Jump to content

sazemējums!! kur jāpievieno


eltons2121
 Share

Recommended Posts

Eu, veči, jautājums.

Privātmājā pirms n-padsmit gadiem ievilkta vienfāzu elektrība, tagad taisu remontu dažās istabās un pārvelku tur elektroinstalāciju. Jautājums:

kur lai pievienoju sazemējuma vadu (dzelteni zaļo), ja pie skaitītāja pienāk tikai divi vadi- fāze un nulle?

Link to comment
Share on other sites

var zemi vienot klat nulei, ieteicams sho manipulaciju veikt sadalee, liela jega taisit savu zemejuma konturu nav, ja vien nav piejama kada liela zemee ieraksta konstrukcija pie kuras pievienoties, ja tomer ienak prata lielaa doma taisit zemejumukonturu, tad ari pie reizes var izveidot zibens aizsardzibu maajai.

Link to comment
Share on other sites

tapec taas ari sauc par legendam!

un protams legendari stasti rodas no lameem kas nezin ko un kaa ir pareizi jadara

ta teikt mulku drosh nekas nav ;)

Link to comment
Share on other sites

autor Ja nav zzeel nosvilinaat maaju vai nosist sevi, vai kaadu kaadu no ggimenes tad dari pats, ja nee tad pieaicini sertificeetus meistarus un nevis no vienas bet kaa minimums no divam firmaam, lai izstraadaa tev taami ar visiem paskadrojumiem, kas, kur kaapeec!

Link to comment
Share on other sites

nevajag jau uzpus no mushas ziloni

ja sasledz zemi ar nulli kopa

pozitivs :

vienkars, lets, efektivs risinajums un nav aizliegts pie 2 vadu sistemas lietot shadu panemienu

 

negativas aspekti ir :

ienakoshas nulles paravuma gadijuma (kas notiek arkarteji reti bez fazes paravuma) uz visam zemem noklus faze

 

taka dzivojamas telpas ir bez paaugstinatas bistamibas, pat pie sliktaka apstaklu sakritibas gruti dabut galu (drusku melnais humors)

Link to comment
Share on other sites

Moon, es domāju, ka Tavi ieteikumi ir vērā ņemami, tikai mēģini tos pārtulkot latviski. Dažu būtisku valodas principu ignorēšana var ļooooti Tavu domu sagrozīt.

 

 

Ja nesaproti, ko es te diršos, varu Tavā tekstā salikt pieturzīmes un dažus lielos burtus tā, ka Tu pats nesapratīsi, par ko ir runa.

Link to comment
Share on other sites

Liec vien to zemējuma vadu pie “nulles” vada un miers. Dotajā gadījumā tik un tā nav cita risinājuma, ja neskaita variantu nepievienot zemējuma vispār. Un arī sertificēti speciālisti neko gudrāku nepateiks. Vienīgais pareizais risinājums ir atkārtotā zemējuma kontūra ierīkošana, visi citi ieteikumi būs vienīgi “mazākais ļaunums”.

Link to comment
Share on other sites

+1 shitam var pierakstit ka ari kautko saprot :)

Link to comment
Share on other sites

...var zemi vienot klat nulei ...

Piemirsi pierakstīt "Vieglas smiltis :D". Protams, gadījumā, ja kaimiņi zog elektrību, vai kaut kādu iemeslu pēc uz nulles nokļūst fāze (bet Mērfija likums darbojas nekļūdīgi) u.t.t. Neesi kādreiz pamēģinājis pamērīt spriegumu starp nulli un, piemēram, centrālapkures, ūdensvada, gāzes trubām, vai piemēram, pareizi sazemētu vannu? Kā arī, ja objektā pienāk divas vai vairākas līnijas no dažādām apakšstacijām ? Tiesa, nulles vadu ir jāsavieno - bet nevis ar trešo vadu dzīvokļa instalācijā, bet ar pareizi ierīkotu zemējumu , kam var pieslēgt arī zibensnovedēju u.t.t. Kāpēc? Ja pazudīs nulle un tu būsi vannā - varbūt paspēsi saprast :D. Taču, ja sadales skapis ir pareizi iezemēts - tā korpusam gan var pieslēgt trešo vadu.

http://www.abc.lv/?id=elektroapgade_2&...evelk_elektribu

Ja nav sajēgas par lietām, nevajag vismaz citiem muļķības stāstīt.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

building.lv

un arī šeit pirms kāda nepilna gada šis jaut'jaums (un jautājums par noplūdes jautājumiem) tika pārcilāts vairākās lappusēs arī ar papildus info uz citiem resusrsiem

Link to comment
Share on other sites

-> raiviits

Nu, a ko Tu iesaki cilvēkam darīt? Ierīkot atkārtoto zemējumu vai nedarīt neko?

