Jump to content

Fotoaparātu tipi


Guna
 Share

Recommended Posts

Paskaidrojiet lūdzu ka var atškit ciparkameru no spogulkameras un digitālā fotoaparāta. Lasīju, ka ciparu fotoaparātu darbībā ir lēnāki par analogajām fotokamerām. Es arī to ievēroju un tagad saku pētīt.

Labots - Guna
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Cienītā!

 

Ir analogie fotoaparāti (ar filmiņu). Tos iedala ziepjutraukos (kompaktkamerās) un spoguļkamerās. Spoguļkameras vēl iedala atkarībā no lietojamās filmiņas izmēra un dažām citām īpatnībām.

 

Un ir digitālie fotoaparāti, kurus iedala tāpat digitālajos ziepjutraukos (kompaktkamerās) un digitālajās spoguļkamerās (DSLR).

 

Un ciparu kamera = digitālā kamera (gan kompaktā, gan DSLR).

 

Savukārt spoguļkamera var būt gan filmiņu spoguļkamera, gan digitālā spoguļkamera.

 

Digitālā kamera ne gluži vienmēr ir lēnāka kā analogā filmiņu kamera! DSLR ar ātrumu nav nekādu problēmu. Drusku problēmas ir digitālajām kompaktkamerām. Bet ja mēģina salīdzināt ar kompaktajām filmu kamerām, tad jāatzīmē, ka lielai daļai kompakto filmu kameru nemaz tādas fokusēšanās nebija, līdz ar to neparādās lēnums. Vienvārdsakot - mūsdienās digitālās kameras ir pietiekami ātras, lai tu to nemanītu. Un pasakas par lēnām digitālajām kamerām ir jau vismaz 5...7 gadus kā novecojušas.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Paskaidrojiet lūdzu ka var atškit ciparkameru no spogulkameras un digitālā fotoaparāta.

 

angļu mēlē "digit" nozīmē "cipars".

Ar to pašu ciparu televīzija ir tā pati digitālā televīzija. Ciparu fotoaparāts ir digitālais aparāts. Ciparu audio ir digitālais audio.

 

=========================================

Manuprāt, par ziepju un spoguļu klasifikāciju ir fotokameru klasifikācija pēc kadra izmēra:

1) 35mm => kompaktkameras ar matricu, kas līdzīga 35mm filmas kadram

2) mazāks par 35 mm ==> lielais vairums šībrīža aparātu (visi t.s. ziepjutrauki un spoguļkameras kuru aprakstos tiek minēts "crop faktors")

3) pilnā formāta kameras ar matricu 6x6 cm. ==> šķiet, no amatieru segmenta šīs ir izzudušas.

4) lielāka formāta kameras ==> šaurs profesionāls pielietojums. Elkorā iegādāties nevarēs.

 

Katras klases kamerām nepieciešama īpaša optika, t.i., lai nodrošinātu vienu un to pašu kadra leņķi, dažāda formāta kamerām būs nepieciešami objektīvi ar dažādu fokusa attālumu. Vienotai izpratnei par attēla uzņemšanā izmantoto leņķi izmanto "35mm ekvivalenta fokusa attālumu".

 

Filmu laikos formāts nozīmēja:

1) prasības pret foto laboratorijas tehniku

2) lielāks negatīvs kompensēja fokusēšanās kļūdas

 

Ciparu foto laikos iznākums ir fails, bet mazākām matricām, lai nodrošinātu līdzvērtīgu attēlu ir augstākas prasības pret optikas izšķirtspēju.

 

No tehniskās puses izšķir kameras ar iebūvētiem un maināmiem objektīviem.

No skatumeklētāja viedokļa izšķir:

1) spoguļkameras (attēlu pirms matricas ar 45 grādu leņķi novietota spoguļa palīdzību novirza uz optisko apgriezēju sistēmu, lai skatumeklētājā būtu redzams attēls no objektīva

2) optiskais skatumeklētājs --> ar objektīvu nesaistīts skatumeklētājs, kas rāda kadru. Parasti to kombinē ar tālmēru.

3) "ekrāns fotoaparāta aizmugurē" --> bilde no matricas tiek attēlota uz ekrāna. (pasākums rada diskomfortu tiem, kas pieraduši likt aparātu pie acs :) ).

