Jump to content

Kā es tiku pie sava pirmā MAC'a

Artanis
 Share

Recommended Posts

Labsvakars forumiešiem! :)

Kā jau dažas dzirdīgas ausis ir uzzinājušas, tad aizvakar, pēc ilgiem ilgiem gaidīšanas laikiem, beidzot tiku pie sava pirmā Apple dzelža.

Kā zināms - pirms pie kautkā jauna un novatoriska, tajā ieguldot kaudzi naudas, ķerties tā pamatīgi, to no sākuma kārtīgi jāizpēta izlietojot nedaudz mazāk līdzekļu. Tātad - pirms pamatīga mūsdienīga un svaiga 24" iMac iegādes par pusotru tūkstoti, no sākuma izvēlējos paņemt testa trusīti - baltu, maziņu un smuku iBook G4.

Tālāko stāstu sadalīju tādās kā lielās loģiskās atkāpēs - kas gribēs, izlasīs visu, kas ne - uzreiz tiks pie nepieciešamās stāsta daļas. :) Viscaur tekstam ir pāris Bold'ā izcelti vārdi, kas palīdzēs atrast interesējošo, nelasot cauri visu pārējo gabalu. Stāstījums, ja kādam patiks šī daļa, tiks turpināts vairākos piegājienos (visticamāk ar dienas vai vairāku atstarpi), un vienmēr tiks papildināts ar vizuālo materiālu. Ja nu kādu galīgi neinteresē teksts, tad bildes ir apskatāmas pašā raksta apakšā.

Kā Artanis ar Brūnskaķi pēc sava MAC'a brauca...

Jau labu laiku bija vēlme iepirkt īstu
Ābolu
, taču līdz šim bija kaudze faktoru, kas šo vēlmi kavēja īstenot. Kā primārais laikam tomēr jāmin nepietiekami naudas līdzekļi. Tomēr, laikam ejot ieņēmumi stabilizējās, un paralēli gaidāmajam remontam, atļāvāmies arī atlikt nedaudz naudas priekš
Ābola
.

Kā labākais starta piedāvājums izrādījās viens no Nettwerk'a īpašumā bijušajiem Mac'iem. Tad nu 1-jā Janvārī uz vakarpusi, tik tikko pārradušies no Jaungada sagaidīšanas Jelgavā, sazvanījāmies ar Nettwerk'u, un spontāni tika izlemts nestiept gumiju, un tikt pie Mac'a tajā pašā vakarā. Abi ar draudzeni līdz ar nagiem paspējām uz pēdējo autobusu uz Valmieru, un devāmies 2 stundas garajā ceļā. Ap astoņiem bijām galā, satikāmies ar pašu Nettwerk'u, kurš mūs laipni uzaicināja uz īso brītiņu, kas bija līdz pēdējam autobusam atpakaļ uz Rīgu (nākamajā dienā tak darbs, jopcik..) paviesoties savā darbiņā (vienmēr biju vēlējies redzēt, kā ir strādāt kinoteātrī par tehniķi - ellīgi dīvaini sajūta redzēt filmu atrodoties blakus projektoram..
:D
Paldies Nettwerk'am par šo iespēju). Turpat šķīros no saviem ~300Ls un tiku pie iBook'a pilnā komplektācijā, kuru, protams, priecīgs bakstīju visu ceļu līdz Rīgai, draudzenei ieinteresēti uz šo balto agregātu, uz kura
lidoja
Leopards, lūrot.
:)

iBook G4 specifikācijas un komplektācija

Pašlaik uz mana galda stāv šāds te
Ābols
:
  • Modelis:
    iBook G4
    (August 2005) - M9846LL

• CPU: PowerPC G4 -
    1.33 Ghz
    , 512K kešs, 133 Mhz šina

• RAM: Kingston
    1GB
    - PC2700, 333MHz, DDR SDRAM

• GPU: ATI Mobility Radeon 9550 -
    32 MB
    video atmiņa, iebūvētas QuartzExtream instrukcijas

• HDD:
    40GB
    - ATA/100, 4200 rpm, FastIndexing

• Displejs:
    12''
    , TFT, 1024x768

• Optiskais draivs: Slot-loading (kā automobiļu magnetolās),
    DVD/CD-RW

• Izejas/ieejas: lādētāja ligzda ar informatīvu apgaismojumu, 2x USB FullSpeed, 1x FireWire 400, Audio-Out, Modems, 100Mbit Ethernet, VGA/S-video/Kompozītu video caur MiniDVI portu

