Jump to content

Alternatīvie enerģijas avoti


AndrisBB
 Share

Recommended Posts

pirms 5 stundām , binary teica:

Saules paneļi, protams, ir forši, bet nesimpatizē doma saražoto laist tīklā. Kādus akumulatorus parasti izmanto, lai saražoto "paturētu sev", ja saražots tiek vairāk nekā patērēts?

Pie pašreizējām akumulatoru cenām, tas pasākums faktiski neatmaksājas akumulatora kalpošanas laikā. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , ju teica:

Pašlaik šī ir pati lebākā štelle, kas Latvijā pieejama. Ielaid tīklā dienā, kad ir lētais tarifs, vakarā, kad ir lielais tarifs, tikmēr tērē savas uzkrātās kWh. Likt akumulatorus pie tādas debesmannas ir neprāts. Ja vien nedzīvo meža biezoknī, kur pie mazākā vējiņa pazūd elektrība.

Bet ja man gribas tomēr palikt pie saviem paradumiem un tērēt pa dienu, nevis vakarā?

Akumulatori varētu noderēt arī ziemā. Varētu naktī lādēt no tīkla, dienā izmantot.

Meža biezoknī nedzīvoju, bet gada sākumā tās 4 vētras bija "smagas" - faktiski dienas laikā elektrība raustījās vairāk nekā citkārt 5 gadu laikā.

 

Pirms 30 minūtēm , saf teica:

Pie pašreizējām akumulatoru cenām, tas pasākums faktiski neatmaksājas akumulatora kalpošanas laikā. 

Kāds tad ir tas akumulatora kalpošanas laiks? Un kādas ir akumulatoru cenas? Un kas teica, ka gribu jau šodien iet uz veikalu?

Link to comment
Share on other sites

Tas ko man piedāvāja, 2.56kWh akumulators maksāja 3000eur bez pvn. Aķis kalpo kādi 7 gadi.

Link to comment
Share on other sites

Skatoties cik lielu vai mazu akumulatoru gribi? Ja ir kur ielikt svina iekrāvēju aķi , tad tāds 48V 625Ah (30kWh) maksā ap 4000 eiro. Ciklu skaits esot  ap 1500-2000. Cena pret uzkrāto enerģiju jau nav briesmīga, tik izmers/svars nu nekāds.  Ja gribi kompaktu , tipa Li, tad cena jau krietni lielāka. Starp citu , esmu dzirdējis, ka tos ''padilušos'' aķus no elektroauto izmanto kā uzkrāšanas avotu stacionāros . Nu esot lētāki. Tik kur pie mums tādus tirgo? Tas jau tajās valstīs , kur to elektroauto daudz.

    Lai gan , ja kāds sapņo  ka nu tik būs lētā elektrība izmantojot aķus, tad...  vienkāršs aprēķins ciklu skaits, kWh un cena, beigās katra kWh maksās ap 10 centi . Tas bez visiem pārveidotājiem, kuri tik ātri nenodilst, bet arī būs jārēķina cenā.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

Esmu dzirdējis, ka esot tādi Ni-Fe aķi. Strādājot pat tie no 1907.gada.😁 Tā kā reālas intereses nav bijis, tad esmu tikai tā paskatījies. It kā kaut kas šos ražo, padārgi gan laikam ir (bet kuri ir lēti). Ir dzirdēts arī, ka nederot Saules paneļiem (no cita veida aķu ražotāju mutes 😁).

 

edit: o, Raimis pasteidzās.

Labots - Jurkins
Link to comment
Share on other sites

Pirms 28 minūtēm , saf teica:

Tas ko man piedāvāja, 2.56kWh akumulators maksāja 3000eur bez pvn. Aķis kalpo kādi 7 gadi.

Kurš un ko tieši tad tev piedāvāja?

 

https://akumulatorucentrs.lv/victron-energy-128v-100ah-superpack/

Litijs, 2.56 kWh - 2x €1045, bet nu litijs ir dārgs.

 

https://akumulatorucentrs.lv/victron-energy-12-220-agm/

Svins, 2.64 kWh - 1x €530

 

Bet cik viņi uzticami, cik reāli no tām kWh var izmantot - nav ne jausmas.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 21 minūtēm , binary teica:

Kurš un ko tieši tad tev piedāvāja?

