Jump to content

Antenas izvēle 446MHz frekvences rācijām


Uldzha
 Share

Recommended Posts

Man ir divas UHF (400-470MHZ) rācijas, kuras izmantoju 446.00625MHZ (PMR446) frekvencēs.

Vēlos uzlabot sakaru kvalitāti starp tām, jo starp divām braucošām automašīnām jau pie diezgan neliela attāluma, signālā parādās traucējumi. Tā kā oriģinālās antenas ir tikai ~10cm garas, tad pieļauju ka sakaru kvalitāti varētu uzlabot rācijām pievienojot garākas (labākas) antenas. Rokoties interneta dzīlēs esmu uzdūries daudz un dažādiem variantiem - bet nav skaidrs kas būtu tāds labāks budžeta variants?

Cik esmu pamanījis, tad ir tādas ap 16-17cm garumā, tad ir ap 22cm, ap 28cm, ap 35cm... lokanas, telaskopiskas, un kādas tik vēl ne... iekrita acīs viens telaskopiskais variants - ērti tas ka saliktā veidā kompakta, bet izvilktā veidā gara (~40cm) - bet kas ir kvalitatīvāks variants sakaru ziņā? Kā jau minēju tad paradzēts lietot tieši 446MHz frekvencē... kāds būs optimālais garums, tips? Lasīju ka šai frekvencei viļņa garums ir 67.2cm, tātad ideālajai antenai arī būtu jābūt tādā garumā vai 1/2 vai 1/4 no viļņa garuma? Es pareizi domāju?

PS

Antenai jābūt ar SMA-male pieslēgvietu.

Labots - Uldzha
Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Garumā jāieiet veselam skaitam pusviļņu.

EDIT - ā, un reālajā dzīvē viņā ir bišķi mazāka - garums jāreizina ar koeficientu 0.95...0.6, atkarībā no "puļķa" resnuma.

Kas attiecas uz 1/4 no viļņa garuma (kur nav vesels skaits pusviļņu, tātad) - tas i gadījumā, ja antena ir uz vadošas virsmas uzmontēta, auto variantā OK ir, stabā gan nevar likt.

Labots - Baigais Janka
Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Nu, pusvilnis ir minimālais izmērs (1/4, kā jau teicu - specgadījums). Tad pilns vilnis, tad 1.5 viļņa garums utt. Tobiš - īsākā antena būs 67.2 dalīts ar 2.

Link to comment
Share on other sites

mašīna ir dzelzs bundža. ar visām no tā izrietošajām sekām. Vai nu ārējā antena, vai samierināties ar situāciju.

Link to comment
Share on other sites

Tātad pēc Baigais Janka teiktā sanāk ka tagadējās kas man tur stāv virsū (~10cm) ir vispār zem katras kritikas, jo ir pat vēl īsākas par 1/4 viļņa?

Link to comment
Share on other sites

nu teorjā jā 1/2 vai 1/4 vilnis ir super.

reālajā dzīvē k-kads drāts gabals ar dos pastiprinājumu :D,

un jo tuvāk tām 1/4, 1/2 vai pilnam vilņa garumam jo lielāks tas būs

Link to comment
Share on other sites

Uz autiņa parasti liek ceturtdaļviļņa antenu un kā pretsvaru izmanto autiņa korpusu. Tātad antenas garums sanāk 16-17cm. Tur pat štukot meko nevajag. Uztaisa ekspetimentalu antenu, nostiprina paredzētajā vietā, kniebj pa 5mm nost no gala un skatās ar selektīvo voltmetru lauka līmeni . Uzreis skaidrs, cik konkrētajā vietā garu antenu vajag. Neviena rūpniecislā antena bez skaņošanas nedos maksimalo efektu, jo katrs autiņš savadāks. Nu ja, pats galvenais, Eiropā ir aizliegts PMR446 rācijas izmantot ar arejām antenām. Es pat tadas neesmu redzējis pārdošanā. Labi, es jums neko neesmu teicis :sarkasms: Es ar šīm rācijām no savas mājas antenas brīvi sarunājos 30-40km, bet nesakiet to lūdz vīriem melna no elektrosakaru direkcijas :sarkasms:

Link to comment
Share on other sites

Ok, par Auto antenām man viss +- skaidrs, tur lai būtu labi sakari jāliek ārējā antena, bet nu to es diez vai darīšu. Samierināšos ar tiem sakariem ko nodrošina rācijas antena. Bet nu pieņemot ka es rācijas neizmantošu tikai mašīnā, bet arī brīvā dabā, kādu antenu man labāk ņemt? vai telaskopiskajām ir laba performance, vai labāk izvēlēties lokano? par garumu takā laikam skaidrs - ~42cm būs optimālais garums... īsāku ņemt nav vērts?

Labots - Uldzha
Link to comment
Share on other sites

man ir divas tādas rācijas. vienai īsais puļķis, otrai garāks lokanais. tā uz attālumiem un kvalitāti neesmu īsti testējis. Uz garāko antenu tik FM radio labāk skan :D

Link to comment
Share on other sites

Nav ideālu un universālu rāciju, kuras velk entos kilometrus. Katriem apstākļiem jāizvēlassava rācija. Ja vajag pilsētas apstākļos nelielā attālumā sarunāties, tad PMR446 ir ideāls.Maza racija plaukstas lielumā ar īsu amtenu. Protams. ar ceturtdaļviļņa antenu, tā vilks tālāk, bet pamēģini pa bēniņiem ložņat ar 17cm garu antenu bikšu kabatā :sarkasms: . Slapjā mežā PMR446 īpaši tālu nevilks ne ar kādu antenu.Tad vajag 144MHz diapazonu. Tāda racija būs gan lielāka, gan daudz smagāka, daudz dārgāka, bet būs stabili sakari.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

njā, nu tā jau ir... bet nu savlaik izvēlējos UHF frekvences rācijas lai var drošāk sarunāties uz 446tajām frekvencēm.

Tad vēl jautājums - varbūt ir vērts ērtības labad izvēlēties kaut kādu ~17cm (1/4 viļņa) antenu 1/2 vai 5/8 viļņa antenas vietā? vai arī ja reiz likt garāku - tad uzreiz normāla garuma, jo neērti būs šā kā tā... ā, nu ja uzliek izvelkamo - tad vismaz tikmēr kamēr neizmanto rāciju - antenu var turēt saliktā veidā. Ā, vēl lasīju ka jālieto obligāti izvilktā veidā, citādi var nodedzināt raidītāju - tā varētu būt?

Link to comment
Share on other sites

Antena pareizi darbojas tikai pie noteiktiem garumiem. Te ir tas variants, kad lielumam nav nozīmes. Rokas rācijām neesmu redzējis teleskopiskās antenas. Nav jau tādai antenai jēgas. Kā tad Tevi otrs runātājs izsauks, ja amtena būs sastumta? Vispār jau Tev vajadzētu pastudēt radioraidīšanas pamatus. Tad šādi jautajumi neradīsies. Ja antena nav salāgota ar raidītāju(antena sastumta), tad skaidrs, ak var raidītāja izejas tranzistoru izbliezt. Tapēc jau tautas rācijās nevienai nav maināms antena sgarums. Parasts lietotājs tak par slinku lai teoriju pamācītos.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...