Jump to content

Antenas optimizācija DTV


it.kroplis
 Share

Recommended Posts

Sveika tauta!

 

Paņēmu klāt Discovery HD Showcase. Rāda Ok bet nedaudz klučo ik pēc pāris minūtēm bildi. Skatos no Media PC ar DVB-T PCI tyneri un DVB DREAM playeri. Ar parastajiem kanājiem problēmu nav. Vai iespējams ka nepietiek signāla spēka? Antena ir jumta argusa pirkta laikam poļu ar ragiem līdzīga šai http://www.argus.lv/product_info.php?cPath=445_840_844_846&products_id=12608&osCsid=25335b01bf71781d0baba5389e2adbec bet manai ir vēl ragi papildus. Pastiprinātājs man nav ieslēgts pie 220, jo tornis ir tiešā redzamībā un man likās ka nav jēgas ar to ņemties. Atrodos Pārdaugavā. Nav kādas idejas kā uzlabot rādīšanu?

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Tieši tā - nepietiek signāla.

 

Ja antenai ir pastiprinātājs, kurš netiek lietots (nav pieslēgts pie strāvas) tad viņš var pamatīgi vājināt signālu.

Laikam jau ka vienkāršākais, ko sākumā pamēģināt ir pieslēgt pastiprinātāju pie strāvas.

Ja nelīdz tad jānomaina pastiprinātājs pret antenas salāgošanas transformatoru - var dabūt argusā, maksā pāris ls.

Link to comment
Share on other sites

it.kroplis

Ar ko atšķirās Pastiprinātājs no Salāgošanas transformātora?

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Salāgotājs http://www.argus.lv/product_info.php?products_id=12724

Pastiprinātāji http://www.argus.lv/index.php?cPath=445_475_863

 

Salāgotājs paredzēts tam lai visu signālu ko uztver antena padotu uz kabeli bez zudumiem.

Pastiprinātājs izmantojot elektrību pastiprina signālu. Šo izmanto lai kompensētu signāla zudumus kabelī. Bet nu ir kaudze problēmu ar šiem pastiprinātājiem - bija te vienā topikā gari un plaši apspriests.

Link to comment
Share on other sites

MaskaV

Nosaukums taču visu pasaka,viens salāgo antenu ar kabeli,otrs pastiprina signālu un vajag barošanu.Kas,neesi skolā gājis,ka nezini tik elementāras lietas?

Runājot par klučošanos,tad pamaini taču kodekus,cik tur tā darba.Un runājot par signāla stiprumu ne vienmēr ir par vāju,slikti ir arī tad,ja par stipru,pārslogojas tjunera ieeja.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Nu var jau klučoties no gļukaina kodeka, tomēr visbiežāk kluči parādās no kļūdām videoplūsmā. Un kļūdas videoplūsmā parasti ir no tā ka attiecība signāls / troksnis ir par zemu! HD kanālam visticamākais tiek izmantos nedaudz cits modulācijas veids kurš ļauj uz transpordera (kanāla) "uzlikt" lielāku bitreitu, tomēr prasa labāku attiecību signāls/troksnis. Tāpēc pārējos kanālus rāda normāli, bet problēmas ir tikai ar HD.

 

Man skatoties SAT arī bija līdzīgi - no 36E pavadoņa SD kanālus rāda ideāli, HD - vispār nerāda. Pie vainas izrādījās nedaudz neprecīzi noregulēta bļoda. (Bet nu cik vis kaut ko pārbaudīju sākot ar dravnieku beidzot ar kodekiem, pirms atradu vainu)

Link to comment
Share on other sites

it.kroplis

Jā man tieši tāda antena ar ir. Liekas plate būs jānomaina un jāpaprovē noņemt ūsas, ja jau saka kad jūtība bez tām palielināsies. Man jau liekas ka atrodoties ~ 10 km no zaķusalas torņa vajadzētu visus kanālus labi rādīt arī bez pastiprinātāja. Būs jāpaķer no argus tā salāgotājplāksne un brīvdienās jānomaina.

Paldies par atbildēm.

