Jump to content

Ciparu TV kanāli.


dreamrider™
 Share

Recommended Posts

Jautājumi šādi: pa kādiem kanāliem translē, teiksim, bezmaksas digitālās televīzijas kanālus - LTV1, LTV7, LNT, TV3, TV5? Frekvences nevajag, varu izrēķināt pats :) Vai visā Latvijas teritorijā kanālu numuri programmām nemainās? - Analogajai, kā zināms, no katra retranslatora katru programmu pārraidīja pa dažādiem kanāliem, piem., LNT no Liepājas - 35. kanāls, no Kuldīgas - 40. kanāls; LTV7 no Liepājas 21. kanāls, no Kuldīgas - 1. kanāls, u.t.t. Vai digitālo TV pārraida pa vienotiem kanāliem?

Varbūt kkur ir pilns programmu - kanālu - frekvenču saraksts pieejams? Nesaprotu, kāpēc visa šī informācija nav pieejama LTC mājaslapā!

Paldies.

Link to comment
Share on other sites

dreamrider™

Paldies! - nu akls, dievārds, neredzēju, lai gan ilgi rakos.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Latvijā katrā vietā cita frekvence. Piemēram leišos "tuvu esošos" apgabalos arī frekvences vienādas.

EDIT: Lai gan apskatoties LTC tabulu, izskatās ka arī mums tā "pa reģioniem" puslīdz vienādas frekvences. Tā kā viss OK.

Labots - Dexs
Link to comment
Share on other sites

dreamrider™

Tātad - nav katram kanālam sava frekvence, viļņa garums, bet ir it kā modulēti vairāki kanāli uz vienas frekvences (šauras frekvenču joslas)? - Tātad - uztverošajai antenai nu nekādi nav jāpārklāj 21.-69. kanāli, tur frekvenču josla ir no ~470 MHz - ~860 MHz. Pietiek uzzināt - kādā frekvencē raida konkrētajā vietā un būvēt antenu tieši šai frekvencei. Uzreiz divpolāro? Teikts tai rakštelī, ka horizontālā polaritāte ir obligāta, bet vertikālā - ieteicama..

Link to comment
Share on other sites

Ar analogo televīziju es pat neatceros, vai Latvijā vispār raidīja kāds raidītājs Vertikālajā polarizācijā. Tikai horizontālajā.

Kā tas ir/būs digitālajā televīzijā - nav ne jausmas. Domāju, ka pārsvarā arī horizontālajā. Vertikālajā iespējams kādos vārgākos raidītājos (gapfilleros),

Link to comment
Share on other sites

dreamrider™

Raidīja gan vertikālajā. Tikai neatceros, kurā vietā tieši, bet, reiz, braucot no Liepājas uz Rēzekni, kādā pilsētā izbrīnīts skatījos - kā dabā izskatās 1.-5. kanālu antenas mastos uz sāniem :) Nu, par telefonu tīklu - cits jautājums. Tiem pārsvarā ir vertikālā polarizācija.

Link to comment
Share on other sites

Varbūt jauci ar radio raidītāju antenām?

Tās ļoti daudzās vietās un mastos ir vertikālajā polarizācijā.

Link to comment
Share on other sites

dreamrider™

Nē, nē, tās bija televīzijas. Kad toreiz pārbraucu mājās, fāterim teicu - tas visu mūžu TV meistars bija, kad dzīvoja, nu, viņš arī apstiprināja, ka retās vietās Latvijā ir TV ar vertikālo polarizāciju - lai nejaucas kaimiņrepubliku līdzīgās frekvences iekšā. Bet, ne par to ir runa.

Link to comment
Share on other sites

raiviic
(labots)
...uztverošajai antenai nu nekādi nav jāpārklāj 21.-69. kanāli, tur frekvenču josla ir no ~470 MHz - ~860 MHz

Nav, ja esi nolēmis skatīties tikai vienā kanālā raidītās 5 - 6 programmas (ar noteikumu, ka apraidē, ieviešot jaunas programmas, nekas netiks mainīts). Ņem vērā, ka šādi bloki būs vismaz pieci (pagaidām), bet vēlāk, kad tiks raidītas ap 70 programmas - stipri vairāk. Pilna decimetru diapazona antena jau nu gan nav tā lieta, uz ko ekonomēt :D.

P.S.

Pirmā dzirdēšana, ka Latvijā TV raidītu vertikālajā polarizācijā, kaut gan pats ar TV tāluztveri un antenām ņēmos vēl astoņdesmitajos gados. Visticamāk, esi redzējis kādu entuziastu, kurš skatījies poļu programmu no Suvalku raidītāja (nez, varbūt arī leišiem kaut kur raidīja).

