Jump to content

Vai ir šāda shēma soļu motora kontrolierim?


Zoom
 Share

Recommended Posts

[media]

[/media]

[media]

[/media]

 

Shēma izskatās ļoti vienkāršā. Varbūt kāds zina ko vairāk par šo?

Labots - Zoom
Link to comment
Share on other sites

Pēc video var saprast, ka tev vajag divas lietas:

1) Soļu motora kontrolieris, kas vada motora draiveri. Izskatās tas apmēram tā- tu padod strāvas impulsu draiverim, un draiveris pagriež soļu motoru par vienu soli. Protams, var arī ģenerēt nepieciešamās soļu sekvences pats, taču tad lai vadītu vienu motoru, jau vajadzēs noteiktā secībā padot 4 strāvas impulsus. Pirmajā variantā vajag mikrenes L297 un L298 (nezinu, droši vien ir arī kāda mikrene, kas ir abu divu apvienojums). Otrajā var iztik tikai ar L298, vai arī L293 (kas starp citu argusā maksā zem lata).

2) Kaut ko, kas ģenerē impulsus. Ja vajag tikai likt motoram griezties vienā virzienā, tad der vienkārši taimera čipi- meklē googlē 555 timer circuits.

Sarežģītākā variantā- kāds mikrokontrolieris, ko vari vadīt kā gribi (ar pogām, ar datoru- whatever).

Link to comment
Share on other sites

Man tikai vajag, lai motors grieztos ļoti lēni pulksteņa virzienā. Gadījumā nevar barošana->reostats->S.M kontrolieris-> motors. Kā ir ar taimera čipu. Vai viņu ir iespējams precīzi (cik spēj ar roku) iestatīt ar roku?

Link to comment
Share on other sites

Pats nepiedalijos , bet kolēģis no 5collu flopika veidoja prožektoru grozīšnas ierīci. Tur ir i motors, i kontrolieris. No tā kas bīda galviņas.

Link to comment
Share on other sites

Kādam mērķim to motoru vajag? Un cik ātri tam jāgriežas? (ja atbilde uz šiem jautājumiem ir tajos video, tad atvainojos par jautājumu uzdošanu -nav iespējas tos apskatīties :) ) Piemēram http://www.elfa.lv/ec/8a10b3c/solu-motori - te ir arī motori ar reduktoriem, attiecīgi - ļooti lēni. Atliek tikai izdomāt impulsa devēju solim. Elfā DIY sadaļā ir (vismaz kādu laiku atpakaļ bija) arī DIY komplekti soļu motoru vadībai...

 

Paziņas jūras akvārijiem ķīmijas dozēšanai lieto peristaltiskos pumpjus (ar soļu motoriem). Kā impulsa devējs darbībai tiek lietots parasts, mehānisks 220V barošanas taimeris...

Labots - rubb
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
(labots)

Iegādājos šo http://www.elfa.lv/a...m-stepper-motor motoru 42PM modeli. Pēc šī motora varbūt kāds varētu pateikt kādas komponentes man vajadzētu, lai shēmas darbība būtu tāda pati kā augstāk esošajos video. Būtu ļoti pateicīgs.

Paldies!

post-149-126834344936_thumb.png

Labots - Zoom
Link to comment
Share on other sites

Atvieglo sev dzīvi. Iedzer alu. Un tad vadoties pēc pirmā video- nopērc:

- Arduiono (no nelatvijas pa 10 doļikiem, argusā pa padsmit latiem), nākotnē noderēs, varēsi eksperimentiem paprogrammēt "pa vienkāršo".

- Pušbattanu (maksā santīmi vai no garāža mētājošā printera priekšējā paneļa nolodē, man vesels maisiņš ar tādiem jau sakrāts :) )

- Potenciometru (maksā neko). Ņem labāk tādu lielāku, ko ar pirkstu var pogrozīt, tie ar skrūvgriežiem ir paredzēti pieregulēšanai. Teiksim 10K.

- L293DNE (argusā pa 80 saņķikiem)

- Kronu barošanai (tuvējā kioskā).

Saslēdz kā shēmā iekš šī posta.

Ja tik tālu būsi, tad uzrakstīšu tev kodu ko ie'paste'ot arduino, kur poga maina virzienu un pretestība ātrumu. Burtiski pāris koda rindiņas.

Protams, to visu var arī panākt citādāk, bez kaut kādiem arduino, kas IR overkill šim gadījumam, bet kā jau teicu, nu nav dārgi un arī nākotnē varēsi taisīt visādus jokus spokus. Piemēram gribēsi Pielikt 2 motoru, kas kameru arī uz augšu un leju vadītu. Viens divi un gatavs - pārbaksta vadus uz breadborda un pieraksta pāris rindiņas klāt.

Labots - kroko
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...