Jump to content

Kā ierobežot cilvēka laiku pie datora?


rbs
 Share

Recommended Posts

Ronis007

Uzliec uz pc linuksu un miers.Un nebūs viņam vairāk nekādas spēlēšanas.Un atrodi viņam kādu hobiju vai nodarbi ar kuru viņš varētu labi pavadīt laiku bez datora.

Link to comment
Share on other sites

asaris555

Intresanta spēle ir Stronghold Crusader. Es dažus vārdus krieviski iemācījos pēc tās spēles. Grafika gan nav lieliska, bet toties viņš man gāja uz vecā III pentiuma

Link to comment
Share on other sites

Ja jau problēmas ir tādā līmenī, tad es ieteiktu vērsties pie profesionāļiem. Tas būs drošāk, nekā mēģināt kādus šeit ieteiktos padomus. Mūsu valstī eksistē ne viena vien iestāde, kas nodarbojas ar dažādu atkarību ārstēšanu. Sauc tos par "narkoloģiskajiem centriem" vai kaut kā tā. Nu, jebkurā gadījumā, datoratkarība arī ir saistīta ar narkoloģiju, tā kā tas ir atslēgas vārds. Un Tev jau arī nav noteikti bērnu jāved uzreiz pie ārsta vai kā tā - vari sākumā vienkārši pats aiziet uz konsultācijām un uzzināt ko vairāk par šo lietu.

Link to comment
Share on other sites

Varbūt vispirms vajag atrast atbildi, kāpēc bērns sēž pie PC, nevis dauza bumbu ar vienaudžiem.

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

pievienojos superjet100 komentam par softu - pats sīko (oktobrī kāreiz 12 paliks) ar to dresēju, skolas laikā pieejas laiks atkarīgs no sekmēm, vasarā no liecības klasi beidzot + darbiem ko palīdz saimniecībā .... vidējā atzīme šogad sanāca 5.5, kas attiecīgi ir 60 minūtes datorlaika dienā pēc mana preiskuranta :) katras 2 stundas kārtīga darba nopelna vēl vienu stundu datorlaika ..... efekts acīmredzams - sīkais katru dienu 2-3 stundas kārtīgi palīdz sievai vai muterītei pa dārzu ... vai pie malkas šķūnī ņemās ... karoče pelna savu laiku .... un ja nedeļu kārtīgi nostrādā, tad weekendā piemetu vēl pa 30-60 min bonusā ..... kopā dienā sanāk ap 2-3 stundām dators pieejams, spēlē tikai to ko esmu instalējis, jo zin kā būs ar pašdarbību - C800 un 128Mb RAM viņa kastes vietā :)

 

bet noslanīt arī dažreiz vajag - pats bērnībā esmu dabujis un nesūdzos ..... pēdējais gājiens bija pa Līgo ..... otrs (6 gadi) stāsta - brālis nejauši paņēma benzīna burku (patiesībā 5L kanniņa) un netīšām uzlēja ugunskuram :) .... nu tur biku zāli nokurināja un pāris cidoniju krūmiņus, bet ne jau par to ir stāsts - noslāniju tā lai maz neliekās .... lai turpmākos 10 gadus ieraugot kannu vai kaut tikai benzīna smaku sajūtot uzreiz pakaļa notrīc un gribas mukt pēc iespējas tālāk ....

Labots - sharix
Link to comment
Share on other sites

Tā jau ir atkarība, tur nekas nelīdz. Un kad aizrāda, tad sākas histērija un psihošana. Bail pat paliek skatoties, kas notiek ar 12 gadīgu bērnu.

 

 

Te līdzētu pateikt ja sparojas pretīm, tur ir durvis, ej uz visām 4 debesu pusēm, redzētu ko darītu viens pats šajā skarbajā pasaulē!!!! Ātri vien pārdomātu savu rīcību, nu vismaz mēģināt jau var!! Tas protams nav domāts, lai sīcim būtu iemesli aizbēgt un tikt prom, bet lai saprot, kas ģimenē ir galvenais!! Šeit manuprāt trūkst reālas audzināšanas!!

 

Velc uz sportu, interesantām nodarbēm vai vēl sazin ko!!!

