Jump to content

Vispārēji jautājumi par mātesplatēm!


Cyrus
 Share

Recommended Posts

Tā kā visu laiku esmu rukājis spēlītes, kaut kā pēkšņi attapos, ka neko nesaprotu par datoru iekšām, tāpēc es mazliet vēlētos uzzināt par mātes plati. Cik saprotu, mātes plate principā ir tikai "kontaktligzda" kurā saspraust videokartes, procesoru u.t.t. Ja mātes platei ir 4 atmiņas sloti (ja pareizi sapratu, tad atmiņas slotos sprauž iekšā RAM) tad tur var vienlaicīgi saspraust 4 RAM, ja viņiem visiem ir vienāda atmiņa. Bet ko nozīmē, ja pie mātes plates specifikācijas ir minēta atmiņas kopne, piemēram, DDRIII 1333MHz (2000MHz OC).

 

Es nez kur esmu dzirdējis, ka mātesplate nevar "pavilkt" jaudīgu procesoru, bet uz kādiem parametriem ir jāskatās, ja māteskartes procesora ligzda ir AM3+ un ir nopirkts AMD procesors. Kā es varētu zināt, vai procesors nav pārāk jaudīgs?

 

Kas ir PCI sloti, un VGA ports? Es saprotu, ka, vienā no tiem sprauž videokarti (šajā gadījumā spraustu PCI-EX videokarti), bet ko dara ar otru slotu/portu?

 

Ja pareizi saprotu, integrētā videokarte nozīmē, ka tā ir iebūvēta, bet kas notiek, ja es iespraužu klāt vēl vienu videokarti (atšķirīgu no integrētās), tad šo abu videokaršu performance summējās?

 

Kas ir form factor?

 

Ja uz mātes plates ir četras U SB3.0 pieslēgvietas, ko tajās liek iekšā?

 

Un visbeidzot - kas ir SATA 1/2 un 3 porti, un ko tajos sprauž iekšā?

 

Iespējams, šie ir pavisam stulbi jautājumi, bet ko darīt, ka neko no tā nezinu... Būšu pateicīgs, ja man kāds sniegs atbildi, kaut vai uz vienu no šiem punktiem. :) Paldies jau iepriekš! :)

Link to comment
Share on other sites

nevertell

PCI,PCI-E un AGP ir sloti. Pēdējo vairs nekur nelieto, PCI-E sprauž iekšā videokartes. PCI-E porti ir dažādi, x1/x4/x8/x16, Tev, kā geimerim, vajag, lai obligāti būtu vismaz x8 slots, jo tas būs gana ātrs, lai ar to darbinātu videokarti.

 

VGA slotā sprauž tikai kabeli.

http://en.wikipedia.org/wiki/Video_Graphics_Array

 

Integrēto videokaršu jauda summējās, bet ļoti reti un tas parasti nav izdevīgi, īpaši, ja tu spēlē spēles. AMD Llano šito dara, agrāk bija Hybrid Crossfire un Hybrid Sli, bet tas neko daudz nedod. Ja integrēto videokarti izmanto tikai, lai dekodētu/kodētu video, kā tas ir ar Intel Sandy Bridge iebūvētajām videokartēm, tad smagos darbus tev paveiks krutā videokarte, bet mazos integrētā, bet priekš tā vajag speciālu mātesplati un vēl nav līdz galam attīstīta tā lieta uz stacionārajiem datoriem.

 

Form facor- mātesplates izmērs

http://en.wikipedia.org/wiki/ATX

 

Tajās sprauž iekšā lietas, kas atbalsta USB 3.0, piemēram ārējos diskus, ātrās flešatmiņas utml. Atrodās uz mātesplates i/o paneļa.

http://en.wikipedia.org/wiki/USB_3.0

 

SATA porti ir tie, kuriem klāt liek disku lasītājus, cietos diskus un SSD. Atrodas mātesplatei "iekšpusē".

Link to comment
Share on other sites

ir vismaz trīs ambvivalenti mātes plašu nosaukumi:

m/b- mātes plate - mother board - tāpē ka viņa itin kā māmiņa aprušina visas datora detaļiņas un palīdz tām sadarboties vienai ar otru.

sistēmplate- sistemboard - visas detaļas savieno vienā sistēmblokā

pamatplate- mainboard - jo atšķirībā no citām platēm ir PC uzbūves pamatā... uFFFF :blind:

 

parastām mātes platēm varbūt no 2-4 atmiņas sloti,... bet ir gadījumi kad ir 1 slots, t.i. ļoti mazām un ekonomiskām platēm, un ir arī ar 6 slotiem priekš intel i7 pročiem.

