Jump to content

LU vai RTU


propāns
 Share

Recommended Posts

Sveiki, šovasar jāizvēlas, kur tad īsti es iešu studēt un pienācis laiks pieteikties studijām, bet lieta tāda, ka jānorāda studiju prioritātes. Latvijas Universitātē domāju pieteikties uz studiju programmu Datorzinātnes, bet RTU uz programmām Datorsistēmas un Informācijas tehnoloģija. Tad nu gribētu dzirdēt viedokli no cilvēkiem, kas pēdējo gadu laikā ir studējuši šajās studiju programmās vai arī kaut ko plus mīnus ir dzirdējuši par tām. Gribu zināt kur tad īsti ir labāk, kur ir jaunāki mācību materiāli, labākas lekcijas, saprotošāki un pretīmnākošāki lektori, labāka gaisotne? Nu tipa, kur pēc jūsu domām ir labāk un patīkamāk studēt? Varbūt, ja jums prātā ir kāda cita universitāte vai augstkola, kas būtu labāka, tad droši pieminiet arī to, būšu ļoti pateicīgs.

 

Paldies!

Link to comment
Share on other sites

identity

Tikko pabeidzu Ventspils Augstskolas IT fakultāti un esmu 100% apmierināts ar ko to kā tur māca. Pasniedzēji pretimnākoši. Studiju vide ļoti patīkama, inventārs jauns, dienesta viesnīca super, turklāt viss ir vienā ēkas kompleksā. Pats esmu no Rīgas. Iepriekš gadu nomācījos RTU, bet attieksme no pasniedzējiem nebija tā labākā, turklāt studiju programma ir novecojusi, saglabājies viss no PSRS laikiem, bet tas tik tāds mans viedoklis. Lai veicas izvēlē ;)

Link to comment
Share on other sites

Outsider

tikai ne LU, pa lielam LU ir naudas kāšana, ražo tīri uz kvantitāti nevis kvalitāti

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Studēju RTU DITF. Pirmajā kursā retais priekšmets ir saistībā ar datoriem. Mals iekšā visādas fizikas, ķīmijas, elektronikas tā, ka pat aizmirsīsi par datoriem. Vispār nesaprotu, kapēc cilvēkam, kurš iet mācīties uz speciālu novirzienu un ir zin ko velas, vēl maisa gaisu ar kautkādiem vidusskolas priekšmetiem. Pasniedzēji pedantiski. Pirmajā kursā obligātais apmeklējums. Plusi RTU: 3 gadu studijas, ir iespēja novietot auto pie skolas. Kā par RTU saka - viegli tikt iekšā, grūti mācities.

  • Patīk 1
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Viesturs

Varu īsi aprakstīt savas domas par RTU.

 

Pats pašlaik pēc gada prombūtnes atgriezīšos RTU maģistrantūras 2. kursā. Ja man pašlaik būtu jāsāk no jauna, tad izvēlētos LU. Zinu, ka pats pirms 5 gadiem ilgi domāju, kurā no abām universitātēm studēt.

Atskatoties atpakaļ varu teikt, ka man studijas RTU ar katru gadu palika ar vien demotivējošākas. Vairāk tas saistījās ar dažiem pasniedzējiem, kuru pasniegšanas kvalitāte bija ļoti zema un ļoti liela augstprātība no viņu puses.

Mīnuss vēl bija staigāšana starp universitātes fakultātēm (dažādi priekšmeti dažādās vietās). Vasarā pastaigāties nav slikti, bet rudenī, ziemā nebija tik patīkami. Labākā kombinācija bija Kaļķu iela, Āzenes iela, VEF (sports), Meža iela.

Cik esmu novērojis, kolēģi darbā, kuri studē vai ir studējuši LU, parasti neko sliktu par LU nesaka, bet tie, kas ir no RTU, labākajā gadījumā nesaka neko. Pa lielam, protams, jau visi piekrīt, ka abas universitātes nav ideālas un reāli mācību kurss neatbilst darba tirgum.

