Jump to content

Kā atgūt vai noresetot Excel paroli?


Thug
 Share

Recommended Posts

Sveiki.

Man ir sekojoša problēma... uzliku Excel 2003 failam paroli. Atverot failu tiek pieprasīta parole, lai atvērtu un aplūkotu excel failu.

Esmu to aizmirsis :( Muļķīgi, bet gadījās.

Vai kāds ir pats personīgi lietojis kādu programmu, kas noreseto Excel paroli vai atjauno to un var ieteikt, lūk, šī man tiešām palīdzēja.

Google ir pilns ar visādām programmām, esmu izmēģinājis kādas 3 un neviena netiek ar šo uzdevumu galā :(

jau iepriekš pateicos par atbildēm

Link to comment
Share on other sites

Ar notepad atverot ir ķeburi. Video īsti neder, jo tur ir parādīts kā noņemt paroli, ja ir uzlikta parole izmaiņu veikšanai.

Bet man ir parole uzlikta pašam excel failam. Bet paldies par pūlēm :)

Link to comment
Share on other sites

Ja atverot Excel tiek prasīta parole, tad tas nozīmē, ka fails ir šifrēts un bez paroles to atvērt nevarēs. Ja vecos, Office 97 formāta failus ar mūsdienu tehniku var salīdzinoši ātri dešifrēt (atrodot nevis paroli, bet gan šifrēšanas atslēgu), tad Office 2003 gadījumā tika izmantota jau nopietnāka šifrēšana, nevis ar ASV likumdošanu noteiktā 40 bitu parodija.

Noņemt paroli no Office dokumentiem var noņemt vienīgi tad, ja dokumentu var atvērt, bet nevar mainīt tā saturu (tas attiecas ari uz Open Office dokumentiem).

Senos laikos esmu izmantojis kaut kādu programmu no ElcomSoft, bet jēga meklē šifrētu dokumentu paroles ir vienīgi tad, ja ir zināms paroles garumus un aptuveni ir zināmas parolē izmantotās zīmes. Meklēt svešu cilvēku liktās paroles ir jēga, tad ja paroli ir kāds vārds no vārdnīcas, vai tā nav garākā par 6 zīmēm. Pilnīgs bruteforce parolēm, kuras ir garāks par 7 zīmēm ir veltīga laika tērēšana.

Link to comment
Share on other sites

Ja tam failam paroli liki pats, tad taču vismaz ir jābūt kaut kādai nojautai, cik gara tā parole apmēram bija, kādas rakstu zīmes parasti tiek izmantotas vai vismaz kādās rakstu zīmēs netiek izmantotas nekad. Vai parole bija latviešu valodas vārds (vai jebkuras citas valodas vārds), ja parole nebija vārds, tad vai parolē ir lielie un mazie burti, vai tur ir cipari, vai tur bija speciālās rakstu zīmēs. Samazinot iespējamo rakstu zīmju diapazonu līdz minimuma var atrast arī paroli, kura ir > 10 rakstu. Piemēram, ja parolē tika izmantoti tikai cipari 0-9 un paroli ir 10 zīmes gara, tad tādu paroli uz mūsdienu datora var atrast dažās stundās (ja vien failu šifrēšanai nav pielietoti vēl kādi papildus līdzekli pret bruteforce). Katra nākamā rakstu zīme, iespējamo paroļu diapazonā, palielina paroles meklēšanas laiku vairākas reizes.

Link to comment
Share on other sites

nojauta ir, protams, tikai iekš kāda softa to izmēģināt. Pats interesantākais ir tas... cik pagoogleju... paņemot demo versiju programmai.. tā pāris sekunžu laikā atver trešdaļu excel faila. Gribi visu? Maksā naudiņu... Tātad nekas sarežģīts itkā tādm softam.

Link to comment
Share on other sites

Ja programma "pāris sekunžu laikā atver trešdaļu excel faila", tad vai nu fails nemaz nav šifrēts vai arī tas ir tāds reklāmas triks un patiesībā nekas tajās pāris sekundēs nav atšifrēts.