Tā kā kopš ~2003.gada inžnieri izdomājā tādu izvirtību kā atmiņas strādāšana duālā režīmā, kas gan dod pieaugumu reālos pielikumos kādus 3-5%,tad parasti atmiņas sloti ir pa pāriem, resp 2 vai 4.. Nesen kā intel inženieri izdomāja vēl vienu figņu, - triple mode (i7 proči), tad trīs atmiņas sloti strādā, kā viens vesels, bet parastam juzerim šāda izvīrtība nafig nav vajadzīga, jo dikti sadārdzina devaisu, bet dod minimālu pieaugumu...

 

parasti proči pēc enerģijas patēriņa iedalās pēc tā cik tie patērē un attiecīgi arī izdala siltumu, piemēram kādreiz bija tāds sadalījums:

45W-ekonomiskie

65W-mainstream

95W- jaudīgie

125W- smagsvari

140W max bez overclockošanas

parastās mātes plates pavelk līdz 95W, ja gribās likt ko jaudīgāku derētu tomēr paskatīties manuālī, vai ražotāja mājaslapā, vai galu galā uzmest acis uz plati, ja stāv vairāk nekā 4 kondensātoru-transf. čupiņas tad var cerēt, ka apgādās arī jaudīgos CPU virs 95W. :stop: katru šādu kond/tran. čupiņa piegādā vienu fāzi- nez kāpēc to tā sauc :on_the_quiet2: , tā kā parasti ir trīsfāžu vai četrfāžu plates, kas enerģijas patŗēreriņa ziņā esot ekonomiskākas,... nu kau kā tā... tālāk sākas izvirtības ar 5;6;8 fāžu platēm... :download:

piemēram šai m/b ir 5 fažu CPU barošana:

846619308a0190cfe9c5e41d4a856ea9.jpg

kamēr CPU-upgrade parāda ka CPU ar vairāk par 95W tur neiebazīsi ;(

Labots - Tubus
Link to comment
Share on other sites

Liels paldies par atbildēm! :) Lielos vilcienos jau rodas skaidrība! :) Vēl tikai paliek jautājums par atmiņas kopni. Ko nozīmē šis lielums DDRIII 1333MHz (2000MHz OC) ? Vai tas nozīmē, ka iekšā var spraust RAM, kurš ir tikai DDR3 un 1333MHz, vai tādu, kurš ir līdz 2000 MHz? Vienkārši tas iekavu MHz mani samulsināja. :D

 

Vēl es biju dzirdējis tādu lietu, ka ja mātes platei ir divi PCI sloti (tagad esmu gudrs un varu lietot terminus :D ), tad iespraužot iekšā divas videokartes, tad to performance summējās, ar nosacījumu, ka šīs abas videokartes ir absolūti vienādas. Vai tā ir teisnīb? :)

Link to comment
Share on other sites

nevertell

Nevis PCI, bet gan PCI-express sloti, un ne vienmēr. Pat ja ir vairāki sloti, tie var būt viens otram pārāk tuvu, mātesplate var arī neatbalstīt šādas fīčas. Meklē gūglē par SLI un crossfire, ja tas baigi intresē. Vēl ir Lucid Logix Virtu, bet tas vēl ir pavisam zaļš.

 

Un tas nozīmē, ka mātesplāte atbalsta nestandarta frekvences līdz 2000 mhz.

Link to comment
Share on other sites

DDR3-2000 iekavaas nav nekas cits ka marketinga triks. To frekvenci tev neviens negarante, lai to dabut realaja dzivee uz AMD bus nepiecieshams vai nu Thuban (Phenom X6) procesors, vai nu LJOTI labs Deneb (Phenom X2/X3/X4) eksemplars.

 

Par PCIe - pat ja ir 2/3/4 sloti, parasti izdevigak no atruma un elektribas paterinja viedoklja viena dargaka videokarte neka divas letakas.

Link to comment
Share on other sites

z2y2q47ofgalolhgnpd1.jpg

 

Vai proceors, RAM un Videokartes sloti ir pareizi norādīti?

 

Es nesapratu, ko sprauž pie 1) un 2). Vai kāds man varētu palīdzēt? :)

Link to comment
Share on other sites

Tev tur 4 VGA sloti zilā krāsā, var četras VGA spraust un dragāt Need for Speed uz nebēdu... divi īsie baltie ir PCI-Ex1 sloti, kādām audio, LAN, TV, vēl kādām kartēm, un tam pašam, ir domāts garais baltrais PCI slots, kas nāk no senāka standarta, ja nu kāda vecā karte aizķērusies. Šai platei ir 12 fažu CPU barošana.. PSA (polymer-solid aluminium) kondiķi kuri jau pēc definīcijas ir uz visām pēdējā laika platēm. Kā arī 8-pin papildus CPU barošanas štekeris, - risinājums kas pārnāca uz mainstream platēm no serveriem. Lai varētu kārtīgi nobarot CPU ar 12V.

