Jump to content

Atmiņas parametri un to nozīme


VIL
 Share

Recommended Posts

1) Ko nozīmē atmiņas parametri?

 

Memory latency is almost always designated in one of two ways. It's either a single number denoting the CAS latency' date=' or a string of four numbers denoting several latencies. CL=2.5, CAS=2.5, or C=2.5 would be common "single number" listings for RAM with a CAS latency of 2.5 cycles, for instance. A four-number designation would be something like 3-4-4-8, in which the four numbers relate to CAS – tRCD – tRP – tRAS. That's a lot of weird abbreviations, so here's the basics of what they mean:

 

[b']CAS[/b]

Column Access Strobe (sometimes Column Access Select). This is actually the last stage in finding where data is physically located in RAM. Data is stored in an array of columns and rows–the row is selected first, then the column is selected and the data in memory is either read from or written to. CAS is the amount of time, in cycles, between receiving the column access command and acting upon it. It is usually a value of 2, 2.5, or 3.

 

tRCD

RAS (Row Access Strobe) to CAS delay. This is the delay, in number of cycles, between finding the row of a location in memory, and finding the column. This value is usually between 3 and 5 cycles, but it doesn't tend to have a huge impact on performance. Sequential bits of data are usually stored along the same row in memory, so rows are not re-selected nearly as often as columns.

 

tRP

RAS precharge. This is how much time it takes for the memory to stop accessing one row and start accessing another. Like tRCD, this value is typically between 3 and 5 cycles for modern memory systems. It can have an impact on performance when programs use large blocks of memory that span several rows.

 

tRAS

Active to Precharge Delay. This is the delay, in cycles, between the pins of the memory module electronically receiving a signal and the module starting the Row Access Strobe to locate and retrieve (or write) it. This is generally a pretty big delay, from 5 to 8 cycles on most DDR memories. But it also doesn't have a huge impact on performance, and should only make a big difference when memory access patterns change dramatically.

 

Atmiņas aizturi gandrīz vienmēr apzīmē vienā no diviem veidiem. Tas vai nu ir viens skaitlis' date=' kas apzīmē CAS aizturi, vai arī četru skaitļu virkne, kurā katrs skaitlis apzīmē savu aizturi. Piemēram, CL=2.5, CAS=2.5 vai C=2.5 ir parasti sastopamie viena skaitļa rādītāji RAM modulim ar 2,5 ciklu CAS aizturi. Četrciparu apzīmējums būtu kaut kas līdzīgs 3-4-4-8, kur šie četri skaitļi attiecīgi apzīmē CAS -tRCD - tRP - tRAS vērtības. Sanāk ļoti daudz abriveatūru (saīsinājumu), tādēļ vienkāršoti apskatīsim, ko tās katra nozīmē:

 

[b']CAS[/b]

Kolonnu Piekļuves Takts Column Access Strobe (dažreiz Kolonnu Piekļuves Atlase - Column Access Select). Tas, būtībā, ir pēdējais posms atrašanai, kurā vietā fiziski atrodas dati RAM. Dati tiek glabāti kolonnu un rindu tabulā - rinda tiek atlasīta pirmā, tad tiek atlasīta kolonna un dati, kas atrodas šajā atmiņas vietā, tiek vai nu nolasīti vai ierakstīti (ielasīti). CAS ir laiks, ciklos, starp brīdi, kad tiek saņemta kolonnas atlases komanda un brīdi, kad šī komanda tiek izpildīta. Visbiežāk sastopamās šī rādītāja vērtibas ir 2, 2.5 vai 3.

 

tRCD

RAS (Row Access Strobe - Rindu Piekļuves Takts) attiecībā pret CAS aizturi. Tā ir aizture, ciklos, starp rindas atrašanās vietas sameklēšanu atmiņā un kolonnas atrašanās vietas sameklēšanu. Šī vērtība parasti ir starp 3 un 5 cikliem, bet tai parasti nav liela ietekme uz ātrdarbību. Datu biti parasti tiek secīgi glabāti vienā un tajā pašā atmiņas rindā, tādēļ rindu vairākārtēja atlasīšana nenotiek ne tuvu tik bieži kā kolonnu gadījumā.

 

tRP

RAS iepriekšpiepildīšana RAS precharge. Apzīmē laiku, kas nepieciešams atmiņai, lai pārtrauktu piekļuvi vienai rindai un iesāktu piekļuvi citai rindai. Līdzīgi, kā tRCD, šī vērtība parasti ir starp 3 un 5 cikliem modernajās (uz 2004. gadu ;) ) atmiņas sistēmās. Šim lielumam ir ietekme uz ātrdarbību gadījumos, kad programmas izmanto lielus atmiņas blokus, kas aizņem vairākas rindas.

