Jump to content

Ieteikumi jaunas kinozales izveidei mājās


Ciparinsh
 Share

Recommended Posts

Sveiki!

 

Gribas no nulles uzbūvēt kaut kādu skaņu priekš filmu skatīšanās mājās. Šobrīd skatos caur raspberry/kodi uz vecu tv kasti, un skanja caur aizveesturisku muuzikas centru ar 2 tumbaam. Gribētos sākt ar resīvera iegādi, kam var pieslēgt 5.1 tumbas. Būtu vēlme arī lai ir Airplay, jo ir tā sanācis, ka ir vairākas vecas iOS iekārtas. Cik saprotu, dažiem nāk līdzi arī mikrofoni, kas dod iespēju automātiski saregulēt sakarīgu tumbu skanējumu, kas manai līkai telpai ir svarīgi. Budžets nav akmenī kalts, bet tā īsti negribas par resīveri maksāt vairāk par 400€, lai gan ja aiz tā cipara ir kvalitatīvs lēciens, var domāt.

 

Un tad tumbas. Pilnīgi nekādas nojausmas, ko varētu likt. Bet nu telpa ir ap 60m2, ljoti neregulāras formas sienas un griesti (visādi slīpumi un apaljumi), un maz mēbeļu, tāpēc noteikti būs problēmas ar akustiku. Priekšējās tumbas visdrīzāk stāvētu uz grīdas, bet aizmugurējām tumbām vadi jau sen ir aizvilkti griestos, kur tumbas būs arī jāiekarina. Nolikt aizmuguri pie sienām vai uz grīdas nav cerību. Nu jā, un vūferi arī vajag. Par budzetu tumbām man nav nojausmas, ja izklausīsies pa dārgu, tad pasākums atliksies vēl uz dažiem gadiem. Bet nu varbūt ir kādas rekomendācijas, kas varētu atbilst manis uzzīmētajam resīverim.

 

Un kādreiz šo projektu ceru pabeigt ar ekrānu un projektoru, bet nu šogad diezvai.

Link to comment
Share on other sites

laikamTak

 

 

kas manai līkai telpai ir svarīgi
vispirms, iztaisno telpu. gribi ieteikumus pa tēmu?  telpas 3D foto vajag. 
Link to comment
Share on other sites

Kinozāle? Emm... kinoprojektors un palags pie sienas droši vien.

Jā, un tumši biezi aizkari!

Labots - ivo
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

ja tiešām 60m2, tad jau labāk kādu media pc uztaisīt ar 5.1. karti. Tajā pc tad i atskaņošana i signāla apstrāde. Tad salikt pa perimetru aktīvās pro skandas. Pa ss gan jau var sasēņot ar laiku. Arī kādu pro subi pēc tam ieķert, lai tiešām būtu kino. Sākumā var vispār priekšai kāda kārtīgas paņemt, un varbūt vispār neko vairāk negribēsi.

Link to comment
Share on other sites

Ciparinsh

Kādu lomu spēlē kvadratūra, ja iet runa par izvēli starp resīveri ar pasīvām tumbām, un media datoru ar aktīvām tumbām? Man gan liekas ka 6 aktiivas tumbas būs dārgāk, nekā 6 pasīvas un resīveris, bet varbūt kļūdos.

Labots - Ciparinsh
Link to comment
Share on other sites

Imho labāk resis un tumbas...vieglāk akustiskos vadus izvilkt / noslēpt nekā pievilkt elektrību 5 vietās...

Link to comment
Share on other sites

6 pasīvas skandas (vispār jau subis bieži vien ir aktīvai 5.1. sistēmā) un resis būs lētāk, tas fakts, bet 60m2  (kubatūra arī jau ir laba) jau ar šo to neapskaņosi, lai būtu kaut kāds kino efekts.

Protams, saliekot visas skandas kādā 10m2 laukumā, varētu arī kaut kā iztikt. Bet, ja tiešām tiek domāts par projektoru, un kādu ekrānu ar 3m diagonāli, tad skandas jāliek plašāk. Tas tilpums arī subim "jāpiepumpē". Principā uzreiz prasītos domāt par kādu pārīt, vai ieķert kādu pro subi vismaz 15" .

