Jump to content

Gaismas diožu spuldze


Didzis
 Share

Recommended Posts

Vakar beidzot par 4,5Ls iepirku 1,3W gaismas diožu lampu. Par cik ar tā sauktajām ekonomiskajām spuldzēm man ir tikai negatīva pieredze, doma bija par pagalma izgaismošanu. Problēmu jau ar diožu spuldzi nekādu- spīd smuki un gaismas arī gana daudz, bet nu gribējās to štelli automatizēt. Paņēmu sensoru, kurš ieslēdzas uz kustību, un, joka pēc, pamēriju tam strāvas patēriņu miera stāvoklī. Sanāca 13mA kas ir 2,86W. Tā stulbi sanāk likt sensoru, kurš patērē vairāk kā pati spuldze un vēl ieslēgts 24 stundas diennaktī. Tad jau labāk lai divas diožu spuldzes deg caurām dienām. Nav pie rokas taimera, kurš varētu lampas ieslēgt tikai vakarā, bet diez vai tas miera stāvoklī patērēs īpaši mazāk. Tā i nezinu ko iesākt?

Link to comment
Share on other sites

Nu, tad jau tiešām 2 spuldzes sanāk lētāk. Plus vēl varēsi reāli izmērīt, cik tieši ilgmūžīgas viņas ir - vai faktiskās stundas atbilst uz kastītes rakstītajām. :D

 

Starp citu - pamēģināji izmērīt, cik tā spuldzīte patiesībā ēd? Moš problēma atrisināsies pati no sevis. :p

Link to comment
Share on other sites

Summa, ap kuru grozās jautājums, ir ap Ls 0.15 mēnesī. Man ir rozetē spraužams taimeris. Nezinu tā jaudu, bet skaitītāju tas negriež. Iespējams, ka tevis pieminētā kombinācija arī nekādu reakciju uz skaitītāju neizrāda. Protams, ja tev nav uzlikts elektroniskais. Mājās esmu istabu slodzes sadalījis tā, lai izlīdzinātu tās pa fāzēm. Rezultātā divu TV un viena VTV uztvērēja dežūrrežīmā patērētā jauda netiek uzskaitīta pilnībā vai vispār. Protams, ja tajā laikā nav kaut kas cits ieslēgts.

Bet par ekonomiskajām spuldzēm es neesmu ieguvis pārliecību par to ekonomiju.

Labots - Cody
Link to comment
Share on other sites

1) kur pirki un varbūt vari nobildēt kā reāli spīd? cik lm tai ir?

2) vai to spuldzi var likt ārā mitrumā un aukstumā?

Link to comment
Share on other sites

Man ir elektronisks taimeris, kuram taimera / pulksteņa mehānisms darbojas no iebūvētas baterijas (akumulatora) un tā pašpatēriņš ir niecīgs – kā parastam elektroniskajam pulkstenim. Vienīgais elektrību tērējošais elements ir relejs, kurš ieslēdz slodzi taimera iestatītajā laikā. Kamēr šis iestatītais laiks nav sasniegts, taimeris no elektrotīkla elektrību netērē.

Ja nemaldos, tad ķīniešu PIR slēdži barojas ar beztransformatora barošanas bloku: kondensators uz 0,1-0,5 μF + rezistors uz 20-100Ω + 4 diode + stabilitrons + elektrolīta kondensators uz 100-200 μF (dažas detaļas var arī nebūt vai būt ar citiem nomināliem). Šādā gadījumā, strāvai, kura plūdīs no elektrotīkla, ir kapacitatīvs raksturs, un tad iekārtas patērētās jaudas aprēķināšanai neder P=IU, ir jāņem vērā arī jaudas koeficients cosϕ. Pareizā formula P=I*U*cosϕ. Tā, kā visticamākais PIR slēdža pašpatēriņš ir stipri mazāks par tiem 2,86W. Domāju, ka precīzāks rezultāts būs, ja rēķinās tā: 12V (barošanas spriegums aiz taisngrieža) * 13mA = 0,156W

