Jump to content

Vinila atskaņotājs


nezinīc
 Share

Recommended Posts

Uz vienu šādu pasākumu biju - kad redzēju, ka par to, ko pirms gadiem sešiem maksāju 0,20 - 0,50Ls/gabalā, prasa 10+eur gabalā, tik pat ātri izgāju ārā. Nopirku himnu par 3eur un pāris Raimonda Paula EP par 1eur/gab, lai neaizietu ar pavisam tukšām rokām.


ykN7DQg.jpg

Pa ilgiem laikiem kaut ko nopirku.

Link to comment
Share on other sites

Tam Studeram es indikatoru uzmargoju pats un pirms gada Balvis apsolīja ielikt kastītē. Kastīte joprojām nav uztaisīta :D Koncerts uz tā aparāta tika ierakstīts uz 15ips , izmantojot manis piegādāto LGR50 lentu, cerams, ka varēs tikt pie klausīšanās kaut kad.

Link to comment
Share on other sites

Pilnīgi piekrītu celtniekam par overpraisu. 

Pa piečuku paņēmu no kunga, kurš bija vistuvāk ieejai The Trammps debijas plati un tinos prom. 

 

Globālie dati jau uzrāda, ka vinila pārdošanas rādītāji sāk kristies. 2014. gads bija griesti - augstākie rādītāji kopš 96. gada, bet nu tas overprice sāk mazliet nosist to vēlmi un vinilprieku. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Īsumā par problēmu, ja to tā maz var saukt.

Aptuveni gadu atpakaļ saņēmu dāvanā plašu atskaņotāju - ķīnas ražojuma, vieglu un visādi citādi ne visai nopietnu verķi. Bet savu funkciju kaut kā pildija un galvenais, radās paŗliecība, ka patīk un gribu. 
Tad nu tagad esmu nonacis pie tā, ka vajag ko nopietnāku. Iepriekšējais atskaņotājs dzīvoja pieslēgts pie esošā audio centra, caur kuru arī tika laists dators un .... nu paši saprotat. Manā vīzijā ir savākt komplektiņu ar atskaņotāju, pastiprinātāju un atsevišķām skandām, kurš darbotos tikai prekš vinila. Aizejot uz attiecīgu bodi to visu var iegādāties, bet kā parasti, viss atdurās finansēs un šajā gadujumā arī manās zināšanās par audio tehniku. Šīs tēmas sākumu nedaudz palasijos un te ir daži visai gudri kungi, kuri ne tikai neliedz padomu, bet arī paši ņemās ar ne pirmā sveiguma tehnikas reanimēšanu un cik noprotu, tad arī "laišanu tautās" par nepārspīlētu, bet godīgu samaksu.

Esmu gatavs uzklausīt viedokļus par to ko man vajag, kur to ņemt un cik tas maksā, ņemot vērā to, ka nav plāns par augsto plauktu tehniku ar izslīpētām skaņas niansēm. Īsāk sakot - vienkārš, labs komplekts, veinkāršam cilvēkam.

 

 

Link to comment
Share on other sites

nu nez domāju tā:

Kaut kāds klasiko laiku atskaņotājs Direct drive (technics, jvc, sony etc ) - 100eur.

Kaut kāda jauna adata ar galvu vai tikai adata - 20-50eur

Amps ar iebūvētu korektoru - atkal kādi 80-100 eur

nu un tumbiņas tikpat apmēram....

Tavam ķīnietim gan jau korektors bij aiebūvēts iekšā....

 

Šeit tev aparātus var piedāvāt Torņa k-gs, Long Jhon k-gs un iespējans ivog arī  ka sir pieejams....

Link to comment
Share on other sites

Droši, ka tā arī bija, jo pa taisno tika piesprausts mūsdienīgam pastiprinātājam un tur viss notika.

Nu tas ir +/- tas budžets ar kādu es biju rēķinājies investēt, tā kā, kungi - neturat sveci zem pūra!

Link to comment
Share on other sites

Par lietotajiem pastiprinātājiem un akustiku laikam tā kā būtu skaidrs- tīri nosacīti- kvalitāte tieši proporcionāla budžetam (protams, veselā saprāta robežās). Par to cenām jau Oskars apskaidroja.

 

Ar lietotajiem atskaņotājiem, tāpat kā ar autiņiem, zināma loterija- atkarībā, cik lielā mērā tas nodrillēts savos jaunības laikos- katrā ziņā, no dīdžejiem to pirkt diezgan riskanti.. :)

 

Ja tā ļoti primitīvu un īsi:

 

No angliskā nosaukuma  "turntable" latviskā tulkojuma- "griežgaldiņš" tā kā saprotams- tā galvenais uzdevums ir griezt plati un  darīt to ar precīzu un stabilu ātrumu, kā arī nepievienot skanējumam savus un apkārtējos mehāniskos un elektriskos  trokšņus.