 

 

bet tā īsti negribas par resīveri maksāt vairāk par 400€, lai gan ja aiz tā cipara ir kvalitatīvs lēciens, var domāt.
 

Ja par šo. Jaudu nekādu ievērojami lielāku nedabūsi. Fīčas arī tur jau varētu būt, gan AirPlay, gan autokalibrācija (ar to ārējo miķi). Kaut kur dārgāk vajadzētu parādīties wi-fi ar interneta radio un tml. Varētu arī meklēt kādu resi, kam priekšējie kanāli strādā AB klasē, kas varētu iedot labāku kvalitāti mūzikas atskaņošanai, bet tīram kino tas nav kritiski. 

Pēc manas saprašanas, optimāls izskatās kāds Pioneer VSX-831. It kā var ap 400 EUR dabūt. Ir gan AirPlay, interneta radio, auto kalibrācija un viss kas cits.

Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Stepseli! Tu taču āksties to modeli ieliekot ne ? Autors taisa mājas kino, nevis uz augstu SPL tendētu *ūdu šaurā joslā!

Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Autors apzinās, ka 5.1 pilns(tikai skaņa) sets 60kvm telpai izmaksās kādi 1.5-2k, ja jaunu visu taisās pirkt ?

Link to comment
Share on other sites

Ciparinsh

Nē, es to neapzinos (un es arī nezinu ko nozīmē "pro", bet paskatoties bildi, liekas ka tas ir domāts skatuvei). Un es, paskatoties uz tā suba cenu, jūtu ka to arī nevaru pavilkt. Kā arī man nav mērķis pieskaņot visu telpu.

 

Es gan, godīgi sakot, nezinu, cik svarīgi ir zināt telpas kvadratūru, ja es tā vai tā taisos sēdēt tuvu televizoram. Varbūt tas nav būtiski, un es var salasīt komplektu (resīvers un skaļruņi) neielienot 4ciparu cenās, salikt viņas visas kompakti vienā istabas galā, un priecāties. Un ignorēt visas atbalsis, kas skanēs apkārt.

Labots - Ciparinsh
Link to comment
Share on other sites

Problēma tā, ka basa diapazonam ir tendence "izšķīst" telpā, pat ja tu tam būsi salīdzinoši tuvu. Runa tieši par jau salīdzinoši lielu telpu, un tev tāda praktiski jau ir.

Labs mājas kino subis arī maksās ap 400-500 EUR. Ja runājam par jaunu. Tavā gadījumā varētu arī pameklēt kādu lietotu skaļruni, uztaisīt korektu kasti (smuku, kas izskatītos kā kāda mēbele), kas būs skanīgāka, nevis forsēta uz salīdzinoši šauru diapazonu. Tad klāt kādu pastiprinātāju. 


No tiem diviem pats ņemtu labāk Pioneer, jo man tas vizuālu labāk patīk :), tam ir divas wi-fi antenas (varētu būt labāki sakari), ir jau sapārota subja izeja (var noderēt, ja būs jāpapildina ar otru subi, nebūs jāliek spliteri). Viss cits apmēram tas pats.

Link to comment
Share on other sites

Hmm, baigie risinājumi te. Es iztieku ar resīveri , 2 S-50 tumbām kā priekšu, S20 kā aizmuguri, centrs ir no Creative datorkomplekta 2 tumbiņas paralēli saliktas un sabs ir no tā paša komplekta (sabam tik frekvenci pārāk augstu griezt nevar). Skaņa tiek ņemta no WD mediapleijera un Android TV boxa caur optiku un no SAT caur koaxiāli. Daudzkanālu filmām un pat koncertiem ir ok. Mazliet nepatīk kā tīrs stereo risinājums. Telpa ir salīdzinoši neliela - padsmit kvadrātmetri un bikiņ pačakarējos ar testa skaņām, lai piedzītu visu pasākumu daudzmaz normāli. Bij man 2 resīveri Kenwoodi, vienam kādi 10 gadi (maksāja ap 250-300Ls), otram 5 gadi (maksāja ap 350 LS). Jauno pagājušgad izbliezu un atvedu veco no vasaras mītnes. Negribējās ap 100 eiro par remontu maksāt, tāpēc paņēmu lietotu Sony resīveri (btw pirms pāris nedēļām) pa 60 eirām, kuru ar nācās bikiņ piedzīt, bet mani apmierina.