Link to comment
Share on other sites

mani arii intereseetu kaa reaali spiid, idealaa gadiijumaa ar saliidzinoshu bildi, tjipa lievenis apgaismots ar LED, un lievenis apgaismots ar 80W spuldzi vai tml. ;)

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nenopirku jau kādu kruto firmu, bet poļu kanlux http://www.kanlux.info/37,produkt.html LED20 GU10-WW spuldzi Piesaistīja tas, ka spuldzei hermētisks stikla korpuss un caur stiklu var redzēt elektroniku. Vismaz redz vienu elektrolītisko kondensatoru, vienu pretestību(tā gan ir virknē ar vienu tīkla vadu) un vēl vienu parastu kondensatoru. Izskatās, ka strāvu ierobežo kāds elektronisks strāvas avots, bet nu, lai apskatītos kas lācītim vēderā, sasist spuldzi bija žēl.

Protams, spuldzes gaismu nevar salīdzināt ar 100W kvelspuldzi, bet tā dod gana gaismas lai, izkāpjot no autiņa, nenolaužot kaklu, pērietu pagalmam un atvērtu ārdurvis. Šo spuldzi nopirku tikai ekesperimentiem, jo vienreiz tak jāsāk pāriet uz patiesi ekonomiskiem gaismekļiem :sarkasms: . Man jau doma visu pagalmu apgaismot ar diožu lampām.

Link to comment
Share on other sites

Kaut ko šitādu?

http://www.ormix.riga.lv/upload/470966ba7a6ec2de02e3cfdcb8bd6d4c470966ba7a6ec2de02e3cfdcb8bd6d4c.jpg'>http://www.ormix.riga.lv/upload/470966ba7a6ec2de02e3cfdcb8bd6d4c470966ba7a6ec2de02e3cfdcb8bd6d4c.jpg

Starp citu ja kādam vajag , tad tam http://www.ormix.riga.lv ir visvisādu variantu, pie tam var reali apčamdīt.

Bet pēc manas saprašanas ta gaismasdiozu spuldžu būšana APGAISMĒ pagaidām ir parāk slikta attiecība cena/gaisma.

Cita lieta tas indukcijas (augstfrekvences bez elektrodien iekšā) luminiscentās spuldzes. Nu ar jaudu 60-100W (kas atbilst kvēlspuldzei ap 1KW) , bet cena ap 50ls . Mūžs tāds pats, ja ne vēl ilgāks kā gaismasdiožu. Trūkums, ka mazākā jauda laikam ap 20 W, bet cena joprojam ap 50ls.

PS rādās biju atpalicis no dzīves... Tās indukcijas jau ir ņemamā cenā http://www.bchydro.com/ecatalog/eCatServlet?cmd=product_details&catId=200&prdId=13849&pid=&rid=&eid=

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

azarbaidzz

nez, varbuut ne pa teemu, bet pat stipri nereekjinot man parastaas ekonomiskaas stipri leetaak sanaak ajunajaa dziivoklii. koliidz ievaacos saskruuveeju visaas lampaas ekonomiskaas spuldzes... ja iepriekshejajai vienai tantei menesii sanaaca 200 - 300 kw, tad man ar visu to ka tasiiju nelielu remntu par pagajusho menesi sanaaca tik 100 ar visu to ka meitene katru riitu matus žavee utt. rupji rekjinot un ticot ka tas ka suz lampas rakstiits - 21w ekonomiskaa aizvieto 100w parasto tad ja pienjem ka man ir 5 tas ir 500w stundaa vs 105, divaas sanaak kilovats vs 200w...

Link to comment
Share on other sites

Es sapirkos iekš dealextreme koridoram , vannasistabai, tualetei aukstās baltās 3W pa ~4.5 usd. Ārā nejaucu, bet, spinnim mozgom čuju, ka tur ir balasta kondensators, nevis elektronisks sprieguma pārveidotājs. Patērē viņas patiešām ellīgi maz, gaisma ir nedaudz vājāka nekā 11W ekonomiskajiem "kanluksiem". Tagad taisos virtuvē pāriet uz tām pašām, kombinējot ar siltās gaismas LEDiem, kuri ir nedaudz dārgāki.

