Jump to content

Samsung ledskapja drošinātāji


Paliigs
 Share

Recommended Posts

Tizla situācija. Kārtējo Latvenergo kvalitatīvā servisa dēļ nosprāga gan monis, gan ledskapis un gan jau kaut kas vēl. Pats darbā, sieva mājās, līdz asarām noņēmusies - satraucas :(

Izrakājos netu, bet nevaru atrast vai ir un ja ir tad kādi ir drošinātāji Samsung ledskapim RL34EG vai RL34EC. Nu tuvākajā apkārtnē mājām nav tehnikas veikalu un vispār tuvākais veicis ir 3km caur mežu ejot. Ta ka gribējās nopirkt ko tādu tepat Rīgā un ta jau mājās izdomātu ko tālāk.

 

Vai ir kāda iespēja noskaidrot tādu specifisku info???

Link to comment
Share on other sites

Situācija, kad "Latvenergo kvalitatīvā servisa dēļ" kaut kas nodeg var izveidoties tad, ja elektroiekārta ir saņēmusi paaugstinātu spriegumu. Runa ir par spriegumu, kurš ir stipri lielāks maksimāli atļautajiem 242V. Pats no sevis spriegums nevar vienkārši paaugstināties, tas var notikt avārijas situācijās: zibens iesper iesper elektrolīnija, austsprieguma līnija uzkrīt uz zemsprieguma līnijas, pārtrūkst elektrolīnijas “nulles” (neitrāles) vads, elektriķis kurš vilka vadus, kaut ko sajauca un palaida uz rozeti 2 fāzes. Citus iemeslus nezinu. Pirmajos divos gadījumos varētu būt vainojas Latvenergo, bet 3. gadījumā lielākoties tā ir gala patērētāja elektrolīnijas bojājums. Tas ir elektrolīnijas bojājums tajā posmā, par kuru atbild mājas īpašnieks / apsaimniekotājs.

Ja ir noticis kāds no šiem nosauktajiem bojājumiem, tad ar 99% pārliecību varu teikt, ka vaina nebūs ledusskapja drošinātājā. Problēmā būs daudz nopietnāka.

 

P.S. Es nestrādāju un nekad neesmu strādājis Latvenergo tā, ka runa par “mundiera” goda aizstāvēšanu.

Link to comment
Share on other sites

Guest EnS

Mums gadu atpakaļ visai mājai bija pārspriegums (daudzdzīvoklene ar 80 dzīvokļiem) toreiz latvenergo savu vainu atzina, bet iesniegtos iesniegumus, lai apmaksā ierīču remontu ignorēja, mums ledusskapim kompis nosvila (vairs nevar regulēt cik grādus likt un citas fīčas(ledusskapis - kkāds elektrolux)), kaimiņiem dators nosvila utt....

Labots - EnS
Link to comment
Share on other sites

Nedaudz ne par tēmu: laukos , padomju gadu beigu posmā , elektriķi arī bija saslēguši uz abiem vadiem fāzes. Nu , tēvam, nosvila divi leduskapji, ūdens sūknis, TV un radio ( par ntajām spuldzītēm nerunāju) . Šis gāja sūdzēties par skādi, bet atbildīgais atbildēja '' Ko tu puksti, tev vismaz bija spriegums ( ?!) , bet kaimiņu pagastam , vispār nebija...."

Ja par tematu - baidos , ka mosvilis kas nopietnāks , nevis drošinātāji ( ja leduskapis nav ''kruts'' , kuram ir salikta visāda aizsardzība, tai skaitā pret pārspriegumu. Kam dzīvošana visādos nostūros, tiem ieteiktu, nepaželot naudiņu un ielikt mājā aizsardzību pret pārspriegumiem ( nav jau baisi dārgā) , lai nesanāk , kā mananam tēvam. Ej , pēc tam , kad viss ir nosvilis, pierādi ka neesi pats vainīgs.

Link to comment
Share on other sites

A ko dara drošinātāji sadales skapī? Nu tipa tie B16? Tie to špani vienkārši izlaiž cauri uz to brīdi?

Es jau uz teļļukiem esmu salicis filtrus:

kaut ko līdzīgu šim te:

http://www.m79.lv/product/single/group/7/v...1_X_SCHUKO_230V

tikai būvniecības veičos šie maksā mazliet virs 3 Ls.

Par ledusskapja drošinātājiem - skaties kur tas kabelis iiet ledusskapī un meklē drošinātāju futlāri. It kā jau visai daudz maz normālai tehnikai ir tie drošinātāji.