Solenergo, akumulators, 2.56 kWh Growatt

Bišku nolažoju, tabulā cena bija par 3gab... 😁

Bet tā pat tas neatmaksājas...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 34 minūtēm , Jurkins teica:

Esmu dzirdējis, ka esot tādi Ni-Fe aķi

Nu tas ir izcils .ūds no enerģētiskā viedokļa. Bija vecos padomju eletroiekrāvējos. Lai uzlādētu , bija ''javāra'' stundām ( faktiski ūdens elektrolīze) un pēc uzlādēs katru reizi jāpielej ūdens ''gandrīz pusi no aķa tilpuma''  Attiecīgi gan sprādzienbīstams maisījums ( skabeklis/ūdeņradis) nāk laukā , gan pilnīgi nelietderīga elektrības izmantošana. Nu labums... laikam ilgmūžība.  Tie LiFePO4 ir tik labi, ka tiem neskādē pat -25 grādi un ciklu skaits tipa līdz 3000, bet no ietilpības (Wh/kg) kaut kas pa vidu starp LiPol un svina.  Labi kaut kādam elektrotransportam, kas strādā zemās temperatūrās, jo parasti Li pie mīnusiem paliek galīgi vārgi.

Parastajam Li , tie cikli , tādi pieticīgi . Svina vilkmes strādā daudz vairāk ciklu. Nu LiFePO4 vēl vairāk ciklu, bet  cena.... krietni lielāka kā parastajiem Li, nemaz nerunājot par svina. Nu ja nav ''jāstaipa līdzi'' , ka elektrotransportā, tad kāpēc neizmantot svina vilkmes?  Ja tos dārgos litija , tad tā uzkrātā enerģija top ''zelta vērta'' , jo tāpat ciklu skaits ierobežots un būs jāmaina.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Akumulatoram visu izsaka ciklu skaits un brīnumi nenotiek ne no vecajiem svina, ne pašiem modernākajiem, kurus nu nez kā reklamē. Ja tā nebūtu, tad mobilie telefoni ar vienu uzlādi strādātu nedēļu un kalpotu 10 gadus. Dzīvē, divi līdz trīs gadi un aķītis telefonā čuš. Telefonu tirgus noteikti nes daudz lielāku peļņu akumulatoru ražotājiem, kā tas ir ar mājas aķīšiem priekš saules baterijām. Es jau nu teiktu, ka mājai der svina dziļizlādes, nav tak pie rokas jānes. Vai ta vietas kautkur pagraba stūrī nevar atrast,

Link to comment
Share on other sites

Pirms 45 minūtēm , oxygen teica:

Bija vecos padomju eletroiekrāvējos. Lai uzlādētu , bija ''javāra'' stundām ( faktiski ūdens elektrolīze) un pēc uzlādēs katru reizi jāpielej ūdens ''gandrīz pusi no aķa tilpuma'' 

Šito nezināju.

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, saf teica:

Solenergo, akumulators, 2.56 kWh Growatt

Bišku nolažoju, tabulā cena bija par 3gab... 😁

Bet tā pat tas neatmaksājas...

Nu OK, ar litija aķiem neatmaksājas. Bet ar svina?

https://solenergo.lv/akumulatori

Tev par €3000 piedāvāja 3gab? Spriežot pēc tās tabulas, "oficiālā" cena ir >1500.

Līdzvērtīgas ietilpības AGM aķim cena tai tabulā ir 380-400 - 4x lētāka nekā litija. Par tādu cenu arī neatmaksājas?

 

Tikko mazliet parēķināju, cik man par sadales pakalpojumiem sanāk maksāt - gadā laikam kādi 400-500 eur saskrien. Visu uz saules bateriju + akumulatoru rēķina, protams, ietaupīt nevarētu, bet nu dažus simtus gadā jau varbūt var?

 

Paņēmu kaut kādu šā mēneša random dienu, sarēķināju, cik sanāca tajā dienā par tīri elektrību - 4.83. Ja varētu no tīkla salādēt akumulatorus 6 stundās, kad elektrība bija lētākā, bet pēc tam lietot no akumulatoriem, tad būtu 2.39 eiro. Tā ļoti rupji rēķinot - ja būtu, kur to elektrību uzkrāt, tad tīri uz elektrības biržas cenas rēķina gadā varētu ietaupīt tuvu tūkstotim (jā, protams, tādus aprēķinus jāveic ilgākā termiņā, nevis par vienu random dienu).