Link to comment
Share on other sites

Varētu kāds beidzot nobildēt KĀ IZSKATĀS REĀLI apgaismota telpa ar tām spuldzēm, pašam arī nagi niez tādas uzlikt sev :D, tik ja ņemt ta ņemt pa 10>20ls/1 jo vajg istabā lai ir "forši", un baltu gaismu vajg- ekonomiskās spuldze atrast ideāli baltu m.... grūti, 2/3 gan atradu kautkādas činese.., tākā gaidam photo...

Link to comment
Share on other sites

azarbaidzz

tur jau taa lieta ka tantei bija ~25 un televizorinjs bija vecs jaa, bet pa diognaali 35 cm >.<

Link to comment
Share on other sites

Gaismas devēju izmantoju šādu - http://www.argus.lv/...5d6e98ade1490d3 (pašu fotopretestību iznesu citā vietā)

ļoti labi strādā un labi ieregulējams (nav čakarēšanās pie pārejām kad gaisma tuvojās darbības slieksnim. Ja jau skaiti katru mA tad vadi diodes pa taisno no traņa, releju nemaz iekšā nelodē.

Istabas apgaismojumam šitās lampas tomēr pa knapu OK var jau salikt vairākas, vietās kur nevajag normālu gaismu saiet.

Arī plazmas gaismekļi ir ļoti ekanomiski , bet nu cenas.... LL lampas ja grib neitrāli baltu jāmeklē ~ 6400K kas pie mums LV tiešām ir pagrūti visur stumj 2700K (dzeltenās) jo redz pa sa santīmiem lētāka iepirkšana un pieprasījumam pēc cita spektra viņiem uzspļaut , jo nopirks to pašu - Šito man tā arī skaidroja paziņa no SYLVANIA lampu tirdzniecības - protams iespēja pasūtīt. Pašam arī tāda paša prob. un ja kaut kur arī atrodu citu spektru tad tas tiek pasniegts kā kaut kas ekskluzīvs - stulbums. Kādreiz - gadus 5 atpakaļ ar spektra izvēli gan prob. nebija.

Labots - Mongoose
Link to comment
Share on other sites

puldžu gaismas skrāsu temperatūra laikam ir gaumes lieta. Vismaz es ciest nevaru "miroņu gaismu" ar 5000K un augstāku krāsu temperatūru un laikam tādu cilvēku ir vairākumā. Cilveki tūkstošiem gadu naktis pavadījuši ugunskura un sveču gaismā. Silts gaismas tonis laikam ir gēnos. Vakara laikā istabā vispatīkamāk spīd lampas ar 3200K krāsu temperatūru. Ja kādam patīk mājā justies kā lielveikalā pie zilās gaismas, tad tas nav liegts- meklē spuldzes ar augstāku temperatūru. Tak tādas dioži lampas ar zilo gaismu ir vēl lētākas.

Ja par tēmu, tad neiet runa par santīmpišanu, bet par pašu principu,ka gaismeklis ar gaismas diodem tērē tik maz, ka to nav pat jēgas slēgt ārā. Visādi sensori sadārdzina pasākumu un stipri sarežģī elektrisko shēmu un profesionalu, uz sliedes montējamu sensoru, visa mūža laikā neatpelnīt.No otras puses,katrs,kurs ienāks pagalmā atgādinās, ka lampas nav izslēgtas- atkal stulbi :sarkasms: .

Link to comment
Share on other sites

Liec mehānisku pulksteni vai mazu Saules bateriju kā devēju un nebūs nekāds patēriņš OFF režīmā. ja Saules baterija jebkādu gaismu saņem, nobīda spriegumu viena tranzistora ieejas ķēdē un viss. ja gaisma krēslā šim pasākumam par mazu, kādu Supercap kondensatoru, kas lēni izlādējas, vai uztur šo sensoru.

