Jump to content

Vai jūs jūtat krīzi?


Mezavecis
 Share

Recommended Posts

  • Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • VIL

    40

  • NormaalsCilveeks

    53

  • Mezavecis

    40

  • Jeasus

    55

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ziemelis, tas ir vienkārši sviests kā šie galvojumi/aizdevumi var sabojāt attiecības starp cilvēkiem. Ja gribat pazaudēt draugu, tad aizdodiet viņam naudu (vēlams palielu summu).

Link to comment
Share on other sites

Trīs reizes esmu uzkāpis uz viena un tā paša grābekļa - esmu aizdevis naudu gan radiniekam, gan labiem draugiem. Laikam esmu pilnīgs muļķis, bet tajā brīdī biju vienīgais, kas varēja palīdzēt. Un nauda viņiem patiešām bija vajadzīga.

Link to comment
Share on other sites

dexterlabs

darbojos divos darbos,pirmajā ir nosacīta krīze.otrajā darīt ir vēl vairāk ko.taču manuprāt krīze ir atkarīga no reģiona,laukos krīze ir jau divdesmit gadus un nekas īpaši nemainās.savukār rīgā varētu būt jūtama vairāk,pazīstu daudzus kas rīgā grauž sausiņus vai arī devušies atpakaļ pie saknēm uz laukiem.vēl ir arī ,,nolādēti migranti,,(latviešu termins atmodas laikā)kas ir jau pametuši šo valstiņu.pēdējie varētu būt atkal pārsvarā.ista krīze varētu sākties gada vidū vai beigās kad izrādīsies ka ar budžetu un aizņēmtajiem milijardiem ir piz...ec un arī piena ražošanas nozare ir novesta līdz bankrotam(drīzumā varbūt vēl kada tai sekos).neredzu neviena iemesla kāpēc šajā valstī varētu būt kas labāk turpmāk.

Labots - dexterlabs
Link to comment
Share on other sites

NC - Tu vēl aizmirsi otru svēto lietu:

zemes/mantas dalīšanu starp radiem, sk. Mirttanti u.c. latviešu klasiku kā arī "iz dzīves" gadījumus

maz neliksies...

 

Šī krīze, atšķirībā no 92. gada, VIL, ir globāla. Sprukt ta nav kur.

 

Komunisms it kā aizstāvēja vājos, kapitālisms - vienaldzīgā konkurence, kurā uzvar nekaunīgākie un alkatīgākie.

Abi ir galējības, un es baidos kamēr cilvēce neatradīs sava veida līdzsvaru starp abiem, savu Sachar Nabai, nekas mums labāks nespīd.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Nu krīzi var nedaudz just. Bet viss esošais ir tikai sākums.

 

Mums darbā apjoms ir sarucis un grūti dabūt jaunus klientus. Līdz ar to arī šādas tādas ekstras, kā piemēram, veselības apdrošināšana šogad izpaliek. Arī agrākie firmas pasākumi vairs nav, tā teikt tiek taupīts uz visu.

 

Ja nepārtraukti ir jaunas idejas un notiek attīstība, tad var noturēties virs ūdens. Tikai jāstrādā.

 

Bet tik sūdīgi kā man bij deviņdesmitajos - vēl nav un tik drīz nebūs.

Labots - mezhavecis
Link to comment
Share on other sites

Ndaudz "offtopic", bet nu tiem kas redz krieviski:

 

Владельцы капитала будут стимулировать рабочий класс покупать все больше и больше дорогих товаров, зданий и техники. Толкая их тем самым для того, чтобы они брали все более дорогие кредиты, до тех пор, пока кредиты не станут невыплачиваемыми. Невыплачиваемые кредиты ведут к банкротству банков, которые будут национализированы государством, что в итоге и приведет к возникновению коммунизма

 

Карл Маркс, 1867 год

 

Un krīze nav globāla, tās ir periodiskās svārstības, ka palīdzēs attīrīt tirgu no daudziem nevienam nevajadzīgiem produktiem un palīdzēs cilvēkiem izvērtēt savas iespējas un vajadzības. Varbūt tā vietā lai brauktu ar jaunu X5, pietiek ar pāris gadus vecu Fordeli un utt.

