Jump to content

Antena resīverim


IVARS
 Share

Recommended Posts

Ja ar naglu nepietiek, tad 50cm vada gals (vismaz man tas strādā gan ONKYO resīverim 7.1 , gan SONY ST-S505ES un 590ES tuneriem))

Link to comment
Share on other sites

Es, ja ir iespēja izmantoju TV āra antenu - man vēl vecā, kas ne tikai decimetrus ķer :) Resīveris jau parasti stav netālu no TV. Vienīgi tiem, kam kabelis, varētu būt problēma.

Link to comment
Share on other sites

Ar naglu nekas neskanētu, bet 50cm vada gals jau nāca komplektā, bet pa laikam šņāc, sevišķi, kad TV nav izslēgts...

Ja dzīvotu Rīgā, tad jau viss būtu OK, bet sanāk patālu no raidītājiem un mājai biezas sienas...

TV antenas gals ir resnāks un kaut kā neizdodas dabūt iekšā resīvera ligzdā..

Link to comment
Share on other sites

FM antenai ir "otrādais spraudnis" . Ja esi tālu no raidītājiem, tad varētu derēt kāda no decimetru zemā gala āra antenām, istabas, īpaši aktīvās, ar pastiprinātāju, gan uzreiz aizmirsti. Un jā, vajadzēs citu štepseli galā pielodēt.

Link to comment
Share on other sites

Lodēt neko nevajag. Iepērkam vienu TV antenas sadalītāju (1 ieeja, 2 izejas) kādus pāris metrus TV kabeļa un vienu otrādo spraudni, jāizvēlas tie, kas pilnībā metāiski ar F-konektoru, tie ir vislabākie. Nu un tad vienojam esošo galu pie sadalītāja ieejas, vienu kabeļa galu ar TV spraudni pie vienas izejas, otru ar radio spraudni pie otras izejas.

Vai, ja ir virszemes TV dekoderis, tad viņam ir antenas ieeja un izeja. Izeju savienojam ar resīvera/tunera antenas ieeju - vajag kabeļa gabaliņu un divus otrādos spraudņus. Ērti, vienkārši un lēti, darbs 10 minūtēm.

Link to comment
Share on other sites

Aplī salocītam dipolam ir riņķveida uztveršanas diagrama, bet daudz mazāks pastiprinājums kā klasiskam taismam dipolam. Salocīto dipolu ir vērts pirkt, ja vajag ķert stacijas no vairākām pusēm. Praksē gan lielākoties signāls visspēcīgākais ir no viena virziena. Visādā ziņā tuvumā pie raidītāja tāds nu točna neder. Esmu pat redzējis, ka salocīto dipolu uzstāda vertikāli. Nu tas ir pilnīgi garām :sarkasms: . Nekā vienkāršāka un lētāka par pusviļņa dipolu priekš FM uztveršanas nav. No pāris drātsgaliem tādu var uztaisīt piecu minūšu laikā. Vēl vienkāršāk ir izmantot ceturtdaļviļņa antenu. Tornis jau te tādu pieminēja, tikai vada galam, kurš savienots ar uztvērēja antenas ligzdas centrālo kontaktu, jābūt aptuveni 75cm garam. FM ta raida ap 100MHz, viļņa garums 3m un ceturtdaļvilnis sanāk 75cm. Protams, ja grib nopietni klausīties kaimiņvalstu FM radiostacijas, tad ar dipolu nekas nesanāks. Man uz mājas jumta stāv piecu elementu yagi tipa antena priekš FM un tad gan nav nekādu problēmu ar uztveršanu.

Link to comment
Share on other sites

Vēl jāņem vērā, ka dažām FM stacijām, piemēram STAR FM vai kā nu tur tas 106,2 pareizi saucas, ir vertikālā polarizācija (īpaši draudzīga autobraucējiem), varbūt vēl kādai, tas nozīmē, ka ar "pareizu" jagi tipa antenu būs problēmas uztvert. Vai arī tad jāliek divas - viena horizontāli, otra vertikāli.

Link to comment
Share on other sites

Ja ķer tālas Lietuvas stacijas, tad protams antenai jāstāv vertikāli, bet pilsētā, kad raidītāji dažu kilometruattāluma, tad tam liela nozīme nav. Nu uzliec dipolu 45 grādu lenķī un viss būs OK.

Link to comment
Share on other sites

Donkeyhot

Man labi un tīri ņem visas iespējamās stacijas uz Sony resīvera ar antenu, kas izgatavota no kapara drāts 3m garumā stara veidā pēc viļņa garuma(kā tam jābūt). Nevajag nekādas speciālas antenas pirkt, tas nav televizors.

Link to comment
Share on other sites

Long John

Aplī salocītam dipolam ir riņķveida uztveršanas diagrama, bet daudz mazāks pastiprinājums kā klasiskam taismam dipolam. Salocīto dipolu ir vērts pirkt, ja vajag ķert stacijas no vairākām pusēm. Praksē gan lielākoties signāls visspēcīgākais ir no viena virziena. .

 

 

Tāda jau man bija doma, pērkot šo antenu. Kā jau rakstīju, atrodos Jaunogrē starp vairākām 9-stāvu mājām, Rīgas virzienam ir 2 mājas priekšā un reāli laikam sanāk uztvert no blakus mājām atstarotu signālu. Arīdzan piestiprināt to pus-metrīgo apli pareizā virzienā ārpus loga 2.stāvā bija vieglāk, nekā 1,5 metrīgu taisnu verķi...:)

Vai tad mana izvēle nebij pareiza? Katrā ziņā resīvers ir apmierināts un vairs nespītējas savu darbiņu darīt..:)

Labots - Long John
Link to comment
Share on other sites

Nevajag nekādas speciālas antenas pirkt, tas nav televizors.

 

Antena jau ir paredzēta uztveršanai, Latvijā mums te nekāda tāluztveršana nav vajadzīga, bet ... ja palasa amurikāņu stāstus par mastiem un režģiem, ko tauta stutē, lai Vegasas apkārtnē klausītos no LA klasiskās mūzikas tiešraides :)

Link to comment
Share on other sites

Donkeyhot

Nu ja, amerikāņu stāstus neklausos, bet teikšu ka kādreiz nopietni nodarbojos ar tāluztveršanu armijas vajadzībām un kā izskatās īstas antenas zinu.:)

Link to comment
Share on other sites

Skaidrs, ka Ogrē ķers FM da ar jebko, ka tik antenas caurumā iesprausts :sarkasms: Salocītais dipols nav tas labākais variants, lai ķertu atstarotos signālus. Negribās jau te teorijā iedziļināties, bet antena, kura ķer no visām pusēm vienmēr uztver signālu sliktāk par antenu ar virziendarbību. Parastam, klasiskam dipolam ir astotnieka formas diagrama un tas signālu uztver pilnīgi vienādāk no priekšas un aizmugures. Šāds dipols būs noteikti daudz efektīvāks par riņķī salocītu dipolu. Ja godīgi, tad nezinu, kurš duraks ir izdomājis, ka dipolu var salocīt. No antenu teorija sviedokļa tas ir pilnīgi garām. Ka tik tie nav bijuši poļu gudrinieki :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...