Jump to content

Siltumnīcas izvēle


Kaspars12
 Share

Recommended Posts

binary

Žēl, ka neviens nepateica, ka taku starp dobēm jātaisa vismaz 55cm :D Uztaisīju ~50cm, rezultātā pāris cm pietrūkst, lai var normāli iestumt ķerru (pietrūkst vietas ķerras "kājām"), novietot kāpnes utt.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

binary

@alusbundza, kāpēc tu šādi neatbildi uz jebkuru komentāru šai un citos forumos? :D

 

Vēl jāuztaisa durvis (aha, "aizmirsu") un logu (aha, arī "aizmirsu"). Durvju vietā var polikarbonāta loksni izmantot? Jebšu būs pārāk ļurīga un kaut kādu rāmi jebkurā gadījumā vajag?

Link to comment
Share on other sites

laikamTak
Pirms 19 minūtēm , binary teica:

Durvju vietā var polikarbonāta loksni izmantot?

sešpadsmitmilimetrīgo gan jau ka var

Link to comment
Share on other sites

Tādu pat policistu vairogiem neliek. Durvis būs dārgākas par visu siltumnīcu.

Link to comment
Share on other sites

Ja durvis būs ar vēdināšanas funkciju auto vai manuālu, tad vajadz pamatīgu rāmi un viras. Ja visu laik tiek turētas ciet, tad tāpat būtu jābūt kārtīgai fiksācijai tajā ciet stāvoklī. 

Es censtos izveidot bīdāmas, jo kad atvērtas neveido lielas "ausis" kur vējam ķerties. 

man salūztot vēl automātikas sviras salocīja. Vienīgi bīdāmām standarta auto atvērēju nepieliksi, būs būs kkas jādomā.

 

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Durvīm var siltumnīcas iekšpusē pusmetru no īstās stenderes izveidot tipa otru stenderi, pie kuras tās piekrampē pusatvērtā vēdināšanas stāvoklī. Starp to un īsto stenderi iestiprina žoga sietu, lai pusatvērtā stāvoklī nelien visādi kaķi un suņi, ja tādi tur ir.

Link to comment
Share on other sites

ImissimI

Vai ir kādam pieredze ar tiem automātiskajiem atvērējiem, kas darbojas uz pneimatiku? Automātiskie analogie.

Link to comment
Share on other sites

šķiet, ka nav pneimatiski, bet hidrauliski, t.i. iekšā ir kaut kāda eļļa vai tml. 

Man tik otro gadu, vēl darbojas. Viss OK. Protams, sākumā jaskatās, jāpieregulē, lai optimāli veras. Amatiera līmenim toč der.

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Tiem kam rajstūts virsu ka danijā ražoti UN durvīm uzliku (logam viss ok) pie oirmā veja aluminija skruves salūza svirām. Izvirpoju no terauda skruves, lidz ziemā visu sakocija turējas. 

Link to comment
Share on other sites

alusbundza
(labots)

nav problēmu …, kurinu ar malku

plēve divās kārtās ar 5 cm atstarpi , šorīt četros gāju piesviest pečkā malku , termometrs rādīja + 15

Labots - alusbundza
Link to comment
Share on other sites

tev jau zemenes arī metru no zemes un kā zinam, tad siltums ceļās augšā un aukstais gaiss krīt lejā. tas arī dod plusu šajā gadījumā

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

alusbundza
Pirms 30 minūtēm , Murlo teica:

tev jau zemenes arī metru no zemes

1,20 m aptuveni, ērti lasīt, mugura ir jātaupa ...

