Jump to content

Datu bāzes izstrāde uz MS Access 2013


TOR
 Share

Recommended Posts

čau! rakstu šeit pirmo reizi, jo beidzot ir radusies vajadzība pēc zinošāku cilvēku viedokļa par konkrēto tēmu, jo ar Access vēl esmu uz Jūs.

 

lieta tāda, ka vēlos izveidot datu bāzi iekš MS Access 2013 (citas alternatīvas nav aktuālas), kurā glabāsies uzņēmuma produkcijas testēšanas rezultāti. uz katru produktu tiek veikti viens vai vairāki testi. kopējais testu skaits ir ap 20. protams tabulās tiek glabāti ari visi produkta parametri, kas kopskaitā ir virs 10 (nosaukums, materiāls, klase, krāsviela, ražošanas datums, testēšanas datums u.t.t) vēršos pie Jums tāpēc, jo nav pārliecības, ka idejiski daru visu pareizi..

 

līdz šim biju jau izveidojis visas nepieciešamās formas, datu ievadei un glabāšanai, taču izstrādes procesā radās idejas, kuru realizēšanai pietrūkst pieredze darbā ar datu bāzēm un MS Access, vairāk no konceptuālās puses, kā būtu pareizi to darīt.

 

pirmkārt, brīdī kad vadu produkta parametrus, vairāki fieldi būtu kā dropdowni, un ja izvēlos no listes nosaukumu, tad nākamais dropdowns (materiāls) tiek sašaurināts tikai līdz materiāliem, kuri attiecas uz to nosaukumu, un tālāk, kad esmu atlasījis materiālu, tad klases laukā man tiek piedāvātas tikai tās klases, kuras ir iespējamas tam materiālam, nevis visas iespējamās klases, respektīvi lai datu ievade būtu maksimāli ātrā, un neļautu nokļūdīties. cik esmu meklējis, saprotu ka to var izdarīt veidojot cascading combo boxes, taču nezinu kā pareizi salinkot tabulas, un veidot struktūru kā tādu, lai tas viss strādātu.. jo kopumā formā būtu kādi 6-8 tādi atlases kritēriji, lai beigās izvēloties testēšanas veidu, tiktu piedāvāti tikai atbilstošie visiem šiem parametriem. varbūt ir vēl kāda metode kā tāda veida datu ievadi realizēt?

 

otrkārt, vajadzētu padomu, kā konstruktīvi pareizāk veidot pašu formu, ja katram produktam visi parametru lauki ir identiski, bet atšķiras tikai testu rezultātu ievades lauks, kas izriet no tā kāds vai kādi testi konkrētajam produktam ir veikti. līdz šim biju izveidojis navigation form kurā ir vairākas formas ar identiskiem parametru ievades laukiem, bet atšķirīgiem testu rezultātu laukiem, respektīvi es navigēju uz to formu, kurā ir man vajadzīgie testu rezultātu lauki. vēl bija variants ar tikai vienu formu, kurā dropdownā izvēlies veikto testu, un formā izlec tieši tam testam attiecīgie ievades lauki, jo pārējie, tika haidoti, izmantojot nedaudz visual basic kodu. bet principā visu 20 testu ievades lauki stāv vienā lielā čupā viens zem otra. nezinu vai arī tas ir labi, tāpēc varbūt ir kāds labāks veids kā to paveikt?

 

šausmas cik gari sanāca, sorī.. ceru, ka izteicos kautick skaidri. ;D laicīgs paldies jau jebkuram, kas dos noderīgu padomu tālākai datu bāzes izveidei! :)

Labots - TOR
Link to comment
Share on other sites

 

 

ka vēlos izveidot datu bāzi iekš MS Access 2013 (

 

Tici man, MS ACCESS nekādi nav tas rīks, kurā kaut kas būtu jātaisa! Ir daudzu iemeslu kāpēc!  Ja bāze vienkārša var kaut ko iekš exceļa saveidot, savādāk jāalgo programmētājs un normāla uzskaites sistēma jāveido!  Access ir vienkārši zemē nomests laiks.... 

Link to comment
Share on other sites

Vecā datu bāze jau bija veidota ekselī, kur bija 4000+ ieraksti, un rezultātu ievade aizņēma pārāk daudz laika + bieži tika pieļautas kļūdas ievadot datus. 

Veidot jaunu bāzi uz Access, nav ne grozāms, ne arī mans lēmums..

 

+ vēl fakts, ka ar Accessu var stādāt vairāki cilvēki reizē, ja fails atrodas shared mapē, atķirībā no excell.

Labots - TOR
Link to comment
Share on other sites

Tik gari, ka beigās tāpat vairs nesapratu kas tev ir un ko tev vajag. Un ja jau runa ir par tik konkrētām un taustāmām lietām, tad šāds izklāsts ir pielīdzināms aprakstam - cik forši vai neforši ir nodarboties ar seksu.

 

Tāpēc varu tev ieteikt, vai nu pašam rakt tīklā atbildes vai arī kādam brīvprātīgajam iedot to brīnumu aptaustīt. Bet nu access man liekas ir diezgan robusts rīks un ... iesaku labāk pašam rakt, rakt un vēlreiz rakt.

Link to comment
Share on other sites

 

 

nav ne grozāms, ne arī mans lēmums.