Par naudas aizdošanu es biju domājis piemēram aizdot "draugam" 20K Ls mašīnas iegādei. Nu kam Tev aizņemties naudu auto iegādei no privātpersonas auto iegādei ja nevari to atļauties? Un tagad škrobe ir abiem gan aizdevējam, gan aizņēmuma ņēmējam.

Vēl jo projām uzskatu, ka Latvijā krīzi izraisīja bankas ar pārlieku vieglprātīgo kredītu dāļāšanu un gateru īpašnieki, kas cilvēkiem ar 8. klašu izglītību maksāja 1000 Ls uz rokas. Vārdi "gateri" lūdzu neuztvert tieši.

Link to comment
Share on other sites

Ja paskatāmies nedaudz plašāk, tad katrai ekonomikai ir zināma ražošanas/pakalpošanas kapacitāte, arī Latvijai.

Pie zināma ekonomikas līmeņa Latvijā tiek iepludināts ļoti daudz naudas. [nauda = ekonomikas asinis]

Naudas daudzums ir tik liels, ka tas pats pārsniedz nosacītu ekonomikas potenciālu [max ekonomikas robežu]

Rezultātā, lai nauda tiktu apgūta[grozīta], veidojas burbuļveida ekonomiskie veidojumi bez faktiskās pievienotās vērtības.

Tā kā naudas pietiek visiem, ar to strādā gan reālā ekonomika, gan burbuļa ekonomika.

Tā kā burbuļa ekonomikā strādāt ir vieglāk, t.i., nekas nav jādara vai arī jādara mazāk par nopelnīto, tad dabīgi, ka šim sektoram bija straujāka izaugsme nekā reālajai ekonomikai, kur pat dažiem kantoriem grūtie laiki iestājās vēl pirms krīzes.

 

Kas no tā izriet?

 

1) pie pārāk lielas naudas masas burbulim bija jāveidojas. Kā varēja izvairīties --> samazināt tūlītējo iepludināto naudas apjomu un to ekonomikai piegādāt mazākos apjomos ilgākā laika periodā

2) izziņas NĪ kredītņēmējiem nepalīdzētu izvairīties no burbuļa. Naudas bija daudz. Ja bloķēsim NĪ, būs cits ne tik acīmredzams burbuļa sektors, jo nauda tiktu apgūta.

3) nežēlīga laicīga kredītu ierobežošana ļautu mazināt personīgās krīzes apjomus, t.i., būtu mazāk kredītņēmēju (labi), būtu mazāka parādu nasta (bezdarbniekam nav nozīmes, vai parāds ir 10K vai 100K)

 

Trešo secinājumu var viegli iztēloties, ja pieņem, ka finanšu un ekonomiskā krīze būtu iestājusies katrā gadā no 2004. līdz 2008. Agrākajos gados bija mazāk kredītņēmēju un mazāks izsniegto kredītu apjoms latos. Tiesa, arī ekonomikas apjoms bija mazāks.

Link to comment
Share on other sites

VIL,

 

Tu aizmirsi vienu lietu 10k latu parādu tagadējais parādnieks vēl varbūt sava mūža laikā arī varēs vēlāk nomaksāt (banka atņems ieķīlāto īpašumu), bet 100K latu parādu dabūs maksāt vēl "vainīgā" mazbērni. Tavuprāt tas ir godīgi? Tas kas tagad notiek tā ir cilvēku masveida pārdošana verdzībā. Banku "menedžeri" taču paši topošajiem klientiem stāstīja, ka šajā ailītē ierakstiet savu papildienākumus (lasīt nelegālos) un varat droši norādīt pa kādiem 100 latiņiem lielākus, tā jūs dabūsiet mazāku procentu likmi. Kam negribās dzīvot savā miteklī un maksāt mazākus procentus? Vai tad cilvēkam "vulgaris" ir jābūt ar padziļinātām zināšanām ekonomikas procesos un nav jācer uz rožainu nākotni?

