Jump to content

Naži un to asināmie


Gestapo
 Share

Recommended Posts

Jaaiekustina shitaa sadalja ar mazliet.

Tad nu jautaajums "uz gatavoshanu pasistajiem", kaadus nazhus izmantojat? Kaada veida asinaashanas instrumentu izmantojat - stienis, diski, galoda, kjiegjelis?

Pasham nazhi gatavoshnai ir pavisam no leetaa gala Bohmann un Fiskars disku asinaataaju, kas liekas gana laps.

Dereetu 2 nazhus iepirkt, universaalo un vienu lielaaku galjai, kaadas firmas varat ieteikt?

Edited by Gestapo
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Lietoju tikai Fiskars ar disku asināšanu. Lēti, ātri, elementāri. Gribētos Zwilling, bet tie, maitas, padārgi.

 

Turpini sportot ar Fiskars, tikai pačeko kur konkrētais ražots, jo šiem cik zinu ir ražotne Somijā un Polijā. Pēdējie varētu nebūt diez ko izcili. Kaut gan neesmu pārbaudījis Polijā ražotos.

Link to comment
Share on other sites

Nu lūk- man ir šāds- http://www.accenta.lv/lv/products/1259/ nažu asināmais (bez fiskars naža). Sākumā asināju pa sauso, šausmīgi nodila asināmā galoda. Internetā izlasīju, ka jāasina ar slapju nazi. Tiešām dilst mazāk un asinās daudz asāk.

Ir Tramontina naži, kas nav sevišķi asi, bet ar tiem var griezt desu, maizi, sieru un tādas lietas.

Pašā topā ir Frosts Mora (zviedrijā ražots) zivju filējamais nazis! ļooti labs. Tiek izmantots visur. ļooti ass... Iesaku

Link to comment
Share on other sites

ir pilns WMF sets. Nav lēts, bet ir baigi labs. Pāris gadu laikā nekādas problēmas nav novērotas. Griež ļooti labi un reti jāasina. Tika pirkts MC2, varbūt ir kkur citur arī dabonami, samaksājot mazākas naudiņas.

Un ir arī RIMI Willeroy & Boch nažu čupiņa - ar nav ne vainas, bet WMF tomēr ir labāki.

 

Ir iemēģināti arī Zwilling naži - tie arī ir ļoooti labi. Dažus uzdāvinājām sievasmātei un daži ir pie draugiem likti lietā... :D

Link to comment
Share on other sites

Balsoju par to Krixs linkā redzamo Fiskar asināmo. Kamēr tāda nebija, sieva bieži aizrādīja ka neesot kam uzasināt nazi (mājiens vīra, a man slinkums vai nav laika vilkt ārā galodu), bet pēc šā iegādes pati, bez problēmām uzasina kad vajag, pie tam ļoti labi). Ir arī tas asināmais stienis ( nu tāds tērauda štruments), bet lai ar to darbotos, vajag tomēr spēku (un uzmanību, lai nejauši noslīdot , neiešņāptu rokā. Sieviešiem tādu nevar uzticēt). Protams, ja grib ideāli, tad vajag ar dažāda smalkuma galodiņām ( bet kam tad ir laiks tik smalkam darbam). Atceros, kad vienreiz dabū brāzienu, kad biju pārāk labi uzasinājis un sieva pamatīgi sagriza pirkstu :mrgreen: . Principā asa naža tests ir ļoti vienkārš- nobraucam pa rokas spalvu. Ja noņem , tad ir gana ass (tik tad jābrīdina mājinieki, lai nav skandāls vēlāk :) . Principā, NC bildē redzamie gan pēc formas, gan pēc cietuma (vai precīzāk vai ir uzasināmi līdz manis minētajam testam) ir OK . Vismaz cena/labums atbilst. Nu pašam ir viens no šiem. Nu cietuma ziņā , man, labāki ir tik padomlaika ( a ta pilni, tagad, veikali ar nažiem, kas nav uzasināmi). Nu jā ir arī krutie, tik cena nav OK.