Daudziem jaunajiem studentiem parasti nepatīk, ka pirmajos 3 semestors IT priekšmeti nav tik daudz un nav arī tik iedvesmojoši, kā vēlētos. Pašam, tā kā matemātika (visāda veida), fizika, elektrotehnika patīk, nelikās tik traģiski tie priekšmeti.

 

Nezinu, kā ir LU, bet stipendiju RTU bija diezgan viegli dabūt, gan Eiropas, gan parasto.

Nav jau arī tā, ka viss ir slikti tur. Bija arī ļoti labi studiju kursi un pasniedzēji, kur studenti labprāt gāja.

Pašam vairāk patika programmēšana, bet problēma bija tā, ka prof. grupā, kur nodarbojas tieši ar programmēšanu bija savākušies gandrīz visi sliktākie pasniedzēji (manuprāt), kas lika izvēlēties citu katedru. Strādāja princips, ka labāk ir mācīties sev neinteresantāku priekšmetu pie labāka pasniedzēja.

 

Kopumā varu teikt, ka RTU pārsvarā ir vai nu ļoti labi studiju kursi vai nu arī ļoti slikti.

 

Brīvais apmeklējums pirmajos kursos ir, bet tas reāli ir tikai uz papīra. Vispār nezinu nevienu tādu, kurš būtu atskaitīs, ja pats to nevēlājās. Un arī nezinu nevienu tādu, kuram būtu bijušas kādas problēmas par lekciju neapmeklēšanu. Ja eksāmenu nokārto, studiju darbu uzraksta, tad nebija problēmu.

Labots - Viesturs
Link to comment
Share on other sites

dzincha

Par RTU varu piekrist. Un mals veco palagu ko jau maļ 10 gadus, tikai tagad laikam ir atmesta rasēšana, mehānika, utt.

Par pasniedzējiem - daudzi ir paveci, maļ savu 80o gadu vielu un uzskata, ka tas ir baigi svarīgi.

Principā šitāda viena "pasniedzēja" pēc savu inženiera darbu nerakstiju tajā jomā kurā darbojos un kura likās pašam saistoša.

Link to comment
Share on other sites

Jautājums ne gluži par tēmu, bet tomēr. Vai ir iespēja pietiekties augstskolās arī ne caur vienoto pieteikšanās sistēmu latvija.lv/studijas ? Sistēmas mīnuss ir tas, ka man ir jāizdara izvēle pirms uzzinu, kur esmu un kur neesmu uzņemts. Kā rīkoties, ja es vēlos pieteikties vairākās augstskolās, vairākās programmās, bet izlemt pēc rezultātu paziņošanas?

 

Jautājums ne gluži par tēmu, bet tomēr. Vai ir iespēja pietiekties augstskolās arī ne caur vienoto pieteikšanās sistēmu latvija.lv/studijas ? Sistēmas mīnuss ir tas, ka man ir jāizdara izvēle pirms uzzinu, kur esmu un kur neesmu uzņemts. Kā rīkoties, ja es vēlos pieteikties vairākās augstskolās, vairākās programmās, bet izlemt pēc rezultātu paziņošanas?

Link to comment
Share on other sites

Īsi un skaidri, ne LU un ne RTU :)

 

Ir labākas iestādes, kaut vai privātas. Kaut gan jāskatās kas par cilvēku, ja patīk mācīties 12h dienā, der RTU ;)

Link to comment
Share on other sites

Pats pabeidzu RTU gan bakalaurus, gan maģistrus. Sapratu to, ka dzīves lietas neiemāca, taču iemāca domāt ar smadzenēm. Pie ikdienas lietām pieeju ar analīzi un skatos uz visu globāli, kas, ko un kā ietekmē.

Atzīstu tikai 5 augstskolas: LU, LLU, RTU, RSU, Daugavpils pedagoģijas. Pārējās ir palīgskolas

  • Patīk 2
  • Kādas šausmas! 1
  • Slikti! 2
Link to comment
Share on other sites

tikai ne LU, pa lielam LU ir naudas kāšana, ražo tīri uz kvantitāti nevis kvalitāti

 

LU datoriķos, ja neiedzīvojies parādos, tad esi budžetā.