Šeit tad jau mēs nonākam līdz esības pamatjautājumam, kas vispār ir dzīves jēga? Nu nevar ierindas cilvēks apslāpēt vēlmes dzīvot pēc normāla standarta (sabiedrības diktēta starp citu) un šad tad pastaipīt krāniņu ar lietām, kuras viņš var sev nopirkt. Un atkal man gribās nocitēt, šoreiz K. Vonnegūtu.

 

Electronic communities build nothing. You wind up with nothing. We are dancing animals. How beautiful it is to get up and go out and do something. And I tell you, we are here on Earth to fart around. Don't let anybody tell you any different.

 

- Kurt Vonnegut, A Man Without a Country, 62

Labots - andza
Link to comment
Share on other sites

Ir arī citi varianti - sava/radu zeme.

To tak ar varēja ieķīlāt par daudziem kilolatiem.

Un tad sanāk, ka cilvēkam ir mēneša maksājums 800+ Ls par 90k Ls vērtu māju...

Link to comment
Share on other sites

Tikko noskatijos Zeitgeist:Addendum , vertigas atzinjas un visaptverosh ieskats finansu sitemaa kadaa dzivojam. Iesaku noskatities...

Link to comment
Share on other sites

Krīze savā ziņā atsijā graudus no pelavām - izdzīvo stiprākie un inovatīvākie. Pašlaik jaunajiem darba tirgus censoņiem būs tiešām sevi jāpierāda daudzos aspektos, lai pretendētu uz darba vietu.

Link to comment
Share on other sites

Iesaku neuztvert šo filmu burtiski un neticēt visam uz vārda...

nu ja, neticet visam uz varda maca ari filmas pirmaa dalja. :) Bet interesanti fakti par finansu sitemu un pashu sabiedribu kopumaa "avarage janis" tiek piedavati.

Link to comment
Share on other sites

Nu , ja tā krīze , kas tagad, būtu tik Latvijā, bet... slikti ka Latvijas burbuļa plīsšana sakrīt ar pasaules. Neraža var būt tur , ka ne tik pelavas no graudiem, bet var sākties totāls haoss. Ja nemaksā par dzīvokli 2 no 50 mājas dzīvokļiem, nav problēmu , bet ja maksā tik divi , tad sāksies auzas. Ja bezdarbs līdz 10-15% - veselīgi, lai audzinātu slīmestus. Ja būs 20-30%, tad ... neba visi uzvedīsies kā jēri , jo izdzīvošanas instikts ir viens no pamatinstiktiem. Ja kāds atcerās , tad visādas revulūcijas, sākot ar Fraņču, sākas no bezcerības. Kad sākas jandāliņš, tad... Negribēto kautko tādu piedzīvot. 90to sākumā, pie mums bija slikti, bet citiem gāja labi-nu tirgojām ārā gan krāsainos lūžņus, gan kokmateriālus un, kautkā, izvilkām. Tagad visā pasaulē nevienam neko nevajag ( par cenām , kuras būtu kaut cik pieņemas, jo toreiz degviela maksāja sīkumu,lai izvestu tos kokmateriālus, bet tagad... ) Vispār , interesanti, ko saka likumi par parādu mantošanu? Līdz kurai pakāpei? A tad , nākotnē , pirms meita precās, būs jānoskaidro vai znota vectēvs nav ņemis naudu hipotēkai? :)

Link to comment
Share on other sites

90-os gados bija vēl gāds liels bonus, tie bija ārzemju Latvieši, kas tiešām dudz līdzekļu tajā laikā ieguldīja skolās, bērnu namos un arī protams biznesa attīstībai. Tagad ārzemju latviešiem sapnis par Jauno Latvijas valsti ir izsapņots un finansiālas palīdzības no šiem vair nebūs.