Edited by oxygen
Link to comment
Share on other sites

ātrajai asināšanai lietoju Fiskars asināmo, taču ar to reizi pāris mēnešos paliek par īsu, tādam gadījumam man ir 3 rupjumu galodas (rupjā - izkapts asināšanas tipa - tā tiek lietota, kad man atnes līdz nāvei nobeigtu nazi, vidējā - tiek lietota, lai atjaunotu profilu, smalkā - lai nopulētu un pabeigtu asinājumu). Asināšanas stieni nelietoju, jo neesmu dabūjis gludo - visi tie ar rievām un abrazīvajiem materiāliem ir garām. Stieņa uzdevums ir atlocīt atpakaļ noliekto asmeņa maliņu (kas asam nazim ir ļoti plāna), nevis to noplēst. Tie, kam vectēvi & tēvi laukos ir daudz pļāvuši ar izkapti, zin, ka viskvalitatīvāk un ilgāk kalpo nevis ar galodu asināta izkapts, kam tiek noslīpēts metāls, bet gan kapināta izkapts (kuru ar āmurīti placina/kapina pret īpašu mazu galodiņu).

Link to comment
Share on other sites

Izmatoju paštaisīto nazi no krievu laiku pļaujamās izkapts. Asinu uz samērā smalkas akmens galodas.

Skats viņam nav tāds, lai skatolgā liktu, bet savu darbu darba nevainojami. Gan ass, gan pietiekami elastīgs.

Link to comment
Share on other sites

NC, fig viņu zin kā, bet es nedomāju cietību tādā nozīmē, kad visu dienu griez gaļuu un beigās ''vilnas tests'' OK ( nu tādus veči paši taisija no lielo gultņu čaulām), bet gan lai var uzasināt līdz tam ''vilnas testam''. Nu tie padomju ir no pareizā materiāla-gan elastīgi , gan uzasināmi. Bet tos , lētos, ko tirgo tagad, kaut izstiepies, bet neuzasināsi. Acīm redzot nepareizas markas tērauds ( nav atiecīgo , tipa molibdēna, piedevu).

Link to comment
Share on other sites

NC, Vispār jau kaulu ciršanai nazi izmanto tikai īpaši sadisti - Nu OK ar asu lielo virtuves nazi var pārspiest kaulu, bet tieši priekš ciršanas ir lūk šie gaļas cirvīši:

http://www.nor-group.com/shop/images/uploads/kjottoks.gif

Un nemaz nemēģini stāstīt, ka labam nazim ir jākalpo arī par gaļas cirvīti - tā vienkārši nav. Jā, varbūt, ka ir kāds zelta vidusceļš asināšanā (tā lai nazis būtu ne šis ne tas), taču kaulus vienkāršāk un drošāk ir griezt ar sekatoru.

Link to comment
Share on other sites

Heh, beigaas izraadiijaas, ka visiem ir viens un tas pats fiskar asinaamais :)

 

Laps ira, taatad skaidrs, kam +/- ir jaapieveersh uzmaniiba - WMF, Zwilling,Willeroy & Boch, Fiskars.

 

Btv, augsti god. Z.Kusto taujaaja, kas man skaitaas ass nazis? Man kaut kaa iegaajies, ja rodas probleemas ar tomaata sagriezhanu tad kad vairs griezt ko palicis pavisam maz - pats galinhshs, tad neass nazis saak sliideet pa mizu, nevis griezt, vot tad laikam arii saaku domaat, ka dereetu uzasinaat.

  • Patīk 1
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

ir pavadīti medībās nepilni divd...... gadi ,ir arī daudzkas redzēts un dzirdēts

mājās lietoju tos pašus FISKARus ar asinamo

medībām pārs gadus lietoju damaskieti,(palietoju tos 440 , naffff variant)

 

vispār viss atkarīgs no naža pielietojuma

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zwilling Twin Cuisine

tā pati asināšanas vīle+Buck dimanta asināšanas vīle.