Link to comment
Share on other sites

wailjdii

LU datoriķi diezgan daudz draudzējās ar fizmatiem, kas nozīmē arī daudz jautru pasākumu, ja tas interesē. Neko īpaši lieku nemāca, tiesa vairāki priekšmeti varētu tikt kvalitatīvāk pasniegti. Programmēšana sākas jau no 1. semestra. Mācos 3. kursā, kopumā nenožēloju, ka atnācu uz LU. Bonuss ir arī tas, ka fakultāte galvenajā ēkā.

Link to comment
Share on other sites

Dundurs

Uzdod šādu jautājumu ir apmēram tas pats, kas uzsākt diskusiju AMD vs Intel. Vienīgais, kas te visticamāk panesīsies būs būs pilnīgs offtopiks. Ņem bukletus, skaties mājas lapas, ievāc informāciju pats. Ar šeit dotajiem padomiem es tev gan neieteiktu 100% balstīties uz mācību iestādes izvēli. Jo vienmēr būs cilvēki, kas nostāsies vienas vai otras augstskolas pusē.

 

Vienīgais, ko varu pateikt, ka visi šitie ņerkstekļi par fiziku, ķīmiju un citiem priekšmetiem ir tiešām izvēlējušiem nepareizo skolu. RTU sagatavo INŽENIERUS, kuriem ir jāpārzina arī citas eksaktie priekšmeti. Jo labs speciālists/inženieris spēj orientēties arī citās nozarēs nevis tikai savējā. Kā teikt ir ar plašu redzesloka skatījumu.

 

Šis nav domāts kā PR RTU, tādēļ domā pats, vērtē pats.

  • Patīk 2
  • Slikti! 2
Link to comment
Share on other sites

+1 balss par Ventspils Augstskolu. Ja ir vēlme cirst zivi vispusīgi, tad ļoti laba augstskola, JO var secināt, ka ir bijuši vispusīgi un daudzi priekšmeti, kas ļauj darboties gan kā koderim, gan sistēmanalītiķim, gan sisadminam. Nu un dažādādās netehniskajās profesijās.

Pirmajos kursos ir jāpasvīst pie lineārās algebras, analītiskās ģeometrijas, bet nu tas tā ir katrā skolā. Paralēli tam ir interesantās lietas - skolas sisadmins, apzinīgs tāds, māca linukšus lietot, rosina kursadarbus ar *NIX`iem veidot, citi pasniedzēji stāsta par datora un tīklu uzbūves pamatiem un datora salikšanu/apinstalēšanu/tīkla salikšanu tiem, kas to nekad nav darījuši (vairums studentu to nav darījuši, starp citu), ir kodēšanās visos kursos ( c++, asm, java, php, c# ), tā ka var vispusīgi apgūt lietas. Nav tikai teorija vai priekšmeti no sērijas "nafig man to vajag", līdz ar to gadi tiek pavadīti lietderīgi. Elektronika, vienīgais, teoriju pasniedza 1 semestri, bet nākamajos semestros nekas tam nesekoja. Tas, vienīgais, atstāja mazuma sajūtu.

 

Mīnuss, ko esmu minējis jau iepriekš - nebija projektu vadības, nebija lielo datubāzu. Ja studētu Rīgā bakalauros - droši vien ietu uz LU, nevis RTU. Jo man patika LU priekšmetri, ko redzēju maģistru programmai, tur ir iespēja izvēlēties B un C daļas kursus. Var izvēlēties interesantus, bet nu DB, piemēram, tur māca pēc gadus 20 vecas teorijas, tā ka jau DB tabulas, skatus un trigerus pazīstot, kursa materiālu lasīšanas laikā ir interesanti minēt, ko ir pīpējis grāmatas autors, lai tādas šodien elementāras lietas aprakstītu tik sarežģīti. Tā ka lielākā daļa kursu ir forši, interesanti un noderīgi, bet ir arī atsevišķi tādi, kur pēc pirmajām nodarbībām var saprast, ka labāk būtu bijis tādus neņemt. Jo kurss reducēsies uz ūdeni un makulatūru, ja kaut kas no tēmas ir jau pazīstams. Varēsi tikai dzejot tekstus un iesniegt kursadarbus, ko jaunu iemācīties mazāk. Par laimi, tādu ir ļoti maz.

