Jump to content

Tehnoloģiskā singularitāte


Tubus
 Share

Recommended Posts

Nesen kā ložņajot pa interneta ārēm uzdūros šadai parādībai, kā tehnoloģiskā singularitāte.

Kā jau mēs visi zinām datortehnika ļoti ātri noveco. Kā paredzēja viens no firmas Intel dibinātājiem Gordons Mūrs (Moor), ik pēc 18 mēnešiem procesoru jauda dubultojas. Tomēr izrādījās ka tas process nav lineārs, bet gan ekspotenciāls, kaut kas līdzīgs hiperbolai>>>

http://en.wikipedia....Moore's_law

info-growth2.png

 

Pie kam šī attīstība neattiecas uz processoriem vien, bet gan uz visu evolūcijas gaitu uz Zemes, kā mēs to redzam>>>

 

brain.jpg

Šai sakarā ir vairāki jautājumi. Viens no centrālajiem,- kas notiks kad tiks uzkonstruēts cilvēka intelekts vai kompis ar cilvēka intellekta jaudu (būtība tas ir viens un tas pats)?... Visdrīzāk viņš nodarbosies ar sevis pilnveidošanu un apkārtējās pasaules pakārtošanu savām vajadzībām (principā ar to pašu ar ko nodarbojas cilvēks, tikai pa savai modei)... Pie kam viņš pilnveidosies, atsķīrībā no homo sapiens paaudžu maiņas diktētiem tempiem, ar gigaherču frekvences ātrumu...

Tad nu lūk kad līkne nonāk līdz lūzuma punktam (седловая точкa), tas sākās strauja neparedzama attīstība, vai tā sauktā singularitāte (pirmo reizi ieviesa astrofiziķi, jo pēc viņu domām Visums izplešas no viena punkta (singulus), bet pie tā mēs vēl atgriezīsimies).

 

Tātad, sausais atlikums:

 

1. Kad tas iestādies? Ir lērums futurologu un zinātnieku, kā Rejs Kurcveils, Stephens Howkins etc...

ray-kurzweil.jpg?w=558&h=9999&crop=0

 

Pēc viņu domām iznāk kaut kur ap 2030-2040, datori saniegs cilvēka intellekta jaudu...

 

2. Kāpēc tas notiks? Tāpēc ka tas jau notiek, kāpēc izlaiž arvien jaudīgākus procesorus etc.. Ekonomika virza evolūciju...

 

3. Ar ko tas beigsies? Varbūt ar kosmogonisko singularitāti. Mēs izlaižam džinu no pudeles, tas sāk bezgalīgi ātri pilnveidoties un sakārtot apkārtējo vidi, bet kā zināms sakārtota vide ir strukturēta un savstarpēji saistīta, un kā galīgākā pākāpē maksimāli sažņaugta, sakoncentrēta vienā punktā, pretstatā tagadējai nekontrolētai izplešanai. Patlaban notiek entropija, Visums izplešas (pēc Boila-Mariotta termodināmikas, Doplera effekts, sarkanās novirze utt), jautājums ir- kas notiks kad viņš sāks sažņaugties?

Labots - Tubus
Link to comment
Share on other sites

Pēc viņu domām iznāk kaut kur ap 2030-2040, datori saniegs cilvēka intellekta jaudu

tas viss beigsies daudz ātrāk.

Link to comment
Share on other sites

Dafuq is this shit? :blink:

 

Pirmkārt, pirmajā grafikā nav nekādu vienību uz Y ass. Otrkārt, kaut kāda mistiska "jauda" nenozīmē, ka mums tagad būs AI. Otrkārt, cilvēka smadzenes ir uzbūvētas drastiski citādāk nekā datora čips. Lai vienu uz otra noemulētu, jaudām vajag būt vēl daudzas, daudzas reizes lielākām. Treškārt, cilvēki nav TIK lieli idioti, un jaunuzkonstruētam AI kodolieroču kontroles nedos.

 

Es savu naudu lieku uz tā, ka cilvēki un AI dzīvos simbiozē. Jo, taisnību sakot, nav nekādas vajadzības uztaisīt "mākslīgo cilvēku" (izņemot kā ķeksīti tam, ka "mēs varam"). Vajadzība ir pēc specifiskām ierīcēm, kas specifiskus uzdevumus prot veikt labi un precīzi.

Link to comment
Share on other sites

aha, piemēram ātrāk programmēt, vai vispār programmēt tavā vietā, a tu varētu gulēt uz dīvāna lūrēt porņukus un sūkt aliņu?... Nu notiks tpc, ka tev taču nepatīk strādāt? vai kā? nu vismaz 99% cilvēku nepatīk strādāt... Tas tā kā pēc definīcijas ir true? ....

 

Runas atpazīšanas programmas jau ir... un tālāk jau дело техники, pasaki tai,- vot klients vēlās lai tajā stūrītī ietu flaš reklāma ar ZZ, augšā sleja ar aktuāliem jaunumiem, utt...

