Jump to content

4G 2.6Ghz licenzes


m121
 Share

Recommended Posts

Kautkā neticas, ka neviens par tik svarīgu notikumu nav uzsācis tēmu, laikam santīmsarunas ir interesantākas un svarīgākas :)

Kādas ir Jūsu domas par to, ko mainīs 4G un jaunā, nu jau faktiski piektā bezvadu interneta sniedzēja ienākšana?

Interesanti būs paskatīties, kādu stratēģiju izvēlēsies Baltcom, vai viņš piedāvās tikai mobīlo internetu vai arī balss pakalpojumus un vai centīsies nosegt ar stacijām plašu teritoriju vai arī tikai nelielu teritoriju, kur nav iespējas aizvilkt kabeli līdz abonentu mājām?

Par pārējiem tā kā jābūt skaidrs, ka kad 4G ieviest paliks izdevīgi, visi metīsies to attīstīt mērkaķa tempos (līdzīgi kā ar 3G).

Interesanti būs pavērot Biti, kurai pēc 3G izlaišanas (nekā savādāk nevar, manuprāt, nosaukt tikai Rīgas un pāris lielo pilsētu nosegšanu, bet pārējā teritorijā pieejams tikai nīkulīgs EDGE, izsevišķi, ja salīdzina ar abiem konkurentiem) tagad būs jāmetas sadzīt iekavētais.

Tāpat man nedaudz neskaidra ir Triatel nepiedalīšanās uz TDD diapazonu, izskatās, ka viņi pilsētām ir atmetuši ar roku un turpinās darbību tikai kā "reģionālais" operātors.

Kādas ir Jūsu domas šajā jautājumā?

Labots - m121
Link to comment
Share on other sites

4G laukos varētu sākt manīt ap 2016. gadu (aptuveni), kad beidzot būs atbrīvota un pieejama tā saucamā "digitālā dividende" (800Mhz), kas ļaus nosegt arī tos.

Pagaidām laukos gan jāsamierinās ar 3G un pierobežās ar EDGE :(

Link to comment
Share on other sites

Specs es neesmu, vienkārši ir neliela interese, bet, ja vēlies varu kautko arī pierakstīt, lai arī, manuprāt, tev būtu jābūt tam, kurš mums skaidro :)

Pēc EK regulas ir jāatbrīvo 790-862Mhz josla, kura pašlaik tiek izmantota analogajai apraidai (atbrīvot ir plātos pārejot uz digitālo TV, kura mums notiek paši zinat kā). Šī josla tiks atvēlēta LTE (4G) vajadzībām.

Par šīs joslas atbrīvošanu vēl jāpalasās, bet, cik atceros, tur bija vēl iesaistīta Krievijas aeronavigācijas sistēmas uc kaimiņzemes brīnumi, bet, ja pareizi atceros, tad parakstīta vienošanās bija, ka ap 2015. 2016. gadu varētu tikt atbrīvots un izmantošana pieļaujama arī pierobežās.

Link to comment
Share on other sites

(800Mhz) ir krietni lielaks darbibas radius ap bazes staciju un tik loti netrauce skersli(buves/koki )bet 4g minetas frekvences 2,5-2,69 GHz ir loti jutigas un neies cauri mura ekam un krumu biezokniem un tapec no operatora bazes stacijas nedarbosies liela radiusa-ta ka blivi apdzivota pilseta-operatoru antenas ir gandriz uz katra jumta,tad ar 2,5-2,69 GHz var nodrosinat 4g parklajumu ,lai klienti to varetu lietot,bet teiksim ,ja tadu antenu uzstada ciema Taurkalne,tad atrodoties paris metrus no bazes stacijas no signala 4g nebus ne minas,jo vienkarsi tam koki nelaus izplatities lidz Tavam 4g modemam tapec vajadzigs tas 800mhz,lai varetu 4g ierikot lauku teritorijas ,ja vien operatori nesaks izmantot to pasu frekvenci,ko paslaik izmanto LMT

Link to comment
Share on other sites

Ar 2.6Ghz nav tik traki, tajā pašā Taurkalnē, ja torni uzliks virs koku galotnēm, tas spēs ciemu nosegt (3G jau arī darbojas 2.1Ghz un nav nemaz tik traki, 1x1km teritoriju pieRīgā vai citās vietās nosedz, ka maz neliekas), piedevām 4G spēj darboties pie zemākiem signāla līmeņiem nekā, piemēram, GSMs, tāpēc tieša attiecība izejot tikai no frekvences šeit nav īsti korekta.

Par tām LMT frekvencēm, tu, visdrīzākais, biji domājis 900Mhz, ko operātori izbrīvē no sev pieejamā GSM diapazona (tieši šī iemesla dēļ pierobežās un ap lielajām pislētām ir pieejams tikai UMTS 2100Mhz nevis 900Mhz). Tās pašlaik izmanto lauku vietu nosegšanai ne tikai LMT, bet arī Tele2.

Link to comment
Share on other sites

Es redzu, ka tev lauž piektdiena. Esi dzirdējis arī par tādu lietu kā spektrālā efektivitāte un signāla modulēšana?