 

Kā sīcim ar draugiem, visi tādi paši?? Nav nevienam sportiskasi gars sevī??

 

Tak laiku pavadīt var ļoti daudzējādi!!

Labots - MoYo
Link to comment
Share on other sites

Janis Berzins

Piekritu, ka datorlaiks ir jasniedz kaa atalgojums. Jaasuuta uz kautkadu sporta pulcinju vai ko taadu.

Jaabuut autoratiivam un bez iznjeemumiem. Ja daudz psiho, neklausa un pats sledz ieksha - kompis droshi jaiesledz skapi, ljaunakaja gadijuma vienkarshi japardod.

 

Es tada vecuma biju no TV atkariigs. Kabelju atlegshana un LTV1 atstashana domaju butu lietu risinajusi.

Protams vel jaskata iemesls kapec neiet ar vienaudzjiem tuset. Man skolas biedri riebaas, bet kur gaju uz kadu pulcinju bija tiiri ok. (biju biski pakusls, hantelites buutu ietjunejushas)

Link to comment
Share on other sites

Kā sīcim ar draugiem, visi tādi paši?? Nav nevienam sportiskasi gars sevī??

 

Lieta tāda, ka viņam draugu praktiski nav. Nezinu kapēc. Runīgs, sabiedrisks, nekādu kompleksu, brīvīgs puika.

Link to comment
Share on other sites

Instigater

Bērnu pašam vēl nav, bet, ko atceros, vajag, lai principā viss būtu nopelnāms, no sākuma ar darbiem, pēc tam kā savādāk, 15 gados noteikti sāks interesēt meitenes un tad tu viņu mājās vairs neredzēsi, dažreiz tik uz mentūru nāksies aiziet pakaļ! :-D

Labots - Instigater
Link to comment
Share on other sites

kvalitatīvs pēriens nāk tikai par labu ...

Mhm! Manu tēvu bērnībā klapēja viņa mamma. Tēvs klapēja mūs ar brāli. Ja man būs bērni, arī klapēšu, bet ne jau nepamatoti un ne jau ar dūrēm, kā te raksta.

Arhaiskās metodes, kā žagari, jau nu nē, bet gan jau kāda siksna mājās atradīsies:) Štrumbantes nevalkāju:)

 

P.S. Šo gan jau, ka daudzi būs redzējuši:))

Link to comment
Share on other sites

Mhm! Manu tēvu bērnībā klapēja viņa mamma. Tēvs klapēja mūs ar brāli. Ja man būs bērni, arī klapēšu, bet ne jau nepamatoti un ne jau ar dūrēm, kā te raksta.

 

IMHO pēriens ir tikai kā galējs līdzeklis un tikai par "iepriekš atrunātiem" pārkāpumiem.

Teiksim izrunāties, ka zagt / lamāt vecākus / <citi pārkāpumi pēc vecāku ieskta> ir pilnīgi netolerējami un

brīdināt - ja kas tāds tiks darīts, tad dabūs pērienu.

 

Piekrītu tiem, kas teica, ka datoru vajag dot kā bonusu - sliktas sekmes - nav dators, vidējas- 1h dienā, labas 1,5h utt.

Nevjag arī tā, ka pilnīgi ņemt nost, bet ieviest laika kontroli. Admina tiesības var mierīgi ņemt nost - ja grib ko instalēt, lai uzprasa.

Link to comment
Share on other sites

Mr. Nejēga
t

es neredzēju NEVIENU variantu - parunā ar savu bērnu. cilvēcīgi. nē, visiem vajag varu, autoritāti parādīt - vot es kāds! izdzīt ārā, piekaut un pagrabā turēt - labais!

ja puikam nekādu problēmu ar dzīvi nav, bet sēž pie kompja, tad, varbūt, vienkārša aprunāšanās būs tas labākais līdzeklis, ko iesākt šajā situācijā?

 

 

Slikti skatījies..

 

Parunājies ar viņu par datorvīrusiem, drazām, instalācijām, iemāci apieties prātīgi ar datoru. pats uzspēlē ar viņu, ja laiks atļauj.