Rezerves drošinātāji līdzi diez vai viņi nāk. Man jau štrumu kastē vienmēr ir visādi A, bet ja grib zināt kādu būs jāliek vietā varbūt ir vērts sazvanīties ar samsung- 80007267

Labots - dzincha
Link to comment
Share on other sites

Lai izsargatos pret pārspreigumu, kurš rodas pārtrūkstot "nulles" vadam, ir jāierīko zemējuma kontūrs, kur to "nulles" vadu atkārtoti iezemē.

Bet par dažāda veida pārsrieguma aizsardzības iekārtām, neesmu drošs, ka tās var ilgstoši izturēt pārsriegumu, kurš rodas no nepareizas vadu pieslēgšanas.

 

A ko dara drošinātāji sadales skapī? Nu tipa tie B16? Tie to špani vienkārši izlaiž cauri uz to brīdi?
Lai B16 automāts momentāni atslēgtos, tam ir vajadzīga 3x lielāka strāva par nominālo. Dotajā gadījumā, tas ir 48A. Jau 16A, tā ir nenormāli liela strāva priekš mājas ledusskapja, bet ja ledusskapis kaut uz īsu brīdi darbojās ar 48A, tad tagad tam ir sadedzi viss kas var degt.

Automāti un drošinātāji ir paredzēti, tam lai atslēgtu elektroiekārtu īslēguma gadījumā un aizsargātu vadus no pārslodzes. Pret pārspriegumiem automāti un drošinātāji neaizsargā.

Link to comment
Share on other sites

Tās vienkārši atslēdz gala ierīces.

Uz šiem filtriem parasti ir diodes - es domāt, ka pārsprieguma gadījumā tās pirmās aiziet pa pieskari un španis vairs neiet cauri -> gala iekārta tiek aizsargāta.

Nav nācies praksē redzēt, kā tas filtram tās diodes izdeg.

Bet ir sanācis no prakses:

vienam klientam patstāvīgi izsita aparātam drošinātājus. zvana - nestrādā - viručajte - aizbrauc - drošinātājs pzdc - nomainiju drošinātāju - un pēc 1men atkal pzdc. Tad uzliku filtru un vēl šodien nav zvanījuši.

 

nevajag 3x pārsniegt tos 16A. Pietiek izlaist cauri kaut vai 20 un šis jau būs atslēdzies. Pamēģini dzīvoklī zem 16A drošinātāja ierubīt pečku, veļeni, konvektoru, ūdens boileri, ja nerubās tad vēl ierubī kaut vai matu fēnu uz kādi 2 KW.

Vislabāk šito var redzēt hatās, kur visa saimniecība ir zem viena 16a(vai 10A). Jo šodien uz dzīvokli vai māju sadala katrai grupai savu drošinātāju - pečkai savu, boilerim savu ar noplūdes kontroli, 1ā stāva gaismas, 2 stāva gaismas, 2 stāva rozetes.

Labots - dzincha
Link to comment
Share on other sites

Nu , ja grib nopietnāku aizsardzību ( visai mājai) no VISIEM pārspriegumiem (arī zibens) , tad tā lieta nopienāka. Kam interese , var palasīt vienas firmas piedāvājumu http://www.slo.lv/uploads/PDF/SLO-Hager%20...is_apraksts.pdf . Vajadzīgais sākot ar 25 lapu. Mīnuss- konkrēta summa, bet pluss.... ja kas , tad ne tikai elektronika būs dzīva māja, bet arī , varbūt māja dzīva, ja līnijā iebliež zibens.

Link to comment
Share on other sites

Pret pārspriegumu elementāri palīdz zemējuma kontūrs un nevajag nekādus citus verķus. Ja zemejums uztaisīts pareizi, tad nekad uz mājas tehniku nepadosies 380V. Par zemējumiem jau daudz runāts, bet slinkums jau to cilvekiem taisīt :-D.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

nevajag 3x pārsniegt tos 16A. Pietiek izlaist cauri kaut vai 20 un šis jau būs atslēdzies.
3x16A, tā ir strāva pie kuras automātam ir jāatslēdzas momentāni (dažās milisekundēs). Tā ir aizsardzība pret īsslēgumu. Ja strāvā ir mazāka, atslēgšanās laiks ir lielāks. Saskaņā ar B grupas automātu raksturlīkni, pie 20A, tas atslēgsies pēc aptuveni 400 sekundēm. Ja ledusskapis darbosies ar 20A strāvu, jo kāds to ir pieslēdzis pie 380V, tad 400 sekundes ir pilnīgi pietiekams laiks, lai tam sadegtu viss, kas var degt.

Šī tēma ir par, pārsprieguma radītājām sekām, bet ne drošinātāji, ne automāti pret to neizsargā.