Zini atšķirību strap QPSK un 64QAM un cik biti uz hercu tam visam nāk līdzi?

Protams, joslas platums var būt ļoti atšķirīgs un pie lieliem ātrumiem/kapacitātes arī izšķirīgs, bet apskaties kautvai atšķirību starp max GPRS un EDGE ātrumiem, kur joslas platums ir fiksēti 200Khz (piedevām tas dalās starp lietotājiem pēc laikdales principa)

900Mhz ir gan GPRS gan EDGE gan 3G, tāpat kā 1800Mhz ir GPRS/EDGE/LTE visa atšķirība ir pielietojumā un tehnoloģijā ne tikai joslas platumā.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Patiesībā vairāk, pašlaik ap 21Mbit/s (mārketinga megabiti, praksē zem 20Mbps) tiek dabūti ar 3G palīdzību 900Mhz frekvencēs. Standarta 3G josla ir 5Mhz, kas ir 25*200Khz kanāli no GSMa salikti kopā vienā joslā. Kā saprotams dēļ interferences utt vienlaicīgi 2 vienādas frekvences nedrīkst līdz lietotājam aizspīdēt, tapēc šie 25 kanāli paliek 3G stacijas darbības rādiusā nelietojami, bet tā kā Tele2 un LMT katram ir ap 60 GSM kanāliem, tad lauku vietās, kur GSM noslodze ir maza un nav npieciešamība pēc tāda kanālu skaita, tos var atvēlēt UMTSam un tur, tāpēc, ka lietotāja josla vairs nav 200Khz, bet 5Mhz un modulācijas ir augstākas, tiek iegūti šādi megabiti.

Labots - m121
Link to comment
Share on other sites

m121, nezinu gan , kāds specs Tu esi telefona lietās, bet no TV gan sajēgas maz. Mums jau sen nav analogās TV un frekvenču diapazons līdz 860MHz ir atdot digitālās TV apraidei Lattelekomam. Nedomāju, ka Lattelekoms labprātīgi atdos savas frekvences un vispār neko neesmu dzirdējis, ka mobilajam, telefonam kāds atdotu 790-862MHz, kuras pēc visiem standartiem paredzētas TV apraidei. Tā jau decimetru diapazonā nepietiek TV kanālu, kur nu vēl griezt nost. Kautkādas runas jau klīda par "dividendi", bet tur žurnālisti kautko muldeja par reģionālajām TV uz metru kanāliem, kas ir pilnīgas muļķības. Vārdu sakot, parādi konkrētus jevropas dokumentus, kuri pavēl atbrīvot decimetru augšējo galu. Tas, ka kāds duriks jevropā ko muld, vēl neko nenozīmē. Visā pasaulē ražo TV līdz 862MHz un laikam neko nezin par jevropas direktīvām.

Link to comment
Share on other sites

Jep, par Tv zinu maz ko, bet 800Mhz diapazons pašlaik ir viens ko "karstākajiem" spektriem Eirpopā, ja ne pasaulē. Slinkums ilgi googlēties, bet iesākumam, labākai izpratnei, kas darās ap 800Mhz diapazonu būtu jāpietiek.

 

Links ir uz ārzemēm: http://eur-lex.europ...586:FIN:LV:HTML

Papildināts: līdzīgs kā augšā tikai jaunākā redakcijā, arī uz ārzemēm: http://eur-lex.europ...0178:01:LV:HTML

Papildināts: no Satiksmes ministrijas koncepcijas par TV apraidi (www.mk.gov.lv/doc/2005/SAMKonc_021211_EPLL_J.1346.doc)

Jāparedz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, ka Ministru kabinets līdz 2012.gada 31.decembrim izstrādā kārtību, kādā tiek nodrošināta nepārtraukta zemes ciparu televīzijas apraide no 2014.gada 1.janvāra, paredzot detalizētu pārejas posma aprakstu noteikumus (bezmaksas programmu nodrošināšana, pārējo programmu nodrošināšanu, klientu apkalpošanas centra darbība, esošo dekoderu izmantošana, 790-862 MHz joslas pakāpeniska atbrīvošana utt.). Tikai pēc šo noteikumu stāšanās spēkā (laika posmā no 2013.gad 1.janvāra līdz 2013.gada 1.maijam) var tikt izsludināts konkurss vai izsole par izplatīšanas nodošanu citam komersantam, neiekļaujot tajā 790-862 MHz joslu, bet paredzot tās pakāpenisku atbrīvošanu. Līdz 2013.gada 1.jūnijam būtu jāapstiprina komersants, kurš no 2014.gada 1.janvāra nodrošinās zemes ciparu televīzijas programmu izplatīšanu sadarbībā ar LVRTC.

Labots - m121
Link to comment
Share on other sites

2600 MHz izmantošana priekš 4G ir pilnībā atkarīga no Baltkoma. Pietiek Baltkomam paziņot, ka atsakās no MMDS, lai pāris mēnešu laikā apstiprinātu izmaiņas Frekvenču likumā.

 

Bitei 2600 MHz vajadzīgi tālai nākotnei. Ja gribētu attīstīt 4G, to arī darītu - viss Bites 1800 MHz spektrs (2x25 MHz) ir izmantojams LTE. Pat kādas piecas testa stacijas Rīgā esot.

