Jump to content

arvidsc
 Share

Recommended Posts

Labdien!

 

Vēlējos veikt gāzes uzskaiti ar šāda tipa gāzes mērītājiem http://www.vallin.ee...zemembranas.jpg, bet ekspluatējot darbībā sapratu, ka Qmin kas nosaka, ka pie šādas plūsmas vēl precīzi rādīs skaitītājs man ir daudz par lielu, nepieciešams uzskaitīt gāzi no ierīces, kas spēj saražot no 40-120l/dienā gāzes, tas sanāk plūsmai jābūt 0.0017m3/h-0.0042m3/h!

Pats dīvainākais, ka skaitītājs nevis rādīja mazāku gāzes daudzumu, kas pēc teorētiskajiem aprēķiniem jāiznāk no iekārtas, bet gan rādīja tādu gāzes daudzumu, kas reāli nav iespējams(daudz par lielu).

Vai nu esmu ļoti slikts meklētājs internetā vai vienkārši nav tādu gāzes skaitītāju,kas būtu pietiekami jūtīgi uz tik mazu gāzes plūsmu (0.0017m3/h-0.0042m3/h).

 

Tad no tā visa man izriet divi jautājumi, ko mēģini izzināt:

 

1)vai ir tik jūtīgi gāzes skaitītāji, kas spētu apmierināt manas vajadzības?

2)Vai ir iespējams sistēmai pieslēgt, kaut kādu spiediena regulatoru pirms skaitītāja, kas atvērtos pie manis noteikta spiediena un aizvērtos arī pie manis noteikta spiediena, tāda veidā es padotu uz to brīdi plūsmu, kas atbilst manis iepriekš pieminētajam gāzes skaitītājam Qmin un Qmax robežās? vai tādus iespējams nopirkt Latvijā?

Diemžēl esmu ļoti slikti mācījies hidrauliku, tāpēc nespēju izdomāt cik gan liels spiediens man būtu jāuzregulē pie vārsta atvēršanas un aizvēršanās, lai pašas iekārtas spiediens nepārsniegtu 200-250mm ūdens staba spiedienu un lai plūsma būtu robežās no 0.04-6m3/h!

 

Jau iepriekš Paldies par atbildi un Jūsu patērēto laiku!

 

A.Celms

Link to comment
Share on other sites

Varbūt var mazliet sīkāk aprakstīt, kas par gāzi, kas ar to tiek darīts?

 

ir aizdomas, ka uz maziem gāzes patēriņiem, precīzāki gāzes, par tiem, kuri tiek lietoti mājsaimniecība diezin vai būs atrodami.

Dabas gāzi Latvijā „normālajos kubikmetros” (nm³).

Normālais dabas gāzes kubikmetrs (n.m3) - ar norēķina uzskaites mēraparātu fiksētais patērētās dabas gāzes daudzums, kas pārrēķināts pie noteiktiem gāzes standarta stāvokļa parametriem Šajā metodikā tas ir sausās gāzes daudzums, ko aizņem viens kubikmetrs gāzes pie absolūtā spiediena 101,325 kPa (1,033277 kg/cm2) un pie temperatūras 293,15°K (+20°C).

Tas nozīmē, ka gāzes skaitītāja rādījumus ietekmē gāzes spiediens un gāzes temperatūra. Ja reālais gāzes spiediens atšķiras no tā, kādam spiedienam ir domāts attiecīgas gāzes skaitītājs, tad tā kļūda pārrēķinot uz „normālajiem kubikmetriem” var būt pat ļoti liela. Tāpēc lieliem rūpnieciskiem patērētājiem bez paša mehāniskā gāzes skaitītaja ir vēl arī tā saucamais korektors, kurš mēra gāzes temperatūra un spiedienu un automātiski to pārrēķina uz „normālajiem kubikmetriem”.

Labots - Firza
Link to comment
Share on other sites

Paldies Firza par atbildi un atvainojos, ka tik vēlu atbildu, laika trūkums!

 

Tev būs taisnība, jāveic uzskaite biogāzes reaktoram, no kura izejošā gāzes temperatūra ir 38 grādi un gāze tiek laista pašplūsmā(manometrs rāda 0) caur gāzes skaitītāju, tas laikam arī izskaidro kāpēc gāzes mērītāji uzskaitīja vairāk gāzes daudzumu nekā teorētiski tas ir iespējams (gāze maina tilpumu pie paaugstinātas temperatūras).

 

bet vai tas ir iespējams, ka šie gāzes skaitītāji spēj veikt savu darbību pat pie 10 reizes mazākas gāzes plūsmas nekā Qmin uz skaitītāja?

Vai ir iespējams Latvijā iegādāties šādus korektorus vai vēl labāk, gāzes skaitītājus, kuriem iebūvēti šie korektori?

Link to comment
Share on other sites

Nezinu vai ir nopērkami vēl mazāki gāzes skaitītāji ar korektoru. Man darbā ir viens tāds skaitītājs, apmēram kā tajā bildē, ar korektoru, bet tas taisa korekciju tikai pēc temperatūras, spiediens tam ir rūpnieciski ieprogrammēts (ja nemaldos tad uz 20 mbar). Lai gāzes skaitītajam varētu pieslēgt korektoru, tam ir jābūt „netīro” (bez korekcijas) kubikmetru impulsu izeja. Parasti tā impulsu izeja ir uztaisīta uz herkonu. Izskatās, ka tam bildē redzamajam skaitītājam var pielikt korektoru, apakšā blakus lielajam burtam A laikam var pielikt to impulsu devēju.

Advancētiem gāzes skaitītāja korektoriem, bez spiediena un temperatūras ir vēl kaudze citu parametru (programmējamas konstantes), kuri tiek ņemti vērā pārrēķinot uz normālajiem kubikmetriem. Biogāzes gadījumā arī tiem parametriem varētu būt liela nozīme, jo biogāze tomēr nav dabas gāze ar 90% metāna saturu. Biogāze satur samērā daudz CO2, kas degšanas procesā neveic lietderīgo darbu. Hmm, ir aizdomas, ka biogāzes reaktoram ir jābūt devējam, kas mēra gāzu saturu, jo bez tā tās metāna / CO2 proporcijas var mainīties plašās robežās.

Ja gāzes patēriņš būs mazāks par skaitītāja minimālo vērtību kaut ko jau viņš tur skaitīs, bet tad mērījuma kļūda var būt lielāka nekā tas ir pieļaujam pēc normām.

Link to comment
Share on other sites

biogāzes sastāvs tiek noteikts katru dienu tās robežas atkarībā no substrātiem, parasti metāns no 52-58% un protams pārējais ir CO2 un nedaudz H2S!

 

hmm ir tāds teiciens, ja nav galvā, tad jāver vaļā maks, esmu noskatījis šādu gāzes mērītāju http://www.flonidan.dk/?id=360 man jau liekas, ka pašlaik tas ir labākais piedāvājums, ko esmu redzējis, protams cena arī būs ļoti skaista, bet pašlaik neredzu citu iespēju, jo maksimāli ātri jāpalaiž iekārta!

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...