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
Maris77

Sveiki! Kaimiņš arī ir stingri nolēmis iegādāties saliekamo polikarbonāta konstruktoru - siltumnīcu. Man jau personīgi liekas, ka drusku pa dārgu un apšaubāmas kvalitātes pirkums. Bet nu es jau nepārliecināšu. Tagad tikai domāju, ka varētu ieteikt kādu jēdzīgāku variantu. Lai nesabūk jau pirmajā ziemā. Atradu it kā uz aci, šadu http://www.tavasdurvis.lv/lv/produkti/dnepr3-p.915 , tie dzelži liekas pārliecinošāki nekā piemēram šādai https://averto.lv/lv/siltumnicas/polikarbonata-siltumnicas/classico/3x4-m-classico-eco/ Kāda ir jūsu pieredze, ko varat ieteikt?

Link to comment
Share on other sites

Tam averto arī ir stiprāki piedāvājumi.

Man jau aizdomas, ka nav tik ļoti jāuztraucas par kādu sniega slodzi, jo sniegs ne visai uz tādām turas (ja nu vienīgi kāds riktīgi slapjš) vairāk jādomā par vēju, lai nestāv kādā pavisam klajā vietā.

Link to comment
Share on other sites

spitaligais

Vecākiem ir lietošanā siltumnīca, līdzīga Averto linkā, bet bez šķērsdzelžiem pa vidu.

Apsegta ar plēvi, nevis karbonātu. Plēve netiek ņemta nost uz ziemu, stāv kamēr izdrūp caurumi.

 

Vienu ziemu sniega sega salieca siltumnīcas vidu. Ar pāris brusām tika nostiprināta vidus daļa, un siltumnīca stāv vēl joprojām.

Link to comment
Share on other sites

Pirms gada tika iegādāta http://precesdarbam.lv/pastiprinata-siltumnica-kinovskaja-kompakt-2x6m-ar-4mm-polikarbonata-parklajumu-komplekta.132031.p

Montāžai gan pagāja labs laiks, bet vairāk tāpēc, ka gribējās "pareizi" un tika iegādāti polikarbonāta nobeiguma profili, elpojošās lentas tiem un arī savienojuma profili.

Savienojumiem laikam ir kaut kāds speciāls instruments, jo tāpat viņus uzlikt ir lielas mocības.

Nekāds lielais sniegs nav bijis, bet tur atkal varētu būt problēmas tieši ar savienojuma profiliem. Ja montē, kā instrukcijā polikarbonātu 10-15cm pāri iepriekšējam, tad gan jau turēsies.

 

Papildus tika piepirkti divi jumta logi ar automātiskajiem atvērējiem, ja nemaldos, 30 eur/gab, darbojas labi.

 

Nav neko sliktu ko teikt, izņemot, ka virs dobēm nav garenvirziena profili, attiecīgi nevar neko vertikāli atsiet. Beigās piepirku un pieskrūvēju tādas pat cinkotās kvadrātcaurules vajadzīgajās vietās. Par šo gan jāpadomā pirms polikarbonāta uzlikšanas, ja vēlme ciešāk saskrūvēt.

 

Ja vieta atļauj, 3m platums varbūt ir vajadzīgs, bet citādi 2m platums ir diezgan pietiekami.

Link to comment
Share on other sites

Maris77
(labots)

Es pats skatos kaut ko no šīs konstukcijas. Uzreiz rodas jautājums , kādas plastmasas trubas izvēlēties? 

 

 

Labots - Maris77
Link to comment
Share on other sites

Stasss

Maris77, nez, bet vismaz es neiesaku Tavu augstākminēto variantu. Redzu, kā kaimiņi parasti ar tādām čakarējas.. Konstrukcija ir nestabila. Tās trubas šķiebjas, no sniega svara tās deformējas ja plēvi atstāj. Plēvi arī nav kur nostiprināt, un vēju laikā to purina/plēš.. Protams, risinājumus tam var izdomāt..

Link to comment
Share on other sites

binary

Bija man pagājušgad doma ņemt gatavo, bet tomēr atturējos. Salasījos, ka tā arkveida forma traucē kaut ko stādīt gar sienām. Par polikarbonātu kaimiņi teica, ka par daudz karst (varbūt gaumes lieta? nezinu). Salasījos arī, ka salikšana nav ne tuvu "viens, divi - gatavs". Nu un cena...

