Nē, gandrīz tieši mēnešalga. Bet tajos laikos es tāpat nemācēju iekrāt. Kaut kā daudz tērēju pārtikai. Tāpat kā tagad. Bija tikko db.lv raksts, CSP ziņo, ka Latvijā 2025. gadā uz personu pārtikai tērēja 140-160 eur/mēn. Neatkarīgi vai Rīga vai lauki, vai bagāts vai nabags. Man regulāri ir 500 un 500+ eur/mēn pārtikai un bezalko dzērieniem.
Tapat arī bez visiem 50 USD, algas ITšņikiem ir visai nekādas.
It īpaši kad paskatās kautkādus 'zemāka līmeņa' C/C++ piedāvājumus.
Kā vispār nav kauns piedāvāt 2.5k brutto? 😂
Jēga ir, bet neko būtiski jau nemaina, ņemot vērā ka runa par 30 gadu periodu.
O jā. Man sieva tad tur strādāja 7. mēnesī ar lielu vēderu. Tas vinam netraucēja mēģināt paaicināt viņu uz jahtu neskatoties uz grūtnices nelabumu. Teica - percovka i margancovka.
Vari izvērstāk? Neoponēju, bet nezinu. Tikvien ka šausmu stāstus par pārcentīgajiem UK bāriņtiesu analogiem, bērnu atņēmējiem, esmu dzirdējis, bet varbūt tie ir izpūsti un sagrozīti daži gadījumi, datus nezinu.
Vai tad jau 99. maksima tirgoja velosipēdiem līdzīgus priekšmetus? Varbūt, bet man likās, ka viņi to sāka darīt mazliet vēlāk. Gerkens, tas gan varētu būt ka vēl deviņdesmitajos tirgoja kaut ko apmēram tikpat briesmīgu. Kas tirgoja Santosas un Masterus, kāds te atceras? Vieni no tiem nebija no Gerkena? Un Strongmanus?
Ideju netrūkst, tikai šis budžets ir konkrētam mērķim un citur iztērēt nevar ar likumu.
Tas ka 2.līmeņa iemaksas visu laiku mainās jau liecina ka var būt visādi un paļauties uz šo nevar. Mainīt šīs iemaksas var diezgan viegli bez lielas tautas pretestības, jo tai šādas lietas ir par sarežģītu un var nonākt uz 0%. Uz laiku, protams, pagaidām... Pie kam ienesīgums nav garantēts, var būt zaudējumi un lieli. Kurā brīdī 2.līmenis konvertējas par pensiju. Paskatoties uz lietuviešiem tur kur ļāva izmaksāt un izmaksāja tas periods sakrīt ar zemāko tā brīža vērtību vairāku gadu garumā. Būtu agrāk vai vēlāk būtu būtiski lielākas summas. Ir pārāk daudz nezināmu apstākļu un visādi var sagriezties.
Nu pieliekot 3% gadā pieaugumu, izauga no 1090 uz 1330.
Ko tas maina?
Pat aizbīdot iemaksu no 5 uz 10%, pieaug tikai līdz 2100 eiriki 2056. gada naudā.
Kas būs apmēram 1k šodienas vērtībā.
Ar tiem 10% nesaņems pensijā pat pusi no šodienas algas.
Var teikt ka izdevumi būs mazāk. OK, iespējams. Bet nu nejau tik ļoti. Vieni izdevumi kritīsies, citi pieaugs.
Nu pabīdi to stabiņu 'algas pieaugums %' teiksim pa 3% gadā.
(es tak nezinu kas tev tā par lapu)
Bez tām izmaiņām, 600 eiriki būs apmēram 280 vērti pēc 30 gadiem, 1000 eiriki būs apmēram 480 vērti.
Ja tagad pelna 3k (2100 uz rokas) tad tas ir būtisks kritums.
Tapēc saku vajag 10 - 12%, nevis 5%.
Viss ietekmē. Paspēlējies ar cipariem.
Ja reizi 5 gados nomaina darbu un sāk saņemt +20%, tad vidējais pieaugums ir 4%, pieņemot, ka tajos 5 gados alga nav mainījusies. Parasti jau ir.
Protams, vienmēr varēs izvilkt nekvalificētu mežcirtēju Oļegu (hvz, ko šams dara, ja harvesteri vadīt vajag zināmu kvalifikāciju), kuram nekāds pieaugums nav bijis un nebūs, un viss iet tikai uz leju.
Par laimi, dati rāda, ka tādu nav vairākums.