Link to comment
Share on other sites

10 km no torņa pastiprinātājs Tev ir ne tikai nevajadzīgs, bet pat kaitīgs. Arī 70km no torņa šī antena daudz labāk strādā ar salāgošanas plati bez pastiprinātāja. Kaimiņš pirms nedēļas veselu dienu nočakarējās ap šito antenu, lai novērstu bildes klučošanos un raustīšanos. Skraidīja uz 15km attālo bodi. pirka jaunas pastiprinātāja plates, atstiepa no meža 10m garu egles mastu (tv ziņas saklausījies)- bilde kā raustās tā raustās. Vakarpusē aizstiepu šim salāgotājplati, pieskrūvēju- stabili saka rādīt jau uz zemes, antenu rokā turot.:yahoo:

Ūsas gan vajag nevis noņemt, bet noīsināt vienā garumā ar pārējām.

Link to comment
Share on other sites

maritis

Iespējams,ka vainīgs ir dators,nevis antena,jo HD TV tomēr vajag palabus dzelžus.Man mājās TV ar iebūvētu dekoderi rāda perfekti visus kanālus,bet HD uz kompja tomēr rīstās(pārējos rāda bez problēmām).

Link to comment
Share on other sites

it.kroplis

Jauda datoram ir pietiekoša(C2D). KAd sporta pēc mēģināju uz 330 Atoma skatīties tad gan stabili 100% CPU noēda tas HD kanāls un sāka ieraustīties bilde/skaņa uzreiz bija skaidrs dzelži nevelk. Ja piemēram LTV7 ir L=100% Q=100% tad Tam HD kanālam L=100% Q=no10% līdz80% nepārtraukti mainās. To gan testēju ar USB puļķi centrā un logs ir uz austrumiem.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

L (Level) parasti tiek mērīts, kā saka šī foruma radiospecs didzis, papagaiļos.

Šis parametrs (ja vien tiktu mērīts korekti) būtu labs palīgs antenas regulēšanai.

 

Bet lai normāli skatītos digitālo tv parametram Q (Quality) ir jābūt 100%, jo viņš norāda cik procenti pakešu ir saņemti bez kļūdām!

Link to comment
Share on other sites

raiviic
(labots)

10 km no torņa, ja vēl ir tiešā redzamība, normālai bildei vajadzētu būt pat ar sarūsējušu naglu, kur nu vēl ar antenu, kaut arī bez pastiprinātāja. Ja pārējie kanāli rāda bez problēmām - 100% dzelži par švaku, jo nespēj HD sagremot. Ne tikai CPU, bet arī videokartei tur liela nozīme.

P.S.

Pats dzīvoju 24 km no Rīgas, 4. stāvs, torņa spici aiz attālā meža redzu - viss, ieskaitor HD testa kanālu, notiek ar TV kartei līdzi nākošo "puļķi".

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Vakar vakarā lietus laikā vispār nevarēja skatīties to HD kanālu. Klučojās nepārtraukti, paprovēju no USB puļķa ar mazo anteniņu logā ieliktu (logs torņa pusē un rādīja ideāli). Kas āra antenai var lietus laikā nepatikt? Kādas varētu būt vājās vietas, Ūdens īso taisa vai?

 

 

Neraža tajā Argusā nav pieejamas tā salāgotājplāksne :( Nez kur vel tirgo ko tādu.

Labots - it.kroplis
Link to comment
Share on other sites

raiviic

Protams, ūdens kaut ko čakarē. Ja slapjums tiek pie pastiprinātja vai salāgotāja detaļām, vai iekļūst pašā kabelī - ir dzirdēts par gadījumiem, kad pa bojātu kabeli (iekšpusi) istabā pil ūdens - signāls stipri mazināsies. Ja reiz ar puļķi logā rāda labi, tad aizvāc to pastiprinātāju, uzliec salāgotāju (iespējams, arī kabelis bojāts, tad jānomaina) un parūpējies, lai nekur neiekļūtu mitrums.