 

Starp citu skaists links. :)

http://www.masunekartibas.info/

Link to comment
Share on other sites

Ja tu pieņem mantojumu, tad tu arī pieņem mantojuma atstājēja parādu, ja tu savukārt atsakies no mantojuma, tad arī mantojuma atstājēja parādu tev nevar piešūt. Protams, ja tu neesi bijis par galvotāju nelaiķim...

Laikam tā bija, cik atceros no skolas..:)

Link to comment
Share on other sites

Citāts no NC:

patiesība ko nozīmē krīze ?

-----------

Manuprāt to pašu,koTu tur deklarēji;)

+vēl to,ka laicīgi nesapratām ar ko mums ir darīšana..

Proti-Krievija!

Link to comment
Share on other sites

Augošā ekonomikā jābūt kādam, kas šīs ekonomikas augļus patērē. Visas iepriekšējās krīzes tika uzveiktas paplašinot tirgus - PSRS sabrukums, Austrumāzija, Dienvidamerika. Tagad tādu vietu vairs nav. Ekvatoriālā Āfrika īsti nav vērā ņemama, Antarktīdā tikai pingvīni (šiem atšķirībā no Latvijas pingvīniem nevarēs hruščobku par 100 kilolatiem iesmērēt, X5 ar šiem nevajag), uz Mēness un Marsa arī laikam nav dzīvības formu(patērētāju), ar Sīriusa iezemiešiem :) laikam vēl pailgi nesanāks tirgošanās u.t.t. Ar to šī krīze atšķirās no iepriekšējām, lai ko neteiktu tie gudrīši, kas ekonomiku augstās skolās mācījušies un dēvē sevi par ekspertiem.

Link to comment
Share on other sites

Pagaidaam neskar, ja nu vieniigi izteiktaak var izjust meenessa beigas un meenessa saakumu, ka llautinniem nava pikka par ko servisu pirkt!

Par paareejo buussu to ''riebekllu'' kategorijaa kas domaa taapat kaa N_C par to NI burbuli, ireeju haatu, zinaaju ka ssitaij ''mauciibai'' reiz bij jaasaakaas, jo taa nevareeja turpinaaties, ka idiots sanneema 1k Ls un veel nnurdeeja,ka ssim jaastraadaa, taapeec nenneemu krediitu, tagad paskatiissos, ko var par reaalaam naudinnaam iepirkt!!!

Kaadreiz sen,sen lai paceltos un vareetu ko nebut saakt domaat par dziivossanu straadaaju kaadu gadu divos darbos, pa dienu vienaa, pa nakti citaa, neteikssu ka jutos paarlaimiigs, bet ja to dara neilgu laiku tad arii veseliibu nevar sabojaat, naudu var nopelniit nezzeeliigi straadaajot vai zogot, takaa ruutotas saules perspektiivas ne iipassi saista, tad atlaavos mazliet ''pavergot'' un nejuutos tagad par to nemaz vainiigs!

Link to comment
Share on other sites

Te jau tika minēts,ka problēma ir ~septiņpadzmit"valstiniekiem" sēdēt uz kakla vienam ražotājam!

Labi,ka vēl nav ķērušies klāt Real sound lab;)

Link to comment
Share on other sites

Man vairs sen negribaas kaukt uz meenesi dell ''varenie peredasti'' kad nedaudz iepazinu sso to no taas virtuves, sapratu, ka laabaak ir kluseet, attieciibaa pret vinniem, tik pa velti balss saites nogurdinaas!