 

Nekādā gadījumā neklapē savu bērnu, agresija viņam nekur nepazudīs, tikai sabojāsi raksturu/psihi. Arī uz Džudo/karatē nesūti, jo 1)fufelis, neko neiemācīsies, 2)naudu izsviedīsi, 3)bērns apgūs faktu, ka ar sišanu, klapēšanu, speršanu var uzturēt dzīvesveidu 4)Sīkais sāks pīpēt, uzturēties siemjgrauzēju aprindās..

Ja vajag hobiju, attīsti kaut ko ģimenisku - makšķerēšana, peldēšana (ne sacensību, bet tāpat - relaksācijai).

 

Visā visumā, problēma ir jārisini cilvēcīgi un ar cilvēku, nevis ar datoru. Tāpat mūsdienās cilvēku no datora izolēt ir nereāli.

Un tas vēl nebija vienīgais.. Bet sava taisnība tev ir - te tiešām bariņš klapētaju salasījušies ar noslieci uz siksnām..

Link to comment
Share on other sites

Pastāstīšu par kaimiņu bērniem (6 un 7 gadi) kas regulāri nāca pie mums ciemos un tā vien mēģināja spietot ap datoru, jo redz mājās viņiem mamma neļauj pie tā sēdēt un ir 30min limits.

Tad nu vienu reizi palaidām, nākamajā reizē vairs nelaidām, aizbildinoties ka dators salūzis (sistēmblokam bija sāns vaļā) un detaļas aizvestas uz remontu. Tā vietā piedāvājām uzspēlēt UNO, guess who un citas galda spēles. Vēl kādas 3-4 reizes nākot ciemos dīca vai nevar paspēlēt datoru, bet kad dažādos veidos pamatoja ka nē un piedāvāja galda spēles, tad spēlēja tās. Tagad nākot ciemos prasa kur ir galda spēles, jo redz gribot uzspēlēt :)

 

Protams 12gadniekam kas zin kas ir dators un kas tajā atrodas šis risinājums neder, bet tad jau jāpiekrīt sharix ka izstrādāts grafiks spēlei pie datora ir pareizāks.

Atceros kā pats 12gadu vecumā vairāk interesējos par iespēju paskraidīt pa āru, uzspēlēt ar draugiem novusu (starp citu vasarā izvelkot novusu pagalmā, ienesām to iekšā tikai 10vakarā:) bet tad jau arī datoru vēl nebija.

 

Kā ģimenē ir ar brīvā laika pavadīšanu - ko vecāki dara tajā laikā kamēr puika spēlē datoru? Vai paši sēžat pie TV vai arī ko citu dariet ka bērns sēž malā pie datora?

Link to comment
Share on other sites

maximilian

Varbuut vajadzeetu pashiem puikam veltiit laiku. Saprotams, ka ir jaastraadaa, jaapelna nauda, un atnaakot maajaas ir sagurushi, tad pie tv, un beerns paliek viens, un veel vasaraa, kad cauraam dienaam viens pats. Jaavelta vairaak laika beernam, pastaigas, uz ilgaaku laiku kaut kur aizbraukt, daudz runaat, paseedeet kopaa pie datora, tas vinjaa radiis kopiibas sajuutu un buus vieglaak ko sarunaat, nevis tikai kaut kaadaa veidaa mekleet kaadas sankcijas, lai ierobezhotu vinja briiviibu, jo vins tak arii ir cilveeks! Jaameklee vispirms sevii probleema...

 

:wink:

Link to comment
Share on other sites

Softus nezinu, bet nav jēga arī uz to iespringt. Drīzāk jāvirza sīcim domāšana citā virziena, lai gan tagad jau tie sīkie ir ar baigo visatļautību.

 

Nu es par piemēru lai būtu. Kad sāku ar kompjiem, cik nu tos par kompjiem varēja nosaukt, čakarēties sencim ar tas vienu laiku apnika, un šis tad mani sāka vazāt pa vietām kur datortehnikas sakrāmētas. Pie viena datorspečuka aizvilka parunāties. Tā un šitā un beigās prostā spēlīšu dzenāšana pārauga par produktīvu hobiju, kas tagad jau ir darbs ar kuru naudu pelnu. Ta ka ierosinājums ir viens - mēģināt sīci ievirzīt citās sliedēs. Hoķ ar puiku uz motormuzeju aizvilkties vai kaut kādām gonkām.