 

Nu tas tā, kaut kādu domu lidojums, lai saprastu, ko ņemt vērā, rēķinot izdevīgumu…

Link to comment
Share on other sites

Pirms 38 minūtēm , M@R$$ teica:

Salīdzinoši labs raidījums.

Samērā labi pastāsta, ka pļavā aug zāle un tā ir zaļa😁.

Tas variants, ka sadales tīkli "akumulē" saražoto un naktī/ziemā to ir iespējams paņemt par tādu pašu zemo cenu , būtībā ir kārtējais "oiks". Tā notiek vienmēr un visur, kur tiek klāt efektīvie manageri. Viss jau ir labi, kamēr tādu "ražotāju" ir maz. Procesā efektīvie manageri priecājas par apgrozījumu (ierīkošana). Un tad pienāk brīdis, kad dienā/vasarā visi ir paši par sevi, bet naktī/ziemā vajag no kautkurienes dabūt to enerģiju. Pa lēto? Turēt pavasarī/vasarā/rudenī kaut kādas bāzes jaudas, lai ziemā apmierinātu gribētājus, kuri vasarā pirkstiem plecu platumā... da man pašam?  Nu ko darīt? Jāceļ cena visiem pārējiem. 🤣

 

@binary, dziļizlādes aķi tā aptuveni maksā 1 eiro par 1 A*h. Bet vienreiz interesējāmies priekš laivas motora... tur bija kaut kas par 160...200 cikliem 😁, vēl atradām 500 ciklus pie 50% izlādes ... laivai ok, cik tad dienas gadā izbrauksi, bet citādi 😁 . Nu jā LiFePo...

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, binary teica:

ja būtu, kur to elektrību uzkrāt, tad tīri uz elektrības biržas cenas rēķina gadā varētu ietaupīt

Ar aķi var ietaupīt tikai sadales tarifu, kas ir ap 5 saņi. Neto sistēmai nav nekāda sakara ar biržu. Sadales tīkls paņem tavu lieko elektrību un ļauj to dabūt atpakaļ tad, kad tev trūkst, paņemot naudu tikai par sadali. Un arī, tikai tad, kad ņem no tīkla, kad nodod, tad neko nemaksā. Tu tikai operē ar savu saražoto elektrību, neko nepērc un nepārdod biržā.

Jurkins pareizi saka, faktiski tā ir subsīdija no Sadales tīkla puses, par ko maksā visi lietotāji, brīdī, kad tas rada zaudējumus Sadales tīklam (ja elektriba maksā biržā vairāk brīdī, kad tu ņem savu uzkrato atpakaļ). Par cik zaļais kurss rullē, domāju ka neto kārtība būs vēl labu laiku.

 

Labots - saf
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 33 minūtēm , Jurkins teica:

Viss jau ir labi, kamēr tādu "ražotāju" ir maz.

Daudzīvokļu planktons atkrīt, ja nu vienīgi aizbūvē balkonu ar paneli. Šitas, ja pareizi saprotu, pagaidām tikai privātajiem. Ja tā, tad visiem privātajiem nav ne naudas ne vietas. Ja paskatās Latvijas energopatēriņu, tad pārsvarā saldo ir negatīvs.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Pirms 4 minūtēm , Jurkins teica:

Bet vienreiz interesējāmies priekš laivas motora... tur bija kaut kas par 160...200 cikliem 😁, vēl atradām 500 ciklus pie 50% izlādes ...

Nu jā, kaut kādam Victron AGM pie 50% sola 600 ciklus, pie 30% - 1500, bet nu lai tos 5 gadus izturētu, vajag palielu rezervi.

Victron GEL mazliet vairāk, bet nu pavisam mazliet - 750 cikli pie 50%, 1800 pie 30% izlādes.

Victron esot kaut kādi 2V "long life" GEL, tam sola 2500 ciklus pie 50% izlādes, 4500 pie 30%. Ja pareizi saprotu, tie varētu būt tie OPzV no https://solenergo.lv/akumulatori.