Tāpat arī ārkārtīgi ērta un maziņa soma ar lielisku polsterējumu un ērtām kabatiņām priekš visiem
pričendāļiem
, portatīvais ceļojumu lādētājs, Apple Mouse, OSX Tiger 10.4 diski (uzstādīts gan Leopard). Skaisti,
ļoti
portatīvi un ērti, un nekā lieka - viss tas, kas man vienmēr paticis
Ābolā
..

Īsumā pirmie iespaidi

Pirmoreiz kārtīgi normālā apgaismojumā savu jauno MAC'u apskatīties sanāca tikai vakar vakarpusē. Pagrozīju, pakratīju, pamēģināju ielīst visās agregāta spraugās (kuru, starp citu, ir DAUDZ mazāk kā citos prastajos laptopos), un izpētīt visu, ko var. Jau no pirmajiem mirkļiem šis portablis rada savādu drošības sajūtu - tas ir tik monolīts un reizē viegls un maziņš, ka šīs izjūtas īsti nelīmējas kopā. Tāda kā IBM izturība un Asus vieglums vienā aparātā, kurš, piedevām, ir izskatīgāks par abu augšminēto brendu modeļiem. Ļoti patīk, ka šo MAC'u turpt rokās un zvalstot, nekur nekas nečīkst, nelokās, negrab, un netraucē satvērienam un nedarās tā, kā vairums jebkuru parasto portabļu, kuriem visās malās ir portu caurumi, vāciņi, ligzdas PCMca kartēm, ļurkājošies optisko draivu vāciņi, un cita draza.

Ābolam
viss ir stilā - visi
porti
vienā (kreisajā) malā, turklāt bez milzīgām stulbām ikonām ar uzrakstiem, kas nezinātājam tāpat neko nepalīdz, bet tikai maitā skatu. Patīkami, ka starp portiem ir paliela brīva vieta, un tie nav sabāzti cits citam blakus tā, ka nevar blakus iespraust divus Flash'us.
Optiskais draivs
ir otrā (labajā) malā - turklāt tikai kā šaura atvere, kurā ieslidināt disku - bez visādām atvilknītēm, pogām, lampiņām un citām lūstošām figņām.

Priekšā neliela normāli un ērti nospiežama
vāka attaisīšanas poga
- ne salīdzināt nevar ar pēdējā laikā moderno portabļu debilajiem attaisīšanas mehānismiem (kā reiz pirms divām nedēļām instalēju paziņai jaunu un krutu Acer'u - vāka bīdāmo skavu mehānisms ir cik nepraktisks, tik arī lūztošs un atbaidošs). Nospiežot pogu ekrāns par pāris centimetriem palec vaļā, ļaujot ar pirkstiem to atvērt. Un, kas svarīgākais - to visu var izdarīt ar VIENU roku! Pēdējā mēneša laikā esmu strādājis ar četriem jauniem un dārgiem portabļiem, un visiem, VISIEM ir nepraktiska un sarežģīta attaisīšana - gan pogas vietā bīdāmas skavas un paceļamas sviras, gan arī portatīvā apakšdaļa ar otru roku jātur, lai atlocītu ekrānu, citādi paceļas līdzi. Besī, tiešām. Savukārt MAC'am viss ir tā, kā tam jābūt -
displeja mehānisms
konstruēts tā, lai to varētu ārkārtīgi viegli atlocīt, savukārt tas stingri fiksētos jebkurā leņķī, kādā to atver.

Klaviatūra
ļoti zema profila, mīksta un ērta. Atšķirībā no daudziem jaunajiem portabļiem, šī pat netaisās grabēt vai taisīt nepatīkamu troksni rakstīšanas laikā - taustiņu mehānisms veidots tā, lai rakstīt varētu praktiski bez skaņas, ja vien īpaši stipri nebungā pa pogām. Zem klaviatūras izvietots salīdzinoši liels
touchpad
. Sākumā pamatīgi kaitina, ka iekš OSX Leopard touchpad'am NAV Tap funkcijas (
uzsist
ar pirkstu pa touchpad, tādējādi
uzklikšķinot
), un tā vietā visu laiku jātur īkšķis uz zemāk izvietotās pogas, bet tas tiešām liekas grūti tikai pirmo pusstundu, un turpmāk ieetas un liekas pat ērtāk par Windows'a tap-and-drag, kura reti kalpo tā, kā tam vajadzētu būt. Klikšķi ar labo peles pogu simulē touchpad'a pogas paturēšana 0.75 sec, ko nodrošina sīks tūlis.

