Jump to content

"Haltūru" darbiņi un to legalitāte


Roland
 Share

Recommended Posts

Sveicināti.

 

Pēdējā laikā avīzēs diezgan daudz tādu piedāvājumu manā pusē uzradies, kur piedāvā, izbraucot pie klienta, salabot datorus.

Tāpēc jautājums, ja piem. es arī ielieku sludinājumu, ka laboju kompīšus, tad man par to visu lietu ir pēc likuma arī nodokļi valstij jāmaksā, lai gan esmu vienkārši parasta privātpersona un ne ar kādu uzņēmējdarbību nenodarbojos? Un kā tas reāli notiek ar tām haltūrām? Zinu, ka ir arī tāda lieta kā licences, bet tas jau jāskatās individuāli katrā atsevišķā gadījumā, kad labāk cilvēkm ielikt kādu no Linux distributīviem, a kad varbūt arī kādu Windowsu...

 

P.S. Neesmu nekāds no VID vai tamlīdzīgām iestādēm, bet vienkārši cenšos rast veidu, kā kaut nedaudz nopelnīt :meeting:

Labots - Roland
Link to comment
Share on other sites

Tak pelni, likumen robezas tas laikam neiklaujas, bet kam gan tas interesē. Neesu dzirdejis ka kadu VID būtu panemis prieksa par to. To arī manliekas VID pieņem par pašsaprotamu, tad jau visas auklītes ,piemēram, sen būtu sodītas.

Labots - Jeasus
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Tev tā interesanti sanāk-braukā pa klientiem uz labo kompīšus. Kas tad tas ir ja ne uzņēmējdarbība :sarkasms: ? Vot ja tu būtu bomzis, bezdarbnieks vai strādātu 100latnieku programā, tad Tu tiešam nenodarbotos ar saimniecisko darbību.Oficiali Tev jāreģistrējas ieņēmumu dienestā kā pašnodarbinātai personai un no katra nopelnītā santīma jāmāksa nodokļi.Nu labi, varbūt ne no katra, bet jāmaksa ir. Var jau dibināt mikrouzņēmumu un tad būs no apgrozījuma jāmaksā 9%, bet tad nevar izdevumos norakstīt degvielu ,jo pie klienta ta jātiek.Cita lieta,ka neviens Tevi neaiztiks un nelasa ieņemumu dienesta darbinieki sludinājumus :sarkasms: . Ja cilvēks Tev "uz ķepas"samaksā par darbu, tad jābūt pilnīgam ideotam, lai no šīs naudas maksātu nodokļus.Melnās kases, ar nereģistrētiem līdzekļiem, ir gan lielākajā daļā uzņēmumu un un saimas deputāti to ļoti labi zin, jo pašu partijās visur ir melnās kases. Tā šai valstī ir iekartots- visi bļauj par godīgu nodokļu maksāšanu, bet paši norēķinās ar skaidru naudu bez nodokļiem. Problēmas sāksies, kad jāapkalpo kāda oficiāla iestade. Tad Tu vienkārši esi spiests izrakstīt rēķinu ar visām no tā izrietošajām sekām.Vārdu sakot, neņem galvā VID un tik čiņī datorus. Šai valstī citādāk nevar izdzīvot!

Labots - Didzis
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Didzis, par tādiem niekiem no VID ne1 nemaz necels savu pakaļu no krēsla. Maziņam reģistrēties ir vērts, ja klienti pieprasa oficiālus rēķinus, visādi citādi labo uz veselību.

Link to comment
Share on other sites

Nu ta paldies par atbildēm. Tagad tapa daudz skaidrāk, citādi biju sadomājies, ka viss ir daudz trakāk :shiftyninja:

Link to comment
Share on other sites

Tikai ja ir tā kā Tu pats saki, ka avīzes jau ir pilnas ar instalētāju sludinājumiem, tad Tev ir jāatrod veids kā savu sludinājumu izcelt un padarīt pievilcīgu. Varbūt liec uzsvaru uz linux vai programmatūras legalizēšanu. Veiksmi "biznesā".

Link to comment
Share on other sites

Uzlikt ir viens, izkontrolēt cits. Tā patentmaksa tāpat vairāk ir paredzēta tiem, kas lasa tonnām un izdevīgāk sanāk samaksāt tādu patentmaksu, nevis pilnos nodokļus.

Link to comment
Share on other sites

Par VIDu sīkajiem nav ko uztraukties, pa visām budžeta griešanām tur sastāvs ir tā saplucināts, ka reāli pat vidējos uzņēmumus VIDs apciemo gaužām reti, nevis kā agrāk - gadā 2-3x, nu nav laika tur nevienam bakstīties ar winduļu ripinātājiem no ss.lv. Legāli nav, bet tuvākos gadus 3-4 tur rokas būs par īsām nodokļu iekasētājiem.