 

Pirms 10 minūtēm , saf teica:

Ar aķi var ietaupīt tikai sadales tarifu, kas ir ap 5 saņi. Neto sistēmai nav nekāda sakara ar biržu.

Ar aķi var ietaupīt:

* uz sadales tarifa rēķina, lādējot ar saules paneļiem;

* uz biržas rēķina, lādējot aķus no tīkla laikā, kad elektrība lētāka.

 

Ziemā tak pilnīgi normāli skaitījās, ka elektrība naktī ir 3x, 5x lētāka nekā pa dienu. Piemēram, februāra pēdējās divas nedēļas:

 

image.png.fe638328e0c004d6aedab64bfe2f74db.png

 

image.png.74791611197eae77c9b826b8bc72a489.png

 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 44 minūtēm , Jurkins teica:

būtībā ir kārtējais "oiks". Tā notiek vienmēr un visur, kur tiek klāt efektīvie manageri.

Kādreiz līdzīgi man stāstīja vairāku lielo māju santehniķis par ūdens skaitītāju stopētājiem. Tie zaga ūdeni netraucēti līdz brīdim, kad rādījumu starpību no mājas kopējā skaitītāja sāka dalīt uz galviņām. Tagad nezagļi bija jau zaudētāji dubultā.

Tāpat nākotnē bija un būs ar elektrības patērētāju ''parasto''.😀

  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Jurkins jau laikam vairs pat teikumu nevar uzrakstīt nepieminot efektīvos menedžerus.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 5 stundām , M@R$$ teica:

Salīdzinoši labs raidījums.

Es tur nrsapratu frāzi, ka reizi gadā viss  sākas nulles attiecībās ar Sadales tīklu. Tas par iepumpēto un saņemto elektrību.

Link to comment
Share on other sites

Noresetojas uz 0, ja pa 12 mēnešiem esi saražojis 100 vienības, bet iztērējis 90, tad vai nu pirms reseta iztērē tās 10 liekās vienības, vai arī viņas pazudīs un uzskaite jaunajam ciklam sākas no 0.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Elektrības ražošanu uz vietas ierobežo tikai pieprasījums, vietējā tīkla pārvades jauda un tuvumā esošie patērētāji.

Tādai vidējai vai sausai vasarai tieši labi, ka kāds kaut kur uz vietas tās megavastundas saražo un daudzi kubikmetri ūdens paliek virs aizsprosta, nevis iztek caur HESa turbīnu.

 

Lai Latvijas Saules kopējā individuālā enerģētika tiktu līdz pārprodukcijai tur kādiem gadiem vēl jāpaiet.

 

Esot tāda prakse ar lieko enerģiju tuvumā pie patērētajiem vienkārši sildīt liela tilpuma ūdens tilpnes.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

www.delfi.lv/news/ac-dc-tech/latvija-saules-energijas-razosana-varetu-palielinaties-tukstoskartigi.d?id=54239706

Lai gan neesam izteikti saulaina valsts, pēdējo mēnešu un pat nedēļu laikā izjūtam ļoti lielu interesi no saules parku attīstītāju puses. Burtiski desmitkārtīgs vai pat simtkārtīgs intereses palielinājums. Tas ir vilnis, kas ir jau klāt un nāk mums tagad pāri, – tas, kas pirms gada šķita nereāli, šobrīd jau kļuvis par normu. Varu apgalvot, ka tuvākajā laikā saules enerģijas ģenerācijas ziņā tuvosimies mūsu kaimiņvalstīm.

Kāda pie šādas intereses ir situācija ar jaudas pieejamību, lai visi jaunie enerģijas ražotāji varētu pieslēgties?

Mikroģenerācijas stacijām tuvākajā laikā problēmām nevajadzētu būt. Protams, ir individuāli gadījumi, kur mājsaimniecības ir ļoti tālu no sadales transformatora apakšstacijas un var būt kādas aizķeršanās. Proti, zemsprieguma tīkls ir garš un ar lielu pretestību, tāpēc līdzšinējais tīkls ne vienmēr 100% gadījumos ļaus īstenot kāda ieceri kopā ar kaimiņu uzstādīt saules paneļus. Tie ir fizikas likumi, kuri nav apejami. Šādā gadījumā elektroenerģijas nodošanai tīklā ir jāpārbūvē visa līnija, kas nozīmē diezgan lielas izmaksas. Taču, ja zemsprieguma tīkls nav garš un kaimiņos ir kāds aktīvāks elektroenerģijas patērētājs, iespējas ir ļoti lielas. Pilsētvidē un piepilsētās līdz limitam mums vēl ir liela rezerve.

