Jump to content

dazi jautajumi par mac


xnonamex
 Share

Recommended Posts

Sveicinati!

Velos pirkt MacBook. Precīzāk ir doma par šo: http://store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/family/macbook?mco=Nzk2MDUyNA

 

Bet radās daži jautājumi:

1) Vai pērkot viņu klāt jau nāks OS, kāda ofisa programmatura?

2) Vai uz Mac OS iet pascals, autocad?

3) Ka ir sutot no U.S., viniem tur citi elektribas standarti utt, nekadas problemas ar to nevar rasties?

Link to comment
Share on other sites

Es laidu autocad caur parallels, bet bija visai bremzīgi. Ja nopietni jāstradā, tad jāliek bootcamp + win + autocad paralēli esošajam OSX

Link to comment
Share on other sites

1) Uzinstalēts ir

OS: Mac OS X v10.5 Leopard (bet kad tu sūtīsi, droši vien jau būs OS X v.10.6 Snow Leopard)

Programmas, kas iet OS iekšā: Time Machine, Quick Look, Spaces, Spotlight, Dashboard, Mail, iChat, Safari, Address Book, QuickTime, iCal, DVD Player, Photo Booth, Front Row, TextEdit un daaaudzas citas (nemaz nerunājot par apakšā sēdošo bsd ar vim, emacs, apache, php, perl, python.......... psc)

Programmu pakete: iLife ’09 (iPhoto, iMovie, GarageBand, iWeb, iDVD) apple apraksts macpasaule.lv apraksts

 

1.1) Instalācijas diskā, kas nāk līdzi, vēl atsevišķi instalējami: Xcode Developer Tools*. Ievietojot disku tu arī vari pie/atinstalēt citas opcijas.

 

Lai nodrošinātu ofisa programmatūru:

OpenOffice.org 3.1.1 - atvērta koda brīvprogramma FTW

NeoOffice 3.0 - balstīta uz OOo.org.

iWork 09 - maksas Apple offisa programmu pakete. iekļauj programmas Numbers 09, Pages 09, Keynote 09 apple aprakts aboluveikala apraksts macpasaule.lv apraksts

Microsoft Office:mac 2008 - pilnīgs maksas mēsls

Ir vēl citi bezmaksas varianti. Kādreiz palietoju Bean. Parastu tekstu rakstīšanai pietiek ar TextEdit (māk rtfd, rtf, odf u.c.)

 

 

2)

Pascal iet. Iet kā standalone.

Bet! labākais ir tas, ka to var savietot ar Xcode IDE - izmantot apple develpment IDE arī paskālam. Un tas nozīmē, ka paralēli savām paskāla programmām (pieņemu, ka tātad mācies programmēšanu) varēsi tajā pašā vidē programmēt iekš Objective-C, Objective-C 2, Objective-C++, ANSI C, C++, C#, D u.c.

Nu jā - tātad Free Pascal un te atradīsi lejuplādi, kas satur gan pašu paskālu, gan spraudni XCode IDE veidei.

Un tas XCode Developer Tools nozīmē ne tikai IDE programmu, bet dažādas citas programmas apple developmentam- audio units, open gl debugerus, shaderu taisītājus, mergerus, usb proberus, ikonu zīmētājus, instaleru gatavotājus, GUI zīmētājus, profilerus, help gatavotājus un daudz cita- SDK pakas, piemērus, dokumentāciju GCC 4 un 4.2 (ja nemaldos) kompilerus. WIKI - tur izlasāms arī, ka, izrādās, arī gnu pascal atbalstīts. Kā jau teicu, pats paspēlējos ar FreePascal caur Xcode un viss notika.

 

AutoCAD uz Mac OS X neiet. Jobs reiz jautāja Autodesk'am, par kādu naudu viņi būtu gatavi pārnest savu programmu uz osx. Viņi teica miljons. Jobs viņus pasūtīja d1rst.

Way to go ir

ArchiCAD

TurboCAD

Pirmo izmantoju katru dienu.