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Ar mazu saules bateriju, tā varētu būt interesanta un patiesi enegotaupīga lieta. Būs jāpaštuko. Ja par "lēto"lampu pirkšanu internetā, tad tas ir risks. Nu neatradu es nevienai 1$ vērtajai lampai ne krāsu temperatūru, ne starojuma lenķi, ne darba mūža ilgumu stundās, ne cik tā dod gaismas. Tā ir "kaķa maisā" pirkšana.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Didzi - es Tev par vienu , Tu man par otru :on_the_quiet2: Vai tiešām 3.70Ls tev sadārdzina ko? Un Prof devējā uz DIN sliedes ir tieši tā pati +/- shēmiņa. Ja negribi skapī likt iemontē turpat pie lampas (tu jau esi tehnisks cilvēks un nav jāmāca) tos 16mA Tev tērē relejs kurš tavā gadījumā arī var nebūt. Es liku skapī kur man tas devējs izpilda vēl kaudzi funkcijas.

Par lampu spektriem - ir vietas kur var sēdēt pie ugunskura ir vietas kur tas traucē un nepieciešama pareiza dienas gaisma. Ja sēžu pie uguskura tad cepu desas , dzeru alu - avīzi lasu vai kaut ko kņubinu labāk pie dienasgaismas. Nezinu gan kur tu 6000K saskati miroņgaismu es to gan vairāk saskatu 2700K kas tiešām tuvinās sveces degšanai. Tad jau var teikt ka mēs pa dienu visi miroņgaismā uzturamies un tikai vakarā izbaudāms īsts komforts. Par senčiem nezinu , manējie kad es jau biju skalus vairs nededzināja, attiecīgi es pēc tiem arī neilgojos.

Vislabāk šo strīdu izšķir fočiks - kas ir miroņgaisma un kas tuvinās pareizai dienas gaismai - pabildē ar to pie 2700K nemainot setingus un WB balansu - iegūsi dzeltenīgi sarkanus toņus. un to pašu pie 6000K bildes WB maz atšķirsies no tā kas notiek pa dienu.

Tas nenozīmē ka man mājās visur ir 6400K - vairākumā ir tās pašas 2700K LL, kvēlspuldzes u.t.t.Viss atkarīgs kāda telpa , noskaņa, ko tur dara un kas jāizgaismo.

Tātad manā uztverē pareiza dienas gaisma ir saules gaisma dienas vidū kas tuvinās 6000K gaismas temperatūrai - Pareiza miroņgaisma būtu ~ divas kandeles ~2700K gaismas temperatūra :rolleyes: tātad divas svecītes

Labots - Mongoose
Link to comment
Share on other sites

Nu stingri ņemt tās gaismas diožu lampas ir labas kad vajag koncentrētu/virzītu gaismu tipa lukturītis, bet ne dzīvōkļa apgaisme. Nu tā 1,5W gaisma ir 40 lm (un leņkis kādi 40grādi), bet 5W kompaktluminiscentai tā gaismas plūsma ir 200lm . Nu varat secinājumus izdarīt paši, bet man istabā lai normāli justos vajag vismaz 20W kompaktluminiscento...

Link to comment
Share on other sites

Ar letajaam warm white spludziteem ir taa ka vinjam nav liela jauda, max kadi 60 W salidzinot ar parasto draats spuldzi, tapec jaaliek vairaak gabali.

Link to comment
Share on other sites

Nu es par "miroņu gaismu" saucu ekonomisko lampu gaismu, kad visas pumpas uz ādas izceļās un ģīmis zilgans paliek. Kur tas efekts rodas, grūti pateikt, bet lētas lampas no rimčika tādu efektu dod.Acīm redzot spektrā iztrūkst kada krāsa.Man jau arī nav iebildumu pret saules gaismu, bet to dod laikam tikai prožektori ar ogles elektrodiem. Dienasgaismas lampas īstu saules gaismu nedod. Bet nu labi, kā jau teicu- gaumes lieta. Es savu darbavietu apgaismiju ar halogēnlampām un man tā patīk strādat. Zinu cilvēkus, kuri darbavietu izgaismo ar dienasgaismas lampam un viņiem tā patīk. Da kāda starpība, ka tik darbi sokas :sarkasms: .

