Paskatījos... man pēdējais instalētais atjauninājums 1.12.2024 (tā bija iepriekšējā reize, kad skatījos laikam).
Tagad intereses pēc palaidu, atrada 4 atjauninājumus. Uzinstalēšu, velns viņus nerāvis, gan jau nenokārs visu 🤣.
Reizēm jau nav izvēles.
It īpaši kompilējot pašu OS, kautvai tanīpašā Yocto.
Ja pieņemsim izmaini kaut vienu rindu vienā bibliotēkā, pārkompilējas visa ķēde.
Tas pats gstreamer. Pieliec printfu iekš pašas core bibliotēkas, tas paārkompilē visus standarta pluginus, tie liek pārkompilēt vusus custom pluginus, tas liek pārkompilēt visu video applikāciju utt. Ja to vajag tagad dabūt uz devaisa, tad tas pārkompilē visu failu sistēmu utt.
Jeb īsumā nākas pārkompilēt bezmazvai visu, kas izmanto to bibliotēku, lai vai cik dziļi tas dependency ķēdē tas nebūtu. Skaidrs ka ne katreiz to vajag un var tik to vienu, bet ne vienmēr tā ir. Tad nu sanāk tāpat kā tavā servera piemērā, gaidi minūti vai četras, pie niecīgas izmaiņas.
Ja pamaini kautko Linuxa kernelī, tad var mierīgi iet uzpīpēt 😅 Nu vai Bootā kautko ieklabināt.
Īpaši aktuāli kautko debaggojot.
Tādos appos/bibliotēkās kas pašas par sevi, tur jau var pārkomiplēt tik vienu, pat kā tu saki vienu failu.
OK, salīdzinot ar M4, M5 Pro 2.2 - 2.5 reizes ātrāks. Jēgpilns upgreids.
80 vs 29 minūtes
real 28m55.602s
user 0m56.918s
sys 0m36.683s
Nu tā gluži arī nav. Ir gadījies strādāt darbā, kur pēc katras kompilēšanas jārestartē serveri. Uz toreizējā vecā laptopa tāds restarts prasīja tās pašas 4-5 minūtes. Ja to jādara 5x, 10x, 20x stundā, tad faktiski darbs apstājas un nekas nenotiek. Tāpat arī pārslēgšanās starp IDE un kaut kādu citu izstrādes softu toreiz notika ap 50 sekundēm, arī darbība, kuru reizēm bija jāveic desmitiem reižu stundā.
Nācās pirkt jaunu laptopu par 2-3k - nevis tāpēc, ka "garlaicība māc", bet tāpēc, ka ar veco nudien nevarēja pastrādāt.
Baigi neefektīvi. Man parsti tie projekti ir tādi, kur pie katras izmaiņas nav jāpārkompilē tūkstošiem failu, pietiek pārkompilēt tikai tos failus, kuros ir izmaiņas. Un, protams, par to parūpējas build sistēma, pašam nav jālauza galva par to, ko vajag pārkompilēt, ko nevajag.
Būtisks (jeb boot'isks) sakars. Labi vismaz, ka vēl nav pieminēta "Audi 80 ar gāzi" pogu ergonomika.
Autor nu redz pats ari atbildeji uz jautajumu. Isti nemaz nebija jajauta, jo neko jaunu un labaku neuzzinaji. Hmm, man galigi vienalga vai tev ir i5-11th gen vai tur pedeja paaudze. Ka jau teicu, CPU, RAM daudzums nenosaka rakstisanas atrumu ar klaviaturu. Es ari lietoju primari Dell Precision 5570 primari un man loti patik un apmierina. Bet kad dodos celojuma, tad MacBook Pro ieprieksh mineto.
Ko tad tu vēl gribi uzzināt?
Neviens cits tādas klaviatūras kā Thinkpadiem neliek. Tāka vari nemeklēt.
Varbūt kautkādu geimeru laptopu ar mehānisko, bet tur ar visdrīzāk vairāk spēlēm kā rakstīšanai.
Kāds sakars klaviatūrai vispār ar dzelžiem.
Thinkpadiem arī pirms 25gadiem bija izcilas klaviatūras un nekas labāks tur diži nav kļuvis.
btw es to Mac nelietoju ikdienā nevis tāpēc ka būtu ''veci'' dzelži bet tāpēc ka Klaviatūra ir Pēdējais Mēsls un MacOS arī ir limitēts sūds ...Jaudā nav problēma, ar to Jaudu man pietiek atliektiem galiem un ar krāniņiem man arī nav vēlme mērīties
Man thinkpadam pašreizējam i5-11400H un Nvidia T600 Iekšā, gan jau atkal smiesies jo redz atkal nav pēdējā gada izlaiduma
Man personīgi tas jau ir Overkills un viss Lido...
Dunduki kuri grib tērēt 2-3k Katru Otro Gadu lai tikai varētu kautko sakompilēt dažas minūtes ātrāk...ir pilnīgi Dunduki kuriem garlaicība māc!
Viss jau atkarīgs cik lielus projektus kompilē.
Piemēram relatīvi sīks GStreamer projekts.
- uz i7-13700H ar 48GB RAM
real 4m3.319s
user 0m2.014s
sys 0m0.395s
- uz bāzes M4 laižot iekš Dokera (attiecīgi iekš Linux VM) un 12GB iedotā RAM
real 1m9.349s
user 0m0.829s
sys 0m0.344s
Faktiski 3 - 4 reizes ātrāk. Ja nepārtraukti jāpārkompilē rakstot kodu, tad tās 4 minūtes gaidīšana ir bezgala ilga.
Pilns Linuxa rebuilds:
Ar i7-13700H nedaudz virs 4 stundām
Ar M4 - 80 min.
Vakarā būs jāsakomfigurē M5 Pro. Redzēs cik tas ātrāks par M4.
Es ikdienā sēžu pie 2017. gadā pirkta laptopa ar i7-7700HQ un 24GB RAM, daru uz viņa pa lielam visu, ko ikdienā vajag, reizēm arī pa kādai VM palaižu, kaut ko nokompilēju. Nu neteiktu, ka ikdienā būtu novērojama kaut kāda bremzēšana.
Ja jāstabilizē un/vai jākonvertē video, tad jā, prasītos kaut kas reizes 10 ātrāks.
Nu piemēram Mint (un gan jau visi bubuntu veidīgie) atšķirībā no M$, to dara gandrīz katru dienu, nereti no rīta ko atvelk, pusi dienas pastrādā, aizver programmu un skaties, jau atkal kādi atjauninājumi. Tiesa, restartu vajag ļoti reti.