 

Firmas priekšniecības lēmums tas ir? Tad diemžēl tā priekšniecība neko nejēdz no datu bāzēm un programmēšanas un šādiem cilvēkiem tā kā nevajadzētu pieņemt lēmumus par programmēšanas vidi....

 

Es tikai varu ieteikt nekādā gadījumā neglabāt datus access failā, bet gan MS SQL datu bāzē! Bet access nu nekādi nav normāls programmēšanas rīks, tur normālu datu bāzi praktiski nevar uztaisīt. Jā, kaut ko jau salipināt var, bet tas nav nopietni pa lielam. 

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ar mysql var vēl vairāk cilvēku strādāt, tikai datu jāuztaisa ievades/izvades interfeiss, kas var būt gan webs, gan aplikācija. Turklāt šis risinājums būs daudzkārt lētāks (nebūs jāpērk MS Access), ātrāk funkcionēs un varēs glabāt neierobežotus apjomus. Datus no Excel var nokonvērtēt uz jebkuru citu datu bāzi.  

 

 

+ vēl fakts, ka ar Accessu var stādāt vairāki cilvēki reizē
 
Link to comment
Share on other sites

+1

Aksesā kautko kaut kā var ātri uztaisīt, bet lietojamu jau ir grūtāk uztaisīt un pie nedaudz lielāka datu apjoma tas viss rijas ciet.

 

Savā praksē emsu redzējis tikai vienu labu Aksess softu, kurš būtu lietojams. Un tur protams dati stāvēja iekš M$SQL, nevis aksesa failos.

 

Papildus tam, Aksesam mēdz būt problēmas starp Office versijām, un Aksesa licence nav "Standarta" office pakā.

Link to comment
Share on other sites

Piekrītu, ka lielas saprašanas drošvien arī nav.. Tas nav jautājums man, kāpēc tika iegādātas Access licenses, vienkārši tiku nostādīts fakta priekšā -  no Excel uz Access.

 

nepieminēju faktu, ka man ļoti svarīgi ir ērti veidot reportus par rezultātiem, ko manuprāt Aksesā var ļoti ērti realizēt..

 

Kāpēc "nekādā gadījumā" neglabāt datus accdb failā?

Labots - TOR
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Access ir fails un ja kāds no šiem lietotājiem šo failu nočakarēs, viss kantoris raudās. Tāpēc ir vēlams no drošības viedokļa turēt datus atsevišķi un ar bekapošanas iespēju. Reportus un citas fīčas var taisīt uz Access, ja reiz tāds nopirkts, bet datus ļoti vēlams kaut kur tīklā turēt - nākotnē tas atmaksāsies. 

Link to comment
Share on other sites

Nē nu ja gribi problēmas, vari glabāt accdb failā datus. Tā ir krietni lēnāk un liels risks, ka datu fails regulāri bojāsies, ja ar viņu strādās vairāki cilvēki vienlaicīgi pa tīklu. 

 

Attiecībā par reportiem - nav skaidrs kādus reportus vajag, bet ja strādā ar access, tad reportus parasti taisa izmantojot exceļa rīku pivot table. 

Link to comment
Share on other sites

Bet vai šo problēmu neatrisina datu bāzes saglabāšana executable formātā t.i. .accde? nedomāju ka ātrdarbība šajā gadījumā būs problēma. 

 

atkārtošu vēlreiz sev interesējošos jautājumus:

 

1)ir vēl kāda metode kā iegūt cascading combo boxes efektu formā? vai arī pieturoties pie tā paša, kā jāveido tabulu struktūra? vai tas fields kas nosaka saturu nākošajā combo boxā jāsalinko ar tādu pašu fieldu otrā tabulā, no kuras ņemas saturs otrajam boxam utt? jāizmanto one-to-many saite? ideja līdzīga kā šeit, bet vairāk kā divus boxus, kuru saturs mainās atkarībā vienam no otra sataisīt nesanāk..

 

2)otrais par to pareizu formu struktūru.. bet par to būs vien pašam jāparokas.

Link to comment
Share on other sites

https://www.expresstechnology.com/support/knowledge-base/46-sql-database-server/103-what-is-the-advantage-of-microsoft-sql-server-over-access

 

 

Par combobokšiem, neesmu specs par accesu, bet gan jau uz kāda viņa eventa jāraksta kods, kurš katram nākamajam boxim maina sql pieprasījumu, kad iepriekšējam boxim mainās vērtība. Vai jāizmanto kontrolis kas attēlo datus koka formā - ja tāds accesam ir.

 

Labots - ronalds_
Link to comment
Share on other sites

 

 

+ vēl fakts, ka ar Accessu var stādāt vairāki cilvēki reizē, ja fails atrodas shared mapē, atķirībā no excell.

Kur Tu to rāvi, ka ar Excel nevar strādāt vairāki?

Ja ir makrosi, tad gan nevar, bet, ja nav, tad var gan!

Link to comment
Share on other sites

Ar excel un access var strādāt vairāki, arī ja ir macrosi.

Macros tiek asignēti konkrētam doķim. Datu ievades operators var drukāt datus šūnās un ekselis rēķina ko macros uzliek.

Ja doķis nav nolokots, datus ievadīt var.

Backupi tāpat jātaisa. Parasti saņemot datus, ienākošo failu nodublē un iznāk 2. Saivojam ienākošo, backupojam un darbojamies ar otru, identisku. Loģiski, backup arī tam obligāts. Ikdienas backup, backup pirms/ pēc modifikācijām.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...