Pat vecos office 97 formāta failus, ar ierobežoto 40 bitu šifrēsanu, nevar atšifrēt pāris sekundēs, ja vien parole nav ļoti īsa (4 zīmes) vai kāds vārds no vārdnīcas.

Parasti, tāda tipa programmu demo versijām ir ierobežojums uz maksimālo paroles garumu, un ja parole tomēr tiek atrasta, tad tā tiek parādītas tikai daļēji.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ko nozīmē "noresetot paroli Excel 2010"?

Ja failu var atvērt, bet nevar labot, tad noņemt tādu paroli nav problēmu. To var izdarīt gan ar rokām rediģējot xlsx faila saturu, gan atverot to failu ar kādi citu programmu, piemēram OpenOffice.

Ja failu nevar atvērt, jo prasa paroli, tad vienīgais veids kā to "noresetot" ir ievadot pareizo paroli. Nav cita varianta, un ja kāds saka viņš zina kā to var izdarīt arī bez pareizās paroles, tad viņš vienkārši muld.

Programmu MS Office dokumentu paroles "uzminēšanai" ir vairākas (kaut vai tas pats ElcomSoft), bet uzreiz ir jārēķinās, ka brīnumi nebūs. Mūsdienās, lietderīgā jēga ir lauzt paroles vienīgi pēc vārdnīcas. Ja paroles vārdnīcā nav, tad varbūtība racionālā laikā atrast paroli, kura garākā par 6 zīmēm ir tuvu nullei.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Astoņzīmju ne-vārdnīcas paroli mans vecais 2 kodolu pentiums lauza 3 mēnešus, ar vienu no Firza piedāvātā Elcomsoft programmu klāsta :D
Pieņemu, ka kāda jaudīga mašīna to varētu izdarīt nedaudz ātrāk, bet ja zīmju vairāk, tad vari arī nesagaidīt.

Link to comment
Share on other sites

Microsoft mājas lapā krievu valodā var izlasīt rakstu par MS Office dokumentu šifrēšanas evolūciju.

Mūsdienās šifrētu failu laušana sāk zaudēt savu aktualitāte, jo ir beigušies tie laiki, kad katrs programmētājs gribēja uzskatīt savu super drošo šifrēšanas algoritmu, kurš patiesībā izrādās ļoti nedrošs. Tagad, katram kam slinkums paņem gatavu pārbaudītu, šifrēšanas algoritmu, piekombinē klāt kādu «key strengthening» algoritmu (PBKDF2) un padara šifrēto failu paroļu laušana ar bruteforce (ja parole nav vārds no vārdnīcas un tā ir garāka par 6 zīmēm) par bezjēdzīgu laika un enerģijas tērēšanu. Piemēram RAR failiem šifrēšanas atslēga no paroles tiek ģenerēta pēc 262144 SHA1 iterācijām - no paroles tiek izrēķināts hash pēc SHA1, no šī iegūtā hash atkal tiek izrēķināts jauns hash, un tā 262144 reizes, un tikai tad ar to tiek šifrēts fails. MS Office failiem sākot ar MS Office 2007 tiek izmantotas 50000 SHA1 iterācijas. Tas nozīmē, ja pirms tam bija parole kuru varēja uzlaut 24h laikā, tad pielietojot «key strengthening» ar 50000 iterācijām, paroles laušanas process pagarinās aptuveni 50000 reizes. „Vājā” parole, kuru pirms tam varēja uzlauzt 24 stundās, tagad ir palikusi par ļoti drošu paroli, ja tagad tā uzlaušanai jau vajag 137 gadus.

Nebūtu nekāds brīnums, ka vecajos laikos dators ar P133 uzrādīja lielāku ātrumu laužot MS Office 97 failus, nekā mūsdienu superjaudīgas dators kopā ar video karti, laužot MS Office 2010 failus. Pat izmantojot video kartes jaudu, mūsdienu šifrēto failu paroļu laušanas ātrums labākajā gadījumā ir vien daži tūkstoši paroļu sekundē (bez video kartes jaudas – daži simti). Nav vairs nekādu miljonu paroļu sekundē.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...