Jump to content

Laptopa GPU voltāžas samazināšana


erikonkulis
 Share

Recommended Posts

Sveiki.

Ir problēma. Laptopam video karte nežēlīgi karst. Laptopa modelis ir FujitsuSiemens AMILO Pa2548 un video karte ir Nvidia 8400M G. Laptopu nevarēja ieslēgt, GPU sacepu un tagad viss strādā, kā nākas. Bet, lai izvairītos no nākotnes klapatām, gribās tos 75 *C grādus no GPU dabūt uz kādiem 40 *C.

Esmu ar PowerStrip utilītas palīdzību samazinājis GPU frekvenci uz 100 (mazāk nevarēja). Vēsuma ziņā tas gandrīz neko nedeva. Uzliku kapara plāksnīti starp radiatoru un GPU un uzliku jaunu termopastu un tas arī neko nedeva.

Vēl vienu lietu pamēģināju. Pieslēdzu to ventilatoru pa taisno pie 5V lai griežas cik var un tad biju sasniedzis tos 40 grādus. Bet līdz ar to laptops palika ļoti skaļš un domāju, ka tas ventilators ilgi nekalpos.

 

Tātad, jautājums. Vai GPU voltāžas samazināšana dotu pozitīvu efektu? Kā to softiski izdarīt?

 

P.S. Par voltāžām neko nezinu, jo AIDA, EVEREST un citas utilītas par spriegumu info neuzrāda...

 

Ceru, ka sapratāt murgojumu :>

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Nu ja ir tik traki, tad paņem kādu cooling pad laptopiem.

 

http://m79.lv/portativo-datoru-aksesuari-63.html?page=1&f2995=48314

 

Bet var nākties korpusā saurbt papildu caurumus. Tas gan ir diezgan ekstremāls paņēmiens, bet ja karst, tad laikam neko citu nevar iesākt.

 

Pats paņēmu savam laptopam Chieftec, jo man baigi karsa HDD. Arī nācās saurbināt caurumus apakšējā vākā. Tikai izpēti kā ir domāta laptopa gaisa plūsma, ķipa ne tur sabaksti caurumus un pēkšņi vairs kaut ko citu nedzesē, jo gaiss plivinās pa jaunajiem urbumiem.

Link to comment
Share on other sites

erikonkulis

Ir urbti caurumi citiem laptopiem. Šim arī būs laikam tā jādara. Ir doma izgriezt apaļu caurumu tieši zem coolera un uzlikt kaut kādu sietiņu virsū, lai šis ņem svaigu gaisu no apakšas. Bet par tām voltāžām arī gribētos šo to zināt. Ir uz stacionārā kompja nvidia video kartes mocītas ar "nibitor" nvidia bios editoru kur varēja voltāžas un frekvences mainīt un pēc tam ieflašot kartē. Šim šis variants nemaz nestrādā..

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Ar laptopu kartēm ir problēmas. Var paskatīties vai BIOS nav kāda iespēja koriģēt video iestatījumus, bet tur pārsvarā ir tikai izmantojamā RAM apjoms maināms.

Link to comment
Share on other sites

Man arī karst. Dzesi esmu optimizējis un kaut kādu rezultātu arī esmu panācis ar to. Papildus lietoju power saver režīmu esot arī pie vada. Tas papildus vēl kādus 5 grādus vēl samazina.

 

Bet caurumus urbis gan neesmu un netaisos.

Link to comment
Share on other sites

erikonkulis

BIOS šim modelim vispār ir apgraizīts.

Link to comment
Share on other sites

Nav bijusi saskare ar tādām GPU, bet nedaudz palasījos http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1028703/all-nvidia-g84-g86s-bad

Cik var noprast, tad šī nvidia GPU sērija ir viens liels fail, kas saistīts ar vcores palielināto voltāžu.