 

Aizbraucu uz gateri, nopirku kokmateriālus (<100€), plēvi par ~€60, "nošikoju" un saliku pa visu perimetru FIBO blokus (iepriekšējā uz blokiem balstījās tikai dažās vietās, pa perimetru bija izpuvis koks, nepatika tāds variants), kaut kāda sīknauda aizgāja uz leņķiem, skrūvēm. Mazliet nolažoju ar augstumu - sketchupā sienu augstums 1.85m izskatās OK, bet dabā mazliet par daudz. Kore arī sanāk ~2.7m augstumā. Bet nu neko, kā ir, tā ir.

 

Durvis divdaļīgas, bīdāmās, "atvēruma" platums krietni virs metra - gatavajās no "lētā gala" ko tādu neesmu redzējis, bet nu atgriezties pie veramajām vairs nav vēlmes. Tādas bīdāmās gan pļaut netraucē, gan ļauj to siltumnīcu izmantot kā "lielo mantu noliktavu" ziemas periodā.

 

Nez, ja vecim ir divas rokas (kaut "divas kreisās", kā man :D), tad IMHO paštaisītā būs pārāka nekā pirktā… Pieļauju, ka cenas ziņā starp DIY un gatavo necik liela atšķirība nebūtu, ja ņemtu polikarbonātu, bet nu runā, ka EVA plēve arī kalpojot daudzus gadus. Tai, ko ņēmu, "pēc papīriem" laikam kaut kādi 10 gadi bija.

  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

Stasss
Pirms 32 minūtēm , binary teica:

Mazliet nolažoju ar augstumu - sketchupā sienu augstums 1.85m izskatās OK, bet dabā mazliet par daudz. Kore arī sanāk ~2.7m augstumā. Bet nu neko, kā ir, tā ir.

Es arī šitā pat izgāzos būvējot savējo.. Visu jau biju sagarinājis, likās būs ok, bet rezultātā augstums izskatījās spocīgi, un nācās visu gāzt pa jauniem izmēriem.

Link to comment
Share on other sites

binary
pirms 4 stundām , Stasss teica:

nācās visu gāzt pa jauniem izmēriem

Es atstāju, kā ir. Gribas ticēt, ka vairāk gaisa tur netraucē. Lielākais trūkums no praktiskā viedokļa - grūtāk saskrūvēt āķīšus un sakārt auklas, bet nu nav nekas neizdarāms - āķīšus var saskrūvēt ar kāpnēm, savukārt auklas uz viņiem var uzkarināt arī ar parastu mietu, kam galā skrūve.

Link to comment
Share on other sites

Mieris

binary, siltumnīcas augstums 2,7m nebūt nav par lielu, varēja vēl augstāku. Tas nepieciešams lai klimats siltumnīcā būtu patstāvīgāks, temp pie jumta kores turēsies augstāka, tas strādā kā siltuma akumulātors naktīs, bet dienā nepārkarsīs augi apakšā.

Link to comment
Share on other sites

Tā kā sliecos uz DIY koks/plēve, tad

 

@binary vai vari un vēlies padalīties ar sketchup projektu? protams, derēs arī print preview, bez .skp.

 

Varbūt vēl kādam ir kādas skices priekš DIY?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Es sev taisīju pats. Nopirku 5x5 brusiņas, to akrilu rullī, un saliku to visu kopā.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 50 minūtēm , Mocha teica:

@binary vai vari un vēlies padalīties ar sketchup projektu? protams, derēs arī print preview, bez .skp.

siltumniica.skp

Padalīties varu, bet nu nekā TĀDA jau tur nav, parasta konstrukcija. Dabā izmēri, protams, piedzīti "pēc fakta". Ja atmiņa neviļ, gaterī pirku 50x100 un zāģēju nost "līstes", rezultātā sanāca kaut kas ap 50x80. Izmantotie instrumenti - cirkulārais zāģis, urbis/skrūvgriezis, lāpsta un mērlente.