Attiecībā uz izkliedēto ģenerāciju ar lielāku ražošanas jaudu nekā mikroģeneratoram, proti, virs 11,1 kW, interese ir milzīga. Esam saņēmuši ļoti daudz pieteikumu jaunu saules parku būvniecībai, un tagad notiek projektēšanas darbi.

Situācijai ar brīvajām jaudām var sekot līdzi "Sadales tīkla" mājaslapā, kur jau vairākus mēnešus ikvienam interesentam ir pieejams pašapkalpošanās rīks – brīvo jaudu karte, kurā redzamas mūsu elektrotīkla apakšstacijas un tajās pieejamā jauda elektroenerģijas patēriņam un ģenerācijai. Šis rīks lieti noderēs visiem, kas plāno ierīkot pieslēgumu ar lielu patēriņa vai ģenerācijas jaudu.

karte.sadalestikls.lv/lv/briva-jauda

Ķekava - brīvā jauda ģenerācijai 28.5MW megavati, brīvā jauda patēriņam 15MW

Koknese - brīvā jauda ģenerācijai 7.5MW megavati, brīvā jauda patēriņam 2.3MW

--------------------

Tā parēķinot - 7.5MW ir 1000 mājas ar 7.5kW katra.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Ja pieņem, ka tā 7.5MW uzstādītā jauda var vidēji 5 stundas dienā paņemt 1.5MW, tad sanāk 7MWh x 30 dienas ir apmēram 200MWh mēnesī. 5 mēneši gadā - teravatstunda sanāk.

https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/latvenergo-iegadasies-papildu-gazes-rezerves-latvijas-energetiskajai-drosibai.a445141/

 

kuģis no Kataras - 1 teravatstunda.

Tad jāsāk rēķināt.

Link to comment
Share on other sites

pirms 9 stundām , binary teica:

Ar aķi var ietaupīt:

* uz sadales tarifa rēķina, lādējot ar saules paneļiem;

* uz biržas rēķina, lādējot aķus no tīkla laikā, kad elektrība lētāka.

Vai nu, vai nu. Ja tev ir neto norēķinu sistēma, tad vairs nevar maksāt pēc ikstundas patēriņa datiem, tiek piemērots izlīdzināts grafiks (novienādots visu stundu patēriņš mēneša beigās), jo netēšana notiek par mēneša kopējiem datiem, nevis ikstundas.

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , Gestapo teica:

vai nu pirms reseta iztērē tās 10 liekās vienības, vai arī viņas pazudīs

Maucība, tāpat kā ar e-talonu! :D

Link to comment
Share on other sites

pirms 9 stundām , AndrisBB teica:

nepieminot efektīvos menedžerus

Neesi pamanījis, ja kaut kur (ne tikai LV) notiek kaut kāda kuiņa, visur ir efektīvie manageri.😁

Aprunātajā procesā sāls ir nevis kaut kāda tur ''enerģētiskā neatkarība", bet apgrozījums 😉. Tieši tāpat kā bija ar oik(es neesmu uz to oik ieciklējies😁, tas ir, vienkārši, ideāls piemērs). Pagaidām ir mājsaimniecībām. Nebrīnīšos, ja tiks rasts kaut kāds "atbalsts" attiecīgajiem ''uzņēmējiem''.

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, saf teica:

Vai nu, vai nu. Ja tev ir neto norēķinu sistēma, tad vairs nevar maksāt pēc ikstundas patēriņa datiem, tiek piemērots izlīdzināts grafiks (novienādots visu stundu patēriņš mēneša beigās), jo netēšana notiek par mēneša kopējiem datiem, nevis ikstundas.

Es jau rakstīju - nesimpatizē doma saražoto laist tīklā. Ja likšu akumulatorus, tad palikšu pie esošā tarifa.

