Jump to content

Jautājumi par darbu/praksi, programmētāja nākotni.


Eldarion
 Share

Recommended Posts

Es tagat mācos 12.klase un eju uz progmeistars programmēšanas kursiem. Uz doto brīdī mācos OOP iekš C++ valodas + ģeometrija(figūru zīmēšana utt.). Es gribēju pajautāt dažus jautājumus.

 

1)Vai vispār ir iespējams manā situācijā atrast kautkādu praksi/darbu paralēli studijam nakošgad? Man vienkārši negribās 4 gadus nosēdēt universitātē bez darba pieredzes.

 

2)Man kursa ilgums ir viens semestris, tāpēc 2.semestrī ir vel iespēja iet piemēram uz javu. Kā būtu labāk, iet uz javu 2. semestrī, vai arī neiet, un koncentrēties uz 12.klases eksāmeniem?

 

3)Ko īsti dara programmētāji Latvijā, kas programmē uz C++, C, C#, java, .NET? Man bieži draugi to prasa, bet es īsti nezinu, ko atbildēt, jo nejau taisa spēles, operatīvās sistēmas, antivīrusus u.c. populāras programmas, ko lieto visa pasaule.

 

Te viena programma, ko rakstiju kursos.

 

Programma zīme fraktāli.

 

#include "SDL.h"
#include "SDL_gfxPrimitives.h"
#include <iostream>
#include <math.h>


const int WINDOW_WIDTH = 640;
const int WINDOW_HEIGHT = 480;
const char* WINDOW_TITLE = "SDL Start";

struct PairXY{
double x,y;
};

PairXY operator + (PairXY a, PairXY b) {
PairXY res = {a.x + b.x, a.y + b.y};
return res;
}
PairXY operator * (PairXY a, double k) {
PairXY res = {a.x * k, a.y * k};
return res;
}

class Edge {
public:
 PairXY a,b;
 Edge(PairXY a, PairXY b, PairXY c)  {}

PairXY middle(PairXY a, PairXY b) const
{
return (a + b) * 0.5;
 }

};

class Canvas {
public:
virtual void draw_line(PairXY a, PairXY b) = 0;
};
class SDL_Canvas : public Canvas {
public:
SDL_Canvas(SDL_Surface *s)
: surface(s)
{}
virtual void draw_line(PairXY a, PairXY b) {
	int ax=a.x, ay=a.y, bx=b.x,by=b.y;
	lineColor(surface, ax, ay, bx, by, 0xffffffff);
}
protected:
SDL_Surface *surface;
};

void draw_picture(Canvas &canvas) {

 PairXY a={50,400};
 PairXY b={400,200};
 PairXY c={50,100};

 canvas.draw_line(a, b);
 canvas.draw_line(b, c);
 canvas.draw_line(c, a);

 Edge mid(a,b,c);

for (int i=5; i>0; i--) {

 PairXY a_original=a;

a=mid.middle(a, b);
b=mid.middle(b, c);
c=mid.middle(c, a_original);

canvas.draw_line(a, b);
canvas.draw_line(b, c);
canvas.draw_line(c, a);
 }
}

int main(int argc, char **argv)
{

  SDL_Init( SDL_INIT_VIDEO );
  SDL_Surface* screen = SDL_SetVideoMode( WINDOW_WIDTH, WINDOW_HEIGHT, 0,
  SDL_HWSURFACE | SDL_DOUBLEBUF );
  SDL_WM_SetCaption( WINDOW_TITLE, 0 );
  SDL_Canvas canvas(screen);


  draw_picture(canvas);

  SDL_Flip(screen);

  SDL_Event event;
  bool gameRunning = true;
  while (gameRunning)
  {
  if (SDL_PollEvent(&event))
  {
	 if (event.type == SDL_QUIT)
	 {
		gameRunning = false;
	 }
  }
 }
 SDL_Quit();
}

Labots - Eldarion
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

3)Ko īsti dara programmētāji Latvijā, kas programmē uz C++, C, C#, java, .NET? Man bieži draugi to prasa, bet es īsti nezinu, ko atbildēt, jo nejau taisa spēles, operatīvās sistēmas, antivīrusus u.c. populāras programmas, ko lieto visa pasaule.

Interesants jautājums :)

 

Nav gluži tā, ka netaisa lietas, ko lietotu visa pasaule. Piemēram, iz kāda sludinājuma - "Accenture Latvia delivers for Nokia, BMW, Nokia Siemens Networks, Vodafone." Ko nozīmē "delivers for Nokia, BMW utt" - gan jau ka saproti. Tas tāds komerciāls piemērs. Tiesa, tie ir pasūtījuma projekti - nav kā Microsoft, Apple vai Adobe, kas "paši izdomāja, paši uzražoja".

 

Mazāk komerciāls - Austrumi Linux - nav gluži no 0 rakstīta operētājsistēma, bet nu tomēr kalpo par pierādījumu tam, ka arī OS sakarā kaut kas notiek.