Diožu spuldzes visdrīzak nekad nespēs aizstāt ne kvēlspuldzi, ne tā saukto ekonomisko lampu, jo diodām ir izteikta virziendarbība. Tai pat laikā sēdēt hauzītē uz poda vai plunčaties vannā var arī pie virzītas gaismas. Āra apgaismojumam jau arī nav jābīt kā dienā, galvenai lai nākot vakarā majā kaklu nenolauztu un tur gaismas diodēm īstā vieta.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

Par to virziito apgaismojumu gadijumaa nav taa ka

 

Shis ir vairaak uz leju http://www.deslamps.co.uk/images/MR16-LED.gif

 

A shis jau uz visam puseeem http://www1.dealextreme.com/productimages/sku_26514_1.jpg

Shitadu ielku koridoraaa, 3500 K warm white ir ok, spiid gan uz kadiem 40 w bet esot taa ka biskiit mirgo

Koridora katra zinajaa drusku par maz gaismas un koridors ar nav liels

Link to comment
Share on other sites

Piemēram, tam 100 LEDu variantam jau to slēgumu var krāmēt no 5 grozāmām sekcijām ar šaurleņķa diodēm un dizainēt starojuma virzienus konkrētajam celiņam, vārtu vai mašīnas apgaismei.

Link to comment
Share on other sites

Te ir uzskatāmā veidā parādītas katras temperatūras krāsas. Pareizā baltā gaisma ir ap 5000K. 6000K jau ir zilgana!

post-62664-064490700 1285234975_thumb.jpg

post-62664-058126100 1285234990_thumb.jpg

post-62664-018679600 1285235006_thumb.jpg

Labots - Jans
Link to comment
Share on other sites

Nu es par "miroņu gaismu" saucu ekonomisko lampu gaismu, kad visas pumpas uz ādas izceļās un ģīmis zilgans paliek. Kur tas efekts rodas, grūti pateikt, bet lētas lampas no rimčika tādu efektu dod.Acīm redzot spektrā iztrūkst kada krāsa.Man jau arī nav iebildumu pret saules gaismu, bet to dod laikam tikai prožektori ar ogles elektrodiem. Dienasgaismas lampas īstu saules gaismu nedod. Bet nu labi, kā jau teicu- gaumes lieta. Es savu darbavietu apgaismiju ar halogēnlampām un man tā patīk strādat. Zinu cilvēkus, kuri darbavietu izgaismo ar dienasgaismas lampam un viņiem tā patīk. Da kāda starpība, ka tik darbi sokas :sarkasms: .

Diožu spuldzes visdrīzak nekad nespēs aizstāt ne kvēlspuldzi, ne tā saukto ekonomisko lampu, jo diodām ir izteikta virziendarbība. Tai pat laikā sēdēt hauzītē uz poda vai plunčaties vannā var arī pie virzītas gaismas. Āra apgaismojumam jau arī nav jābīt kā dienā, galvenai lai nākot vakarā majā kaklu nenolauztu un tur gaismas diodēm īstā vieta.

Piekrītu ka noname lampām var būt visādi brīnumi. pat UV var sākt līst cauri kas toč pumpas rādīs. Pašam vislabāk patīk MH gaisma 4000K - 6000K vienīgais mīnuss uzsilšana un nodzišana pie pārrāvumiem. Viens no maniem hobijiem ir akvāriumistika kur spektram ir ļoti liela nozīme augu augšanā ,sālsūdens akvārijā koraļļu augšanā un pie nepareiza spektra kombinācijas izvēles aļģu augšanā - ir virkne lampas kuras tiek izbrāķētas tikai tādēļ ka minētais spektrs uz lampas nesakrīt ar patieso. sālsūdenī 500L man gaismas jauda ir vidēji 800w tāpēc LL stāv kombinētas ar MH lai panāktu nepieciešamo pareizo spektru. Ar kvēlspuldzēm tas vispār nav iespējams.

Vēl jau ir tāda lieta kā luminafora pārklājums nu teiksim garajās LL kuras marķējās piem. 627 vai 827 pirmais skaitlis ir luminafora pārklājums pirmai 6 otrai 8 pirmā diezgan ātri zaudē savu sākotnējo spektra daļu kaut tā abām ir 2700K (nākošie divi cipari) lētajām noname kompaktniecēm dievs vien zin kas tur iekšā notiek, bet gadās arī labas mantas.

Labots - Mongoose
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...