Tas par to, ka "kaimiņi zog elektrību", gan ir tikai baumas. Zagt elektrību ņemot "nulli" no radiatoriem, var varbūt vienīgi kaut kur Vecrīgā, ja tur vēl ir saglabājusies vecās sistēmās elektrība - 127/220V. Pārejā Latvijā to darīt, nav nekādas jēgas.

Link to comment
Share on other sites

Vai nulles vadu nevar izmantot kā zemējumu?

Nulles vadu pie kontakta kā zemējumu nedrīkst izmantot, - tad zustu zemējuma jēga. Ja nejauši pārdeg nulles vads, tad elektroiekārtas korpuss var palikt zem 220 V sprieguma, un tas jau apdraud dzīvību. Līdz sadales skapim obligāti jāvelk trešais zemes vads, pa kuru strāva neplūst.

Problēmu nebūs, ja ievilksiet normālu trīsdzīslu vadu, nevis mēģināsiet uzlabot vecus padomjlaika vadus. Padomju laiku vadu izmantošana apgaismojumam ir mazāk bīstama, bet pārējo elektroiekārtu apgādei ar elektrību to izmantošana ir ļoti bīstama.

 

Tak reku ir viss skaidri un gaiši uzrakstīts...

Autor - varbuut tiešām labāk pieaicini kādu, kas saprot, ko nozīmē sazemējums!

Link to comment
Share on other sites

Ja majai pienak divi vadi- nullesvads un fāzesvads, tad ir tikai viens variants, jātaisa zemējuma kontūrs. Ja jau mājā notiek remonts, tad nav lielu problemu zemē sadzīt"laužņus" un izveidot zemējuma kontūru. Zemejuma kontūru, mājas galvenajā sadalē, savieno ar pienākošo nullesvadu un Taviem jaunajiem zaļidzeltanajiem vadiem. Tas ir tikai vienīgais pareizais variants. Vismaz es neriskētu un nulli ar zemi, bez zemējuma kontūra, nevienotu kopā.Tad jau labāk lai viss zemējums(zaļidzeltenie vadi)" karājas gaisā". Merfija likumus jau neviens nav atcēlis un man ir nācies redzet, kas notiek, ja nodeg nullesvads. Parlaimi nevienu nenosita, bet 380V, pa vienfazu sistēmu, gan mājā ienaca.

Link to comment
Share on other sites

b#$ šitos @$%^#$% kas saka ka zemi var vienot pie nulles ..

 

 

Bet skumjākais ir tas ka man nākas to dzirdēt no it kā profesionāliem elektriķiem. Kas ir dīvaini jo elektriķa eksāmenā ( kuru pats Latvenergo esmu kārtojis ) skaidri un gaiši ir jātbild ka nedrīkst , turklāt lai viss būtu pavisam droši vēl ir jāparbauda zemējuma kontūra pretestība ar speciālu testeri.

 

Ja kāds elektriķis jums saka ka drīkst trieciet viņu ratā.

 

Bet vispār vadu pārvilkšana nemaksā tik dārgi lai viņus vienu reizi remontejot/būvējot nesavilktu par jaunu ar normāliem vara vadiem padomju alumīnija vietā.

Labots - zeds
Link to comment
Share on other sites

Bet kas notiek, ja pārdeg nulle un zemējums? :roll:

 

Cik es saprotu (bet šo gadu laikā zemējums man joprojām ir miglā tīta bilde, lai arī cik nebūtu mēģinājis to izprast), tad ideja ir tāda - zemējumam jāpasargā no elektrotraumas gadījumā, ja ierīcei X ir defekts, un tās korpuss kaut kādā veidā saskaras ar fāzes vadu. Tas strādā tā, ka šīs ierīces korpuss ir savienots ar šo zemi, tāpēc vienkārši rodas īsais un tiek izsisti korķi.

 

Viens offtopika jautājums ir par to, kāpēc tad visi kompji un veļasmašīnas bez izņēmuma (cik nu es esmu sastapies) enīvei sit pa knaģiem, ja ar otru roku pieskaras pie zemes (piem. trubām). Visiem defekts, vai?