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

dreamrider™

Nu ja... Tad jātaisa logoperiodiskā platjoslas. Ko nu ekonomēsi, ja naudas vispār nav. Kko pārdošu, lai vsm tv karti iepirktu priekš šitā navarota, tas būs lētāk, nekā dekoders (uztvērējs+dekoders - pareizāk sakot). Teļļuku ta redzēt gribas... Un pieci kanāli katrā gadījumā ir vairāk nekā četri līdz šim baudāmie :)

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Offtopic:

Man no Suwalkiem TVP2 ļoti labi nāca iekšā. Raidītājs ellīgi spēcīgs, cik zinu, iespējams arī vertikālajā?

Leišos televīzijas arī H izmanto, radiostacijas gan 85% iet V polarizācijā viņiem. Mums ir aptuveni 50/50 radiostacijām.

Labots - Dexs
Link to comment
Share on other sites

Didzis

dreamrider™ , Tu esi sarakstījis pilnīgas muļķības un ja antenu lietās neko nesajēdz, tad labāk nemuldi.

Televīzijā neizmanto nekādas divpolārās atenas un Latvijā nekad neviens raidītajs nav raidījis vertikālajā polarizācijā. Visi digitalie raidītāji raida horizontālaja polarizācijā. Digitalais signals tiek raidīts 8MHz joslā un to nekādīgi nevar nosaukt par šauru.Logoperiodiskā antena nav tas labākais risinajums DVB-T uztveršanai un vai Tu dreamrider™ esi kaut vienu decimetru antenu uzbūvējis, ja tik pārliecinoši taisies to uzbūvēt? Amatieru apstākļos pārsniegt poļu režģa 12dB pastiprinajumu ir ļoti grūti un bez skaņošanas praktiski neiespējami. Kāda tad jēga ņemties ja poļu režģis par 5Ls darbosies labak par paštaisīto antenu.Pats kādreiz esmu Spindlera 30 elementu antenas taisījis un zinu ko runaju. Mūsdienās nav vērts ar to ņemties, ja Yotā par 12Ls var nopirkt antenu ar 15,5dB pastiprinajumu.

Link to comment
Share on other sites

dreamrider™
(labots)

He he he, gaidīju "bootisku" šāda veida uzstāstiienu jau sen :)

Nu esu jau būvējis antenas, jo visu mūžiņu ir nācies dzīvot tāados džungļos, kur ar saucamo tagad dabūjamo "poļu režģi" vai, kā mēs saucam - "gultasgalu", "trauku žāvētāju" neko sevišķi baudāmu uztvert nav bijis iespējams. Neesmu 30 elementu antenas taisījis, tikai 24, bet tas jau ašumu nemazina. Labi zinu visus apstākļus gan materiālu, nesējlistu u.c. sakarības, galu galā ir formulas aprēķiniem pieejamas un nekas labāks par Yagi antenām dzīvē nav bijis izdomāts. Jā, 8 MHz ir šaura josla. 8 MHz aizņem katrs decimetru viļņu kanāls, tā kā vairs nav vajadzības aprēķināt platjoslas antenas kkādiem vairākiem kanāliem. Paldies par infu, ka nav jābūvē logoperiodiskā antena, bet var iztikt ar precīzi aprēķinātu vienam decimetru viļņu kanālam paredzētu antenu. Btw - žurnāli "Радио" man ir sakrāti jau kopš 1975.gada un tur jau aprēķinu un rasējumu netrūkst.

Vēl kas. Pagājšnedēļ bija gadījums, ka cilvēks zvanīja LTC un sūdzējās par uztveršanas neiespējamību un tur viņam atbildēja, lai pamēģinot mainīt polarizāciju... Laikam jau muļķis pie telefona tad tur bijis.

Ir jau divpolārās antenas, sauc gan tās savādāk laikam, nestrīdos. Elementi uz nesējlīstes novietoti krusteniski, kkur bija arī tāds zīmējums patrāpījies, lai gan taisījis tādu neesmu vis. Pat nestādos priekšā tādai vibratoru uztaisīt, tad ir jāmeklē literatūrā, netā kkur.