 

"Projektā" nav iezīmētas durvis, logs, tos uz vietas izdomāju. Durvis divdaļīgas, bīdāmas, līdz ar to "durvju atvēruma" platums var būt puse no siltumnīcas platuma. Durvīm katra puse balstās uz diviem Depo pirktiem ritenīšiem. Logs otrā galā - arī "bīdāms", tikai nevis uz sānu, bet uz leju. Loga galā vēl ir horizontāla brusiņa, kas "projektā" nav iezīmēta.

 

Durvis taisīju bīdāmas, jo ar iepriekšējo siltumnīcu apnika virināt tās durvis katru reizi, kad jāpļauj - jāapstādina nažus, jāuzliek uz bremzes, jānokāpj, jāaizver durvis, jāsēžas uz pļāvēja, jāizslēdz bremzi, jāieslēdz nažus, jānopļauj, jāapstādina nažus, jāuzliek uz bremzes, jānokāpj, jāatver durvis, jāsēžas uz pļāvēja, jāizslēdz bremzi, jāieslēdz nažus, ... Da nu... Logu taisīju bīdāmu, jo ar iepriekšējo siltumnīcu apnika domāt, kā to logu fiksēt vaļējā stāvoklī.

 

Kā iepriekš rakstīju, apakšā pa perimetru ir FIBO bloki. Apakšu ar kaudzi garu skrūvju esmu pieskrūvējis pie FIBO blokiem, jo iepriekšējo siltumnīcu pirms kādiem 5-6 gadiem kādā rītā atradu ~30m attālumā no dārza :) Man te pēdējos gados vairākas lietas ir lidojušas - vispirms tā siltumnīca, pirms pāris gadiem 3x3m dārza nojumi pārpūta pāri dārzam un uzpūta gurķu siltumnīcai, šogad bioloģiskās attīrīsanas iekārtas aizlidoja kādus 200m.

 

Tai "projektā" nav iezīmēts, bet dabā no spāru galiem nozāģētie trijstūri ir pieskrūvēti zem spārēm, lai papildus balstītu spāru galus. Kamēr materiāls svaigs, tikmēr no tā lielas jēgas nav, bet kad papūs, tad varbūt nāks par labu - vecajā siltumnīcā gandrīz "izkritu cauri jumtam", kamēr lāpīju plēvi, jo spāru gali bija nopuvuši. Šai bildē mazliet var redzēt:

image.png.71d0e41fe9934e4377ea3412295c8890.png


Pirms 4 minūtēm , alusbundza teica:

pirms tam biju izlasījis 4-tras grāmatas par būvniecību ….

Malacis. Es gan grāmatas nelasu :( Būvēju bez grāmatu lasīšanas.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

alusbundza
Pirms 6 minūtēm , binary teica:

Būvēju bez grāmatu lasīšanas.

tas ir mīnuss ….., tur daudz ko var uzzināt 

Link to comment
Share on other sites

@alusbundza, nav mana joma, lapbrātāk gūtu cita veida zināšanas un pieredzi. Būvēšanu labprāt uzticētu attiecīgās jomas speciālistiem, tikai pagaidām nav sanācis tādus atrast, tāpēc nākas pašam būvēt. Nu un attiecīgi informāciju par būvniecību vajag nevis tādu, ko var gūt no četrām grāmatām, bet tādu, ko vajag konkrētu darbu veikšanai.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

alusbundza
Pirms 2 minūtēm , binary teica:

, bet tādu, ko vajag konkrētu darbu veikšanai.

nekas tur nemainās, būvniecības principi tie paši, ja var uzcelt šķūni, siltumnīcu, māju, tad tur vis ir ……., + loģiskā domāšana , 

 

Pirms 5 minūtēm , binary teica:

uzticētu attiecīgās jomas speciālistiem,

bieži tie ir tik tupi, ka vispār neko nejēdz ….., zinu no pieredzes, kad šādi speci būvēja māju sievas māsai …..