 

Vēl no komerciālajiem var minēt MikroTik. Iz wiki - "The main product of MikroTik is a Linux-based operating system known as MikroTik RouterOS" (cik zinu, ražo arī dzelzi, uz kura instalēt to RouterOS). Nezinu, kā būtu pareizāk teikts - "izstrādā rūteru OS" vai "izstrādā tūļus un integrē tos iekš OS".

 

Vietējiem lietotājiem labi zināma ir arī nu jau 20 gadus vecā Tilde ar savu Biroju un Jumi.

 

Tālāk ir čupa kaut kādu webisku sistēmu, kas kodētas iekš Java vai .NET. Te gan nemācēšu teikt, vai klienti vairāk ir vietējie vai ārzemju pasūtītāji. Par tādām sistēmām laikam parasti "skaļi nerunā", jo tie vairāk ir produkti, kas izstrādāti konkrētam pasūtītājam.

 

Neviens neliedz arī mēģināt bīdīt biznesu, izstrādājot kaut kādu lielisku (vai tieši otrādi - pilnīgi debīlu) produktu un mēģinot to pārdot pasaulē. Nav jau obligāti jāskatās citiem uz pirkstiem un jāmēģina darīt to pašu, ko viņi (tas par jautājumu "ko tieši dara programmētāji Latvijā"). Tagad, šķiet, populāri skaitās taisīt kaut kādas figņas priekš mobilajiem telefoniem. Piemēram, ne tik sen atpakaļ bija ziņa, ka 2 lietuviešu brāļi 20 dienās nopelnīja miljonu USD ar aplikāciju priekš iPhone (30% gan aizgāja Apple, bet nu vienalga - 700 tūkstoši USD uz 2 koderiem par sīku figņu ir pieklājīgs cipars).

Link to comment
Share on other sites

1) Mierīgi. Programmētāju šobrīd trūkst - vismaz tādu, kas jēdz, ko dara. Un, pēc tā, ko esi te parādījis, izskatās, ka Tu ietilpsti šajā kategorijā. Pieredzes trūkums, protams, ir mīnuss, bet nešaubos, ka darbavietas varēsi atrast tik un tā.

2) Neesmu Progmeistarā gājis, nestādos priekšā, cik daudz darba tam vajadzēs. Arī 12. klases eksāmeni citam ir viegli, citam grūti.

3) Latvijā visi pārsvarā strādā uz pasūtījuma projektiem. Ir arī produkti, bet tie ir samērā reti, un arī pārsvarā tiek pārdoti projektu ietvaros. Projekti savukārt pārsvarā ir dažādu firmu vai valsts iestāžu iekšējās sistēmas, kuras ārpusē neviens nekad arī neredz. Tāpat populārs bizness arī ir weblapu taisīšana - tās gan var nereti redzēt cilvēki no malas - nu, vismaz daļēji. :)

Link to comment
Share on other sites

demonick

Taisnība par to, ka programmētāju, pat zema līmeņa trūkst. No savas pieredzes varu teikt, ka diezgan vēlu sāku programmēt, bet pat ar pāris gadu pieredzi(ne darba) pietika, lai pat varētu izvēlēties labāko vietu kur strādāt uzreiz pēc augstskolas. Galvenais tomēr ir parādīt un pastāstīt par saviem 'garāžas' projektiem un parādīt ka tā lieta tomēr patīk, nevis strādāt strādāšanas pēc.

 

Java noteikti būs aktuāla vēl ilgi, ja ne web/brauzera spēļu ziņā tad noteikti Android aplikācijām, kas ir uz Java sintakses balstītas. Es domāju, ka jāmācās būtu valodas, kas saistītas ar web vai mobilajām platformām, jo tajās jomās ir liela attīstība pēdējā laikā, bet C++ man piemēram vairāk saistās ar desktop aplikācijām.

Link to comment
Share on other sites

Varbūt kāds kas strāda webistrādēs jomā kādā palielākā kantorī var pakomentēt kas pie viņiem notiek? Kādi pasūtijumi, no kurienes, kādas prasības jaunajiem kandidātiem utt, kas būtu jāzin/jāmāk lai varētu veiksmīgāk startēt. Gribas kautko dzīvē pamainīt :unsure: Ar kodēšanu amatieriski saistīts esu +/- 5 gadus, bet nu tādā pro līmenī vēl neesu strādājis.

 

+ varbūt ir kādi papīri/sertifikāti neskaitot augst.izgl. kas varētu noderēt, lai CV nenonāk miskastē ;)

Labots - Jeasus
Link to comment
Share on other sites

Nu mana pieredze ar darba meklēšanu galīgi nav tāda kā demonick - man 4 gadus bija jāvazājas pa darbiem, kas man nepatīk (web - sākumā lielas "lapas", pēc tam jau vairākas iekšējās lietošanas sistēmas), lai beidzot laimīgas sakritības dēļ tiktu "labākā vietā". Nezinu, vai tas dēļ nepabeigtas augstskolas (runā jau, ka papīram maza nozīme, bet ej nu sazin', kā tur ir patiesībā) vai web backgrounda dēļ (web joma tomēr pati par sevi uzspiež bieži vien traucējošu "no šitā purna neko daudz negaidīt" zīmogu), bet nu man pat uz pieteikuma meiliem neviens neatbildēja. Nu jā, vēl traucējošs faktors bija tas, ka nevarēju atļauties pusgadu vazāties apkārt - darbu vajadzēja "šeit un tagad".