 

P.S. Tas noteikti nav ieteikums par labu risinājumu, tik pieredze, kā ar salidzinošu mazbudžetu var dabūt kaut ko mazliet baudāmāku par 5 mazām tumbiņām un vūferi. :)

Link to comment
Share on other sites

15-30m2 tāds setaps der, bet ne jau 60m2... imho 60m2 vajadzēs biku niknāku sistēmu. Pats izmantoju kā kinozāli FR mazas kastes + aktīvais subs, + centrs no rrr, ir ok ja baigi skaļi "netopī". Priekš stereo protams grīdinieces :yahoo:

Link to comment
Share on other sites

 

 

salikt viņas visas kompakti vienā istabas galā, un priecāties. Un ignorēt visas atbalsis, kas skanēs apkārt.

 

ja ignorēt, tad pilnīgi vienalga kādas skandas tu pērc. ņem cik ir naudas, ej uz veikalu un miers.

Link to comment
Share on other sites

Izskatās ka sākšu tikai ar Yamaha RX-V481 iegādi. Un sākumā piespraudīšu klāt tumbas no vecā mūzikas centra. Tās Sony tumbas ir ar iebūvētiem subvūferiem, un mūzikas centra pastiprinātāja specenē rakstīts ka priekšai ir 100w + 100w (continuous RMS power output) pie 8 omiem, un centram 25w ar 8 omiem, un aizmugurei 12.5 + 12.5 uz 16 omiem. Pašām tumbām neatradu parametrus (tikai tas ka 8 omi un 16 kg), bet nu domājams ka pietiks pirmajam solim. Un tad jau atkarībā no tā, cik apmierinoša vai neapmierinoša skaņa, arī domās cik ilgā laikā un par kādām naudām pirkt jaunus skaļruņus un aktīvo subu. Aizmugurei vēl variants ir paņemt drusku jaudīgākus skaļruņus no pusbeigta Klipsch ProMedia 4.1 komplekta.

 

Paldies tiem, kas izteica konstruktīvus viedokļus.

 

P.S. Mūzikas centru es jau sen lietoju 2.0 modē, jo uz 5.1 viņš saprot tikai Dolby Pro Logic Surround.

Link to comment
Share on other sites

8 omi, tas derēs tam resim. Un sākumam tad jau arī tiešām varētu būt OK, lai saprastu, kas un kā.

Klipsch īsti nederēs, tur it kā 4omi esot. Resim tas varētu nepatikt, slēgsies aizsardzība.

Tad tik atliek kādu subi piepirkt pašlaik.

Link to comment
Share on other sites

Nu jā, pēc specenes resīverim patīk 8 vai 6 omi. Dzīvos redzēs. Tanī pašā laikā, cik saprotu, pieslēdzot 16 omu skaļruņus aizmugurei, resīverim iebildumu nebūs, pareizi? Tik cik skanēs klusāk, bet iespējams ka automātiskā kalibrēšana aizmugurei varbūt pieliks klāt kādu dB. Cik nu es no tiem omiem saprotu.

Link to comment
Share on other sites

alusbundza

 

 

pieslēdzot 16 omu skaļruņus aizmugurei, resīverim iebildumu nebūs, pareizi?
 

pareizi, un ja negriezīsi skaļuma kloķi līdz galam, tad arī tie 4 omi neskādēs 

Link to comment
Share on other sites

Var jau arī vēl darīt tā, ka pamērīt cik tiem Klipsch ir pretstība ar testeri, ja pieejams. Ja rāda kādi 3.2omi (tīri spoles aktīvā), tad tie skaļruņi ir ar 4omu nominālo, ja ir vairāk, tad droši slēdz pie tā reša.

 

Noteikti automātiskā kalibrācija arī sadzīs līmeņus. Ja būs skanda ar lielu pretestību un vēl zemu jutību, tad ir risks, ka tiem kanāliem uzdzīs lielu līmeni, līdz ar ko, tie jau ies uz pilnu slodzi, pārējie vēl nē, līdz ar ko kopējo līmeni nevarēs dabūt augšā bez kropļojumiem. Tā ka tur uzmanīgi.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...