 

Tātad viena no laba atskaņotāja sastāvdaļām- masīvs disks (nu gluži kā spararats autiņam). Loti vēlama arī ātruma kontroles un regulēšanas opcija.  Vinilatskaņotājiem tā kontrole parasti notiek pēc stroboskopa- neona lampiņa (tagad LED) ar tīkla frekvenci apgaismo strīpiņas uz diska malas (apakšas) un pie pareizā ātruma svītriņas "apstājas". Tiešās piedziņas (direct drive) aparātiem ātruma regulēšanas iespēju nodrošina elektronika , citām sistēmām bik primitīvāk- vai nu regulējot neliela līdzstrāvas motorīša barošanas spriegumu siksniņas piedziņas (belt drive) aparātiem, vai nu ar dažāda tipa "reduktora" pārnesumu rullīša piedziņas aparātiem. Diemžēl, daudziem veciem atskaņotājiem, it sevišķi ar rullīša piedziņu, mēdz būt padrillēta mehānika, un tā regulēšana kļūst visai šaubīga, tādēļ esmu pret tiem visai skeptisks. Tātad labāk izvēlēties tiešo piedziņu vai labu "belt drive".

 

Par "skanējuma daļu" šķēpi tie tiek lauzti daudz un dikti, tādēļ atļaušos savējos "nelauzt"... :)

"Firmas" aparātiem parasti dižu problēmu nemēdz būt  un skaņas kvalitāti galvenokārt noteiks adatiņas tips un stāvoklis, kā ari savienojuma vadi un spraudņi un, protams- fonokorektors (atsevišķs bloks vai iebūvēts pastiprinātājā) . Par "zelta & Co"  vadiem nediskutēsim,  bet bez saprātīgas to kvalitātes, protams neiztikt. Adatiņas un dažas galviņas daudziem "plaša patēriņa" atskaņotājiem var nopirkt tepat- Lemona.LV  utml. 10-15 Eur robežās. Ja prasības augstākas- jāskatās Ebay un dažādos firmas veikalos un jārēķinās ar krietni lielāku budžetu.  

 

Dažus aparātiņus varu piedāvāt- sk. PM

 

Palasīties sīkāk par vinila padarīšanām var gana daudz- piemēram_

 

    https://www.turntablelab.com/pages/beginners-guide-to-turntables

 

    http://video.potrebitel.ru/data/1/92/026.shtml

Labots - Long John
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 months later...
9/25/2016 , 17:56, celtnieks teica:

par to, ko pirms gadiem sešiem maksāju 0,20 - 0,50Ls/gabalā, prasa 10+eur gabalā

Kā tur ir, par ko tajos vinila tusiņos tagad prasa kosmosu? Par cienījamu eiropas grupu eiropā izdotām platēm (kā iepriekšējā lappusē biedrs minēja par jūtū par dvacāru)? Bet Raimonds P un Nora B taču arvien maksā, labi, nu ne santīmus, bet pāris eiro max, vai ne?

Link to comment
Share on other sites

Atsevišķi Raimondi ir diezgan labā cenā, bet pa lielam protams padomijā izdotais ir salīdzinoši lēts. Bet kosmosu prasa arī par necienijamām grupām.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 15 minūtēm , nnoname teica:

par necienijamām grupām

Par kaut kādu retu andergraundu, tas vēl būtu saprotams, bet ne jau par prastiem šlāgeriem?

Link to comment
Share on other sites

Man ir čupiņa ar Bellacord platēm mantojumā, nevar saprast ko ar jamajām darīt.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 8 minūtēm , Racer teica:

Man ir čupiņa ar Bellacord platēm mantojumā, nevar saprast ko ar jamajām darīt.

 

Atsūti sarakstu.


Pirms 27 minūtēm , 138 teica:

Tipa, guns un rozes?

 

Puķītes un pistoles jau nav gluži hārdroks, un prasts arī laikam nē.

Link to comment
Share on other sites

Bet kas tad ir prasts hārdroks?

 

Citādi sanāk kaut kā šitā

Spoiler

 

– Kāds tad tas krokodils izskatās?

– Zirgu zini?

– Nu, jā, zinu.

– Nu vot, nemaz nav līdzīgs!

 

 

Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , nnoname teica:

Atsevišķi Raimondi

Kuri ir tie retie? Šķiet, ka gandrīz visi kolekcijā ir.