Displejs
ir viena no retajām lietām, kurā nedaudz vīlos MAC'ā. Lai gan priekš 12 collu ekrāna 1024px ir pat ļoti smuki, un skata leņķis ir kādi 160 grādi), tomēr izteikti zemais apgaismojuma (backlight) spilgtums (pat uzstādīts uz maksimumu, un atslēgta aptumšošana strādājot no akumulatora) šad tad sāk kaitināt. Kam nepieciešams augsts kontrasts un asums, ja sūdīgais backlight bojā visu bildi?! Protams, ne pārāk gaišās telpās displejam nav ne vainas, bet tiklīdz ir spēcīgs apgaismojums aiz muguras, tā displeja trūkums kļūst ļoti apgrūtinošs. Te seko nikns skatiens uz Apple's tehniķu pusi..

Par OSX Leopard ir ĻOOOTI daudz kas stāstāms, tapēc par to nākamajā stāsta daļā... ;)

Un, kā jau sākumā solīju - pāris vakar vakarā un šodien tapušas mana jaunā Ābola bildes, enjoy. Bildes, protams, klikšķināmas. Visas 1200x800 px, jpg. Liels paldies NC par aizdoto kameru! ;)

iBook_tb__02.jpg iBook_tb__03.jpg iBook_tb__04.jpg

iBook_tb__05.jpg iBook_tb__07.jpg iBook_tb__08.jpg

iBook_tb__09.jpg iBook_tb__10.jpg iBook_tb__11.jpg

iBook_tb__12.jpg iBook_tb__13.jpg iBook_tb__01.jpg

Tātad - Artanis ir ticis pie ilgi kārotā MAC'a, un tuvākajā laikā (pāris mēnešos vai vairāk... :mrgreen:) BOOT'a MAC'u sadaļā noteikti vēl būsiet spiesti atbildēt uz kaudzēm dumju jautājumu par šo te pūkaino zvēru...

Paldies, ka lasījāt.

Komentāri welkomēti. :)

asaris555

Man aī gribētos izmēģināt kādu no mac'iem! Pēc izskata jau ļoti glīts! Kā ir. Skrāpējumi nav ļoti redzami un korpusa?

P.S. Man patreiz trenniņu klēpjdators ar 95 windu!

Khe, šito es ar i redzējis dzīvā veidā. Bet nu iesākumam tiešām ir ok. Nāks laiks un paliks lētāki jaunie iMac, cerams, tad arī varēsi iegādāt ko nopietnāku. Nu jau 3 gadu laikā strādājot ar Mac, ir radusies dziļa vēlme iegādāt šādu verķi savā īpašumā, bet nu kā jau Artanis minēja, ka spēcīgs arguments ir finansiālais stāvoklis priekš kaut vai MacBook, bet nu ar lietotu Mac tas jau ir iesākums kam jaunam ;) Ceru arī nākotnē tikt pie šitāda aparāta.

Bus jagriezhas pie Nettwerka. Pilnigi siekala noteceja. Nemaz nezinaju ka shis kiniti shance, cik zinu VAL no boota arii taja pasha kinii sancee. :mrgreen:

Labots - Dundurs

Mezavecis

Labs izskatās, bet cieto gan tur iestūķējuši mikraskopisku un lēnu :neutral:

P.S. Kaut kādā citādā krāsā kā balts būtu iespaidīgāk, ātri nospeķosies :)

Labots - mezhavecis

Khe, tas tā. Domas jau mainās, neņem ļaunā. Tomēr internets ir internets dzīvē cilvēks ir savādāks un tai skaitā Mac Book :mrgreen:
Atvaino, neko nesapratu... :?