 

3)

Line voltage: 100-240V AC

Frequency: 50Hz to 60Hz

Tas, kas tev te uz vietas varbūt būs jānopērk - MagSafe adapterim eiropas štekera galviņa (oriģināla - najauc ar kaut kādām kroplām pārejām). Pāris lati.

WIFI kanāli atšķiras, bet, cik man zināms, to programmiski var ieslēgt.

Link to comment
Share on other sites

Tas bija tēlaini domāts:)

Nav jau zināms, kam xnonamex tas AutoCAD ir vajadzīgs. Jā, tas ir de facto standarts. Kāpēc? Faila tips? LOL?

Ja viņš vinkārši ar to mājās spēlējās vai šad tad apmainās ar failiem, nevis strādā profesionāli kādā kompānijā, kur katru minūti tiek sūtīti un saņemti rasējumi, tad naffig AutoCAD?

Ir tak jau pieminētais un ļoti labais TurboCAD

ArchiCAD. Ar Cigraph Archiruler spraudni ArchiCADā var rasēt ar paņēmieniem kādi AutoCADā, ja jau "tik ļoti vajag"

ViaCAD

Shark FX

Un vēl NX 6

, ja viņš to ņem ļoti nopietni :)

 

Ā un dwg vieweri, printētāji kā, piem., eDrawings ir uz OSX un ir bezmaksas.

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Drusku offtopiks!

Pirmā lieta - garantija. Apple politika: kur pērc tur arī labo.

Otrā lieta - ģimenē viens baltais Buks ir, nu nezinu gan vai tagad pirktu to izstrādājumu. Plastamsīgs, savai cenai švakas iekšas, man nav gadījies, bet publika visu laiku cīnās ar visādiem gemoriem. 13" nav ne īsti viegli pārnēsājams elementāriem pierakstiem un ātriem darbiem, ne arī pamatīgs galda dzelzis desktopa aizvietotājs.

Trešā lieta - gribēsi normāli strādāt, domā par RAM palielināšanu. Arī HDD mūsdienām tāds nīkulīgs.

 

Nav jau tikai sliktas lietas, labo ir pārpārēm, bet ja pamata nostāja ir AutoCAD, tad labāk par to naudu paķert kādu civilizēta izmēra 15" lapsi te pat LV ar lielāku HDD, vairāk RAM un jau Vistu iekšā.

Link to comment
Share on other sites

Paldies!

nja, nu autocad prieks skolas vajadzigs.

ramus jau var papildinat.

un ja majas ir stacionarais dators, tad 160GB pilnigi pietiek.

 

petiju vienkārši vairakus kompisus, mac bija tikai viens no variantiem... daudziem portativajiem dizains ir vienkarsi atbaidošs.

Labots - xnonamex
Link to comment
Share on other sites

Ja paša dzelža dizains ir vienīgais apsvērums par apple un paredzamais pielietojums ir tikai netam, čatam, tekstu rakstīšanai, paskālam un OBLIGĀTI autocadam, tad dilemma.

No vienas puses pārējiem arī taisnība - to pašu tu vari izdarīt uz win pc - nopērc normālu laptopu par lētāku naudu. Uzkrāmē webpārlūku, win, OO, pascal, turi viņu kārtībā un neielaid kukaiņus, tad viss būs stabili.

Savukārt, ja tu bez iepakojuma arī novērtē mac osx kā vērtību, tad atkal... :)

Autocad ir cits stoosts. Tev skola apmaksā autocad, vai arī ir līgums par student portfolio pack? Ja nē, es nesaprotu

• kā tu esi gatavs maksāt 850 zaļos (ok, vecā nāk pa 400) par autocad? (Ja tev ir tāda nauda pērc alumīnija macbook pro mehe)