Link to comment
Share on other sites

Varbūt vispirms vajag atrast atbildi, kāpēc bērns sēž pie PC, nevis dauza bumbu ar vienaudžiem.

 

Smagi ir gadījumi, kad vienaudži pīpē zālīti vai salviju aiz žoga. Varbūt labāk PC?

Sīkajam nopirku kompi labāku par savējo, ar normālu videokarti spēlēm, lai sēž mājā...

Link to comment
Share on other sites

Instigater

Ja to abu materiālu pīpēšana nav ikdienas vai iknedēļas rituāls, tad kāpēc ga ne? Visi tāpat zina, ka aizliegtais auglis ir tas saldākais. Labāk kontrolēti ar vecākiem nekā nekontrolēti slapstoties pa pažobelēm un šķūnīšiem.

Link to comment
Share on other sites

Tagad nākot ciemos prasa kur ir galda spēles, jo redz gribot uzspēlēt :)

Hvz, te pie manis bija sievas bračkas puika ar druganu atbraukuši, abi uz gadiem 8. Izvilkām tur cirku, un citas spēles un iedevām, lai darās - sūdu, spēļu kastes pat netika atvērtas, no tupēja abi brašuļi pie pīšļa visu laiku...neintresē un viss.

Link to comment
Share on other sites

Sherlock

Tiem lielajiem pērējiem es gribētu pajautāt - kāda taktika kad siksna vairs "neķer", armatūras stienis? Vspār nosist?

 

Debīliķu bars - šitos visus "labs pēriens ir vajadzīgs" pašus vajadzētu noslānīt tā lai tikai pēc DNS līķi varētu atpazīt.

 

 

 

Pr tēmu - kā jau teica, pamēģināt cilvēcīgi aprunāties, ja vien nav ierasts nu jau 12 gadus borēt mozgus bezjēgā, varbūt ka ģimenē kaut kādas ziepes, problēmas un čalis kompensē sevi vai varbūt vienkārši "aizbēg virtuāli". Dauzīšana un pēršana būs tikai apstiprinājums bezspēkam

Link to comment
Share on other sites

Es domāju ka sīci vest pie psihologiem vai citiem dakteriem būtu jāatstāj pie galīgā izmisuma līdzeklis. Jo padomājot par to ka (nezinu kāda ir varbūtība, bet pieņemsim) var uzzināt viņa klasesbiedri, vai citi bērni kas ar viņu kontaktējas, ka šis ārstē savu prātu. Bērni tak viņu apcels, izsmies. Rezultātā puika vainos vecākus un būs tikai sliktāk...

 

Iesākumam tiešām vajag kādu alternatīvu izklaidi atrast, kaut vai to pašu pieminēto novusa galdu nopirkt un labā laikā abiem uzraut pa mačam  :-D

Link to comment
Share on other sites

Sorri, es vispār nesaprotu kur ir problēma - parental controls un/vai atsevišķi softi ļauj visu kontrolēt ļoti labi.

Tikai nevajag bērniem admina un BIOS paroli atstāt tāpat kā iespēju ieboototies no diska, lai neizdomā atbrīvoties no uzmācīgā softa.

 

Bet vecāki kuri bērnud klapēc un sēdina pie spēlēm lai "nedzer un nepīpē" man uzdzen šermuļus...

Link to comment
Share on other sites

kā, kā .. noņem kūleri datoram. pēc 10min darbošanās slēgsies laukā. pieregulējot ventilāciju, mainīsies izslēgšanās ātrums.

Link to comment
Share on other sites

tak uztaisi mazo brālīti vai māsiņu, kas sēž uz kakla, un problēma atrisināta ..

Link to comment
Share on other sites

btw, es arī sēdēju pie datora 17 gados naktīs, spēlējot Age of Empires. tikai ilgi nepasēdēju, jo bija karatē treniņi 3x nedēļā + vidusskolas beigšanas eksāmeni, bet pēc tiem - vasaras sporta nometne ar 25km krosu gar jūru utml izklaidēm. Ja ir nodarbes, tad dators atbīdās otrajā plānā.