 

Principa viņam pret mums būs attieksme, kā mums pret tārpiem vai, piemēram, okapi antilopi,- tā kā visās tās pastarās dienas, kodolieroču kontrole iet trīs mājas tālāk, tie ir štampi... un vēl, viss notiks ļoti ātri...

Labots - Tubus
Link to comment
Share on other sites

Runas atpazīšanas programmas jau ir... un tālāk jau дело техники, pasaki tai,- vot klients vēlās lai tajā stūrītī ietu flaš reklāma ar ZZ, augšā sleja ar aktuāliem jaunumiem, utt...

Jā, bet priekš tā nevajag general-purpose AI, kurš spēj domāt pats par sevi, utt. Tas būs advancēts AI, kurš radīts tieši šim vienam nolūkam, ar tieši šādu programmu, un nekādas domas par slinkošanu vai revolūcijām viņam pat prātā nenāks, jo tā vienkārši nebūs viņa programma.

 

Viens no cilvēkiem, kurš vispārsteidzoši precīzāk pagaidām ir spējis pareģot nākotnes tehnoloģiju attīstību, ir zinātnes fantasts Džīns Rodenberijs, lai miers viņa pīšļiem. Paskaties StarTrek, un kāds tur ir AI. Tas arī mūs sagaida, vairāk vai mazāk.

 

Link to comment
Share on other sites

ha-ha, man tik visiem neticīgajiem Tomiem tāds neķītrs jautājums,- kad jūs pēdējo reizi veicat upgradu? Un priekš kam? Tas ceļš tak mūs ved uz elli...

 

Tikai tulkošanai, protams, nevajag.. bet ja viņš vēl mācētu attaisīt alus pudeli? Uzspēlētu ar tevi pokeru? Un viss vienā flakonā par niecīgu summu?

Labots - Tubus
Link to comment
Share on other sites

Visums izplešas (pēc Boila-Mariotta termodināmikas, Doplera effekts, sarkanās novirze utt), jautājums ir- kas notiks kad viņš sāks sažņaugties?

Pataupi šito PieGdienai. Vai arī Tev vēl nav beigusies? :p
Link to comment
Share on other sites

Tubus, nezināmu mainīgo skaits līdz ar rakšanu { recursive, true, mega, self-improving, super } AI virzienā arī aug vismaz eksponenciāli, tāpēc Moors law nav īsti korekti tur kabināt klāt.

 

Vilx- , dafuq is this shit!? (~ Par nelaišanu pie nukebomb - http://yudkowsky.net/singularity/aibox)

StarTrek tu pieminēji :) tad 7 of 9 arī jāpiemin ne tikai Data un hologrammas :p (edit: kā arī "sliktās" vai sviestā sagājušās hologrammas ar "in the name of photonics freedom" galaktikas pārņemšanas plāniem - neatceros gan ne epizodes, ne sezonu, bet šķiet, ka Voyager)

 

A, tā vispār..

Galvenais, lai neiznāk "pēc ģīmja un līdzības" + "mērķis attaisno līdzekļus".

Labots - ImissimI
Link to comment
Share on other sites

Леший

Es lieliski zinu, kas ir Doplera efekts. Lūdzu izskaidro ar saviem vārdiem, kāpēc tu to pieminēji.

Link to comment
Share on other sites

Vecajā Kosmiskajā odisejā jau bija aprunāts pie kā noved programmēšanas kļūdas. Tādā AI būs tik daudz rindiņu, ka kļūdu tur būs lēvenis un vēl pāris simti.

Link to comment
Share on other sites

Visums izplešas, jautājums ir- kas notiks kad viņš sāks sažņaugties?

 

Kā var izplesties vai sarauties kaut kas, kam vispār nav robežu.

Link to comment
Share on other sites

nemainot tehnoloģiju, CPU jaudai drīz nebūs iespējas augt

 

un vispārīgi ņemot, neviens process nevar iet vienā virzienā bezgalīgi

 

p.s. sava veida AI ir internets

Link to comment
Share on other sites

zvaigznāji attālinās viens no otra, tas fakts, bet telpai, kurā tie pārvietojas, gan vēl neviens nav mēģinājis apgalvot redzējis vai izrēķinājis robežu

Link to comment
Share on other sites

gan vēl neviens nav mēģinājis apgalvot redzējis vai izrēķinājis robežu
, nu teorētiski jau ir

CMB_Timeline300_no_WMAP.jpg?uselang=ru

 

 

 

bez tam Visums jau nav tukšums un tur ir vēl visādas figņas izdomātas tipa kosmiskās stīgas un pārējais, kā te izsakās pieGdienas sviests

I15-52-cosmicstrings2.jpg

 

Jā tiešām līdzīga diskusija:

http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/114625-maksligais-intelekts/

Bet jāsaka Artifactial Intelligence problēmai ir mēģināts pieiet no dažādām pusēm...