 

Bet tas tā starp citu. Vairāk mani interesē cita lieta. Tātad, kā es saprotu, galvenā doma, kāpēc kā zemi nevar izmantot nulli, ir tāda, ka ja pārdeg nullvads, tad mēs paliekam gan bez zemes, gan bez nulles. Tikai fāze, kura tagad jau noteikti būs uz korpusa (jo korpuss ir savienots ar zemi, bet zeme ar nulli). No vienas puses diezgan nereāls scenārijs, no otras puses - nereti arī uz nulles ir drošinātājs, un ja to izsit (piemēram, tā rezultātā, ka fāze pieskārās ierīces X korpusam), tad mēs nonākam šajā situācijā. OK, to es saprotu. Bet kas būtu, ja mēs to savienojumu ar nulli uztaisītu aiz tā korķa? Tur tālāk ir pliks vads līdz stienim zemē. Kur šeit ir problēma? Joprojām risks, ka pazudīs? Un par cik tieši lielāks tas ir, nekā risks, ka pazudīs gan nulle, gan zeme? Cik tālu abiem vadiem ir jāiet paralēli, līdz tie drīkst savienoties? Līdz pašam stienim, kurš zemē ierakts? Vai arī tur obligāti ir jābūt diviem atsevišķiem stieņiem? Kurā vietā beidzas drošība, un sākas paranoja?

Link to comment
Share on other sites

Par drošību īsti nepateikšu, bet paranoja sākas tad, kad pa dzīvokli sāc staigāt dubultās gumijas galošās. :-D

Link to comment
Share on other sites

Ja,kāds kādreiz negrib nosisties,tad pie nulles klāt zemējumu nelieciet!

nullvada pārtrūkuma rezultātā sekas var būt smagas,pašam nullvads ir pazudis vairākas reizes,un priecājos,ka nav zemējums uz nullvadu :D

Link to comment
Share on other sites

eltons2121

ārprāc, kadi strīdi un dažādi viedokļi šeit izskanējuši....gruti pat kaut ko saprast.

Viens precizējums manam jautājumam:

No mājas sienas, apmēram 5 metru attālumā atrodas elektrības stabs ar pienākošiem diviem vadiem, un paveroties gaisā ir redzams ka pie viena no šiem vadiem ir pievienota resna drāts , kura novilkta uz leju un ierakta zemē kopā ar stabu, acu augstumā tā ir pārgriezta un savienota ar tādu pamatīgu alumīnija savienojumu. Cik noprotu tad tā ir tā NULLE un sazemējums.

Vadi no ši staba ieiet mājā. ( tālāk no staba līnija neiet nekur), kur tie pienāk pie vienfāzu skaitītāja, kurš novietots uz tāda plastmasas paliktņa pie sienas. Nekādu sadales skapju ( metālisku) šeit nav.

Link to comment
Share on other sites

superKrona

"Nulles vadu pie kontakta kā zemējumu nedrīkst izmantot, - tad zustu zemējuma jēga. Ja nejauši pārdeg nulles vads, tad elektroiekārtas korpuss var palikt zem 220 V sprieguma, un tas jau apdraud dzīvību. Līdz sadales skapim obligāti jāvelk trešais zemes vads, pa kuru strāva neplūst."

 

Zemes vads ir jāaizvelk līdz skapim gan.

 

Vienīgais risks, kas pastāv nulles vadu izmantojot par zemējumu ir tāds, ka kāds "elektriķis" skapī var pamanīties fāzi ar nulli vietām samainīt, un nevienam par to nepateikt. Citu risku nav, vismaz fizika par tiem klusē.

Labots - superKrona
Link to comment
Share on other sites

Ko jus te akstas ? Panjem pie majas pamatiem iedzen ~2-4m garu stieni un pievieno to zemejuma vadu, preteja gadijuma tu riskē ar savu dzīvību un tehnikas nodedzināšanu Ārējo elektrotīklu bojājuma gadījumā !!!

Link to comment
Share on other sites

eltons2121
(labots)

skatīt manu komentāru nedaudz augstāk....vai tur jau tas ir izdarīts, skatoties no fizikas likumiem, tas pats jau vien sanāk ar to metāla stieņa dzīšanu pie mājas pamatiem.

Labots - eltons2121
Link to comment
Share on other sites

superKrona

Jā, tas būs zemējums pie tā staba, tik ko Tev vieglāk izdarīt, iedzīt savu stieni, vai aizvilkt vadu līdz stabam.

