Jump to content

Sķīvja un kronšteina izturība stipra vēja apstākļos


Ronalds789
 Share

Recommended Posts

Sveicināti šajā vējainajā dienā!

 

Sakarā ar lielajiem vējiem vēlētos uzzināt Jūsu pieredzi saistībā ar šķīvju un kronšteinu izturību.

Gatavojoties vētrai, esmu savus šķīvju kronšteinus papildus nostiprinājis ar 3mm trosēm, lai masts un kronšteins vējā nevibrētu, kā arī lai iegūtu daļēju drošības sajūtu, ka šķīvis nenokritīs no jumta un neietrieksies kaimiņa mašīnas logā :)

 

Gribēju uzzināt kādi kronšteini ir labāki un kapēc, kā arī kāda ir šķīvju izturība pret vēju, līdz brīdim kad tas sāk sadalīties reizinātājos?

Pagaidām vinīgi Triax uzrādā savā specifikācijā līdz zik stipram vējam tas vēl turās kopā, bet kā ar pārējiem?

Piemēram standarta 80cm unisat šķīvji, kuri ir ļoti populāri, 110cm "strong" šķīvji no lizuma ielas, Triax 110cm?

Link to comment
Share on other sites

Man ir 110 parabola, kas piestiprināta pie mūra sienas. Kronšteins noname un komplekts kalpo no kāda 2000. gada. Problēmas bija 2005. gada vētrā - izrāva no sienas dībeļus. Nācās ielikt resnākus un izturīgākus. Pašam kronšteinam nekas nav lauzts vai vērpts, un tagadējā "vētra" tāds vējiņš vien ir salīdzinot ar iepriekšējo.

Link to comment
Share on other sites

Rīgā šorīt stirpā vēja norauta satelītantena sabojājusi divas braucošas automašīnas, aģentūrai LETA pastāstīja aculiecinieki.

 

Negadījums noticis īsi pirms plkst.9 Brīvības ielā pie Gaisa tilta, kad vēja norautā antena vispirms uzkritusi braucošai automašīnai "Audi A4", izsitot aizmugurējā loga stiklu un saskrāpējot bagāžnieka vāku.

 

Pēc tam satelīta šķīvis uzkritis aizmugurē braucošajai automašīnai "Škoda Octavia", saskrāpējot motora pārsegu.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds789

Izskatās diezgan aktuāls topiks uzcepās :)

te raksts TVNETĀ:

http://www.tvnet.lv/...vas_automasinas

 

Nez kāds iemesl varētu būt, ka nokrita, varētu skrūves pa īsu būt? Varbūt persona, kas stiprināja, bija alkohola rēbumā?!

 

 

Esmu savu 110cm šķīvi uzkarinājis uz MABO 300mm kronšteina (viena truba izlocīta 90 grādos) piestiprināta ar 4x100mm skrūvēm ķieģeļu sienā + divas troses nostiepj pašu kronšteinu.

Liekas ka drīzāk pats šķīvis var atdalīties no regulējmā kronšteina (tas kurš nāk komplektā ar šķīvi)

 

agpvg7kg0j5lzkigrpg.jpg

Labots - Ronalds789
Link to comment
Share on other sites

Mana versija - slikti turējās dībeļi sienā. Ja ir sarkanais ķeģelis ar caurumiem - ir problēmas pie tādas sienas stingri nostiprināt kronšteinu. Nezinu par konkrēto gadījumu Rīgā.

Link to comment
Share on other sites

Man vienā vietā vējš nolauza alumīnija trubu uz kuras bija divi 80 cm šķīvji pieskrūvēti. Vēl citā vietā biju uzlicis kaut kādu no Vācijas atvestu mazcenas komplektu, tur šķīvis bija plāns kā papīrs, stiprā vējā vienkārši izliecās uz otru pusi :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Es šo problēmu atrisināju ar augstāk minētajām stropēm, tikai atsaitēju nevis kronšteina galu, bet pašu šķīvi(bļodai malās tika veikti divi urbumi), jo man vējš vilaik grieza šķīvi prom un ja arī negrieza tad purinājā tā, ka zuda signāls. tiesa ja ir motors tad tāda lieta neder.