 

Piemēram ar virtuālās evolucijas palīdzību...

http://habrahabr.ru/post/154387/

 

Cilvēka smadzenes un kā tās darbojās tehniski arī ir izpētīts>>>

http://www.securitylab.ru/analytics/242037.php

nmda_receptor.gif

Link to comment
Share on other sites

tā pirmā tava bilde nav nekādā sakarā ar Visuma robežām, tā tikai parāda vecumu un vēsturi. Teorētiskā redzamā visuma robeža ir gandrīz 50 miljardu gaismas gadu attālumā.

Link to comment
Share on other sites

Par tām kosmiskajām stīgām reiz pa TV rādīja. Ja iemācītos atrast vajadzīgo stīgu un noturēties tajā, tad varot nokļūt citā telpas vietā mums neierastā attālumā un ātrumā.

 

p.s. Ja tā padomā un atceras, pirms gadiem 200 mēs nepratām izmantot radioviļņus, bet pirms gadiem 300 - elektrību.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Леший
tā pirmā tava bilde nav nekādā sakarā ar Visuma robežām, tā tikai parāda vecumu un vēsturi

Ir jāsaprot, ka pati laiktelpa arī ir izveidojusies liela sprādziena laikā. Nevis kā daži uzskata, ka sākumā bija tukšums, bet pēc tam, tajā tukšumā tika iemesta materija.

Līdz ar to, Visuma izplatīšanai ir ciešs sakars ar Visuma fiziskiem izmēriem.

 

Bet par Visuma bezgalību - man nesen (kaut kādā PieHdiennĀ) ienāca prātā tāda doma:

Visums ir mūsu 4-D laiktelpa. Visums definē tās 4 dimensijas, no kurām trīs atbild par izmēriem, attālumiem utt. Tad var teikt, ka jebkurš attālums, ir daļa no Visuma izmēriem. Un ja Visums būtu bezgalīgs, tad tā daļa būtu ∞/x, jeb nenoteiktība. Un tā, ka attālumus mēs izmērīt varam, sanāk, ka Visums nav bezgalīgs.

:smoke:

Link to comment
Share on other sites

Lielais sprādziens nav visa sākums. Drīzāk kaut kā rezultāts. Tāpat kā nokļūšana melnajā caurumā nav visa beigas. Cerams, ka kādreiz būs iespējams redzēt aiz šīm robežām.

Link to comment
Share on other sites

Nu veidojās, bet tajā pirmajā bildē nav nekāda parametra uz otras ass. ir tikai laika ass, nevis izmēri. Tāpēc pirmā bilde neparāda Visuma izmērus.

 

ediots - ir tāda lieta kā notikumu horizonts. Aiz tā tu NEKAD nespēsi neko redzēt.

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

Nekad nesaki nekad.

Bez tam horizonts ir relatīvs jēdziens. Tas ir robeža kaut kam. Piem. no 5m augstuma ir viens attālums līdz horizontam, bet no 50m augstuma pavisam cits.

Link to comment
Share on other sites

Kosmoloģijas problēmām nav nekāda sakara ar Mūra likumu. Tikai pilnīgs muļķis pamanās visu sajaukt vienā putrā un tad pierādīt savu taisnību. Huļi tiek apspriestas Visuma robežas un AI evolūcija vienlaikus? Huļi?

Link to comment
Share on other sites

Леший

ediots, palasi, kas ir notikumu horizonts.

 

Lielais sprādziens nav visa sākums. Drīzāk kaut kā rezultāts. Tāpat kā nokļūšana melnajā caurumā nav visa beigas.

Skaidrošu vēlreiz: lielais sprādziens ir notikums, pateicoties kuram, izveidojās mūsu pierasta laiktelpa. Tas nozīmē, ka arī laiks mūsu laika izprātnē pirms liela sprādziena neeksistēja, un mēs no sava redzes punkta nevaram izmantot jēdzienu "pirms liela sprādziena".

 

P. S. Laiks mūsu izprātnē ir parametrs, kas definē izmaiņas vienā sistēma, vai modelī. Konkrēti, kad notiek kaut sīkāka izmaiņa mūsu Standarta modelī (kāds elektrons paskrēja kādu pikometru), paiet kāds laiks. Ja izmaiņas nenotiktu, arī mūsu laiktelpa neeksistētu, vismaz, mēs nebūtu spējīgi to laiktelpu redzēt, izjūst utt.

Link to comment
Share on other sites

Droši vien ir tas notikumu horizonts, neesmu iedziļinājies. Es tik iebildu pret terminu Visums izplešas. Manā uztverē tā nav noslēgta sistēma. Citādi tas izskatās pēc balona ar visādu drazu iekšā, ko kāds piepūš lielāku un lielāku.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...