 

Jeasus, webistiem papīrus/sertifikātus īpaši neprasa, vismaz man neprasīja. Pasūtījumi - dažādi, sākot ar sīkām lapelēm, kas jāuztaisa nedēļas laikā, un beidzot ar valsts pasūtījumiem. Prasības nekādas dižās nav - PHP (OOP), MySQL, HTML, CSS, JavaScript ja zināsi puslīdz sakarīgā līmenī, tad ir izredzes. Protams, vajadzētu varēt arī kādus iepriekšējos veikumus parādīt.

Link to comment
Share on other sites

No papīriem labi būs M$ sertifikāti, kas Tevi padarīs par MCPD. Taču tie ir 4 eksāmeni, ~50Ls katrs. Forši ir, ja vari pierunāt savu tagadējo uzņēmumu par to samaksāt. Uzņēmumiem šie sertifikāti patīk, jo tie ļauj iegūt M$ partnerību, kas savukārt ļauj tikt pie bezmaksas M$ softiem u.c. labumiem.

 

Zinu, ka arī citiem lieliem uzņēmumiem (Oracle, Cisco, HP) ir savas sertifikāciju programmas, kurām varētu būt līdzīgas priekšrocības, bet ar tām nav iznācis saskarties. Enīvei, visus tos eksāmenus var kārtot iekš iestādes vārdā BDA.

Link to comment
Share on other sites

Tad jāvaicā, kas ir domāts ar "palielākiem kantoriem webizstrādes jomā". Laikam tādi veterāni kā Mediaparks un Cube nebūs īstie?

Link to comment
Share on other sites

Ar palielākiem kantoriem domāts tie kas nav 4 krieviski runājošu cilvēku "komanda" kam jālīmē skrejlapiņas uz stabiem lai dabūtu pasūtījumus utt, bet tādu kuru varētu ar trekniem burtiem ievilkt CV + būtu uzņēmuma iekšienē iespējas plašākai karjerai. Šobrīd vienā darbā strādāju jau 6 gadus, kā redz, baigi mainīt man viņus netīk :D

Labots - Jeasus
Link to comment
Share on other sites

1) Izbaudi jaunību un sāc strādāt pēc kāda 2. kursa :) Vismaz es tā būtu darījis, ja nebūtu sācis strādāt uzreiz pēc vidusskolas. Bet, ja ļoti vēlies, noteikti kādu darbu atradīsi.

2) Primāri noliec 12. klases eksāmenus, ja var apvienot ar kursiem - ej arī uz tiem. Ja es būtu darba devējs, labāk skatītos uz cilvēku, kurš pabeidz iesāktās "pamatlietas".

3) Latvijā dara daudz ko, kā jau iepriekš minēja. Daudz kodē webus (dažādās vidēs) gan publiskos, gan biznesa. Bet ne visus tas aizrauj. Atrodi savu sfēru uz ko koncentrēties un kurā meklēt darba devējus.

Link to comment
Share on other sites

demonick: programmētāju netrūkst - trūkst labu programmētāju kuri grib strādāt par kapeikām.

Es šad un tad paskatos darba sludinājumus kuriem var pieteikties - nu pie velna...

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

zeds,

 

Ne gluži. Darba devējs ir iebaidīts, ka jebkurš jaunais darbinieks ir labs cilvēks un neko nerubī, jo daudziem censoņiem:

- pieredze ir uzpūsta (ķipa staipot datorus pa durvju šķirbu novēroja, kā programmētājs strādā).

- izglītības papīrs bez reālā seguma

- loģiskās spriešanas spējas = 0

- spēja macīties = 0

 

Atliek vien pierādīt pretējo vai doties uz darba vietām, kur tiešām testē tavas zināšanas un maksā atbilstoši zināšanām.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Es ar zedam nepiekritīšu. Bija tā vienu brīdi krīzes maksimālajā tūskā, tagad +/- jēdzīgi piedāvājumi atkal parādās, un sāk arī zvanīties ar darba piedāvājumiem.

Link to comment
Share on other sites

Visa Latvijas IT nozare palēnām attīrās un patreiz lomu sāk spēlēt kvalifikācija, zināšanas un spēja apgūt ko jaunu (daudziem latviešiem spēja apgūt ko jaunu un mainīties ir zem katras kritikas)

Ar XP instalēšanas prasmēm drīz vispār darbu nevarēs atrast.

Link to comment
Share on other sites

Veido pats savu projektu portfolio. Kamēr nav pasūtījumi, taisi ko gribi, bet ieteiktu neaizrauties ar prastu web lapu cepšanu. Vajag, lai ir kāda orģināla un sarežģīta fiška apakšā, vai integrācijas.

 

Paintresējies Swedbank, savulaik ņēma praktikantus "par vēdera tiesu"

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...