P.S.

Kad bija motors tad reiz gadijās ar roku griežot izraut dībeļus no sienas, jo šķīvis atdūrās pret mājas stūri:D

Link to comment
Share on other sites

Ronalds789

Piekrītu, nostiprinot ar trosēm "purināšanās" stipra vēja laikā ievērojami samazinājās, attiecīgi signāla līmenis stabilāks. Taču katrs gadījums atsevišķi vērtējams par labu papildus nostiprināšanai ar trosēm.

Link to comment
Share on other sites

DreamMuca

Man arii taada pati konstrukcija. Vieniigi shkjiivis nedaudz mazaaks. Skruuves iet cauri lodzhijas kjiegjelju sienai. (otraa pusee shaibas ar uzgriezhnjiem) Iztureeja 2005. gada janvaara orkaanu. Taa ka par veetraam vairs iipashi nesatraucos. Veejam arii tur ir riktiigi kur ieskrieties. Trosiites vieniigi var liidzeet, lai veetras laikaa nepurina shkjiivi un nezuud signaals.

Labots - DreamMuca
Link to comment
Share on other sites

Es finālā nonācu pie stiprināšanas ar vītņu stieņiem gar šķīvja malas un pret sienu.šķīvis 1.2metri un 6stieņi 12mm.Sākumā uzliku 6mm 3gab.salauza ,kā špickas.+divi 6mm no šķīvja priekšas uz galviņu.Pēdējos vējus ap 30m sek.ideāli izturēja.

Link to comment
Share on other sites

Es arī domāju, ka labāk antenu būtu papildus nostiprināt ar vītņstieņiem, tad tie strādā abos virzienos, pretēji kā ir ar trosīti.

2 Tufjord: Intereses pēc, parādi bildi no sava stiprinājuma.

Link to comment
Share on other sites

Tak kā jūs tās antens liekat? Savulaik esmu daudzas antenas licis gan ar 1,8m, gan 2,5m un pat 3m diametru. Nevienu antenu nekd neviens vejš nav nogāzis. Vienu reizi apgāzās visa ķieģeļu siena, bet tā nebija mana vaina. Šitie stāsti man atgādina rdioamatierus. Tie arī gadiem ēterā spriež, kādu antenu taisīs. Tad uzstāda un īsu brīdi, kā gailis laktā, bļaustās par savu jauno antenu. Pēc pirmā vēja antena apgāžas un atkal gadiem tiek ētera stāstīts, cik laba antena bija. Nu kā vispār antenu var nolauzt? Kārtīgs trijkājis pie sienas, caurejošās 10mm špiļkas cauri sienai, lielās šaibas, atspersaibas un nekad neko nenoraus. Nevajag ar sū** taisīt, tad problēmu nebūs! Antenas malas esmu atsejis tikai Ogres TV tornī, kur augšā pūš vienmēr un vajadzeja parastu SAT ofseta antenu uzlikt. Kad antenu nomainīju pret normalu PRO relejlīnijas parabolu, tad nekādas malas siet vairāk gan nevajadzeja un fig ntena uz 140mm stieņa pagriezīsies.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Man pie mājas nav, man ir vienkārši masts iebetonēts spainī, kas ierakts zemē un ar 3 atsaitēm. Pie tā ir viena virs otra zem atsaišu līmeņa divas 90cm antenas. vibrēt vibrē, bet nekas pa gaisiem nav aizgājis tfu tfu tfu .

Labots - kantoris
Link to comment
Share on other sites

Ne jau tā problēma siemas stiprinājumā,protams normāls trijkājis ar atbilstošām skrūvēm un vis ok.Bet problēma tāda ,ka piemēram Triax 110 šķīvjus bez malu kārtīgiem stiprinājumiem vētras lauž lupatās.Aploka ,kā lietussargu uz otru pusi.Bet tas pie manis vētras no decembra līdz martam. RimaNTSS: Ieliktu bildi,bet tagad tumš un līdz šķīvim metri 4nekāda saprotama bilde nesanāks.

