Jump to content

Lattelecom Mobilais ID


VIL
 Share

Recommended Posts

Sākot ar šo nedēļu, Latvijā ir iespējams iegūt mobilo identitāti, jo Lattelecom ir izstrādājis inovatīvu pakalpojumu – Mobilo ID.

 

Mobilais ID jau šobrīd ir pieejams Latvijas Mobilā Telefona lietotājiem, kuri to var iegūt LMT klientu apkalpošanas centros, veco SIM karti apmainot pret jaunu ar Mobilā ID funkcionalitāti. Pirmajiem 1000 cilvēkiem, kas pieteiksies uz Mobilo ID, SIM kartes maiņa tiks nodrošināta bez maksas.

 

Mobilais ID ir pases aizstājējs elektroniskajā vidē, ar kuru mobilā tālruņa lietotāji var attālināti apliecināt savu identitāti un līdz ar to autorizēties dažādās mājas lapās, piekļūt elektroniskajiem kontiem un e-pakalpojumiem. Mobilā ID lietošana ļaus samazināt dažādu kodu karšu, kalkulatoru, paroļu un piekļuves kodu skaitu.

 

„Esam izpētījuši, ka vidēji vienam aktīvam interneta lietotājam Latvijā ir 11 elektroniskie konti, kuru piekļuvei ir nepieciešamas paroles. Kopumā 84% interneta lietotāju ir bijušas grūtības piekļūt svarīgai informācijai internetā paroļu aizmiršanas dēļ, tādēļ Mobilais ID būs vienkāršs risinājums, kā pierādīt savu identitāti un viegli piekļūt šiem kontiem. Cilvēkiem vairs nebūs jāatceras desmit dažādas paroles, pietiks vien ar sava Mobilā ID paroli,” skaidro projekta izstrādātāja, Lattelecom Technology valdes priekšsēdētājs Rinalds Sproģis.

 

Patlaban Mobilo ID var izmantot, lai piekļūtu LU, RTU, LMT abonentu apkalpošanas centram internetā Mans LMT, Mans Lattelecom, Latvijas Krājbankas, CSDD, Gulbja laboratorijas un Rīgas domes autorizētajām lapām, taču nākotnē partneru loku plānots paplašināt, lai iedzīvotājiem atvieglotu piekļūšanu dažādiem interneta servisiem, kur nepieciešama autorizācija.

 

Avots: TVNET, 2009.07.21

 

Kā tikt pie Mobilā ID testēšanas? - vēršamies LMT abonentu apkalpošanas centros un pieslēdzam pakalpojumu. Līdzi jāņem pase un sava persona.

Link to comment
Share on other sites

Redzēju prezentāciju šiatam te brīnumam pagājušajā rudenī. Mh.. Maksa par tranzakciju uzliek ļoti nopietnu skepsi. No otras puses, drošību mīlošiem cilvekiem, paroļu domāšanas slinķiem, varētu būt ērtāk. Bet tikai tādā gadījumā, ja arī draugos varēs ielogoties ar šito :D.

 

Esmu pārāk skeptisks par šo risinājumu. Nu kāpēc mēs nevaram ieviest normālas Id, kartes, tjipa igauņi?

 

Un kas notiks ar šīm, kad parādīsies ID kartes? Vai arī Lattelecom lobījs tās mēģinās par tādām paaugstināt?

 

Par daudz nesaidrību, bet no otras puses patīkami, ka Latvijā ir uzņēmumi, kas ir gatavi paši attīstīt kādu projektu, bez valsts pasūtījuma, turklāt vēl tādu, kas ir riskants.

Link to comment
Share on other sites

Grossmeister

Es jau arī sapriecājos , ka būs bez maksas , bet tad nu labāk paroles atceros .

 

P.S. Tracina SEB ibanka , ka nevar jau kādreiz lietotu paroli lietot atkārtoti .

Link to comment
Share on other sites

Maksa 0.05 Ls liks šo pakalpojumu izmantot tikai Nopietnos gadījumos un nevis ikdienā.

Par logošanos banku internetbankās ... tas manuprāt neaizies. Par loginu izmantojot mobilais id draugos var aizmirst, jo kurš gan tīnis par to maksās naudu ja par to var nemaksāt :) Un nogriezt parastu loginu neviens nebūs gatavs manuprāt.

 

Savulaik uztapa e-paraksts, to piespēlēja Latvijas pastam kurš jau tā savu galus savilkt kopā nevar. Tagad to pārspēlē jau kādam citam un izskatās ka pasākums ir miris jau.

Savulaik plāns bij pāriet uz jaunām pasām un ieviest arī identifikācijas kartes. Tas vispār kaut kur noklusa. Pases jaunas ieviešas, bet tālāk viss čušs.

Tagad LTC uzsāka savu pieeju tam visam ieviešot mobilo id ... doma jau laba, bet to vajag globāli lai būtu visiem un nevis šaurā lokā un nevis šaura loka pakalpojumiem.

 

Mobilā ID gadījumā itkā ir ērtāk par e-parakstu, proti, nevajag atsevišķu lasītāju čipkartei. Bet tas ar nedod iespēju elektroniksi parakstīt dokumentus kā ar e-parakstu. Vismaz pagaidām cik saprotu. Un mobilais id ir visur līdz un par to nav jāmaksā X naudas mēnesī - lieto tad kad vajag un nākamajā mēnesī sapiķo mobilā telefona rēķinu.

 

Domāju, ka vienīgais kas varētu reāli aiziet - tās ir identifikācijas kartes, kas darbotos līdzīgi kā e-paraksts un tās izmantot varētu gan banku lapās, gan draugos, kad "Pie Žoras" internetveikalā. Un vajadzētu tā, ka ja VID iesniedz dokumentus ar to, tad par to piķo kaut kādu naudiņu. Bet ja logojas "Pie Žoras", tad tas ir pa free. Un nevis tā ka piķo tik par katru autorizāciju.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Interesanti, kā šī sistēma pasargās no neautorizētas mobilā ID lietošanas mobilā zādzības gadījumā? Ja vienīgais variants ir mobilā ID/mobilā bloķēšana, tad zaģliem šis noteikti patiks... Līdzīgi kā maksājumu kartes ar PIN kodiem. Protams, moderni, nav jāparakstās, bet zaglim atliek tikai redzēt Tavu pin kodu, lai varētu ar karti iepirkties(par face control nerunāsim). Parakstu tomēr grūtāk viltot un paraksta viltojumu vismaz var ekspertīzē pierādīt. To, kurš PIN ievadījis, nepierādīsi......

Link to comment
Share on other sites

Latvijas pasta kartes un ID kartes prasa karšu lasītāju. Lēti, bet neērti [priekš ielogošanās web lapā].

Link to comment
Share on other sites

Dabūju bukletu vakar Rīgā pie RTU...

Palasīju, palasīju, 0,05Ls par katru autorizāciju --> nē, paldies...

Link to comment
Share on other sites

Lasot par jauno pakalpojumu, jau izvilku pasi, lai dotos uz LMT kantori un dabūtu to SIM karti par velti. Tiku līdz rindai par autorizācijas maksu, un noliku pasi atpakaļ. Vienīgais, kas mani interesētu ir Swedbank internetbanka. Pagaidām tās nav. Un ja būs, domāju, ka autorizācijai vajadzētu būt bezmaksas, jo parastais veids parole+kodu karte ir bezmaksas. Kaut gan pēc nedēļas došos uz LMT pēc jaunā iPhone, un visdrīzāk paņemšu to jauno SIM karti.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...