Labs izskatās, bet cieto gan tur iestūķējuši mikraskopisku un lēnu :neutral:
Nu, tomēr MAC OSX cietni izmanto savādāk nekā Winda. Gan pilnībā principiāli atšķirīga failsistēma, gan datu indeksācija. Un, laikam par argumentu kalpo tas, ka Spotlight (tas, no kā Vista nozaga savu bremzējošo Search) darbojas vienkārši zibenīgi. Visu cietņa indeksu pārlūko 4 - 5 sekundēs.

P.S. Kaut kādā citādā krāsā kā balts būtu iespaidīgāk, ātri nospeķosies :)
Sākumā es arī par to škrobējos, bet izrādās, ka lai cik tas nebūtu smieklīgi, bet portabļa korpusa plastmasa ir mazliet līdzīga tai, no kādas korpusi ir dažiem kvalitatīviem tosteriem - tjipa plastmasa tik gluda, ka vienkārši netīrumi pie tās nepieķeras, un jebkuru ķēpu, kas uz portabļa tiek, var noslaucīt ar salveti, bez jebkādas čakarēšanās. Tā ka uzkopšana tiešām nesagādā problēmas.

vairums jebkuru parasto portabļu, kuriem visās malās ir portu caurumi, vāciņi, ligzdas PCMca kartēm, ļurkājošies optisko draivu vāciņi, un cita draza.

Vai tu nedaudz nepārspīlē ? Lai nu kā, apsveicu. Tāds smuks kompiks. ^^

Labots - key-abc

Konstatators

Tā baltā krāsa un korpuss kautkā baigi tādu lēto iespaidu rada, vismaz man.

Dzīvē, gan protams, izskatās citādāk. ;)

Bet nu galvenais, lai pats ir apmierināts ar savu pirkumu un lai labi kalpo.

Man pasam Acers[portablis] = MAX baterija notur 2h... Pie pusjaudas....

Abols ir abols.... Nez gruti spriest - neesmu neko dikit saskaries ar viniem...

Atvaino, neko nesapratu... :?

Dzīvē, gan protams, izskatās citādāk. ;)

;) apmērām kaut kā tā.

Labots - alone

Izskatās jau smuki, kopumā ļoti labi nostrādāts dizains, portu un dvd izkārtojums.

Jautājums: ja ir ielikts disks, viņš kautkā hardwariski arī nāk ārā?

Jautājums: ja ir ielikts disks, viņš kautkā hardwariski arī nāk ārā?

Uz klavieres labajā pusē ir Ejdžekt taustiņš, to nospiežot šis smuki iznāk ārā. Bet uz Dekstop parādas smuka apaļa ripa ar DVD/CD pazīmēm.

P.S. Kuru disku tu tieši domāji? HDD jebšu manis pieminēto DVD/CD? Lai neiebraucu auzās :mrgreen:

Labots - alone

Arī es tieši šo iBook esmu palietojis, kā sacīt pirmā iepazīšanās ar MAC, MAC OS X.

Ir ok, bet man nav nepieciešams. Lai veicās.

[..] Apjuku, jo sākumā neievēroju nekādu eject :p
Tas būs šis te - bilde uz ātru roku.

ibook_diska_eject.jpg

P.S. NC - izrādās ka softu nemaz i nevajag - vienkārši defaultā tas Tap iekš Leoparda ir atslēgts. Paldies biedram Vecais, kurš atrakstīja, kā eneiblot Tappingu! :)

post-57565-0-26520300-1313278224_thumb.jpg

Labots - Artanis

ibm'iem x30/x31 ar 12 collu ekraaniem jau labi palietotiem, bacha videeji 2,5h

canis_lupus

MAC portatīvos datorus ir sanācis paturēt rokās un nedaudz paknibināties pa OS. Pirmais iespaids, kā jau Artanis minēja ir tas, ka nekas nekur neļogās, pat monitora enģes šiem datoriem tik ātri nenolietojas. Kompaktais un pārdomāti veidotais korpuss šiem datoriem liek atstāt ilgspēlējoša aparāta iespaidu. Asus U1 un IBM X sērijas datori vēl man ir atstājuši līdzīgu iespaidu, kad tos lietoju. Vēl Philips mobilās sērijas portatīvie datoru izstrādātāji ir soļojuši MAC dizaina virzienā.