Link to comment
Share on other sites

ar tupu lomika iedzīšanu pie šķūņa būs par maz.

 

1. kā jau te pareizi minēja - zemes vads noteikti ir no visām rozetēm un slēdžiem jāaizvelt līdz pirmajam sadales skapim (no Elektrības staba skatoties)

2. tas pats zemes vads ir jāpieskrūvē pie tā paša sadales skapja.

3 to pašu daram ar nulles vadu, kas nāk no elektrības skapja.

 

tātad minimālā programma ir izpildīta. (jāatceras, ka uz zemes vada un nulles vada drošinātājus neliek)

 

tālāk velk vadu no šī korpusa, kur ir savienoti abi augstāk minētie vadi, uz turieni, kur ir iesista zemē kontūra. (tjipa 4 vai vairāki savā starpā savienoti lomiki)

 

tas vads ir jāpiemetina pie šī kontūra

 

 

 

 

bet tas viss darbojas tikai, ja tev ir privātmāja.

 

 

 

 

dzīvokļos pietiek aizvilkt līdz drošinātjā skapim kāpņutelpā. kategoriski aizliegts pieskrūvēt zemes vadu pie gāzes vada vai radiatoriem. dabūsiet pa purnu no gāzes vīra vai santehniķa

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka
Vienīgais risks, kas pastāv nulles vadu izmantojot par zemējumu ir tāds, ka kāds "elektriķis" skapī var pamanīties fāzi ar nulli vietām samainīt, un nevienam par to nepateikt. Citu risku nav, vismaz fizika par tiem klusē.

 

Nu, ne tikai skapī var apmest otrādi. Reku, vai tepat iekš foruma nebij aprakstīts gadījums, ka kaimiņam taisot remontu, remonta veči pārurba vadu. Nevienam neko nesakot savienoja atpakaļ, pēc Mērfija, protams - šoreiz otrādi :) Kaut kā tā.

Es noteikti pievienošos viedoklim (neesu gan elektriķis, bet radioinženērs :), ka pie nulles zemējumu nevar likt. Tad labāk, lai nav vispār.

Link to comment
Share on other sites

Bet reku taču nupat teica, ka pie sadales kārbas vajagot savienot 0 ar zemi, un tad tālāk kopā laist uz stieni zemē! Kā tad īsti ir? Var vai nevar būt kopā?

Link to comment
Share on other sites

Nulli pie zemējumu NOTEIKTI nedrīkst likt. Tas, ka pie staba nullei ir atkārtotais zemējums tevi neglābs. Jo vadi var būs samainīti vietām tavā sadalē. Tāpēc vai nu nesavieno, vai nu taisi pats savu zemējumu. Tur tiešām var iztikt ar dažiem armatūras stieņiem sadzītiem zemē, vai kādām caurulēm. Vairākas būs labāk, bet nevajag pārspīlēt. Lai arī tur varbūt nebūs vajadzīgā pretestība, bet tas būs labāk kā nekāda zeme, un noteikti labāk par savienojumu ar nulli.

Apkures caurules nevajag uzskatīt par zemējumu, un tās noteikti tādas nav, lai gan citi to mēdz uzskatīt par zemējumu. Un tieši dēl tādiem kādās daudzstāvenēs reizēm ir problēmas nomazgāt rokas vai tml. jo ūdens no krāna "patīkami" kņudina, dažreiz vienkārši nāvīgi labi.

Link to comment
Share on other sites

Tak ar to zemējumu viss ir elementari un nevajag atklāt nekādu ameriku. Tatad nulli ar zemi nekada gadījumā nesavieno rozete,kurā sprauž piemeram veļmašīnu vai citu ierīci ar beķa korpusu!!!! Tā pat, konkretajā gadījumā, zemejumu nevajag savienot ar nulli arī pie skaitītaja, vai mājā ienākošā drošinatāja. Vot, kad ir izveidots zemējums, tad gan zemējuma kontūru, pienakošo nullesvadu un zaļdzeltenos zemējuma vadus savieno vienā punktā parasti pie mājas galvenās sadales. Zemējuma kontūrs novērš visas iespējamās avarijas situacijas. Pieņemsim, ka stabā elektriķis nejauši apmaina , uz māju pienākošos vadus, vietām- nekas slikts nenotiek, vienīgi kautkur apakšstacijā izsit drošinātāju, jo tur arī nullesvads ir sazemēts un strāva noplūst caur zemi. Ja nodeg staba pienākošais nullesvads, atkal māja nulli ņem pa zemējuma kontūru no apakšstacijas. Vārdu sakot, pa zemē iedzītajiem "laužņiem" mājas zemējums ir savienots ar apakšstacijas transformātora nullesvadu.Sanāk, itka uz apakšstaciju būtu aizvilkts velviens zaļidzeltenais vads. Tas tā baigi vienkaršoti, bet varbūt beidzot pieleks.