 

 

Ir daži brīnišķīgi kursi RTU maģistros (Grabja kursi :) ), taču daļa ir ķeksīša priekšmeti - Darba aizsardzības pasniedzējam taču arī pensija kaut kur jāsagaida, tā ka māca visiem pēc kārtas, kādam jābūt rādiusam ap zibensnovedēju .. Masu apkalpošanas sistēmu pasniedzējs māca sava priekšmeta variācijas IT vadībniekiem .. cita pasniedzēja māca datoriķiem ekseli :) RTU, vismaz maģistriem, ir ievērojami atšķirīgas mācību programmas tajā pašā DITFā. Skaties, kurā stājies.

Labots - usver
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Battery

Man jau liekās, ka augstskola datoriķim (lielākoties) vajadzīga smadzeņu treniņam - ta arī izvēlies - vienu no trim lielajām skolām. Un industrijai sagatavojies Tu pats.

Link to comment
Share on other sites

Akadēmiskā izglītība principā ir smadzeņu treniņš.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Sanchus

Pabeidzu maģistrus LLU, gan ne ITF. Neko sliktu nevaru teikt.

Kolēģis ir pasniedzējs ITF. Līmenis ir labs. Priekšmeti interesanti un daudzpusīgi. Pasniedzēji pretimnākoši.

Studiju laikā māca domāt analītiski, bet neuzbāžas ar senu literatūru, jo pasniedzēji retais vecāks par 50.

LLU arī viss vienuviet. Maksimāli ar kājam pa Jelgavu kādas 10 minūtes.

Der atcerēties, ka pirmajos pāris kursos peldēsi pa straumi, tālak būs jāpeld pašam.

Universitāte iedos tik, cik līdīs smadzenēs...

Link to comment
Share on other sites

HIGH-Zen

Kaprālis apstaigā jauniesauktos:

- Kāda tev izglītība?

- Piecas klases.

- O,lieliski.Un Tev?

- RTU.

- Ko Tu tur rukšķi? Vismaz lasīt māki?

  • Patīk 1
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Gestapo

Maksimāli ar kājam pa Jelgavu kādas 10 minūtes.

Ja vien nav jāiet uz augu aizsardzības mitekli :sarkasms:

Bet ja, par LLU itešņikiem labi vārdi dzirdēti, šo to arī tur dabūju pamācīties - ok.

Link to comment
Share on other sites

Negribēju veidot jaunu tēmu, tāpēc rakstīšu šeit:

Tātad doma ir stāties RTU ar šādām prioritātēm

1)Telekomunikācijas

2)Enerģētika un elektrotehnika

3)Elektrosistēmu datorvadība

 

Mani CE līmeņi:

Angļu val B

Matemātika C

Latv.val B

 

Vai šie rezultāti būs pietiekami lai tiktu budžetā?

  • Patīk 1
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Outsider

tam kādiem līmeņiem jābūt, lai tiktu rtu vajadzētu būt viņu lapā un pliki līmeņi ar neko neizsaka, svarīgāk ir procenti

Link to comment
Share on other sites

labiitis

Negribēju veidot jaunu tēmu, tāpēc rakstīšu šeit:

Tātad doma ir stāties RTU ar šādām prioritātēm

1)Telekomunikācijas

2)Enerģētika un elektrotehnika

3)Elektrosistēmu datorvadība

 

Mani CE līmeņi:

Angļu val B

Matemātika C

Latv.val B

 

Vai šie rezultāti būs pietiekami lai tiktu budžetā?