DVD draivs nostrādāts uz goda, nekādu izbraucošo kafijas paliktnīšu...

Žēl ka PC draivu ražotāji to aizmirsa, Pioneer bija vienīgais ražotājs ar tādiem.

Aparaats, ja ne jauns, tad attieciigo naudinju cieniigs gan... Cik naacis paknaabaat Mac (kkaads no g4 poverbukiem), tad patiikami tomeer redzeet nevis kautko uz bui dui saliktu - lai nu kaa, bet aparaati ir labi kaut vai kvalitaates zinjaa, un, atvainojiet par zupu, jau mineetais par patiikamo portu izvietojumu, engjeem... tas tocjno. Veel vakar Capitalaa pasiekalojos ap poveri, blj... jaasaak tik pelniit, lai uz gada beigaam iehavotu aparaatu:)

Nu, ja dažiem tik ļoti gribas dzirdēt arī kautko sliktu par Ābolu, ta reku jums krējuma pods - tikko pabakstījos ar draivu, un jāsecina, ka slot-loading draivs tomēr ir mazliet skaļāks par parasto atvilktnes aparātu.. :roll:

sorr par "ne pa teemu"

bet tu gadijuma neesi tas pats kas pirms kāda laika bīdija kkādu xp modinga prodžektu??,

lai nu kā APSVEICU :!: ,

labprāt arī ieceltu tādu aparātinju pa tādu cenu, lai brīvā ceturtdienas vakarā būtu ap ko paknibināties...

Palasot jusu komentarus man radas viens jautajums, saistiba ar iMAC. Ka jau topika autors mineja, tad iMAC maksa ap 1500Ls, uz atru roku caurskatot tehniskos parametrus, manuprat, sanak diezgan jaudigs dators, bet kam tad isti ir domats tas iMAC? Es nezinu parak daudz spelju kuras ietu uz Macintosha, varbut ir kads cits pielietojums sadam jaudigam datoram? Kads mani varetu apgaismot.

Atskaitot paspidesanu un apzinju ka tev ir stiligs pc kurs kalpos gadiem ilgi, ir vel kads iemesls iMAC iegadei par salidzinosi astronomisko cenu?

Ja, dators nav domats tikai spelem, bet bez C2D procesora var ari browsot interneta (Atsaucos uz vienu no jaunakajiem iMAC)

Video/Foto apstrade? Varbut, kads kurs ar to nodarbojas varetu padalities pieredze.

Programesana? Vai tiesam Macintosh ir labakais prieks kodesanas?

Drosvien vel kaut ko svarigu esmu palaidis garam.

Labots - Rob

JakeGreen

Dažiem te Ābolis ir tikai, lai paspīdētu cik kruts viņš ir un cik pārējie ir stulbi lietojot parastu datoru.

• Slikti! 1

DazzleWand

Apple = suuc :mrgreen:

Apsveicu, apsveicu.

Paleens gan buus saliidzinaajumaa ar +/- modernu mac.( tie kas grib iebilst -skat manu parakstu un ejiet ...)

jā, kādreiz maki sita pushu PC foto apstrādes jomā, un skaitījās tāds mākslinieku/dizaineru/fotografu rīks.

Mūsdienās vairs nav atšķirība - stils izsaka visu. esmu redzējis to abola jauno 17nieku potjiku ar win xp virsu un otradi - c2d ar MAC OS. Tā ka dzelži +- tie paši.

DazzleWand

kodēt uz mac? paklau, te nav sadomazofetišistu saits... ja uz mac ir jādara kas vairāk par php+mysql, tad ir žopa :) pilnīga.

Nesapratu ?

Xcode esi dzirdeejis, eclipse ?

Kodeet var taa, ka sprakskj. C/C++, Objective C, Java, Perl, Python. Kaads sakars ar sadomazo( kas tas par mazo puisiiti, kuram vajag sadot, a :mrgreen: ) ?

Uz Mac spēļu ir maz. Jams vairāk paredzēts ofisa darbiem, multimēdiju izklaidēm un to radīšanai ;)

Man darbā tagad lēnām sākas pāreja uz Mac.