Offtop: Nervus vajag sargāt, take it easy, friends :)

 

Edited: @Didzis - es uzdevu jautājumu - bump! Viss, kas prasījās - sniegt atbildi uz to. Žēl? - Nu tad paklusē. Inženieris, bl---

Labots - dreamrider™
Link to comment
Share on other sites

Didzis

dreamrider™, Tas nav uzbrauciens, bet pamācība citiem, ka ne visam, ko raksta forumā, var ticēt. Man pilnīgi pofig, ko muld Lattelekoma "specialisti". Es arī Lattelekoma forumā "uzbraucu" muļķībām kuras tur raksta. Forumu lasa daudzi cilvēki un kāds var kļūdaini sadomāt antenu likt vertikali, jo foruma kāds tā teicis. Tapēc es uzreiz "uzbraucu" šīm runām. Tātad Latvijā visi raidītāji darbojas horizontalajā polarizācijā un visam antenām jāstāv horizintali. Citadāk vienkārši nevar būt! Antenas, kura sdarbojas abās polarizācijās neattiecas uz TV bet radiosakariem. Es uzskatu, ka bez svipģenerātora decimetru antenu, amatieru apstakļos, nevar noregulēt uz maksimālo pastiprinajumu un tapēc iesaku nečakarēties un par lētām naudiņām pirkt rūpniecisku antenu. Pašam reķināt antenu ir pilnīgi garām.Antenās sen viss izrēķināts un par yagi tipa antenu Tev pilnīga taisnība- neko mazāku un labāku neviens nav izgudrojis.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

dreamrider™

Redz, tā jau ir lietišķa un pamatota atbilde :) +1.

Par aprēķināšanu gan varētu strīdēties, bet, lai ... Kaut gan - ir tak jāpārrēķina elementu garumi, vadoties no elementiem izmantojamo materiālu diametriem, kā arī no izmantotā materiāla nesējlīstēm. Nesanāks taču supertievus elementus pagatavot, kādiem tiem būtu jābūt pēc aprēķiniem, tāpat, ja tie tiek stiprināti uz koka vai metāla nesējlīstes - uz metāla visiem elementiem ir jāskaita klāt puse no nesejlīstes diametra... Ar formulām nespīdēšu, no galvas neatceros, pie vajadzības ir pieejamas un izmantojamas. Labi zinu, kā šie apstākļi ļoti ietekmē tāluztveršanas kvalitāti - kvai pēdējā uzbūvētā antenīte, aprēķināta precīzi uz 40. kanālu, lai redzētu LNT no Kuldīgas. Vienādā augstumā ar kaimiņu "širpotreba" antenām, manējā rādīja, kā tagad saka - "bez sniedziņa" :), par ko dažs labs bija lielā nesaprašanā. Nu nav izdomāta super antena, kura būtu piemērota pilnīgi visu radiovilņu uztveršanai. Visi tie vidējie aprēķini stipri vien atsaucas uz tālu no TV retranslatoriem dzīvojošo TV skatītāju, hmm, labsajūtu :lol:

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Varu tikai piebilst ka Rīgā skatos LTk digitālo ar paštaisītu istabas bicircle antenu. Tāds no drāts izlocīts astotnieks, ievietots cepumu bleķa kārbā, kas pilda reflektora funkciju. hvz cik viņam pastiprinājums. Izmaksas krietni zem 5Ls. Tiesa gan par iekārtas dizainu klusēju.... :sarkasms: Bet interesanti ka viņa man ir vērsta virzienā pilnīgi pretējā nekā TV tornis - acīmredzot uztveru māju atstaroto signālu. Un astotnieks atrodas vertikāli - kā sniegavīrs - kāda tur polarizācija iznāk? Jāpiebilst ka TV tornis atrodas daudzdīvokļu mājas pretējā pusē - visticamākais ka uztveršanas apstākļi ir tālu no ideāliem.

 

Un vēl - jautājums par antenām - dažos forumos lasīju, ka bicircle/biquad antenas vismaz amatieru mājas izpildījumā esot labākas par Yagi.

 

Un - tas gan ir par citu diapazonu ~5ghz - bezvadu datu pārraide. Uzstādīju vienai firmai radiolinku izmantojot micorotik antenu - http://routerboard.com/pricelist.php?showProduct=89 mani ļoti pārsteidza kā var dabūt tik lielu pastiprinājumu 22 dbi neizmantojot šķīvi vai kādu citu atstarotāju. Antenas iekšā nebija nekā sarežģīta - tik tekstolīta plāksne ar celiņiem kvadrātu formā. Kā man zinoši cilvēki paskaidroja - tās ir pareizi izvietotas quad antenas, kuru signāli summējas un tiek iegūts ļoti labs pastiprinājums.

Link to comment
Share on other sites

dreamrider™

:D - Saki, pat aptuveni nevadījies ne pēc kādiem aprēķiniem? :D

Jā, ienāca prātā vēl viena lieta - LTC mājaslapā tiek piedāvātas iegādei ODSC 100. Tagad aprakstu neatrodu, bet lasīju, ka šī esot īpaši piemērota pilsētas apstākļiem, jo savācot vienkopus arī atstarotos signālus. Tad kāda vella pēc tā ir dārgākā, ja tādu pašu efektu, manuprāt, var iegūt noņemot "poļu režģim" reflektoru un te jau izmaksas būs krietni lētākas?