 

Tagad tieši ir vasara - ko viņš pats teiktu par iespēju aizbraukt uz kādu nometni? parādītos citi laika pavadīšanas veidi.

Link to comment
Share on other sites

Atbilde ļoti ļoti vienkārša - bērns nav iemācīts klausīt vecākus. Tam ir ļauts no mazām dienām darīt visu kas patīk bez ierobežojumiem - te nu rezultāts.

Ieteikums autoram - esi stingrs un neļauj visu laiku sēdēt pie tās kastes. Lai pabļauj, lai pavārtās pa zemi ... pēc kāda laika apniks brēkt, ja neviens tam nepievērsīs uzmanību.

Link to comment
Share on other sites

Nopērc viņam WII un lai tad tur spēlē spēles. Nah maziem bērniem vajag parasto datoru??? Speeles lai rukā uz WII, tad arī izkustēsies un sagribēsies iet reālu futeni spēlēt.

Link to comment
Share on other sites

Tie kuri iesaka noslānīt tos pašus vajag kārtīgi noslānīt ar slapju bērza žagaru. Bērnībā ne reizi nedabūju žagaru. Kādēļ ? Tādēļ, ka ar mani visu kārtīgi izrunāja. Es visu sapratu un respektēju vecākus, tādēļ centos neko sliktu nedarīt. Nedabūjis žagaru esmu kļuvis par narkomānu, bandītu, slepkavu ? Nē. Esmu pateicīgs vecākiem, ka mani tā audiznāja un, ka tāds beigās iznācu ...

 

Mans ieteikums ..

 

Neliec kompim nekādus ierobežojumus, nerunā ar puisi par pavadīto laiku pie datora.. Vispār datoru nepiemini. Vienkārši pajautā vai negrib aizbraukt pacopēt .. vai vienkārši kkur pie dabas atpūsties, desas pacept. Ar veļukiem pabraukāt, varbūt grib uz kādu nometni aizbraukt utt ...

 

Programmas tavu puiku neizaudzinās to vari izdarīt tikai tu pats .. Ja nepievērsīsi uzmanību tad nekas labs nesanāks.

 

Veiksmi.

 

P.s Tie kuri iesaka nez kādas spēles, konsoles utt, kas jums pašiem tie visi poke sūdi patīk ? Vasarā ar tādiem mēsliem ir jānodarbojas ? Vasara ir lai atpūstos laukā, pie dabas. Lai izvārtītos pa mēsliem, izmēģinātu jaunas lietas utt .. ja gribi līķa bālumu un rokas kā spičkas tad sēdi un vicini savu pulti vai peli ..

Labots - Gliemis
Link to comment
Share on other sites

Atbilde ļoti ļoti vienkārša - bērns nav iemācīts klausīt vecākus. Tam ir ļauts no mazām dienām darīt visu kas patīk bez ierobežojumiem - te nu rezultāts.

Ieteikums autoram - esi stingrs un neļauj visu laiku sēdēt pie tās kastes. Lai pabļauj, lai pavārtās pa zemi ... pēc kāda laika apniks brēkt, ja neviens tam nepievērsīs uzmanību.

bērnu nav jāmāca klausīt vecākus. bērnam ir jābūt vēlmei klausīt vecākus, jo viņš respektē vecāku viedokli. ja bērns redz, ka viņa vecāki ir dīkdieņi un lūzeri, tad nevar gribēt, lai bērns vēlētos kļūt tāds pats. bērns ir vecāku spogulis, tā ka audzināšana vien būs jāsāk ar sevi :)

Link to comment
Share on other sites

Mhm! Manu tēvu bērnībā klapēja viņa mamma. Tēvs klapēja mūs ar brāli. Ja man būs bērni, arī klapēšu, bet ne jau nepamatoti un ne jau ar dūrēm, kā te raksta.