  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms dažām nedēļām iegādājos mazu dimanta asināmo - esmu ļoti apmierināts:

http://www.wenger.ch/knife/Products/Accessories/Sharpener_1801.html

Maksāja ~10Ls

 

Izmēģināju un atzinu par labu esam, kā pamattrinamo ne pārāk liela izmēra nažiem.

 

Pirku Alfā Zwilling nažu veikalā kopā ar nazi (ne virtuves gan - Magnum - Whaler).

 

P.S. Šajā klipiņā redzams viens no vienkāršajiem asuma testiem - papīra lapas griešana. :)

http://www.chow.com/stories/11729

Link to comment
Share on other sites

Man no UK laikiem manotjumā no "Grampian Foods - Maltonā" Miesnieka profesijas mantojumā(aizmirsu atdot) palicis stienis ar ##Ultra marķējumu, domāts Filejas nažiem. Stienis aptuveni 80cm garš.

 

Riktīgā manta.

Link to comment
Share on other sites

Starp citu arī Tramontina (Brazīlija) Legacy sērija nav slikta - esmu to redzējis Rito veikalos un dažos lielveikalos.

Lūk atradu, gandrīz perfektus aprakstus virtuves naža asināšanai ar ilustrācijām:

Asināšana uz galodas

Asināšana ar stieni 1

Asināšana ar stieni 2

 

+ interesants blogs Cooking for Engineers - Chef's Knives Rated

 

++ Man liekās, ka vajag no garšvielu sadaļas šo pārvietot uz virtuves tehnikas sadaļu.

Edited by Aleksejs
Link to comment
Share on other sites

a ko tur testeet ar papiiru... paarasmens - sux... balts asmens...sux ja to divu nav, tad parasti tomeer tas nazis ir ljoti ass...manupraat...

Link to comment
Share on other sites

Vispārīgā gadījumā asmeņa asuma saglabāšanos nosaka šo 3 lietu pareiza kombinācija: materiāls (cietība, elastība utt - rupji runājot tērauda marka), asinājuma leņķis, asmens biezums.

 

Bet mājas apstākļiem vissakarīgākais ir tomāta tests, manuprāt. :) Ja tomātu griež normāli, tad OK, ja negriež, tad neOK :D

 

+ http://everything2.com/title/how+to+test+if+a+knife+is+sharp

 

 

++ Tēmu uz virtuves tehniku nevis garšvielām

Edited by Aleksejs
Link to comment
Share on other sites

tomaatu tests tieshaam ir ze best of mlje ;)

bet asuma saglabaashaas ir ljoti diskutabls jautaajums - es maajaas biezhi grizhu galju pie kam uz ruudiitaa stikla deeliisha, kas ir ar grubuljainu virsmu - taa atasinas, ka maz neliekas. Uz koka deeliisha un negriezhot galju juutami leenaak notrulinas nazhi

Link to comment
Share on other sites

Stikla dēlītis == evil

Sievu knapi, knapi esmu no tiem atradinājis.

Stikla dēlītis ir, protams, labs, jo neuzsūc smakas/garšas utt, taču labu nazi uz tāda nedrīkst trulināt.

Kompromiss ir plastmasas (polietilēna) dēlīši.

Koka dēlīši tomēr - parastie (tie, kuriem šķiedra ir paralēli galdam) ļoti ātri nolietojas, bet profesionālie (spundētie, vai kā nu pareizi sauc, tie, kas no daudz maziem gabaliem, tā lai šķiedra perpendikulāri galdam) ar laiku jāēvelē.

Link to comment
Share on other sites

Nav jau probleema reizi 3 meeneshos jaunu deeliiti pie onkulisha kaut kaada iepirkt :)

Tramontinas koka deeliitis pa 12Ls man vispaar savulaik 2 gadus normaali kalpoja.

Link to comment
Share on other sites

Par asināmajiem - ja nezinat "rupjuma indeksus" lūk tabuliņa, kurā ir attiecīgi pa numuriem pateikts, cik smalks kādam mērķim paredzēts:

http://www.dmtsharp.com/products/colorcode.htm

 

Jāatzīmē, ka DMT ražojumi ir ļoti kvalitatīvi (un arī padārgi).