 

«bicircle/biquad antenas vismaz amatieru mājas izpildījumā esot labākas par Yagi»? Nuuu, imho, subjektīvs viedoklis.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Protams ka astotnieka drāts gabala garums tika izrēķināts pēc viļņa garuma!

Link to comment
Share on other sites

dreamrider™

Es jau domāju :) - Kur nu no zila gaisa...

Nu bet forši, ka cilvēki kko dara, eksperimentē, domā.

Link to comment
Share on other sites

Didzis

dreamrider™ , par elementu diametru, nesošās traversas materiālu un elementu garumiem Tev pilnīga taisnība. Tapec jau es apgalvoju, ka jebkura antena pēc izgatavošanas ir vismaz japārbauda ar svipģenerātoru vai spektra analizatoru. Decimetros 1mm kļūda ir jau liela kļūda. Ja godīgi, tad te forumā vēl nav uzradies neviens biedrs, kuram būtu kaut mazākā vēlēšanās ņemties ar yagi antenu izgatavošanu, kur nu vēl regulēšanu un mēraparātu jau arī nav. Tapēc es iesaku pirkt gatavas antenas. Tiko pieminetā ronalds_ izgatavotā antena, jau nav nekas nopietns un pilsētā, kad tornis aiz stūra strodās, jebkurš dzelzis stradās kā antena :sarkasms: . Polarizācija ka reizi tam "sniegavīram" sanāk horizontalā.

Ja zem "bicircle/biquad" tiek domāta Harčenko zig-zag antena, tad būtībā jau tāda antena ir tas pats ronalds_ "sniegavīrs". Man jau krievulaiku izglītība un es tos anglicismus ciest nevaru. Zigzags, jeb dubultais rombs ir laba antena un viegli atkartojama. To var arī neregulēt, jo grūti ko garām nošaut, jo tā ir platjoslīga un perfekti salāgojās ar kabeli. Sāpe sakās, kad to ar mēraparātiem salīdzīna ar Poļu brīnumrežģi- abām antenām ir vienāds pastiprinājums un iznāk, ka dēļ 5Ls nav vērts čakarēties :sarkasms: Līdz kārtīgas yagi antenas parametriem zig-zag antenai gan pietrūkst kādi 6dB, bet tas radiotehnikā ir ļoti daudz. Lai gan, labāk "šķībi" uztaisīts zigzags, nevis nepareizi uztaisīta yagi antena, kura neko neķer :sarkasms: . Es vēlreiz saku, ka jebkuru paštaisītu antenu vajag pēc uztadīšanas pārbaudīt ar mēraparātiem. Nu jā, kurš tad to dara, tikai kladzina kā vista pēc olas izdēšanas pa visiem forumiem, redz kādu es kruto antenu uztaisīju un pofig,ka tai ne tuvu nav iespējamais maksimālai pastiprinājums.

Link to comment
Share on other sites

dreamrider™

Svēta, neapstrīdama patiesība. Ne ko pielikt, ne atņemt.

Link to comment
Share on other sites

Man te līdzīga problēma kā dažiem.

Atrodos Lielvārdē, ir pilnīgi oldskūla (10-13 gadi) antena uz jumta (decimetru). Ar to Lattelecom 39 ls dekoderis uztver tv3+, TV6 un vēl kkādus 10 ārzemju kanālus, kurus protams nerāda, jo par tiem jāmaksā. Turpretīm ltv, tv3 un pārējos bezmaksas kanālus neķer. Tas vispār ir iespējams, vai arī es vienkārši neprotu normāli uzstādīt?

Ar pastiprinātāju un mikroshēmu pievienošanu negribu ķēpāties, ta jau labāk jaunu antenu nopirkt, ja nepieciešams. Vienīgais stipri apšaubu vai Lattelecom piedāvāta MAX 65 km domātā tiešām ķers... Lielvārde - Rīga - 50 km + parasti ciparu MAX jādala ar 2 :D

 

ps. redzu ka vietējais Guru - Didzis arī no Lielvārdes :D tā kā tēmēju uz viņa palīdzību :D

Link to comment
Share on other sites

Aizej ciemos, tā nostāstīs un ieteiks, ka būsi eksperts pēc tam! :D

Jo Didzis redz visu ar perfektiem signāla līmeņiem + leišu digitālo televīziju arī (ar 14 bezmaksas kanāliem)! :)

 

Didzi - ko man darīt lai "izslēgtu" vai novājinātu vietējo 60.kanālu, lai varētu uztvert Lietuvas 61.kanālu?

Labots - Dexs
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...