• vai arī zagt. Skola piespiež? Protams, nafiig nervus biku kutināt, ja var salīdzinoši droši nozagt, bet tas ir iespējams - cik es esmu darījis darbus uni, tad vienmēr esmu visu izdarījis uz alternatīvām bezmakas programmām/ studentu versijām/ pirktiem softiem, ko pats zinu ka nākotnē vajadzēs. Malacis ^___^ Ja pasniedzējs paver muti tad ir vienkārš jautājums: "man nav naudas programmai x un zagt es netaisos" un uzreiz ir miers mājās. Nezinu, cik šis princips ir pamatots, bet man sirds mierīgāka, ja zinu, ka viss ir "kā vajag". Un te nav runa par cad softiem - kaut vai par tām pašām powerpoint prezentācijām, ko joprojam 2009 gadā pasniedzēji prasa, Psc, vai nu pdf vai OO prezent. formātā un punkts. Protams, varbūt tev ir veci kraķi pasniedzēji un izvēle ir tikai - vai nu zodz, vai nu tu pie mums vairs nemācies. Brēku jau var taisīt, bet tie nervi, nervi...

• nospļaujies- nopērc turbocad pa 20! zaļajiem. Būs cad softs arī paša lietošanai nākotnē. Varbūt tu mācies kaut kādu autoinženieriju doktorantūrā (?)... - Ja jā - tad protams, ka tev vajag tās progas, jāpērk.. Ja nē, neticu, ka uni tev liek darīt ūberadvancētās lietas, kas iespējamas tikai autocad. Turbocads iet gan uz win gan uz mac, tad atgriežamies pie iepriekšējās dilemmas.

Par macbook korpusu taisnība - tā plastmasa ar laiku sākt drūpt. Tāpat arī par servisu - ja nu pērc, varbūt tomēr ir labāk lv iekš aboluveikals.lv / bccs / ideal. Atceries - ka pa taisno no apple.com / amazon tāpat nenopirksi, jo šippinga nav, jāmeklē draugs vai kāds extra shipping serviss kas caur usa adresi sūta uz lv.

Neviens tavā vietā nevarēs izvēlēties enīvei, katram savs maka biezums, gaume, prasības un apsvērumi. Domāju, uz taviem oriģinālajiem jautājumiem ir atbildēts.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

nu ka jau teicu mac bija tikai viens no variantiem/idejam. :)

 

nu skolas vienkarsi profesori rekinas ka musdienas lielaka dala jauniesu lieto dazadus piratiskos softus. protams alternativas ir skolas datorklase uz kuru tu vari iet noteiktos laikos un vina var atrasties vispar ****. ta ka alternativas jau ir... neviens jau nespiez... bet nu tas alternativas nav diez ko spozas... :)

Link to comment
Share on other sites

Nu nezodz, vienalga vai izvēlēsies win vai osx. Ja tev to autocad vajag lai vienkārši veidotu rasējumus, tad

ArchiCAD Educational ir par brīvu https://eduregistration.graphisoft.com/ Tajā var rasēt šmasēt, save as dwg/dxf/dwf un nodod pasniedzējam.

EDU versiju jau lietoju 4us gadus.

Vienīgāis! ierobežojums ir, ka PRINTĒJOT pa taisno no AC izdrukāsies arī watermark.

1) cik esmu studējis ārpus robežas, neviens pasniedzējs nav piekasījies, tas ir ok.

2) es gan šākātāka to vienmēr noņemu. tas ir vienkārši. OSX pdf servisi ir integrēti jau os kodolā, jebkurš print dialogs piedāvā visādas pdf manipulācijas. bet arī uz win noteikti var "print to pdf". Izprintē uz pdf'u, atver kādā pdf edit aplikācijā un watermark izdzēs. Ja nopirksi mac ar OSX tad pacienāšu ar pašrakstītu OSX pdf servisu (pdf pārseri, kas noņem watermarku)- kas jau no paša archicad izdrukā bez watermark (tātad nav jāčakarē laiks ar pdf atvēršanu, watermark izdzēšanu).

Ar pieteikšanos uz ArchiCAD EDU tu iegūsti arī licenses programmām (bez jebkādām f-cionālām atšķirībām no pilnajām versijām)

Artlantis Studio 2 renderis

MEP Modeleris

Cigraph Plugini (kas iekļauj pieminēto ArchiRuler - tas iespējo archicadā 2d rasēt ar metodēm, kādas autocadā)

u.c.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...