Link to comment
Share on other sites

Šodien beidzot tiku uz jumta un nomainīju poļu režģim pastiprinātāja plāksni uz salāgošanas. Citādi nebija iespējams skatīties VTV (no Rēzeknes) kad ir neliela migla vai lietutiņš. Signāls gan nedaudz krities. Tagad ap 60% (bija 100%), kvalitāte LV kanāliem praktiski nav mainījusies ( ap 85%). Papildus "ar aizmuguri" ķeru Baltkrievijas kanālus (Osveja, 8 gb), ar tiem gan signāls, gan kvalitāte nokrītās līdz 60%. Bija 100/80. Šodien saulains, rāda visu un labi. Redzēs kā būs tālāk. Aparāts Flexbox 202 HDCX.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Neraža tajā Argusā nav pieejamas tā salāgotājplāksne :( Nez kur vel tirgo ko tādu.

 

Domāju ka latgalītē vajadzētu būt.

Link to comment
Share on other sites

mafijs

Vienkāršākais variants, kā amputēt to pastiprinātāja padarīšanu, ja nav pieejams atsevišķs salāgotājs ir pārmest pāri vadiņu tai shēmai, jeb vienkārši sakot pielodējot vienu galu pie antenas centrālās dzīslas stiprinājuma un otru galu pie ferīta gredzena izvada.

Nav tas labākais variantsm bet var mēģināt.

Un protams, neaizmirst amputēt barokli antenas kabeļa otrā galā.

Link to comment
Share on other sites

ricijs
(labots)

Taj salāgošanas platei, kas pārdodas argusā nekā vairāk par ferīta trafu salāgošanai nav! Neredzu kāpēc variants izravēt pastiprinātāju būtu sliktāks par pirktu salāgošanas platīti. Jo arī pirms pastiprinātāja ir nepieciešams salāgošanas ferīta trafs un viņš arī tur ira!

 

Pats izdarīju pielodēju pa taisno vienu vadu un mazliet paretināju shēmu pastiprinātājam. Otrā galā noņēmu barošanas bloku un uzliku parasto antenas štekerīti :) Jap dekoderis rāda tagad ka signāls mazliet krities, bet vismaz signāls ir stabils vairs nelēkā no sarkanā un atpakaļ kam dēļ kubikojās attēls. Bez pastiprinātāja antenā ir daudz labāk. No torņa 45km aptuveni.

Labots - ricijs
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Salāgošanas cilpu var uztaisīt arī no kabeļa gabala. Padomju laikos tā visi darīja. Lai ielodētu vadiņu kas apiet pastiprinātāju tomēr nedaudz ir jāprot shēma lasīt un saprast kas un kā tajā pastiprinātājā ir uztaisīts. Pieņemu ka ja autors ieliktu pastiprinātāja plates bildes no abām pusēm šeit atrastos speci, kas pateiktu kas jāsavieno savā starpā.

Link to comment
Share on other sites

Didzis

Visus poļu pastiprinātajus var pārveidot par pasīviem salāgošanas-simetrizēšanas transformatoriem. Trafiņš uz ferrīta gredzena kā reizi pārveido antenas 300omu simetrisko signālu par 75 omu nesimetrisko signālu. Tur tak vajag tikia pāris detaļas atraut pastiprinatājam. Tik pat labi šos pastiprinātājus var izmantot kā kabeļa pastiprinātājus. Tad trafiņu vajag atvienot un uz ieejas kondensatoru padot signālu no 75omu kabeļa.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
dreamrider™

Sorry par paveca topika pacelšanu, bet - par tēmu :)

Pag, tātad pie salāgošanas trafa (spolītes) jāatstāj vienīgi pirmais kondensators un no viņa otra izvada jāmet peremička uz kabeļa centrālo dzīslu? Pieņemu, ka kondiķis būtu jāatstāj TV Star variantam, lai nesalaiž uz īso no tā nākošos piecus voltus, bet USB stikam var tas kondensators nemaz nebūt. Nu, protams, jānoskrubina pastipreklis, lai netaisa brīnumus.

Kā tur īsti ir?

TE ir tāds miglains attēls..

Link to comment
Share on other sites

Ja grib, var atstāt to kondensātoru, bet var arī pataisno pie salāgojošā trafiņa lodēt kabeļa centrlāo dzīslu. Es vienkārši piekāšu to,ka zvaigžņu kastei nevar atslēgt 5V barošanu uz kabeli. Ja jau tik stulba konstrukcija, lai tad iet uz īso barošana. Interesanti, ka nekas slikts nenotiek, acīm redzot shēmā ir kāds strāvas ierobežotājs.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...