Link to comment
Share on other sites

janispauls

Man uzstādīts 1.5m šķivis,viss kā ražotājs ir izgatavojis,nu 15 gadus turas,ne salūzis ne aizgriezies,tikai lielā vējā vibrē :shok:

Link to comment
Share on other sites

Nu 15 gadi jau ir retro. Skaidrs, ka SAT ēras pirmsākumos antenas taisīja nopietnāk, bet cenas arī bija attiecīgas. Tagad daudzi ražotāji antenas taisa no konservu bundžu plānā bleķa, bet pa lēto. Tapēc arī rodas problēmas.

Link to comment
Share on other sites

Paskaties uz savu šķīvi
Tad jau tev ir šķīvis bez LNB! :yahoo: Vai tev ir grozāmā?
Link to comment
Share on other sites

Nu, man ir jau 2. šķīvis tieši uz mājas jumta un visi jūras vēji purina cik nu var. Pirmais sarūsēja galīgi un liekot otru 120cm ņēmu vērā slikto pieredzi.

Uzreiz šķīvja aizmugurē pieskrūvēju šķīvja formā izliektu stīpdzelzi horizontāli un vertikāli. Tagad vēja iedarbība praktiski nav novērojama, pie tam, saglabājas visas grozīšanas iespējas.

Link to comment
Share on other sites

janispauls

Tad jau tev ir šķīvis bez LNB! :yahoo: Vai tev ir grozāmā?

Jā,škīvis grozās no E75-W30 ,uzlikta galviņa Quattro.k ar flanci,jo twin galvu ar flanci Latvijā nekur nevarēju dabūt,varēja pārtaisīt,virpot, likt trubu ar flanci iekšā twinam,kaut kā negribējās,pēc tamTerra verķis kas sadala tjūneriem,jo man ir Twins tjūners ar HDD

2c03f1453ebb.jpg

MS554P_DS_RUS terra.pdf

Labots - janispauls
Link to comment
Share on other sites

Man to šķīvju nav mazums, liela daļa augstu un labi vējiem pakļauta.Papildus atsaites tiem netiek lietotas, tikai kronšteina truba pietiekoša biezuma(>=2,5mm) ,lai stiprinājumi to nesaspiestu.

Pilnīgi piekrītu, ka tagad ražotie šķīvji vairumā ir plāni mēsli un to palīgelementi vēl lielāki..., nemaz nerunājot par lielu daļu sienas kronšteinu.Tāpēc kolēģu lietotie palīgfiksatori šķīvjiem pilnīgi saprotami.

Pats, gan pareti, liekot citiem šķīvjus, izgatavoju sienas kronšteinus pats, no ner. tērauda pietiekoša biezuma detaļām. pie sienas stiprinu, lai obligāti tur manu svaru un skrūves, tikai nerūsējoša tērauda, neilona dībeļos.Sliktas sienas gadījumā loģiski caurejošas skrūves vai pašsacietējošie dībeļi.T.i. darīts tiek viss , lai izslēgtu šķīvja izkustēšanos un rūsas notecējumus uz sienas.Lai gan vēl redzu stabilas savas tv antenu konstrukcijas uz kaimiņu māju jumtiem, liktas pirms ~30gadiem, kad materiālu un instrumentu izvēli bija krietni nabadzīgāka.

Link to comment
Share on other sites

janispauls

Es,cik esmu licis šķīvjus nēsmu pielietojis veikalā pirktās detaļas,jo tās ir plānas,atbalsta laukumi mazi,metāla ekonomija,vienīgi skrūves un neilona dībeļus :) ja runa iet par stiprināšanu sarkanajos vai dzeltenajos kiegeļos ar tukšajām vietām,vajag stiprināt starp kieģeļiem cementa javā,no veikalā pirktajiem izvēlētos šo stiprinājumu, nevis saliekto trubu,pārbaudītas vērtības :D

841b387e524c.jpg

 

Kad bija motors tad reiz gadijās ar roku griežot izraut dībeļus no sienas, jo šķīvis atdūrās pret mājas stūri:D

Vajadzēja ieregulēt motoram gala slēdžus,nekas netiktu izrauts

Labots - janispauls
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...