Link to comment
Share on other sites

Principā varu piekrist, vienīgi -

 

Konkurence dara brīnumus, ja tādi meistari uz konkrētu zemes pleķi vairāki un ne īpaši labās savstarpējās attiecībās, mēdz gadīties arī, ka rīda instances viens otram krāgā, lai tik pats izsistos uz augšu (ja pieņemam, ka uzrīdītājs pats paliek anonīms vai ir vismaz IK ) ;)

 

:hi:

Link to comment
Share on other sites

Ja darbonis ir totāls freelancers bez sia, ik, utt, ko Tu viņam vari uzrīdīt?

 

p.s.

Pa radio dzirdēju, ka frizieru asociācija grib cīnīties ar savas nozares freelanceriem. Tikai kā to izdarīt, nevien skaidri nevarēja pateikt, jo matmašīnu var nopirkt katrā Maksimā...

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

ggg97,

 

Nu protams arī tevi ir taisnība, bet ir taču zināma tieksme mūsu banānijā - lielos zagļus celt godā, mazos...

 

Ja gribētājs pietiekami labi pacenšas ne to vien var sadarīt, arī parastam mirstīgajam bez SIA, tik vai tas čakaris būs tā vērts...

 

Pats neesmu nekad ar kko tādu nodarbojies, vai uz to pusi domājis, bet uzskatu ka tādas iespējas ir :)

Link to comment
Share on other sites

Uzņēmumu vaig, ja vēlies norakstīt izdevumus.

Ja tāpat gribi haltūras legalizēt ieraksti iegūto summu gada deklarācijā pie "citi ieņēmumi" samaksā IIN un miers mājās.

Ja negribi legalizēties vienkārši apēd to naudu kaut vai pončikos :)

Link to comment
Share on other sites

Hehe, protams, starpība ir -

 

Ja tu izmanto tikai savu intelektuālo prātu - neviens tev piečakarēties nevar.

 

Aber, detaļas, pasūtījumi, visvisādas preces kas nepieciešamas remontdarbiem - tas tik lēti cauri neies... :meeting:

Link to comment
Share on other sites

Tikai ja ir tā kā Tu pats saki, ka avīzes jau ir pilnas ar instalētāju sludinājumiem, tad Tev ir jāatrod veids kā savu sludinājumu izcelt un padarīt pievilcīgu...

Par tām avīzēm bija domāts tieši Daugavpils reklāma, lai gan vietējas pilsētiņas mēdījos tādi sludinājumi nav manīti, nu protams izņemot datorveikalus, kuri ik pa laikam savas akcijas reklamē. Tā ka sakarā ar konkurenci, vismaz iesākumā, nebūtu tik traki. :)

 

... Aber, detaļas, pasūtījumi, visvisādas preces, kas nepieciešamas remontdarbiem - tas tik lēti cauri neies... :meeting:

Protams, ka lēti nebūs... bet tā jau daļēji arī klienta problēma, pieņemsim, nu nobeidzās klientam cietais, nu tad neko darīt, klientam visu kārtīgi izskaidrojot gan jau nonāks līdz kompromisam, vai pirkt jaunu cieto, vai ja kompis vecs, vispār tajā neinvestēt... nu tur protams var daudz un dikt runāt, bet posta galvenā doma jau bija par tiem nodokļiem, kas tagad man ir tapis pinīgi skaidrs, ka tik traki jau nekontrolē, jo kad atceros arī prakses, kad gāju pie vietējā interneta provaidera, arī tur bija tā ka torenti vilkās no ofisa kompīšiem un visi laimīgi, vēl šobaltdien :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

ja Tu nopelnīto naudu notērā maksimā un komunālos rēķinos, tad nodokļus smaksās viņi par cik viņiem aborots, tikai nauda vairāk apgrozās, tā ka nekas mazāk jau nepaliek valstij, zinu ka instalēšanas bizness un remonts pie konkurences un niecīgiem apjomiem nekas salds nav, ja kādam kaut ko pārinstalē pa čirku, pats gan neinstālēju, bet man par to sirdsapziņa nemocītu, ja ar čirku ar valsti nepadalītos,

 

Var reģistrēties kā IK vai pašnodarbināties, kaut kas tur bija ar to patent maksājumu, par nodokļu maksāšu ieteiktu domāt, ja mēnesī nopleni vismaz 300 lvl, tad var sociālo pamaksāt lai pensija krājās, tur tad ar grāmatvedi jāpankonsultējās, kā labāk

 

bet ja tā ir kabatsnauda un tik cik līdz maximai, tad ieteiktu turpināt tādā pašā garā

Link to comment
Share on other sites

Grossmeister
kad labāk cilvēkm ielikt kādu no Linux distributīviem, a kad varbūt arī kādu Windowsu...