 

tRAS

Active to Precharge Delay. Šī ir aizture, ciklos, starp to kā atmiņas kontakti elektroniski saņem signālu un starp to kā modulis iesāk rindas piekļuves takti, lai atrastu un nolasītu (vai ierakstītu) šo signālu. Vispārīgā gadījumā tā ir samērā liela aizture, no 5 līdz 8 cikliem vairumam DDR atmiņu. Bet arī šim rādītājam nav milzīgas ietekmes uz atmiņas ātrumu, un tas kļūst ļoti svarīgs tikai tad, ja dramatiski mainās atmiņas piekļuves modelis.

Avots: http://www.extremetech.com/article2/0,1558...,1637834,00.asp

Lapu atrada: Sifozais

 

2) Atmiņas parametru nozīme

 

Avots: http://www.andrew.cmu.edu/user/fma/P4tweakRAM2.htm

Lapu atrada: Raimiza

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Atziņas balstoties uz rakstu: http://www.extremetech.com/article2/0,1558,1637834,00.asp

 

1) Ja neesi OverClocker-is, tad RAM CL ātrums tev nedos praktiski nekādu ātrdarbības uzlabojumu. Starp CL3 un CL2.0 ātrdabības starpība vidēji ir no 2-4%, bet cenas atšķirība var būt pat 100Ls! Labāk šo naudu ieguldīt labākā video kartē vai skaņas kartē... :wink:

 

2) Ja tomēr domā nākotnē nodarboties ar OC, tad kā rāda prakse, RAM moduļi ar zemāku aiztures laiku, piemēram CL2.0, uzrāda daudz labākus rezultātus darbojoties uz augstākām frekvencēm kā tie patiesībā ir paredzēti....

Link to comment
Share on other sites

2-4% ir prieksh 32bit cpu. bet pie 64bit ir juutami labaaki rezultaati

 

Palasi testu: AMD A64bit 3400+ tur ir testēts!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 2 years later...
  • 7 years later...

Kuru operatīvo atmiņu labāk izvēlēties ? Atšķirība ir frekvencē un taimingos...

 

Crucial Ballistix Sport DDR4 2400Mhz CL 16-16-16 vai Kingston Hyperx Fury DDR4 2133Mhz CL 14-14-14 ?

Labots - Marwell
Link to comment
Share on other sites

(labots)

Ja cenai nav nozīmes, tad skaties, kādu augstāko darba frekvenci izmanto Tavs CPU/čipsets. Ja abas atmiņas atbalsta šo frekvenci, tad izvēlies to, kam zemāki taimingi (ar strīpiņām atdalītie cipariņi) pie šīs izvēlētās frekvences.

Labots - VIL
Link to comment
Share on other sites

Čipsets ir z170 (Skylake) Crucial atmiņa sanāk par 9 eiro lētāka uz 8gb atmiņas žēl nekur nav pieejami nekādi testi.

Labots - Marwell
Link to comment
Share on other sites

@Marwell

 

praktiski mūsdienās, ja vein tev nav servera tev interesē tikai taimingi. Jo atmiņa ar 1600MHz CL9 jau var veikti visu, kas tev vien būtu nepieciešams.

 

Tas kā parasti vienkārši var saprast, kura atmiņa "vidēji" būs labākā  DDR4 2400/16=150  2133/14=152 taapeec Kingstons buutu labaaks, jo var iisaakaa laikaa izpildiit vairaak operaacijas un teorētiski ierakstit dzēst lielāku datu daudzumu īsā periodā. Tagad paskaties piemeeram DDR3 1600/9=177 operaacijas. Tie pirmie lielie cipari 1600 2133 2400 tev interesē tikai tad, ja tev ir nepieciešams ierakstīt/dzēst atmiņā GB informācijas īsā laikā piemēram SQL serverī, kur ir daudz procedūras, kuras izmanto atmiņu.

 

Ikdienā tev labāk interesē cik "ātri" tu vari dabūt info atmiņā un no atmiņas. To nosaka tas CL, jo zemāk, jo labāk. Ideālā gadījumā es vēlētos iegādāties 1600 CL1-1-1-1 :)  Ražotāji tos lielos MHz praktiski dabon upurējot CL.

Labots - kazarma
Link to comment
Share on other sites

Kāds var paskaidrot ko nozīmē šis ? "Single Ranked UDIMM"

Labots - Marwell
Link to comment
Share on other sites

 

 

Čipsets ir z170 (Skylake) Crucial atmiņa sanāk par 9 eiro lētāka uz 8gb atmiņas žēl nekur nav pieejami nekādi testi.
Atmiņa neko daudz neietekmē ņem letāko! 
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...