 

Tā nepatika pret "neto norēķinu sistēmu" ir vēl no senākiem laikiem (pirms pāris gadiem), kad pati elektrība sastādīja kādus 35% gala cenas, OIK kādus 20%, sadale atlikušos 45%. Jā, bremzēju - tie procenti mūsdienās ir citādāki (man pēdējā rēķinā elektrība bija 75% no kopējā rēķina), bet nepatika saglabājusies :) Un nevar jau zināt, kas būs vēl pēc pāris gadiem.

 

1 stundu atpakaļ, Racer teica:

Maucība, tāpat kā ar e-talonu! :D

Tāpat kā ar A Aptiekas "uzkrātajiem bonusiem"!

Labots - binary
Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , binary teica:

nesimpatizē doma saražoto laist tīklā

Nu tad vienkārši neliec saules paneļus. Būs vējā izmesta nauda.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , ivo teica:

Nu tad vienkārši neliec saules paneļus. Būs vējā izmesta nauda.

Labi, boss, klausos. Metīšu naudu ugunskurā. Tas der?

 

Pirms 5 gadiem (pat ne 5, bet 2-3) investēšana saules paneļos, neliekot akumulatorus, būtu bijusi vējā izmesta nauda.

Labots - binary
Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , Raimonds1 teica:

Esot tāda prakse ar lieko enerģiju tuvumā pie patērētajiem vienkārši sildīt liela tilpuma ūdens tilpnes.

Nuu, to jau es atceros no seniem laikiem. Sildīt zemi, ūdeni, gaisu utt. enerģijas avotu un pārvadtīklu tuvumā.😀

Atceros gadus 40, vairāk atpakaļ, tuvējā rūpnīcā, pazemes tvaika trasei, līdz neizvārīja ūdeni no tās ''latokiem'', tvaiks līdz spirta ceham nenonāca.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 23 minūtēm , jacobs teica:

Nuu, to jau es atceros no seniem laikiem.

Eh, virs siltumtrases siltumnīcu... būtu gurķi visu ziemu bijuši... bet drīzāk orgāni būtu atnākuši😁

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
Pirms 27 minūtēm , ivo teica:

Nu tad vienkārši neliec saules paneļus. Būs vējā izmesta nauda.

Varbūt @binary vienkārši grib kaut nedaudz būt pašpietiekams elektrības ziņā un nodrošināties pret pārrāvumiem. Kapēc tā būtu vējā izmesta nauda? Izdevīgi/neizdevīgi tas visai relatīvs jēdziens, ja ņem vērā citus faktorus.

 

HESi pa vasaru neko nesaražo, viss lielās ieguvums no tiem ir tikai pavasarī, pārējo gadu kurina gāzi. Kapēc lai Latvenergo nebūtu izdevīgi pavasarī iedot klientiem lēto elektrību kas nāk no HESiem faktiski pa velti un tad vasarā paņem atpakaļ dārgo no klientiem un pārdot citiem? 

 

Link to comment
Share on other sites

@binary tad ir jēdzīgāk paņemt kādu iekšdedzes ģeneratoriņu. Protams, tur jābūt atbilstoši sagatavotai elektroinstalācijai, lai uz to varētu pārslēgties. Vai nu tad pārslēgt kādu ledusskapi, apkuri ar kādiem pagarinātājiem, kad nepieciešams.

@AndrisBB

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Akumulātoru vietā var nopirkt elektroauto un izmantot kā akumulatoru, ja vajadzēs tad ar viņu varēs arī braukt vai aizbraukt citur, uzlādēt un atvest elektrību uz māju :D

 

Starpcitu Eiroparlaments pieņēma likumu ka visā EU vairs nevarēs pārdot ne-elektroauto no 2035. gada.

Tāka var teikt ka ražotāji vairs nekādus jaunus modeļus ar iekšdedzes dzinējiem neizstrādās. Ganjau ražos tos kas tagad ir, varbūt ar kautkādiem feisliftiem, bet nekas īpaši vairs nemainīsies.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 13 minūtēm , ju teica:

@binary tad ir jēdzīgāk paņemt kādu iekšdedzes ģeneratoriņu. Protams, tur jābūt atbilstoši sagatavotai elektroinstalācijai, lai uz to varētu pārslēgties. Vai nu tad pārslēgt kādu ledusskapi, apkuri ar kādiem pagarinātājiem, kad nepieciešams.