Mana pieredze rāda , ka labāk nelikt - pietiks ar kādu Windows , un arī galva vēlāk mazāk sāpēs .

Link to comment
Share on other sites

Mikrouzņēmums maksā tos 9% no apgrozījuma. Tapēc jau tas nodoklis tik mazs, ka aptuveni iekļauti arī attaisnotie izdevumi. Tak tais 9% vēl socialais nodoklis iekļauts. Mikrouzņēmumam vienkārši jānomaksā tas procents un nav nekādas grāmatvedības ar pirkuma čekiem pavadzīmēm autiņam un benzīna taloniem.

Link to comment
Share on other sites

Pats esmu pašnodarbināts un šādi 2 gadus pelnīju iztiku. Tagad, kad pamatdarbs, tad tādas lietas daru daudz retāk, taču pa reizei sanāk.

Un rīkojos tieši tā, kā daži šeit iesaka. Uzņēmumiem un tiem, kam vajag papīrus, rakstu kvītis, pārējiem neko. Privātpersonas paši saprot kā šai valstī ir un brīžos, kad kādam uzprasīju vai kvīti vajag, uz mani skatījās kā uz dullu.

Piekritīšu tiem, kas saka, ka nav ko iespringt. Ja tev nav jau 100 klientu, kas nāks tikai pie tevis, tad uz vareniem ienākumiem ar šādu pakalpojumu nevari cerēt.

 

Par konkurenci ar tāda dīvaina lieta. Manā pilsētā pirms kādiem 2 gadiem sludināties sāku pirmais, un tad pēkšņi "konkurentu" skaits avīzē uzauga līdz pat 5. Gandrīz visi pēc laika pazuda, viens palika, un arī tas laikam ir tāds nosacīts "speciālists", jo itin bieži gadījās braukt pie klientiem un klausīties stāstus "Zvanīju uz sludinājumu, sataisīja kaut kādu murgu, tagad zvanu Jums".

 

Galvenais censties darīt visu ar saprātu un neiziet uz piķa kāšanu, jo vienmēr ir labāk, ka cilvēks pie tevis griežas atkārtoti. Pats arī reizēm pieļāvu kādu kļūdu un, ja tā, tad klientam devu atlaidi vai vienreiz, kad tiešām nopietni nomāzēju, izlaboju savu kļūdu + izdarīju papildus lietas un klientam naudu atgriezu.

 

Varbūt mūsdienās liela daļa teiks, ka tā neviens nedara, bet es tomēr izgāju uz godīgu un izpalīdzīgu praksi, respektīvi, reizēm dēļ kāda sīkuma pie klienta aizskrēju bez maksas. Ar domu, kā es pret tevi izturos tā, kā es gribētu, lai citu pakalpojumu sniedzēji izturas pret mani.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Grossmeister
Varbūt mūsdienās liela daļa teiks, ka tā neviens nedara, bet es tomēr izgāju uz godīgu un izpalīdzīgu praksi, respektīvi, reizēm dēļ kāda sīkuma pie klienta aizskrēju bez maksas. Ar domu, kā es pret tevi izturos tā, kā es gribētu, lai citu pakalpojumu sniedzēji izturas pret mani.

Mazajā biznesā šitā ir pati pareizākā pieeja . Nav klientu , nav naudas , a pateicīgs klients i pie tevis vēlreiz atnāks , i citam parekomendēs .

Link to comment
Share on other sites

Vēl vari iegādāties kvītis un aizpildīt, ka piemēram paņem PC uz remontu, apraksti ko esi darījis, mainījis utt., lai klientam rastos drošības sajūta un tas padara darījumu uzticamu.