Link to comment
Share on other sites

Principā Didzis arī visu patieso kvintesenci savā postā pateica. Pēc noteikumiem, ēkas ievadsadalē "0" ar zemi IR jāsavieno

Link to comment
Share on other sites

ārprāc, kadi strīdi un dažādi viedokļi šeit izskanējuši....gruti pat kaut ko saprast.

Viens precizējums manam jautājumam:

No mājas sienas, apmēram 5 metru attālumā atrodas elektrības stabs ar pienākošiem diviem vadiem, un paveroties gaisā ir redzams ka pie viena no šiem vadiem ir pievienota resna drāts , kura novilkta uz leju un ierakta zemē kopā ar stabu, acu augstumā tā ir pārgriezta un savienota ar tādu pamatīgu alumīnija savienojumu. Cik noprotu tad tā ir tā NULLE un sazemējums.

Vadi no ši staba ieiet mājā. ( tālāk no staba līnija neiet nekur), kur tie pienāk pie vienfāzu skaitītāja, kurš novietots uz tāda plastmasas paliktņa pie sienas. Nekādu sadales skapju ( metālisku) šeit nav.

Vienīgais neatbildētais jautājums ir par kūstošajiem drošinātājiem (pieņemsim, ka ar stabu zemē ieiet tiešām zemojums). Ir jābūt vienam kūstošajam no strāvas avota (staba) puses pirms skaitītāja- fāzes vadā (izslēgsim variantu, ka kaktu elektriķi pārniebj abus uz māju ejošos u samaina vietām). Ja pēc skaitītāja ir tā, kā taisīja padomju laikos- 2 kūstošie- gan fāzes, gan nullvadā, tad raibo zemojuma vadu jālaiž garām skaitītājam uz nullvadu bez kādiem drošinātājiem (visās normālās iespējamās avārijas situācijās tas tik tiešām palīdzēs, ne tikai saskanēs ar prasībām, arī kompis nesitīs pa pirkstiem). Protams, ja atnāks ļaundaris un ar cirvīti no nullvadu pārcirtīs (piemēram, uz vadiem uzkrīt koks), tad šajā gadījumā (ir gaisa līnija 5m) palīdzēs tikai pareizi uztaisīts zemojuma kontūrs (vēlams zem pašas mājas, lai ļaundaris tiek klāt tikai tad, kad ir ielauzies mājā un īpašnieku nositis ar to pašu cirvīti, ne strāvu).

Labots - učuks
Link to comment
Share on other sites

Ja nodeg staba pienākošais nullesvads...

...tad nevajag nulli saņemt pa zemes vadu, bet gan salabot nodegušo.

Šķiet, zemes vads ir domāts drošībai ??

Un tas vads, kurš iet uz zemējuma kontūru, arī ir tikai vads. Cerams, resns, tomēr ne 100% drošs (nav muļķu drošs).

Link to comment
Share on other sites

Guest drunk_lizard
Ja pēc skaitītāja ir tā, kā taisīja padomju laikos- 2 kūstošie- gan fāzes, gan nullvadā,

nullvadaa drosjinaataaju NEDRIIKST likt!

cik reiz var teikt???!

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka
nullvadaa drosjinaataaju NEDRIIKST likt!

cik reiz var teikt???!

Teikt var cik grib, reālā dzīve ir reālā dzīve :) Dafiga redzēts krievu laika namu, kur ir drošinātājs nulles vadā.

Link to comment
Share on other sites

eltons2121

Jūs visi esat baigi foršie veči...paldies par viedokļiem.

Tikko aizgāju apskatīt elektrisko sadali saimniecības ēkā, tur ir trīsfāzu skapis ar skaitītāju. pirms 5 gadiem to vilka sertificēti elektriķi ar visu projektu un pieņemšanas- nodošanas aktu (īsāk sakot ''ar papīriem'')....tur nav dzīds nekāds miets zemē...vienkārši sazemējums ir pieskrūvēts pie ''0'' un viss, un ''0'' nāk no staba....viss

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...