Jump to content

Borščs kazaku gaumē


Gestapo
 Share

Recommended Posts

Laps vakars. Šoreiz penteris būs kudi garāks kā parasti, jo recepte ir laik/darbietilpīga un vēl šādi tādi vārdi to padarīs garāku.

 

Borščs ir viena no manām mīļākajām zupām un pēc aukstas dienas sasildīties palīdz lieliski.

Kazaku gaumē tāpēc, ka man vectēvs ir no Kubaņas un tur viņu taisa šādā veidā. Ir divas būtiskas atšķirības no klasiskā boršča - buljona NEvārīšana un skābētu kāpostu lietošana :) Nu bet tagad prātīgi par visu pēc kārtas.

 

Vajag;

liellops ar kaulu, paķēru šoreiz lāpstiņu, bet der arī ribas vai kas tāds,

bietes, sīpols, burkāns, svaigs un skābēts kāposts, tomātu pasta (man nebija pa rokai, tāpēc paķēru tomātus savā sulā no ledus kastes),

kā allažiņ - sāls, pipars, smaržīgais pipars, ungāru pipars, etiķis, eļļa, lauru lapas.

Par proporcijām ir tā - uz kārtīgu grāpi gaļu vajag 800gr-1kg,sīpols un burkāns viens, bet liels. Bietes divas palielas, svaigu kāpostu uz gramiem 250 un skābēto tikpat.

 

borshs-023.sized.jpg

 

Tagad nāk man pašam vispretīgākā daļa, proti, visa sagriešana. Es ieteiktu šai zupai visu griezt ar nazi un neizmantot rīvi, bet pats tomēr sarīvēju bieti un burkānu, jo acis bija aizlijušas ar asarām no sīpola graizīšanas. Tā nu galvenais ir paveikts.

 

borshs-026.sized.jpg

 

Tālāk lejam drusku eļļu katlā un liekam to karsēties uz lielas uguns, kad eļļa ir sakarsusi liekam gaļu, lai kārtīgi aprauj, nebēdājiet, ja pierauj pie katla apakšas, tas nekas. Un tā apdedzināt no abām pusēm. Izmantojam kaulu piededzināšanas metodi

 

borshs-027.sized.jpg

 

Tālāk viens fail notika, mans mīļais kaulu laužamais duncīts atteicās no sadarbības ar mani un izplīsa gabals. Lai arī jau simtiem reižu ar viņu tika cirsti nelieli kauliņi, laikam visam reiz pienāk gals ;( Vismaz būs iemesls vienreiz gaļas cirīti iepirkt.

 

borshs-032.sized.jpg

 

Tad nu noslaukām asaras par zaudēto draugu un liekam klāt pie gaļas sakapātos sīpolus un visu cepam apmaisot minūtes piecas, pieliekam pie viena arī piparus visus un lauru lapas.

 

borshs-030.sized.jpg

 

Sīpols noteikti ir jau palicis zeltains un tad metam klāt svaigo kāpostu un lai arī tas apcepās ar visu kopa, maisām un tas viss notiek uz lielas liesmas. Ar jācepina minūtes piecas vai pat vairāk, ir svarīgi, lai kāposts cepot sakrītas, kad tas notiek, tad arī būs gana.

 

borshs-034.sized.jpg

 

Tālāk liekam klāt skābēto kāpostu un atkal apcepam maisot visu minūtes 5. Kad kāposti uzlikti, tad liekam vārīties ūdeni kādu litru.

 

borshs-037.sized.jpg

 

kad laiks pagājis un ūdens uzvārījies tad lejam katlā tā, lai apsedz visu.

 

borshs-039.sized.jpg

 

Tālāk uz sakarsētas pannas liekam apcepties burkānus un bietes. Tagad jāpievieno tējkarotes divas etiķa, tas vajadzīgs krāsas saglabāšanai. Kad jau drusku apcepušies ir, tad liekam klāt tomātu pastu pāris karotes, vai kā manā gadījumā sulu no tomātu konserviem, ja iekrīt kāds tomāts, ar nav slikti :) un vēl drusku jāpacep viss.

 

borshs-044.sized.jpg

 

Kad apcepies, tad ar veiklu izklupienu liekam sacepto substanci katlā un lejam izmantotajā panā ūdeni, lai novārās un atdod garšu ūdenim, ūdeni pēc uzvārīšanās gāžam klāt katlā. tagad jāskatās cik gribat daudz to zupu un cik biezu.