Link to comment
Share on other sites

Mazajā biznesā šitā ir pati pareizākā pieeja . Nav klientu , nav naudas , a pateicīgs klients i pie tevis vēlreiz atnāks , i citam parekomendēs .

kautkad te bij topiks par to cik katrs nem par instalesanu. 80% liekas ka parinstalet kompiti ir zinatnieka darbs un japrasa ari atbilstoshi :D

Link to comment
Share on other sites

80% liekas ka parinstalet kompiti ir zinatnieka darbs un japrasa ari atbilstoshi :D

Bij bij, galvenais, ka paliek dusmīgi, ja kāds apgalvo pretējo un saka, ka to var izdarīt arī trenēts mērkaķis :D

Link to comment
Share on other sites

Kitai, kvītis jau protams var katrā grāmatnīcā nopirkt, bet tā darīt gan nav prāta darbs.Oficiāli kvītis jāreģistrē VID un tikai tad tās ir derīgas, bet izrakstīt nederīgu kvīti ir nopietns likuma pārkāpums. Nu nepatiks klientam jūsu darbs un viņs velk ārā kvīti, kurā skaidrs, ka sarakstītas muļķības, ķipa SIA Apčakaris veicis CD lasītāja optiskās ass balansēšanu.SIA Apčakari vairs sazvanīt nevar(Tev jau sen piegriezies ar to stulbo klientu ņemties), bet klients neliekas mierā un iet uz VID noskaidrot, kur tas SIA Apčakars mitinās un ko "ziemā ēd". Vot tad saksies sū**. Uz šitādu lietu VID noteikti reaģēs, jo izmantotas nereģistrētas kvītis. Kā Tevi dabūs rokā nav svarīgi, bet dabūs ar visam no tā izrietošajām sekām, jo ir papīrs, ka esi paņēmis no cilvēka nelikumīgi naudu. Ja nav papīra nav nekāda pierādijuma, ka "optisko asi regulēji" :sarkasms: un 20Ls saņēmi, a ko tas klients muld Tev nospļāuties un VID arī.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Aber, kas liedz pašam sadrukāt jekselī kko līdzīgu pavadzīmei, bet bez numuriem, un kkādiem SIA

 

- smuka tabuliņa, veiktais darbs, summa, un kaučkāds pašveidots logucis lapas stūrī.

Protams arī šāds joks nostrādās iekš VID, ja klients ar tādām lapelēm nesīsies uz to kantori, tomēr nav kvītis (Vari noformēt kā "Darba apraksts" :shifty: )

 

Būtībā jau, jo mazāk tu afišē, ka par saviem pakalpojumiem saņem naudiņu, jo labāk, ja bizness ir nereģistrēts.

Ja nu kas - nekādas kvītis, summas nav - es te ar labdarību varbūt nodarbojos, a ? ( laboju par velti) :fuck:

 

 

 

Protams saņemot šādu atbildi automātiski tiks iedarbināti citi "varas orgāni", kā, piemēram, EP, kas atbrauks ar orderi ciemos pie tevis izkratīt CD mapītes un tehniku.. :)

Link to comment
Share on other sites

Jebkura valsts iestāde sāks interesēties par nelegālo darboni tikai pēc oficiāla rakstiska iesnieguma šai iestādē. Darbinieks vienkārši ir spiests reāģet uz iesniegumu, jo jāsniedz atbilde. Ja tā nedarīs, tad var pats dabūūt pa mizu.Ja nav iesnieguma, tad neviens neies čakarēties un ķert nelegāla darba veicējus. Iestādēs jau pārsvarā sēž slinki cilvēki un iniciatīvu paši neizrāda :sarkasms:. Interesanti bija, kad redzeju kā VID darbinieces pirka no zemnieka produktus.Domā viņas kvīti prasīja, vai papīrus zemniekam pārbaudīja, tak skaidrs ka nē. Mājā vīrs un bērni jābaro, bet bez papīriem pieniņš un sviestiņš lētāks un aldziņa valsts iestādē kāda nu ir, tāda ir :sarkasms: .

Link to comment
Share on other sites

Interesanti bija, kad redzeju kā VID darbinieces pirka no zemnieka produktus.Domā viņas kvīti prasīja, vai papīrus zemniekam pārbaudīja, tak skaidrs ka nē.

Nu nesaki viss, reiz viens idiots kūpinātas zivis Zemkopības ministrijā iedomājās pārdot, dabīgi, ka tur telpas īrējošā VID daļa veco aiz pautiem sagrāba 2 minūšu laikā, nepaspēja vēl visu preci uz galda izlikt :D

Tas gan bija gadus 3 atpakaļ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Varbūt mūsdienās liela daļa teiks, ka tā neviens nedara, bet es tomēr izgāju uz godīgu un izpalīdzīgu praksi, respektīvi, reizēm dēļ kāda sīkuma pie klienta aizskrēju bez maksas. Ar domu, kā es pret tevi izturos tā, kā es gribētu, lai citu pakalpojumu sniedzēji izturas pret mani.

 

Jā, es arī neesmu dakteris un naudu par nepadarītu darbu neņemu :)

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...