Vots par ko gribas kaukt, par liidzcilveeku ''pohujismu'' / kameer mani tas neskar tikmeer lai ccakaree / kad ssito domaassanu izmainiis, izmainiisies tad mees arii varesim domaat par daudz maz piennemamu un reaalu virziibu valsts attiistiibai!

Savaadaak nekur mees netiksim uz priekssu un taadu tupu provinci nevajadzees ne Zviedrijai ne Vaacijai, tik vieniigi Krievijai!

 

Par ssito gan ir abidna, liidz sirds dzillumiem! Kad tauta sapratiis ka passi savas laimes kaleeji???

Link to comment
Share on other sites

Bastjens Par veelu, par veelu tas viss, to visu vajadzeeja dariit kad lielaa dalla muka uz Iiriju, Angliju kad aapsis kurss nemaak neko vairaak kaa paarnest kkieggeli nopunkta A liidz punktam B, prasiija algu 1k Ls, un ja vajadzeeja kabellu vilceejus tie veel labs cilvēki spreegaaja aciis,kad vinniem pasaciiji ka vinni grib naudu par darbu ko nemaz neprot izdariit, lamaaja ka ssmoga un vienā vietā liideejs, bet to ka darbu izdariit kaartiigi un godiigi neprot to ''aizmirsa'' kaa man gribeejaas vinniem sadot pa purslaam un ssodien veel gribas to izdariit, ka nesaprot ka nenokaa nekas nerodaas! Vots tad vajadzeeja pie bankaam un saeimas kutsmeeslus beert araa lielos daudzumos!

A vots vai nu noguleejaam, vai atkal iedarbojaas principi, mani jau tas neskar i pokuj!

Valsts esam mees passi, to ir jaasaprot un ar to ir jaasaak!

Mani vienkārši ssodien uzvilka vienaa citaa diskusiju portaalaa, i to esmu tik kategorisks, bet savaadaak jau sen nevar!

 

N_C Vots blledj, tik taalu esam nonaakussi, i kuju tie paareejie drossi ka peec tam pateica ka valdiiba sstruntiiga, neaudzina patriotismu!

Neesmu kauslis, nevaru atllauties, deel ssaadaam taadaam problleemaam, bet ja Tu seedi kompaanijaa un nevari uz vinniem pallauties, tad nakuj man taadu kompassku!

Atceros vecos laikus, kad deell manis ''vecci'', kolhoza laika disenees aizgaaja un iedeva pa muuli citiem, jo bija tomeer takaa sadarbiiba, tolerance sava ''bara'' ietvaros, a kas tagad notiekaas, nesaprotu, vai tiessaam pikkis ir tik totaali aptumssojis praatus!

N_C Labi ka vismaz Tu pieceelies, visa cienna Tev un tie kas nnurd ka nacionalismu vajag aizmirst, lai iet uz poda, bez nacionalitaates mees neesam nekas!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Krievi izcepuši dziesmu, kas raksturo kopumā notiekošo :)

Link to comment
Share on other sites

Anglijaa nav ko dariit, normaalu darbu arii gruuti atrast.

 

nu ja tev normaals darps ir 70k/year vai 500 dienaa, tad gan tie laiki ir pagaajusi

a 50k var atrast

Link to comment
Share on other sites

Krievi izcepuši dziesmu, kas raksturo kopumā notiekošo :)

Vot šite viņus un laimīgu taciņu. Parazītiskie civilokupanti...

post-69711-1235066590_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nu taa darbu pakaasu

Par dziivokli veel speeshu samaksaat liidz septembrim, uz to briidi ceru kaut kas uzradiisies...

 

Extreme drunkerz team nauda vienmeer atradiisies

Labots - Arnichks
Link to comment
Share on other sites

šo aptauju jāieliek uz pavasara beigām, nevis tagad...kad vēl tikai pats sākums....bet var nojaust, ka Latvija iet pa burbuli un to jau valdība nesaka

Link to comment
Share on other sites

Protams, ka jūtu, jau tagad zināms, ka vismaz divas algas mazāk saņemšu, nogriezti visi bonusi, kas bija atrunāti koplīgumā + vēl cik samaksāšu par paceltajiem nodokļiem.