 

Kopš filmu aparātu laikiem ciparu fotogrāfijā ir ievērojami attīstīta automātiska asuma iestādīšana. Līdz ar to ir vērts iedziļināties izmantotā ālgoritma ātrumā un precizitātē.

Labots - VIL
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Par šādiem nebiju dzirdējis. Vai vari iemest kādu modeļa nosaukumu?

Link to comment
Share on other sites

versatile

oi, da taadu bija dafiga. pirmas pikseljmatricas saka taisit Kodak, lika nikonos un canonos, laikam ari contaxos.

starp citu, digitalas pakaljas videja formata filmu kameram taisa ari shodien, tiek ieguts komplekts kuru pec vajadzibas var lietot ka digi, ta filminjnieku.

Link to comment
Share on other sites

VIL, būs jāpārskata sava izpratne par foto negatīvu formātiem un, šķiet, fototehniku vispār.

1) definīcija #1 šķiet ir par vispār kaut ko neeksistējošu. Nav dzirdēts par ziepīti ar 35mm matricas izmēru. Sorry! Nepamanīju, ka te domāts fokusa attālums.

2)Ar "pilno kadru" mūsdienās saprot 24x36mm kadra izmēru, kas ir fotofilmas standarts (dēvēts arī par 135).

3) Minētais 6x6cm kadra izmērs ir vidējais formāts!!! (standarts 120), pie tam digitālajā jomā dominē 4.5x6cm kadra izmērs. Sauc to arī par pusformātu. Šajā līmenī dominē arī kadra izmēri 6x7cm un 6x9cm. Šādi formāti ir ne tikai spoguļkamerām, bet arī tālmēra kamerām.

4) Pilnais formāts pēc visiem kanoniem (nejaukt ar Canon! :)) ir 9x12cm (laikam), tādus savlaik bāza putnubūros. Tagad ļaudis niekojas, arī bāžot pašveidotos riekstkoka pinhole kamerās :),

5) Lielāks negatīvs nekādā gadījuma nekompensē fokusēšanās kļūdas! Gluži otrādāk! Lielākam kadram ir mazāks asuma dziļums - Jāfokusē ir precīzāk! Toties foto zīmējums, plastiskums un tonalitāte - mmmmm... :happy: Tāpēc arī tie, kas pamēģina vidējo formātu, knapi pēc tam spēj noturēt rokā mazo kadru, pat ja tas ir full frame Mark 1.

Labots - kurtka
Link to comment
Share on other sites

Mans stāsts ir pēc atmiņas, nevelkot teoriju no plaukta. Nosaukumu kļūdas ir nepiedodamas, bet nu tāda ir man tā atmiņa. :(

 

Ziepīša jēdziens parādījās ~90.tajā gadā līdz ar robežu atvēršanu un nekvalitatīvs fototehnikas ieplūšanu mūsu tirgū. Par kompakto kameru labāk uzskatīt aparātu, kas līdzīgs padomju FED un Zorkij vai arī mūsdienu <ražotāju aizmirsu> "PEN".

Par fokusēšanās kļūdām nepiekrītu: kontaktkopijas no fotoplatēm deva ļoti smukas bildes, kaut arī kontūras var būt 0.1mm migliņu. Uz 35mm filmas šāda migliņa ir nāvējoša.

Asuma dziļums ir atkarīgs no leņķa nevis no negatīva/matricas izmēra, t.i., platleņķiem asuma dziļums būs ievērojami lielāks par teleobjektīviem.

 

4) Pilnais formāts pēc visiem kanoniem (nejaukt ar Canon! :)) ir 9x12cm (laikam)

Precīzi. Šādā izmērā bija fotoplates, uz kurām cara laikos fotosalonos uzņēma bildes.

Link to comment
Share on other sites

lambada

trakie jūs, meitene tak sajuks prātā pēc šitā visa :D

Link to comment
Share on other sites

99% gadījumu meitenēm patīk ala ixus veidīgie ar zelta maliņu :D gluži kā pūdernīca ielien somiņā un spīd. iedod jamam paturēt spoguli ar gripu + 1,5 kg tele objektīvu 70-200 - izvēle atkrīt pati no sevis :D vai panēsāt mugureni uz 10 kg :D

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...