Link to comment
Share on other sites

Ā.. Tad tajos zilajos sprauž iekšā videokarti. Tad sanāk, ka pēc idejas var vienlaicīgi saspraust 4 videokartes?

Link to comment
Share on other sites

MB manuāli lasīt laikam nepavisam nav stilīgi. Šitā vajadzēs visu dzīvi staigāt pakaļ un stāstīt kur ko jāsprauž:rtfm:

Labots - Rai
Link to comment
Share on other sites

Izliecies

Ja kartes ir vienslotīgas, tad jā. Praktiski jau videokartes parasti aizņem vismaz divus slotus, tā kā reāli tur varēs iespraust tikai trīs.

Link to comment
Share on other sites

Bet šīm videokartēm, kuras es spraužu caur VGA portiem. Tad tām galu galā ir jābūt absolūti vienādām, vai var likt arī atšķirīgas?

Link to comment
Share on other sites

Kas tieši norāda cik lielu RAM drikst vienā slotā likt?

 

Bij gadijums, kad platei 4 sloti, ieliec 1GB-strādā, ieliec otrā slotā 2GB-nestrādā. sanāk katrā drīkst likt pa 1GB?

Link to comment
Share on other sites

Bet šīm videokartēm, kuras es spraužu caur VGA portiem

 

Pie VGA porta nesprauž videokartes. Pie tā sprauž monitoru. Tev jau tas tika pateikts :)

Link to comment
Share on other sites

Izliecies

Bet šīm videokartēm, kuras es spraužu caur VGA portiem. Tad tām galu galā ir jābūt absolūti vienādām, vai var likt arī atšķirīgas?

SLI un CFX konfigurācijām vajag puslīdz sakrītošus GPU (pie tam--SLI ir nedaudz izvēlīgāks šajā ziņā--Tom's Hardware). Teorētiski jau laikam var likt arī atšķirīgas, ja ir vēlme pieslēgt vairākus monitorus, bet tam jau paredzētas daudzās videokaršu izejas.

 

#edit; Ņemot vērā Kams teiktu, tevis minētos VGA portus uztvēru kā PCIe slotus.

Labots - Izliecies
Link to comment
Share on other sites

Manuālis tad, kad jau ir nopirkta, bet ja e-veikala lapā pēti plates sanāk dēļ katras līst ražotāja lapā, kas ir nogurdinošs process

Link to comment
Share on other sites

katrai m/platei ir savs max iespējamais RAM apjoms.... 8Mb, 16, 32, 64... ka ārī, max iespējamais vienā slotā spraužamais RAM apjoms... tas jāskatās manuāli, vai ražotājā mājas lapā...

Šai tās strādā triple režīmā, tātad var spraust trīs +/- vienādus Ramus un nedaudz ātrāk kustēsies atmiņa... tad pakrāt naudiņu un iespraust vēl trīs...

VGA var arī nedaudz atšķirties, bet īsti labi tas, tām vismaz jābūt no viena konstruktora-izstrādātāja (ATI/AMD vai GeForce); no vienas paaudzes; bāzētām uz... ghmmm... viena čipseta vai kodola?.. kā tā .... nu teiksim: Asrock GF8800GS + Palit GF8800GT+ DFI GF8800GTX + XTX GF8800Pro...?

Bet vai jēgā? pieņemsim iebāzisim 4xGf7800 pa Ls 15 katra, vai 1 GF8800 pa 30 Ls>?

Labots - Tubus
Link to comment
Share on other sites

Pie VGA porta nesprauž videokartes. Pie tā sprauž monitoru. Tev jau tas tika pateikts :)

 

Vai es sapratu pareizi. Tajos zilajos slotos, pie kuriem ir ķepiņas (nr. 2 bildē), iekšā sprauž videokarti, bet no "kastes" ārpuses pie videokartes pieslēdz monitoru. Bet ja ir ieliktas 2 videokartes, un es vēlos, lai tās abas darbotos uz vienu monitoru, tad viss kas man vēl klāt ir jāpiepērk, būtu vads, kura viens gals tiek iesprausts monitorā, bet otrā galā atrodas divi "štekeri", kuri tiek iesprausti katrs savā videokartē caur VGA portu?

Link to comment
Share on other sites

Izliecies

Nē. Kartes savā starpā tiek savienotas ar SLI/CFX tiltu (bridge), un ar monitoru jāslēdzas klāt tikai pie vienas no kartēm.

Link to comment
Share on other sites

Manuālis tad, kad jau ir nopirkta, bet ja e-veikala lapā pēti plates sanāk dēļ katras līst ražotāja lapā, kas ir nogurdinošs process

Pēc manuāļiem jālien tad, kad ir izveidojies šortlists no kādām 3-5.

Šortlistu savākt var drīzāk no interneta apskatiem, nevis veikaliem.

Link to comment
Share on other sites

Tiks ņemts vērā, paļdis!

 

ies meklēt apskatus

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...