā - raksti oficiālu iesniegumu Zivtiņam, viņam tā kā 2 nedēļu laikā būtu jāatbild.

Link to comment
Share on other sites

Pēc Žaka ieteiktā http://www.motozurnals.lv/?a=4&z=177 nedrīkst baganu prasīt, ja nav kāda speciāls reids. Žak, Pēc transportlīdzekļa apturēšanas ceļu policijas darbinieks nekavējoties pienāk pie transportlīdzekļa vadītāja, sasveicinās, nosauc savu amatu un uzvārdu, izskaidro transportlīdzekļa apturēšanas iemeslu un pieprasa attiecīgā transportlīdzekļa vadīšanai nepieciešamos dokumentus. Pēc transportlīdzekļa vadītāja lūguma uzrāda dienesta apliecību.

 

Šito dokumentu vari nepieminēt. Tā ir policistu iekšējā instrukcija, pie tam gandrīz 10 gadus veca. Saistoša policistam, bet tev gar to pilnīgi nekādas daļas. Jo tas nav likums vai MK noteikumi, kas saistoši visiem.

Link to comment
Share on other sites

No ceļu satiksmes likuma

 

(5) Transportlīdzekļa vadītājam ir tiesības uzzināt viņa vadītā transportlīdzekļa apturēšanas iemeslu, kā arī tās amatpersonas vārdu, uzvārdu un amatu, kura to apstādinājusi.

 

25.pants. Transportlīdzekļu vadītāja pienākumi

 

(1) Mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam jābūt klāt turpmāk minētajiem dokumentiem, kas jāuzrāda pēc policijas darbinieku, robežsargu vai muitas darbinieku (muitas zonā) pieprasījuma:

 

1) vadītāja apliecība;

 

2) transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenti;

 

3) (izslēgts ar 27.09.2007. likumu);

 

4) dokumenti, kuri saskaņā ar šo likumu un citiem normatīvajiem aktiem vadītājam nepieciešami, lai vadītu attiecīgu transportlīdzekli (operatīvo transportlīdzekli vai tamlīdzīgu transportlīdzekli) vai pārvadātu attiecīgu kravu (bīstamu, lielgabarīta, smagsvara un tamlīdzīgu kravu);

 

5) (izslēgts ar 15.12.2005. likumu);

 

6) kāds no turpmāk minētajiem dokumentiem (uzlīmēm):

 

a) vizuāla informācija (uzlīme) ar atļaujas piedalīties ceļu satiksmē derīguma termiņu, uzlīmēta uz automobiļa vai traktortehnikas vējstikla vai uz speciālas pamatnes motocikla, piekabes (puspiekabes), sporta automobiļu, traktortehnikas vai speciālā militārā transportlīdzekļa gadījumā,

 

b) vizuāla informācija (uzlīme) ar pagaidu atļaujas piedalīties ceļu satiksmē derīguma termiņu, uzlīmēta uz automobiļa vai traktortehnikas vējstikla vai uz speciālas pamatnes motocikla, piekabes (puspiekabes), sporta automobiļu, traktortehnikas vai speciālā militārā transportlīdzekļa gadījumā,

 

c) dokuments par veikto transportlīdzekļa tehnisko kontroli uz ceļiem,

 

d) Ceļu satiksmes drošības direkcijas izsniegta vai elektroniski noformēta vienas dienas atļauja piedalīties ceļu satiksmē, lai veiktu tehnisko apskati.

Link to comment
Share on other sites

Pieļauju, ka drīkst prasīt arī lai vadītājs uzrāda aptieciņu, ugunsdzēšamo aparātu un avārijas zīmi (trijstūri). Drīkst arī pārbaudīt transporta līdzekļa tehnisko stāvokli - apgaismojuma atbilstību (vai nav LEDi vai Xenoni vai aptumšotie lukturi sabāzti kur nevajag), riepu atbilstību sezonai un protektora dziļumu utt. Vārdu sakot daudz ko drīkst.

Link to comment
Share on other sites

  • ja policists pieprasa, tad jākāpj ārā
  • kratīšana ir tad, kad viņš pats rakājas tavā bagāžā vai somā, bet pieprasīt uzrādīt drīkst. vienīgi nezinu, kas draud, ja tu atsakies

Link to comment
Share on other sites

raiviss, ja? kurā likuma punktā tas minēts? ja ir likumi vadītājiem, tad kur ir likumi policijas darbiniekiem? gribētos tos redzēt?

Link to comment
Share on other sites

Policijas darbiniekiem likumu nav, policijas darbinieki PAŠI IR LIKUMS :D

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Stingri ņemot ir tā, ka autovadītājs drīkst darīt visu, kas nav aizliegts.

 

Turpretī policists drīkst darīt tikai to, kas viņam ir atļauts.

 

Līdz ar to vadītājam nav saistoši tie iekšējie policijas darba regulējošie noteikumi, bet tādus der zināt. Diemžēl nav vienprātības (vismaz es nespēju tādu atrast) par to, kura ir aktuālā redakcija.

 

Internetā ir rodami daži tiesu spriedumi lietās pret ceļu policistu darbībām, kuros atsaucas uz policijas darba organizēšanas noteikumiem, varbūt var kaut kur tomēr atrast dokumenta tekstu.

Link to comment
Share on other sites

bloodface

iekšējie normatīvie akti nav pieejami plašai publikai, tie netiek nekur internetā publicēti, tie ir pieejams tikai darbiniekiem

Link to comment
Share on other sites

Tu arī visu savu dzīvi izliec twitterī vai feisbukā?

Ne visas uzņēmuma iekšējās dzīves norises ir domātas publicēšanai.

Firmai - kaut vai dēļ konkurences.

Policijai - lai katram esošajam vai potenciālajam noziedzniekam nebūtu pilna informācija kā darbojas struktūra, kas viņiem traucē dzīvot.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
mj_defender

Nav svarigi kura to "CP iekshejo noteikumu" redakcija ir aktuala. Tos, protams, varetu but verts zinat, tachu - ne obligati. Pilnigi pietiek ar esoshiem normativajiem aktiem (skat. www.likumi.lv ). Neslinkojiet un papetiet... Kursh un ko drikst nedrikst, tiesibas, pienakumi u.t.t.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...