Un nav būtiski.
Labi māku.
“Pirmie 10 gadi tie grūtākie”, ir tāds teiciens. A ja nopietni, es nekrāsoju sienas tik bieži, lai es mācētu rīt vai pēc gada precīzi prognozēt, cik laika tas man prasa. Un man nav būtiski. Laiks man ir. Bet es arī negribu nevienam uzdāvināt savu darbu par pusvelti. Tāpēc eksistē tāda lieta kā kvadrātmetra cena. Lieliska mērvienība.
Nu tak iedomājies ka divu dienu darbs un nosauc 300 eirikus.
Izdarīsi ātrāk, labi. Izdarīs lēnāk - būs pieredze nākamreiz prasīt vairāk.
Mērīt precīzus kvadrātmetrus vari tad ja cenā iekļauts viss, darbs un materiāls. Bet nu kāds tur diženais materiāls krāsoņanai. P'\arsvarā darbs, un tas pats lielākoties gatavoties darbam un gaidīt pa vidam.
Par to jau ir runa, ir dabiski ka pasūtītājs izmērāmam darbam grib konkrētu cenu kas ir rēķināta par vienību nevis par laiku. Drst viņš pasūtīs to meistaru kurš tās smiltis nesīs pus dienu un prasīs 50 vai 100 € par to. Es arī pasūtītu.
Iedomājies, neviens tak nezin cik tu ātri vai labi nokrāsosi tās sienas.
Tāpēc ir tāda lielā kā - pieredze. Nu tak pirmos 10 darbus pārvērtēsi, vai nedavērtēsi utt.
Kamēr 100 līdzīgus darbus neizdarīsi, tikmēr arī uz aci nepateiksi cik laika tas aizņem.
Es trīsreiz te jau rakstīju - nemāku tā izrēķināt. Un nav arī būtiski, termiņi nespiež, varu krāsot trīs dienas vai piecus vakarus vai vienalga kā vēlos, un man arī nav “mans laiks ir dārgs, es tajā laikā darot ko citu varu nopelnīt tik un tik”, bet man ir pirms darba jānosauc summa. Man. Vajag. Kvadrātmetra. Cenu.
Tu sākumā izrēķini laiku kas nepieciešams to dabūt visu gatavu. Vai laiks ir vismaz vienāds pret laiku ar analogu piepūli citur. Tā ir vesela zinātne, kāds paņems 100kg smilšu maisu un uznesīs uz 5.stāvu, kāds nesīs pa 5kg, bet 20 reizes. Pirmajam(meistaram) varbūt 20€ būs ok, bet otrajam nē, ja darbs ir pusei dienas.
Nu gan te esi noņēmies, skupurģai. Ir 2 varianti - vai nu dari pats, ja neproti, samaksā kādam, kas prot. Kad vēl nodarbojos ar savu biznesu, turējos pa gabalu no šādiem klientiem, bet tā nebija sienu krāsošana, to tak pat bērns var izdarīt.
Civilizācijas izzūd no pārāk labas dzīves un slinka dzīvesveida. Sporta zāles un stadioni nepalīdz, tauta degradējas. Tad atnāk mežoņi - izdzīvotāji un visu sagrauj līdz pamatiem. Pēc kāda laika tie izveido savu, un to sagrauj nākamie.
Nez, te jau arī it kā blakus, tik cik rokas jānošļūcina lejā. Ja pie galiem, tad tiem radziņiem nosacīti vēl jātiek garām. Man aizdomas, ka šitā pat labāk.
Par suņiem. Ja līdz kādu 2 kaķu izmēram, tad var mēģināt laisties. It sevišķi uz grantnes, tur būs grūti aizlaisties. Ja jau lielāks, tad labāk piestāt, parunāties ar to suni. Un tad lēnām ripināt prom. Līdz šim šis ir strādājis nevainojami. Traki suņi nav gadījušies.
Trakākais līdz šim bijis viens jauns vilciņš, pieskrēja, pakāpās man uz kājas un nolaizīja seju no visām pusēm, kamēr saimnieks uzradās
Tev rēķinot par laiku, tavuprāt, apmēram uz cik tev nostātos 3x6 un 3x3 metru lielu istabu ar 2.5m griestiem pārkrāsošana divās kārtās?
Rēķinot pa metriem, 4 € par sienām un 6 € par griestiem un nerēķinot ārā logus un durvis (nav lieli, un tā esot godīgi, jo ir arī logailas, tur stūri un tā) man sanāk 462 €. Tev tas izskatās adekvāti vai dārgi vai lēti?
Suņi, faktiski, ir vienīgais no kā baidos braucot ar veļuku... Jo, kā likums, vilisipidisti tiem rada nepārvaramu vēlmi tos nomedīt... Nu tā, tīri sporta pēc... Tāpēc, kad vēl aktīvi braucu, pieturējos pie šosejām...
Tik un tā, reiz no Krustpils dabuju labu gabalu stumties, jo kāds četrkājainis bija manī baigo draugu saskatījis un ilgi tecēja pakaļ...
Ne mazākās nojausmas. Man vienmēr ar meistariem ir bijušas Džentelmeniskas norunas par apmaksu par laiku. Jā, ir riski, bet gadus 20 man strādā. Uzrāvies esmu pāris reizes, bet kopumā tā ir ērtāk.
Kungi, nopietni - tiešām neviens nav pēdējā laikā ņēmis vai gribējis ņemt krāsotājus vai redzējis kādu tāmi?
@Racer, cik tu maksātu par krāsošanas kvadrātmetru tiem meistariem, kurus tu nevari dabūt?