 

borshs-046.sized.jpg

 

Nu un tagad vieglākais, viss savā nodabā uz nelielas uguntiņas lai vārās. Jāvāra vismaz stunda pusotra, gatavs nāk tad, kad dārzeņi mīksti un gaļa no kaula nāk viegli nost.

 

borshs-048.sized.jpg

 

Tālāk, kad zupa nāk uz gatavo pusti, tad vajag izvilkt gaļu ārā un atdalīt no kaula un sīki sakapāt un likt atpakaļ zupā. Mans opis allažiņ gaļu atpakaļ neliek, bet ēd zupu un uzkož gaļu no atsevišķa trauciņa. Tas nu katram pēc gaumes :)

 

borshs-050.sized.jpg

 

Nu tālāk jau pats jaukākais - šķīvi iekšā un krējumu klāt. Vot šitā ir štelle, kuras pēc bija vērts nopūlēties.

 

borshs-052.sized.jpg

 

Labu apetīti un tā.

 

 

 

Uz šīs gardās nots es gribēju atvadīties no šīs sadaļas, jo receptes no manas puses vairs nebūs. Ceru, ka kaut mazliet iekustināju kādu uz ēdienu gatavošanu mājās un, ka vismaz kāds no derdzīgajiem maksimas pusfabrikātiem ir palicis tur plauktā nenopirkts :)

Visu laiku cenšos mudināt cilvēkus uz gatavošanu mājās, eksperimentēšanu un garšu baudīšanu. Man liels prieks bija par konstruktīviem komentāriem, bildēm, kad manas receptes tika īstenotas kāda cita bōtieša virtuvē, jauki bija palasīties kā dara citi un izmantot zināšanas pašam, lai tiktu tuvāk pilnībai.

 

[2009.12.08. 12:02:22] Aija: heil! māte izprintēja no boot Tavas receptes, nu tik ņemšot un taisīšot:D

[2009.12.08. 12:02:37] Aija: to vistu ar tupeņiem, bet liekas, ka šodien gulašs būs

 

:)

 

p.s. ja nu kādam interesē kā tas notika, tad reku procesā

 

DSC05278.sized.jpg

 

Te mans vecais sabiedrotais, kas piedalījies teju visās manās receptēs :)

 

DSC05282.sized.jpg

 

 

Tad nu pagaidām, tiksimies citās sadaļās vai ellē! ;XD

  • Patīk 3
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

NormaalsCilveeks

fūuiiii sliņķis nevar sagriezt visu :)

nu zūd smeķis no rīvētas mantas zūd ...

bet esmu jau noprovējis pa tavam - ir ok bet pietrūkst "speķa treknuma"

 

manējā boršča recepte joprojām tepat

http://www.artstudio.lv/fotoreceptes/borscs.html

  • Patīk 1
  • Slikti! 3
Link to comment
Share on other sites

īsts ukraiņu borščs tāpat gardāks. Man vismaz tā liekas :p . Tajā tiek liktas nevis sarkanās bietes, bet gan cukurbietes.

tikai neperiet mani, saku to ko redzēju. Biju aizbraucis pāris gadus atpakaļ pie radiem.

P.S. tomēr izlasot topiku, siekala notecēja

Labots - badrap
Link to comment
Share on other sites

eltons2121

Jautājiens tāds: vai tie skābētie kāposti ir "īstie" skābētie, jeb tie ir Centrāltirgus "divdiennieki" vai "Dimdiņ divdiennieki"?

Link to comment
Share on other sites

eltons2121

Nu protams, bet skatoties uz šiem, liekas ka tie ir pārāk gaiši un tāpēc radās tāds jautājums.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Vot kā reiz picu receptes nav 1'000'000 un 1. Ja tu to gala produktu sauc par Margaritu, tad arī attiecīgi jābūt precīzām sastāvdaļām. Ja sāc likt klāt krievzemes sieru, tad sauc savu sacepumu par Ļudmilu vai Lienīti, bet nekādā gadījumā ne Margaritu. Starp citu ziņās bija, ka ir uzlikts bans šī nosaukuma izmantošainai ārpus Itālijas.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...