Bija arī tāda doma. Sadalnē ir 3F pārslēdzis, kur ieejā ir "vai nu ST, vai arī ģenerators", izejā - māja. 1F ģeneratora gadījumā to vienu fāzi jāslēdz pie visām trim un jāizslēdz drošinātājus visiem trīsfāzu patērētājiem.

 

Bet ar to ģeneratoru jau vienmēr fonā paliek doma, ka elektrība ja arī noraustīsies, tad max uz pāris minūtēm (nevis vairākas reizes pa vairākām stundām kā tas bija šoziem), tad kāda jēga pirkt viņu… Vēl jo vairāk - ja brīdī, kad viņu tiešām vajadzēs, viņu ar ļoti lielu iespējamību nevarēs iedarbināt.

Pirms 19 minūtēm , AndrisBB teica:

Starpcitu Eiroparlaments pieņēma likumu ka visā EU vairs nevarēs pārdot ne-elektroauto no 2035. gada.

Benzīnu vismaz varēs nopirkt? Elektriskie zāles pļāvēji sanāk baigi dārgi.

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Nu ja benzīn/dīzeļauto skaits samazināsies, tad arī no benzīntankiem lielas jēgas nebūs. Vai arī kautkā transformēsies uz uzlādes stacijām ar vienu benzīna pumpi kautkur stūrītī.

Mazāk pārdos benzīnu, mazāks apgrozījums, cena arī ganjau augs no tā vien. Brauks ar vecajiem benzīniem ilgāk, kamēr galīgi izjuks.

 

Jau tagad jauni dīzeļi faktiski vairs neeksistē, benzīnieki krītas pamatīgi katru gadu. Nu vismaz UK, bet nedomāju ka Vācijā vai kur citur ir īpaši savādāk. Var jau būt ka tapēc ka Dīzeļus/benzīnus nevar nopirkt, bet nu trends tāds ir jau senāk kā čipu trūkums.

 

May-Fuel-2022-and-YTD-cars.png

 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 38 minūtēm , binary teica:

Bija arī tāda doma. Sadalnē ir 3F pārslēdzis, kur ieejā ir "vai nu ST, vai arī ģenerators", izejā - māja. 1F ģeneratora gadījumā to vienu fāzi jāslēdz pie visām trim un jāizslēdz drošinātājus visiem trīsfāzu patērētājiem.

Jā, to un vēl citus neskaitāmos mājas saimniecības uzlabojumus uzticēt apkalpot sievai, sievasmātei utml., tavas neplānotas prombūtnes gadījumos?☺️

Diemžēl, tādiem kā man, jau arī jāizdomājās, ka tā prombūtne var būt neatgriezeniska...

Tā ir ar to ''gudro māju'' un vēl gudrākajiem pašdarbiniekiem.

Dažus gadu atpakaļ bračka negaidīti nomira... Arī zinošs darbinieks, kuram ļoti ''diegi'' patika...

Vieglāk visu no jauna uztaisīt pēc tam...

 

Link to comment
Share on other sites

@jacobs, nu ar tādu pieeju jādzīvo dēļu būdiņā ar malkas plīti. Tikai jāparūpējas, lai malkas pietiktu vismaz tuvākajiem 50 gadiem. Neteiks tak, ka "ja nu kas, pati skaldīsi".

Link to comment
Share on other sites

Nē, jādzīvo tā kā ''cilvēks parastais'' vairumā arī visur dzīvo.☺️

Lūk, bet ja aizraujies ar ''nestandartu'' vai arī sarežģītu tipveida iekārtu pielietošanu, jāpadomā, kurš vēl bez tevis ar to visu galā tiks.

Man paretam klienti lūdz kādu komplicētāku iekārtu vai citu automātiku esošajai.

Es vienmēr atsaku, jo vēlos mierīgu dzīvi bez visādiem ''kāpēc'' vēlāk, vai atbrauc un parādi...

Klients nesaprot, ka viņa mājas štatā kaķis vai suns nepildīs elektromehāniķa pienākumus, kā kādā rūpnīcā remontmeistars.😃

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...