Link to comment
Share on other sites

Biju iegriezies Jersikas ielas vinila andelē pāris nedēļas atpakaļ. Par 11 platēm atstāju 90eur. Lētāk kā ebay noteikti. Cenu kategorijā 10+ eur jau var cerēt uz mint kondīciju. Iegrābos tikai ar 1, šķiet. Kopumā piedāvājums gan satura, gan kvalitātes ziņā likās diezgan adekvāts. Protams, varēja dabūt arī steriem Melodijas spiestās.

Link to comment
Share on other sites

Ko tauta klausijās senajos laikos, to arī var vairumā dabūt. No jauna jau nekas netiek izdots un naivi cerēt uz ko unikāli orģinālu.

Link to comment
Share on other sites

Didzis visādi citādi ir gudrs un zinošs vecis, bet Viensēta dara savu... :D

Link to comment
Share on other sites

LAbi, ka laukos dzīve rožaina. :) 

 

Man stāv mājās Eagles - Hell Freezes Over vinils, teikšu tā, vērtība uzkāpsui nevāji, ņemot vēra, ka tika nopirtka pa 15 eirikiem. Kapēc, hz, gan jau kāds limited edišens.

Link to comment
Share on other sites

Nu nez. Man šķiet tā "limited edition'' vai first press lieta ir tāda kā ticība. Līdzīgi kā sildītie vadi vs drēbju pakaramais.

Pagājušo nedēļ no ebaya atnāca Nick Cave / Murder Ballads atkārtotā izdevumā. Klausos un priecājos. Nespēju sacensties ar tiem, kas Pink Floyd/ The Wall ir no 79.gada pirmās preses celuloīda iepakojumā saglabājuši un pa 600usd reklamējas uz pārdošanu. Nez vai tiešām no tā RW & DG politiskais protests savādāk izklausās? Bet ko nu es - man patīk mākslu baudīt, nevis dzelzsbetona pagrabos kolekcionēt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
09.03.2016 , 09:41, Long John teica:

Cilvēks bez priekšzināšanām ietiepīgi grib "raut savus zobus" pats.... :yahoo:

 

Ja prasi padomu, sākumā derētu norādīt "pacienta" modeli. 

 

Parastajiem lētā gala atskaņotājiem ar gumijas siksniņas piedziņu no motorīša  nekāda dižā shēma nav vajadzīga- ja tīkla vads ir vesels un pa to pienāk strāva, tālākā ieslēgšanās vairumam aparātu notiek ar mikroslēdža palīdzību. 

Uz tonarma ass ir regulējama svira (vai kāds primitīvs mehānisms) , kas, pagriežot tonarmu plates virzienā, nospiež (vai atlaiž) mikroslēdža "podziņu" un padod spriegumu uz motoriņu (vai tā vadības shēmu).

Gadās, ka šo diezgan vājo mikroslēdžu kontakti ar laiku apdeg un vairs nepilda savu funkciju. Tātad slēdzis jāmaina.

Otrs variants- nereti lietotājs, kuram spēka vairāk, nekā prāta- pārāk enerģiski pagriežot tonarmu- minēto sviru nobīda no pareizā stāvokļa, vai arī ar laiku atskrūvējas stiprinājuma skrūvītes- rezultātā  svira vairs nenospiež slēdzi vajadzīgajā brīdī. 

To visu var pārbaudīt ar parastu testeri, mērot, vai aparātam vajadzīgajā momentā pienāk spriegums uz motoriņu.

 

Piemēram- viens no variantiem (Sharp RP-30). Vidū redzama tonarma ass ar mehānisma svirām , pa kreisi no tās- sarkans slēdzis ar tīkla vadiem. Uz tonarma ass apakšdaļā redzama svira ar melnu uzgali- ar skrūvīti var regulēt vajadzīgo ieslēgšanas/ izslēgšanas brīdi.

Izpildījuma varianti var atšķirties, bet  princips apmēram vienāds visiem. 

 

      Sleedzis.jpg

 

Ja tas nav saprotams, vai arī aparāts ir sarežģītāks- tomēr iesaku "iet pie daktera"... :yahoo:

Labots Marts 9, 2016 - Long John

 

Testeris mani izglāba, drošinātājs bija pie vainas!!!:biggrin::biggrin::biggrin::biggrin::biggrin:

 

Paldies par atsaucību!!!