 

Nopietna asinātāja komplekts:

http://theconsumerlink.com/DIAMONDMACHININGTECHNOLOGY/detail/TCL+WM8EF/100

+

http://theconsumerlink.com/DiamondMachiningTechnology/detail/TCL+W8CXNB/0

 

Bet nu tur tomēr ir jāatrod finansiālais pamatojums ~200$ tērēšanai šim mērķim (jāstaigā pa kaimiņmājām nažus trinot).

Link to comment
Share on other sites

Ar koka dēļiem mājā vajag ieviest kārtību!

 

Viens paredzēts gaļai, zivīm un sīpoliem, ķiplokiem u.c. stiprajiem aromātiem; gaļas klopēšanai. Pašam šāds ir lielais apaļais dēlis. Pabiezs un smags, ar gumijas peciņām, lai klopējot gaļu nav jāliek apakšā dvielis.

 

Otrs paredzēts slapjajai produkcijai - tomāti, gurķi, kartupeļi, augļi u.t.t. Ar renīti apkārt.

 

Trešais paredzēts maizei u.c. sausajiem un vāji aromātiskajiem ēdieniem. Liels un nelakots, tikai piesūcināts ar pārtikas eļļu.

 

Man vēl ir viens dēlis, kas pēc idejas paredzēst maizes griešanai (koka režģis keramikas traukā), bet to izmantoju kā ikdienas paliktni ēšanai, kur uzliek karsu espeso kanniņu un tosterētās maizes.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Pašā Pintinox lapā redzu tikai galda nažus:

http://www.pinti.it/sito/main_prodotti.asp?menu=pro&lingua=ENG

Aizdomīgi... Līdz ar to rodas iespaids, ka viņi ar virtuves nažiem nemaz nenodarbojas un šis ir kārtējais uz pasūtījumu taisītais specdizaina produkts, kas taisīts lai izskatītos cmuxi, bet, kura kvalitātes rādītājus nav iespējams prognozēt.

Link to comment
Share on other sites

Cik zinu, tad lielveikalu tīkli to visu pasūta īpašos "akciju priekšmetu/lojalitātes programmu" kantoros, piemēram, nelaimīgie (attiecībā uz NC) Willeroy-Bosh naži bija caur kaut kādu Holandes uzņēmumu (produkta aprakstā un garantijas talonā bija viņu adrese), uz kura mājaslapu aizejot varēja izlasīt, ka viņi piedāvā šāda tipa akciju/lohatronu organizēšanu - uzņemoties uz sevi ekskluzīvu (tādā ziņā, ka ražotājs izgatavo īpašu partiju) priekšmetu sagādāšanu. Dažreiz šie priekšmeti ir labi, dažreiz nē.

 

+ Nu tie izskatās (cik no tās bildes var spriest) gana sakarīgi, jo metāls izskatās, ka iet caur visam rokturim un masīvais metāla pirkstu aizsargs varētu dot pareizo balansu naža turēšanai (šī lieta gan svarīga ir

). Pats spals cik saprotu ir no līdzīga "jebonīta", kā jau pieminētajiem Willeroy-Bosh nažiem, taču šī konstrukcija izskatās izturīgāka (cik nu var spriest pēc bildēm). Asmeņa biezumu un to, kā uzasināti, neredz, bet iespējams, ka asinājumu nāksies pielabot pašam.
Link to comment
Share on other sites

Apskatot reklāmas plakātiņu maximas mājas lapā šķiet, ka izstrādājumi varētu būt lietojami!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Starp citu, apskatīju tos maksimas nažus. Neko labu pateikt nevaru... man šķiet, ka tiem kātiem neklāsies daudz labāk par RIMI nažiem. Asinājums arī tāds ļoti nekvalitatīvs - vismaz tiem trijiem, kurus apskatīju.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nu kādas atsauksmes no pintinox maximas nažiem, aplūkojiet asmeņus, vau jums nemetas tiem naziem mazi oksidācija, rūsas, jeb kā savādāk varētu nosaukt tos mazos punktiņus uz asmens.