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

pie tam, esmu gatavs pret visādiem debīliķiem ……., bēgļiem, un citām šaizēm …...……...

 

DSCF7344.JPG

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Bundža, tas Tu? Biju iedomājies Tevi savādāk, tādu bārdainu meža veci..?

 

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

esmu vēl tīri sprigans , bārdu dzenu 1x nedēļā, jo jābrauc bieži pie klientiem, nevaru izlaisties …….

Link to comment
Share on other sites

Pirms 23 minūtēm , alusbundza teica:

esmu vēl tīri sprigans , bārdu dzenu 1x nedēļā, (..)

Atkal jau malacis. Es joprojām neesmu sācis dzīt.

Link to comment
Share on other sites

pirms 18 stundām , alusbundza teica:

tu gan jocīgs ar bremzi ….., siltumnīcu var uzcelt jebkurš bezrocis …….

es ar abām kreisām rokām šādu būvi cēlu …..

Par Tavām bildēm un tur izdarīto Tev ? cik nu es spēju novērtēt.

Par grāmatām jāpiekrīt @binary, ja tās nav lasītas iepriekš, jo interesē/patīk, tad sākt to darīt tagad, protams, par skādi nenāktu, tomēr šķiet nedaudz par vēlu. plāns ir to visu dabūt gatavu vēl šopavasar.

Var jau teikt, ka jādara + loģiski jādomā un viss izdosies. Tomēr zināt knifiņus pirms darīt var noderēt, parasti nesanāk par visu padomāt un kad tiec līdz atziņai, tad ne vienmēr to ir iespējams pārtaisīt un izlabot.

Iepriekšējo paaudžu cilvēki, nu tie kuri karu redzējuši, mani (nav amatniecības izglītība) ir spējuši labi pārsteigt un  nodemonstrēt tādus knifus, piemēram, kur es uz metāla leņķiem, kaut DEPO pirktiem, visu budžetu jau esmu iztērējis, tur viņi iztiek ar iezāģēt/tapiņa/pareizā leņķi stutīte un viss tik pat labi. Un, ja arī sū.. par budžetu, tad tā kopainas neredzēšana un n reizes braukšana uz veikalu tikai tādēļ, ka sīkums nav apdomāts ir tā kas visvairāk nogurdina/besī.

Šis gan offtopic no manis - ceru, ka šajā sadaļā būs vēl kādi padomi un knifiņi no reālas dzīves.

Par plēves izvēli no šī topika man sķiet ka ir skaidrs, par līstēm ... cirkulārais man ir, tomēr kamēr neizmēģināšu pats atzāģēt kaut ko no latām/brusām grūti pateikt. Arī  zeme jāved klāt,  - depo maisi, kādā karjerā ar piekabi jādauzās vai vēl kāds cits variants... reāls padoms derēs vairāk nekā  bezpieredzes un vienpersoniski loģisks skatījums ? ? :offtopic:

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Mans subjektīvais viedoklis - ja vajag siltumnīcu lai aug tomāti, nevis izstādei, smukumam- 

Lētākais variants ir taisīt no melnajām PE ūdensvada caurulēm. Caurules balstām uz koka karkasa. Skaidrs ka vajag kaut kādu pamatu kokam, kaut ķieģeli/bruģakmeni palikt, lai koks nekontaktētu ar zemi. 

 

Uz plēvi gan nevajag ekonomēt - jāņem EVA (ETILVINILACETĀTA) nevis polietilēna plēve, kura saules staru iedarbībā (UV starojums) sadalās krietni lēnāk. Polietilēna plēve, kaut maksā lētāk, bet nekalpo ilgi - kopsummā sanāk dārgāk un čakars lielāks!  

 

Polikarbonāts - dārgi. Te jautājums vai lētāk nesanāks tomātus nopirkt....  

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...