Pagaidām ir nopirkts nikns un liels MacBook Pro, uz kura video montējas, krāsojas utt tā ka prieks, par visiem fotožopēšanas un tml. darbiem nemaz nerunājot. Pieslēdz HD videokontroles monitoru un gandrīz vai vairāk neko nevajag. Plānos ir paņemt Mac Pro. Jau priekšlaicīgi iekš USA ir iepirkta seksīga Mac klaviatūra (pavisam plāna ar alumīnija korpusu un patīkamām pogām :p ).

Kompju izmantošanas mērķis - video montāža.

Apnikusi mums jau mūžīgā pergu kāršanās un gļuki, kas vajā patreiz esošo PC. Tās pašas pergas uz Mac strādā kā pa sviestu bez pīkstēšanas...

Ar Mac ir tā - tu nopērc viņu un lieto. Tāpat kā gludekli vai veļasmašīnu.

Un nevis tweako, rocies pa googli ar erroru kodiem un taisi visādas mahinācijas, lai kombinācija "programma x + programma y" nekonfliktētu un tml.

Labots - Krishius
  • Patīk 1

Kriš,jo vajadzīgo programmu nemaz nav :mrgreen:

bet vispār,Mac ir izmantojams vai nu šauri specifiskām lietām,vai arī minimāli nepieciešamajam... kaut kam pa vidu,varētu būt par īsu.

Pec jusu atbildem konstateju ka MAC nav galigi prieks manis. Turklat par cenu kadu sie jaukie baltie datori tiek piedavati, es varu sev nopirkt daudz jaudigaku "dzivnieku". Prieks manis praktiskums ir pirmaja vieta un lai ari Apple piedava tiesam kvalitativus produktus, tiesi Tolx pieminetas sauri specifiskas iespejas (mana gadijuma nespeja palaist sadas-tadas speles), ir tas, kas mani attures no si razotaja agregatu iegades.

Mezavecis

Auzas, problēmas ir specifiskākas, bet tāds pats marazms ar dzelžiem un softu.

Krishius, paņem brendoto pīsli un tev winda strādās tā pat kā maks.

mezhaveci,kam ir specifiskākas problēmas? brendiem?

Ja nu tikai dzelžu ziņā,bet tam ir domāts supports.

cik noprotu no komentiem, nekas tik spidosh, lai par to izmestu 1,5k latos. Bet nu labi - cik cilveku tik viedoklu

Rob - par spēlēm runājot - uz Mac OS X spēļu ir ļoti maz (ja salīdzina ar Windozi).

Es arī biju gandrīz vai nobriedis ņemt iMac, bet sapratu, ka bišk jāuzkačā dzīves līmenis - padārga tā manta tomēr. Tā vietā paņēmu jaunu pīsli. Pāris gadus pacietīšos. Domāju, ka nākošā kaste pavisam noteikti būs mac ;)

Dope - viena lieta ir pašam.

Otra lieta - ja tu ar to pelni naudu ;)

Labots - Krishius

Krishius, may be, ja ir specifisks darbinsh. Shaobos, vai mana darbinja ar to Macu kautkas ietu daudz jautraak :) drizak otradi.

Nu ja runā par video apstrādi, tad ar Mac tas darbiņš iet daudz patīkamāk ;)

Ne velti vairumā studiju strādā ar Mac.

• Patīk 1

:-D :-D :-D no daudz maz sakarīga raksta par to kā viens priecājas par jaunu rotaļlietu, pavediens pārtop par kkādu bezsakarīgu krāniņu mērīšanās čempionātu starp macu un pc īpašniekiem/lietotājiem...

Guest ocelot

Ak dies' piishlji karaas, maki daargi. Ikdienaa lietoju piisi un 2 makus, starpiibu neredzu, piisim sisteema uzlikta pirms gadiem 3, ar visaadiem nortoniem nav apgrutinaats, pier tiikla pastaaviigi un joprojaam viss straadaa, makam patiikamaaka ir dazhaadu video speeleeshana, vienkaarshaak ar VLC speeleejaas visaadas matrjoshkas u.c. eksotiskaaki formaati. darbs ar grafikaam un video neatshkjiras uz abiem aparaatiem, pie daudzmaz vienaadiem parametriem (RAM, procha aatrdarbiiba) liidz ar to, diskusijai nav lielaaka jeega kaa iauto.lv sastopamaas diskusijas par BMW vs AUDI vs HUMMER. :-)

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

• Izveidot jaunu...