Link to comment
Share on other sites

bet var nojaust, ka Latvija iet pa burbuli un to jau valdība nesaka

Kā ta nesaka, trešdien Domburšovā Radzēvičs tak kaut ko teica, ka ja šī valdība kritīs, Latvijai ...

Link to comment
Share on other sites

Redzējāt TP reklāmu TV?

Vecie vēži meklē jaunos kadrus. Jaunie kadri būs marionetes, lai vecie vēži varētu rīt no 90-to gadu kulītēm.

Pretīgi skatīties, kā baro iekšā Zalānus, Eglīšus u.c. antivaroņus, parādot skaistā gaismā.

Kujs zina, varbūt saziedot boot.lv līdzekļus savai, netiešai antireklāmai koalīcijai?

 

Pašam arī vajadzētu saņemties. ;)

http://www.tvnet.lv/onlinetv/lnt/balss/article.php?id=332634

Labots - Sanchus
Link to comment
Share on other sites

Igaunijas NĪ kompānija "Sūda māja" nevar norēķināties par pašas izlaistajām obligācijām.

 

“Investors of Süda Maja can always sleep calmly, using sleeping pills when needed,” is real estate developer Veiko Murruste’s message to the investors, Äripäev writes.

 

Today the company should pay back EEK 80 mln loan to the investors, but Süda Maja doesn’t have any free money for that.

 

Many investors may face sleeping problems this year, because currently is more than sure that investors don’t get back large amount of their money. Companies just don’t have money – some of them are currently going through restructuring process.

 

Avots: bbn.ee, 2009.02.20

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Ja bezdarbs līdz 10-15% - veselīgi, lai audzinātu slīmestus. Ja būs 20-30%, tad ... neba visi uzvedīsies kā jēri , jo izdzīvošanas instikts ir viens no pamatinstiktiem. Ja kāds atcerās , tad visādas revulūcijas, sākot ar Fraņču, sākas no bezcerības.

 

 

Bezdarba līmenis valstī ir sasniedzis 14,8% un bez darba ir reģistrēti 166 163 cilvēki , financenet.lv, 2009.11.27

Nu ko, gada beigas klāt. Oxygen prognoze piepildās.

Labots - VIL
Link to comment
Share on other sites

Nu ko, koderi! šīvakara Ponorāmas rubriku "šeit ir darbs" redzējāt? ~90 koderi vajadzīgi...

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Panorāmas darba piedāvājumu rubrika atgādina cita raidījuma rubriku par taupīšanu,kur iesaka neiet vakariņot uz restorānu(JĀDZīVO TAUPĪGI),nodarboties ar seksu vecajā dīvānā un naudu(daudzums atkarīgs no gūtās baudas :on_the_quiet2: ),kas domāta jaunam,mest burciņā,tā teikt sakrāsim priekš SPĀ,vai ceļojuma uz Turciju :wacko2:.

 

Kas vēl,ā jā ,jāatslēdz visas 20-tā gadsimta ierīces(TV,Dators,DVD un tml.) no elektrības!Pietiks ar Iljiča spuldzīti!

 

Un vēl ,izrādās ,ka ir cilvēki,kas "treknajos gados"neizslēdza gaismu,izejot no mājām! :crazy:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Vakar biju aizstaigājis uz oplympic casino, pēc tā kā tur cilvēki mētājas ar naudu, liekas, ka vēl dzīvojam treknajos gados, es te nerunāju par ārzemniekiem, bet tieši par vidējo latvieti. Bet nu jā, visi cer uz veiksmi.

Link to comment
Share on other sites

  • Gestapo locked this tēmaa
Guest
Slēgta tēma, pievienot komentāru nav iespējams.
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...