Ko fiziku neliki, pagāšgad laikam fizikas C bija vērtīgāks par anglenes A(par šogadu neko nezinu, kaut kas mainījies). Ja tur atkal 80 budžeta vietas tiksi, bet gatavojies kārtīgi mācīties mateni un neslinkot

Labots - labiitis
Link to comment
Share on other sites

tam kādiem līmeņiem jābūt, lai tiktu rtu vajadzētu būt viņu lapā un pliki līmeņi ar neko neizsaka, svarīgāk ir procenti

 

Tač nav zināms, kādi mūjābeles būs savākušies un kāds gala rezultātā būs konkurss, tāpēc diez vai tā uzreiz tā būs mājaslapā. Vienīgais varētu būt uzreiz pateikts, ka, piemēram, no D un uz leju budžetā nepieņemam. Tas, pirmkārt; otrkārt, kādreiz RTU nebija svarīgi %, bija svarīgs tikai burtiņš.

Link to comment
Share on other sites

Es gribētu zināt par atšķirību starp profesionālo un akadēmisko bakalaura compsci grādu RTU. Tas jau tika pieminēts citā topikā, bet tur nekā nav.

 

Pieņemu, ka RTU nav prakses? (3 gadu programma)

Link to comment
Share on other sites

versatile

Atzīstu tikai 5 augstskolas: LU, LLU, RTU, RSU, Daugavpils pedagoģijas. Pārējās ir palīgskolas

 

Snobs :)

No tām ko atzīsti - 2x ir baisi konveijeri, 2x diezan specifiskas, 1x specifiska+programmas naudas ienešanai.

Ir jau vēl arī REA - ja galva strādā, tad ir baigi labi. Iekšā arī neesot viegli tikt :)

Link to comment
Share on other sites

Profesionālais bakalaurs tieši nozīmē to, ka mācību programmā ietilpst skolas nodrošināta prakse. Mācību ilgums vismaz 4 gadi. Parastajiem bakalauriem nav prakses (3.gadi). Ja ir iespēja, tad ej uz profesionālo. Jo, kad pabeigsi profesionālo bakalauru dabūsi arī inženiera grādu. Parastajiem bakalauriem tas vēl pēc tam jāmācas atsevišķi.

Link to comment
Share on other sites

Tumperumps

Kur ir pazudušas RTU profesionālās studijas? Latvija.lv pieteikties var uz abām akadēmiskajām programmām, bet ne uz profesionālo (bakalaura)

Labots - Tumperumps
Link to comment
Share on other sites

serioussam909
Profesionālais bakalaurs tieši nozīmē to, ka mācību programmā ietilpst skolas nodrošināta prakse

Un tas nodrošinājums izpaužas apmēram šādi - iedod tev lapu ar telefona numuriem un kantoru adresēm un pasaka - zvaniet - gan jau kāds paņems - lai semestra beigās būtu prakses atskaite.

Link to comment
Share on other sites

Nu, man domāt, ka paņem arī. Kā nekā neesam neviens te vairs mazie bērni. Kaut kas jāsāk arī pašam darīt nevis jāgaida, kad kāds ar karotīti mutē lies. Piemēram, es šovasar pats savas iniciatīvas vadīts, sarunāju praksi/darbu Latvijas Elektriskajos tīklos. Vēl priekšā 3.kurss. Pēdējā gadā jau droši ka strādāšu kādā no Latvenergo uzņēmumiem, tā kā par praksi neuztraucos.

Link to comment
Share on other sites

kellerman

Uz LU DF parasti aiziet ļoti daudzi tikai dēļ budžeta, tādēļ parasti pēc pirmā kursa 2/3 izlido no budžeta ārā, no kuriem ~10% turpina maksas grupā un ir vēl tādi, kas turpina pa jaunu 1. kursā, protams, atkal budžetā, ja tiek ar vecajiem līmeņiem. Naudas kāšana ir tad, ja nemācies un tiec pie parādīem, visādi citādi ir ļoti ok, māca visu jaunāko, inventārs un telpas - viss ok.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...