Arhaiskās metodes, kā žagari, jau nu nē, bet gan jau kāda siksna mājās atradīsies:) Štrumbantes nevalkāju:)

 

P.S. Šo gan jau, ka daudzi būs redzējuši:))

 

 

Ja tev radi vai tu pats, ir slimi ar d******* vai ar kādu citu visiem zināmu slimību tad vajag visiem kopīgi doties ārstēties.

 

Ja ne tad kādā skarbā brīvības atņemšanas iestādē lielie onkuļi izārstēs pa savam.

 

Tas pats attiecas uz "Bonifācijs" un uz to nenormālo "NormaalsCilveeks" kā arī citiem slimajiem.

 

Ja par tēmu tad varianti ir daudz, bet jāatceras, ka tas viss ir jādara lēnām, lēnam un saprātīgi ar domu par rezultātu ilgākā periodā nevis rīt.

 

1) alternatīvas laika pavadīšanai.

2) iemeslu atrašana un tikšana ar tiem galā, kāpēc ir tā kā ir.

3) vienošanās par laika pakāpenisku samazināšanu (atrodot interesējošu iemeslu kāpēc tas būtu jādara)

 

P.S dators nav tas sliktākais un tas tomēr ir nepieciešams (protams visu izšķir kā tas laiks tiek pie datora pavadīts)

Labots - 777hp
Link to comment
Share on other sites

Kādas vēl meitenes 12 gados?

 

Pārmērīgā aizrautībā ar kādu nodarbošanas es gan saskatu potenciālu risku nākotnē tikpat dikti saslimt ar darbaholismu, alkoholu, narkotikām, azartspēlēm utml.

12 gadi gan nav īstais vecums, kad veikt šādu analīzi, bet pēc gadiem 4 pašam ir jātiek skaidrībā ar šo risku un, ja tas apstiprinās, stingri jāraugās, lai neaiziet par tālu.

Link to comment
Share on other sites

Pirms došanās uz darbu uzliec biosā katru reizi paroli, ja puika gribēs tikt pie datora- lai izpilda "mājas darbus", piem. sakārtoja māju, nomazgā traukus, mašīnu un t.t., kad darbi ir izpildīti - pasaki paroli .. šādā veidā tika atradināts mans mazais brālis, savos 12 gados prot satīrīt māju, nomazgāt traukus, satīrīt/nomazgāt mašīnu, sataisīt ēst ... nu jau pienācis brīdis, ka paroli pat neprasa- aktīvi spēlē sporta spēles, braukā ar riteni - izbauda vasaru un uz datora pusi skatās tad kad tiešām nav ko darīt.

Labots - zuicis
Link to comment
Share on other sites

jeb arī klavieri pie špaņa piemest - lai sit pa knaģiem..

Link to comment
Share on other sites

dažs labs, laikam, pagājušonakt nav dabūjis.

Link to comment
Share on other sites

dators1893

ieliec vinam Savage4 pro videokarti vinam vienkārši nebus ko pie ta datora darit.esoso pardod un noperc sev alinu..

s3 Savage4 pro agp vari nopirkt no manis par 50sant.ipass piedavajums tiesi tev :D

Link to comment
Share on other sites

Visus tos, kas saka "siksna ir ļauna, nekad un nemūžam" atļaušos nosaukt par jefiņiem. Cik nav redzēts gadījumu, kad vecāki cenšas mīļi gan tā, gan šā, bet sīkais tik ņirdz. Es nesaku, ka viņu visu laiku vajag zvetēt, bet parādīt savu vietu vajag. Kā to izdarīt - katram tēvam pašam jāizdomā. Kuru vajadzēs pāris reizes iepērt, kuram pietiks ar draudiem vien.

Un nevajag teikt, ka bērns tad uz mūžu kļūs par vecāku ienaidnieku u.tml. demagoģiju.

Link to comment
Share on other sites

jevpls, siksnas lienošanas nepieciešamības reižu skaits ir tieši apgriests vecāku IQ līmenim. jo vecākiem zemāks IQ līmenis, jo biežāk nākās pielietot external-os līdzekļus (pēršanas gadžetus) lai piespiestu bērnu paklausīt.

Link to comment
Share on other sites

Šitie "bērnu tiesību aizstāvji" jau arī panāca to, ka sīkie vairs nevienu neklausa ne mājās ne skolā !

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...