Man ģimenē ir viens jauns amatierautosportists. 11 gadi. To "labākie braucēji ir tie, kas aizbrauc vakarā mājās" viņam mācu jau tagad, jo skaidrs, ka 18 gados pamatota pašpārliecinātība kopā ar nepamatotu bravūru var nebeigties labi. Ir mums stāsti par ļooooti perspektīviem autosportistiem, kur steigšanās ir pielikusi punktu karjerai, labākajā gadījumā.
https://www.delfi.lv/sports/19493909/other/7415754/stolcermanis-cies-satiksmes-negadijuma
Kolēģis pagāšvasar bij izrbraucienā ar karavānu, apkārt Baltijai, Somija, Zviedrija un atpakaļ.
Novērtējums bij ka LV, LT braucot kā Tažikistānā. Laikam neienāk prātā ka ar kempera treileri tik viegli neieskrisies, mēģinot apdzīt kā aptrakuši pie katras mazākās izdevības.
Kā tur bij par tiem slīcējiem? Ka tie labākie peldētāji parasti noslīkst?
Tur jau arī būs problēmas sakne, ka lielākā daļa iedomājas ka baigie dzinēji un māk apdzīt 'droši'. Tas arī rada to 'kultūru', ka kāds ir diženi labāks par citiem un pofig par pārējiem, jo redz viņš 'māk'. Tur arī viena no galvenajām problēmām.
Tik izrādās ka 1 no tā, 100 apdzīšanās beidzas ar paši zinām ar ko.
Kamēr būs tie 'lielie' braucēji un mācētāji, tikmēr pastāvēs tā kultūra un tikmēr sitīsies.
Taisni tā. Neviens jau necepas par apdzīšanu kā tādu. vienkārši nevajag to darīt līkumā, pret kalnu, pāri nepārtrauktajai, pirms tam neievērojot distanci, izpeldot pretājā joslā (kur neko neredz, jo distanci neievēroja) un tikai tad cenšoties paātrināties kaut kur.
Kapēc uz šādiem ceļiem, kur teorētiski var braukt 50mph, liela daļa brauc 40 un pat 30 un neviens nestreso un neapdzen?
https://www.google.com/maps/@51.5834467,-3.0971169,3a,75y,108.14h,102.99t/data=!3m7!1e1!3m5!1suvTSoBSPu-eDWsP3rG7M0g!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D-12.986293997546511%26panoid%3DuvTSoBSPu-eDWsP3rG7M0g%26yaw%3D108.13713141511572!7i16384!8i8192?authuser=0&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI2MDMxOC4xIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
Katru dienu braucot pa to ceļu ir tīrākā loterija. Var gadīties ka neviens tur nebūs un varēs izbraukt uz visiem 60, citu dienu būs kāds Kia Picanto kas brauks uz 30 un būs savācis 20 mašīnu rindu aiz sevis. Bet ne reizi nav redzēts ka kādam neturētu nervi un būtu par katru cenu jāapdzen.
Kur tas drošums parādās? Pļāpas.
Nu tad varbūt vajag visur 30 km/h, vsi vispār auto aizliegt? Tomēr vismaz 1,5 tonna metāla, kuru pārvalda diletanti, kas kaut ko iemācījušies un ir satiksmē.
Neesmu ogrēnietis.
Google maps - šis? Ja tā, tad tur skatlogā redzams links - zrz.lv.
Atverot mājaslapā kontaktu sadaļu, redzams, ka atrodas Rīgā (Čuibes iela 7 / Latgales iela 457) un Ikšķiles pusē.
Pameklējot tās kontaktu sadaļas vēsturiskās versijas https://web.archive.org/, redzams, ka pērnā gada 26. martā tai sadaļā nebija Ikšķiles adreses, bet bija Ogres adrese (Dārza iela 25).
Laikam jau sanāk, ka pagājušajā gadā pārvācās no Ogres uz "Lejasbirzes", Tīnūžu pagasts, Ikšķiles novads.
Kādus pētījumu rezultātus tev vajag? Katru dienu braukāju uz darbu pa ceļiem, kur teorētiski var braukt uz 60mph (100khm/h), lielākā daļa tur brauc labi ja 50mph, pa vidam gadās kāds bailīgais kas brauc pat zem 40.
Neviens īpaši nestreso un reizēm savācas rindas tādas ka maz neliekas. Cilvēki vienkārši saprot ka ja nav droši, tad nav jēgas riskēt.
LV tur katram otrajam vajadzētu apdzīt. Tur pat domāt nav ko.
(pat ne tikai apdzīt, vēl būtu jābrauc ar obligātajiem +10km/h savādāk nav aršana)
Kapēc ir tāda atšķirība uzvedībā un domāšanā?
Vieglā auto tiesības man ir kopš ~1993.gada, moča vēl agrāk. Neesmu mācījies rallija tehniku un citās drošas braukšanas skolās. Braucu daudz, pagājušajā gadā tikai Dievzemītē vien 37t km ar trijām automašīnām. Nav sodu un soda punktu, bonus-malus maksimālā, ja tāda vēl pastāv. Es nedaudz zinu fiziku, tādēļ varu braukt aiz traktora cik ilgi vien nepieciešams drošam un atļautam apdzīšanas manevram. Parasti es tādos brīžos uzdodu sev jautājumu - vai es steidzos? Visbiežāk nē! Kā arī man ir princips, ka labāk nedaudz nokavēt, kā sasist auto, savainoties vai nosisties vispār. Pēdējos trīs gadījumos vienalga nokavēsi.
Ļauni iesmejos pie sevis, kad visus steidzīgos apdzinējus panāku jau pie pirmā luksofora.
Baigi grūti tagad kaut ko pārbaudīt, jo man pieejams tikai "feikais internets", kurā var atrast tikai tādus datus (tai skaitā eksperimentus), kuri norāda uz to, ka salīdzinoši nebūtiska ātruma palielināšana būtiski ietekmē satiksmes drošību (un neba nu pozitīvajā virzienā).
"Satiksmes ekspertus" neklausos.