Ir daudz citi naži veci, bet tiem tikai daži tādi punktiņi. Dies par ko tas liecina?

Link to comment
Share on other sites

Par oksidāciju runājot - rūsējošo tēraudu (carbon steel???) starp citu ir vieglāk uztrīt žiletes asumā un tas labāk tur šo asinājumu, nekā nerūsējošais tērauds (neiet runa par visādiem hroma vanādija, titāna utt sakausējumiem :D ). Vienīgā lieta - protams, tādā gadījumā nazis ir pienācīgi jākopj un jānoslauka mitrums ar sausu lupatiņu un jātur nemitrā vietā.

Link to comment
Share on other sites

Man naži pārsvarā nāk no padomju virtuvēm, jā pēc mazgāšanas var no rīta redzēt rūsas pleķīšus (nesmuki), bet uzasināti ar 14 collīgo Šefīldā ražoti stieņi (suvenīrs un UK cūkgaļas rūpnīcas), prīmā instrumenti.

 

Nekad nav bijis kauns sievietēm tos dot, bet kaut bļauj ausī viņām, ka naži ir asināti, vienalga iemanās pirkstus sagriezt.

Link to comment
Share on other sites

to Aleksejs

vieglāk ne vieglāk, bet.... . ir knifi. nerūsējošo ātri var pardedzināt, un tad no viņa sanāk parastais. ja man piemēram ar kaltiņu daudz darba, atri uz ripas un gatavs , atkal ass. ātri atdauzu pret zariem, atkal - ātri uztrinu. nerūsējosam vajag lēni un ar daudz ūdens. tāds laiciņs paiet.

bet asumu abiem var uzdzīt. tur apmēram vienādi. man vienai evelei ir abu veidi naži. neteikšu ka ir liela starpība. kaut gan labos(nerūsējošā) izvelos perfektam iznākumam. asināšanai tiek pieiets rūpīgāk + vēl honig ar ādas ripu. bārdu var dzīt.

tāpēc jau ar izvēlas katram darbam savu.

bet nu mājas lietošanai ir atradies labs salīdzinoši lēts fiskars

http://www.oga.lv/index.php?lapa=produkts&veikals=7&kategorija=38&grupa=119&subgrupa=0&avots=eoga&kods=857111

griež ka prieks, labi tur asumu un galvenais viegli asinas. kaut pret kieģeļu sienas malu. riktīgi labi kalpo jau kuro gadu.

un kā kabatas nazītis ikdienā visādiem gadījumiem tiek lietots HELLE Besseggen

http://www.helle.no/Default.aspx?tabid=2082&language=en-US

http://www.helle.no/Default.aspx?tabid=5391&language=en-US

tas gan tiek kārtīgi uzpasēts. ir iegādāta laba smalka galodiņa, un reizēm tiek iemedots. labs, ass, neliels.

Link to comment
Share on other sites

Ikdienas darbarīks, visparastākais Tramontina lielais nazis ar koka spalu. Pirkts 2000.g. pa ~3 Ls. Izskatās, ka nokalpos vēl tik pat. Testam tomāts, asināšanai parasta vidēja galoda. Izņemot kaulus (retu reizi), šņikāts tiek viss.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 3 years later...

Sorry man rokas diemžēl aug no pakaļas(nopietni)

Kur varētu iemācīties pareizi asināt nazi ar galodu,neviens no pazīstamajiem to neprot,maz man to ir???

Protams par attiecīgu samaksu

Link to comment
Share on other sites

Paldies par video,nopirkšu galodu labu un mēģināšu,(kā to lenķi pareizi noturēt)bet kā zināt kad Fēliks to dara labi(nopirkt kādu lētāku nazi un pārbaudīt),video ir viens,bet kad to dara ar kādu profesionālu kopā,tā ir pa visam cita lieta

Edited by sanga
Link to comment
Share on other sites

Paldies,skaisti,obligāti nopirkšu,patīk kad pareizā leņķī var novietot ar tā palīdzību,jo sāk jau kauns palikt,no puikām,kad tādu vienkāršu vīrieša lietu neprotu

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...