 

Triatel nepiedalījās, jo nav naudas.

 

Manuprāt interesants ir cits jautājums - kāpēc nepiedalījās Lattelecom? Kas veica testus un piedalījās izsoles nolikuma apspriešanā...

Link to comment
Share on other sites

Manuprāt ar 2.6Ghz priekš Baltcoma nav tik viegli. Ja nemaldos, jau tagad ir nostiprināts strīdīgais lēmums, ka Baltcom nekādā gadījumā nedrīkst izmantot 2.6Ghz priekš 4G līdz 2014. gada 1. janvārim un par to viņš ir ļoti neapmierināts. Iespējams, protams, ka tomēr ar laiku viņam izdosies pierunāt mainīt noteikumus, bet es esmu pārliecināts, ka tas neizdosies.

Jā, par 1.8Ghz tagad ir lielas runas visu 3 operātoru starpā, bet neizskatās, ka kāds tuvāko pāris gadu laikā liks lielas investīcijas tajā iekšā. LMT un Tele2 ir pilnībā apmierināti ar 3G un to arī attīstīs, bet Bite, protams, vēl ir paliels melnais zirdziņš mobīlā interneta jomā un viss būs atkarīgs no viņas, bet Bitei vēl ir priekšā milzonīgas investīcijas 2G pārklājuma sakārtošanā, tāpēc nedomāju, ka arī viņa pēkšņi metīsies 4G virzienā.

Par Triatelu daļēji varētu piekrist, bet kautkā neticas, ka viņiem ir tik slikti ar naudām, jo viņus interesējošais 50Mhz platais TDD diapazons nevienam citam nav vajadzīgs, tāpēc būtu aizgājis par sākumcenu. Iespējams viņi gaida uz atkārtotajām izsolēm, kad šī paša diapazona frekvences jau ies par lētāku sākumcenu.

Attiecībā uz Lattelecomu patiešām ir labs jautājums. Viņi visdrīzākais ir sapinušies meistarībā domājot par un ap LMT, pārdošanas plāniem utt.

Link to comment
Share on other sites

Tā direktīva ir pilnīgs sviests. Saksim ar to, ka Latvija jāizslēdz vismaz 11 raidītaji http://www.esd.lv/inner.php?left=106&left2=233&html=wa_ciparu.php , kas ir pilnīgi nereāli. Kurš ideots vispār tai jevropā ko tādu ir iedomājies? Visa TV aparatūra paredzeta līdz 862Mhz, tai skaitā aktīvo antenu pastiprinātaji. Nopietni ražotaji pastiprinataju ieejā liek filtru, kurš nogriež frekvences virs 862MHz un vēl speciali uzsver, ka pastiprinatājs ir pasargāts no mobilā TV traucējumiem. Ja tagad teiksim blakus manai majai ir mobilais tormis, bet TV tornis 50km attalumā un mobilajā tornī ieslēgs kautkadu raidītāju uz 800MHz, tad nekada TV skatīšanās nesanāks, jo pastiprinatājs tiks pārslogots ar tuvējo signālu. Vārdu sakot, tā tehniski darīt nedrīkst. Jau tagad ir problēmas ar Triatel modēmiem un bāzes stacijām uz 460MHz, kaut šī frekvence ir ārpus TV diapazona. Vārdu sakot, gan jau tehniskie cilvēki nepieļaus ideotismu izmantot TV diapazonu citiem nolūkiem.

Link to comment
Share on other sites

Aizliegums līdz 2014. gadam ir, lai Baltkoms neiegūtu ekskluzīvas tiesības uz 2600 MHz. Pret atvēršanu visiem operatoriem iebilst drīzāk varētu, piemēram, Lattelecom.

1800 MHz un LTE - takš LMT jau būvē...

Triatel - ok, nopirkt licenci var. Bet tālāk? tīklam naudas ta nava...

4G tīkla izbūves atslēga ir transporta tīkls, kur bez LTC vienīgais nopietnais spēlētājs Latvijā ir LMT. Kas pārējiem operatoriem ir apmēram divus gadus priekšā.

 

Tā direktīva ir pilnīgs sviests. Saksim ar to, ka Latvija jāizslēdz vismaz 11 raidītaji http://www.esd.lv/in...l=wa_ciparu.php , kas ir pilnīgi nereāli.

11 raidītāji - sīkums... Tieši LVRTC labprāt izmantotu diapazonu priekš 4G... :)

 

Uz ko saderam, ka 2015. gadā būs 4G 800 MHz diapazonā?

Link to comment
Share on other sites

Tā ir, lai normāli strādtu 4G katrā tornī ir jabūt optiskajam kabelim.Cita lieta, ka laukos jau diez vai uz 2,5GHz strādās, jo frekvence pārāk augsta, lai pa mežiem raidītu.

Link to comment
Share on other sites

Pa gaisu ar virzīto mikrovilni starp torņiem, līdz 100km var līdz 4Gbps izspiest, un tiek strādāts pie vēl lielākiem ātrumiem

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...