Dažāda veida pārsprieguma aizsardzības automāti un pārsprieguma aizsardzības, kuras ir iemontētās gatavās ierīcēs (UPS, filtros, pagarinātajos ...) darbojas pēc principa – starp fāzes vadu (vai abiem vadiem) uz zemējuma vadu ir ieslēgts elements, kurš reaģē uz pārspiegumu. Ja spriegums pārsniedz šī elementa nominālu, tas tiek caursists un strāva plūst uz zemējuma spaili. Šī caurplūstošā strāvā rada vai nu īslēgumu, vai tik lielu sprieguma kritumu, kas vairs bīstams elektroiekārtai. Pats pārsprieguma automāts (ierīce) elektroiekārtu neatslēdz. Tur nav nekādu kustīgu kontaktu, kuri varētu kaut ko atslēgt, un arī virknē ar slodzi tas nav ieslēgts. Pārsprieguma aizsardzības elements nevar ilgstoši darboties pie liela pārsprieguma, jo agri vai vēlu, caurplūstošā strāva sakarsēs to un tas sadegs.

 

Atkārtotais zemējums ir labākā aizsardzība pret pārspriegumu. Ja nav zemējuma, tad nekādi pārsprieguma aizsardzības automāti nepasargās, jo nebūs uz kurieni plūst strāvai no tā automāta.

Link to comment
Share on other sites

nu jau 400 sekundes uz 20A, tie B16 dažreiz pat savus 16 tā kārtīgi netur.

Ja lieto mazās strāvas var izmantot A sēriju, bet nu to ka viņi tur 3x kā uz viņiem rakstīts :shock:

Link to comment
Share on other sites

darbojas pēc principa – starp fāzes vadu (vai abiem vadiem) uz zemējuma vadu ir ieslēgts elements, kurš reaģē uz pārspiegumu.

Tas ir vislētākais variants ko patcs var izveidot.

Mājai tāds ir uzlikts.

Vienreiz gadījās, ka nokūpēja daudz tehnikas mājā, bet tur naudu izdevās uzreiz piedzīt bez ierunām, jo strādnieki raka kabeli citu un trāpīja manam kabelim, mājai pazuda elektrība un kā šie sāka kustināt tā fāzītes sagāja kopā, par laimi mājā bija ienācis firmas būvdarbu vadītājs apjautāties vai mums elektrība ir un viņa acu priekšā nokūpēja fax masīna

Link to comment
Share on other sites

Bet vai tad tie surge protect 2 fāzu pienākšanas rezultātā neaizsargātu gala ierīces?

Te kkur bija variants, ka vienam mājās viss nosvila ieskaitot ups, bet tas kas bija aiz ups - dataris palika dzīvs.

Link to comment
Share on other sites

Bez zemējuma neviens upsis neko neaizsargās un upsī jau nav nekāda pārsprieguma izlādētāja. Ja ir zemējums, tad principā nav iespejama situācija, kad pazūd nulle. Ja arī kāds piedzēries ekskavatorists Vasja pārrauj kabeli un nulles vietā māja ienāk otra fāze, momentāli tiks izsists drošinātājs apakšstacijā. Vot ja zemējuma nav, tad protams viss aiziet pa pieskari.

Link to comment
Share on other sites

Surge protect var aizsargāt vienīgi pret īslaicīgiem sprieguma lēcieniem. Ja surge protect radītā noplūdes strāva neizsitīs drošinātāju, tad ilgstoši darboties pie pārsprieguma tas nespēs, jo caurplūstošā strāvā to ātri vien sakarsēs, līdz tam sadegs visi iespējamie aizsardzības elementi. Surge Potect kopā ar noplūdes stāvas releju varētu labāk aizsargāt pret pārspriegumiem, ja vien noplūdes stāvas relejs no 2 fāzēm nesadegs ātrāk, nekā tas paspēs atslēgties.

Situācija, kad uz 230V patērētāju tiek palaistas 2 fāzes ir netipiska un tā nav tehniska problēma. Tā vairāk ir juridiska rakstura problēma pret vainīgo personu, kurš to izdarīja. Elektroiekārtu ražotāju nevar paredzēt visas iespējamās situācijas, kas radīsies no nepareizas elektroiekārtu lietošanas. Tāpēc, jau daudzām elektroiekārtām instrukcijā ir rakstīts, ka tā ir jāpieslēdz kvalificētām speciālistam.

Daudz tipiskāka situācija, ir tad, ja kaut kur elektrolīnijā pārtrūkts “nulles” vads. Tā jau ir tehniska problēma un to var risināt ar tehniskiem līdzekļiem.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...