Link to comment
Share on other sites

Vells tas slēdzis vien ko ir vērts, mātes ražotājs tautā, Panasonic, National vai audio Technics:biggrin:

Link to comment
Share on other sites

man nekad nav paticis, ka tīkla vads iet tik tuvu galvas vadiņiem..es to visu biku pārtaisīju savam galdam...ar ārējo barokli un DC padošanu "platiniekā"/

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Labvakar,kāds no vinila guru var padalīties ar informāciju par  labu atskaņotāja galvu cenu robežā no 50-100 eiro un kur to labāk iegādāties lai neuzrautos uz pakaļdarinājumu?

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 7 stundām , zynoj teica:

Labvakar,kāds no vinila guru var padalīties ar informāciju par  labu atskaņotāja galvu cenu robežā no 50-100 eiro un kur to labāk iegādāties lai neuzrautos uz 

Turntable Cartridge Comparisons: Under 100$:

Viņam irr arī atsevišķi galvu salīdzināšanas testi, bez stulbas ievadmuldēšanas un mēraparatūras izmantošanas, tikai tavas ausis

Labāk pirkt ražotāja mājas lapā.

Link to comment
Share on other sites

Neesmu baigi par pakaļdarinājumiem dzirdējis...smalks tomēr tas verķis....nu nez pārak tāda plata robeža...var ath 120 paskatīties..bet es paķēru no vācu ebaja ath 440mla..120 eur pat jaunu...tagad laikam šīs vairs neražo....tagad cita numerācija un cenas x2...cik skatījos pat 440mla jau 190 eur maksā tagad...lētā 95e jau virs 30eur....no jaunās sērijas var 95ex paskatīt....

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

Osscar, vai bez visa veida placebo ir iespējams saklausīt kādu starpību tām galvām? Šis ir bez uzbrauciena, jo man domāt, ka frekvenčlīknei tak visiem jābūt no 20 līdz 20k ar max pietuvinājumu taisnei, vai ne tā? Pats lietoju kaut kādu vidējās klases Ortofon un nav ar ko salīdzināt. Bet neceļās arī 100+ naudas nolocīt par to, ka varbūt var būt, ka būs kaut kādas citādas nevienmērības līknē, kas manai ausij tīkamākas.

Link to comment
Share on other sites

Domāju,ka jā...likne teorētiskā ir viena lieta...otra ir tā ka dārga gala galvas bus saaudzīgākas pret plat..mazāks tracking force(piem.1,4 grami nevis 2+)+ pati adata ir daudz "smalkāka".....un līkne mainās atkarībā no vadu capacitātes , preampa ieejas kapacitātes un pretestības...es savulaik mērīju .ar 200pf vadu man augšas bija +9db vai vairāk -likās uz ausi baigi gaišs skanējums..pēc pietvīkošanasvdaudz maz flat dabūju...ne par velti dārgiem mm preampiem var ieejas pretestību un kapacitāti pieregulēt...

Labots - osscar
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Par pakaļdarinājumiem vienkārši man tagadējam vinilam stāv virsū it kā at dzeltenā galva,tik neredzu uzrakstus ka tā būtu at un man viņa kaut kā pārlec pat uz svaigām platēm,aliexpress redzēju tādas pēc izskata un reāli liekas ka tās ir krutka,tāpēc arī negribās uzrauties uz krutkām.

Link to comment
Share on other sites

Varbūt tev adata vienkārši ne oem, bet galva oem. Kaut gan oem adatas msksā tikpat cik galvas... Oem galvas adatām ir logucis virsū.ne oem nav...

Labots - osscar
Link to comment
Share on other sites

Nu bet to svaru tak var regulēt. Nez manējam laikam varēja no 0...4 sagrozīt. Un atkal - vai tas ļoti ietekmē raksturlīkni, jeb tikai signāla amplitūdu? Jo ar lielāku spēku viss spektrs paliek sulīgāks, ne tikai bass. Ok, adatas ģeometrija varētu būt arguments, un atkal - ikviens ražotājs izgatavo produktu pēc standartizācijas. Ja ir paredzēts, ka galvai+adatai jāspēlē 20...20k +/-3dB, tātad tā arī tiek ražots. Vada un ieejas kapacitātes arī ir argumenti (9dB izklausās baigi daudz), bet tie taču nemainās mainot dažādas galvas.

Link to comment
Share on other sites

Nu ar tādu galvu viņš man atnāca un pārdevējs apgalvoja ka ir nomainīta jauna,bet kā jau teicu regulē cik gribi tāpat pārlec,tā pati plate uz nu jau pārdotā sony skan kā nākas tāpēc arī gribu iegādāties pats jaunu galvu lai būtu pārliecība ka tur man viss kārtībā,pat speciālus svariņus iepirku lai nomērītu piespiešanas spēku,uz sony viss čikiniekā saregulējās,bet uz savējā nevaru saregulēt lai arī salieku visu pēc svariem.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...