Var mēģināt skatīt ar nibitor, bet neesmu pārliecinās, vai ar tavu karti strādās, un vai vispār iespējams samazināt vcore voltāžu. http://downloads.guru3d.com/NVIDIA-BIOS-Editor-6.03--(NiBiTor)-download-2751.html

Link to comment
Share on other sites

erikonkulis

@zibins - kā jau augstāk vienā postā minēju, ar nibitor šim laptopam nekas neizdodas. tas bija pirmais ko mēģināju, rāda ka eprom nav atpazīts. man tāda aizdoma, ka šim video bios ar datora bios ir samests vienā katlā. ja kļūdos, labojat.

būtu ļoti labi to voltāžu samazināt.

Link to comment
Share on other sites

Iečeko šito saitu: http://forum.noteboo...ting-guide.html

Panācu ļoti labus rezultātus uz DV6000.

Pēc GPU atņirgšanās uzcepu to - pacēlās. Lai samazinātu temperatūru ar RightMark samazināju voltāžas, lai uzlabotu dzesi pielodēju pie esošā radiatora ~1x3cm lielu vara plāksni tieši pie GPU, kā rezultātā zem slodzes 8-10C zemāka temp. + baterija ilgāk velk. Tikai ir viena problēma. Ik pa kādam laikam izmet BSOD ar 0x124, kas norāda uz bad overclocking. Tātad pa zemu voltāža kaut kur pa vidam. Idle PC darbojas vienmēr, zem 100% arī testēts. Kā lai dabū precīzi teiksim 30%, tad 50%, tad 75% slodzi? Ir kāds softs kas māk tā ? Tā varētu secināt kurā vietā jāpalielina vcore. Idle ir nogriezta tik zemu vcore, ka 2 iedaļas zemāk nospiežot OK, lai pieņem šādus vcore mērījumus dators uzreiz izrubās ;D.

Tagad man interesē softs ar kura palīdzību varu izdarīt tā, ka Fan Speed palielinās GPU sasniedzot konkrēto temperatūru. (SpeedFan nelīdz, tur vispār neuzrāda ka eksistē Fan)

DV sērijas laptopiem tā dzese ir vienkārši tizla, kurš ko tādu varēja izdomāt >.< CPU vienkārši cep to GPU .. Ja CPU palielinās slodze, palielinās arī GPU temperatūra. Pielodējot to vara plāksni panācu rezultātu, ka GPU tik ātri netiek līdz tādai temperatūrai, ieslēdzas ātrāki ventilatora apgriezieni un smuki nodzesējas GPU :).

Labots - arch^
Link to comment
Share on other sites

erikonkulis

bet ar to rightmark var tikai samazināt cpu voltāžas vai ne tā? Negribu to 2x turionu mērdēt badā, viņš jau augstāk par 50*C reti karst. karst jau pats gpu atsevišķi. Tagad piemetu fentilatoru pie USB 5V un iemetu pa vidu rezistoru dabūjot 4V. Griežas vidēji skaļi / klusi un dzesē arī labāk. gpu frekvences joprojām ir nomestas zemu un stāv jau stundu idle režīmā. GPU pašlaik ir 50*C un CPU 38*C

Bet kad sāks lietot un kautko darīt tā noteikti, ka atkal uzleks augstāk...

Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Vecīt, ja tev ir tāda video karte un Turion x2, tad nekādas zemtaktēšanas tur nepalīdzēs. Gan konkrētais procis, gan video ir vienas no karstākajām laptopos sameklējamām jebkad ražotajām detaļām. Zinu, jo pats sēžu uz Turion x2 un ATI x1600 mobility video kartes un ģimenē (gan jāatzīmē, ka darba piešķirts) bija HP ar Turion x2 un ja atmiņa neviļ, tad tavu video.

 

Pilnīgs murgs! Manam lapsim ir 1x mainīta plate ~3 mēn. pēc iegādes, bet tas bija 2006. gadā. Tam HP mainīja vismaz 2x plati. Pēc tam darbs iedeva citu lapsi.

 

Šim brīnišķīgajam CPU un GPU komplektam palīdz tikai papildu dzesēšana. Ieteiktu pačekot arī HDD temperatūras, jo HDD, tēlaini izsakoties, tajā pašā sulā vien vārās kopā ar CPU un GPU.

 

Man pašam vispār kādreiz bija doma pārtaisīt lapotpam dzesi uz ko jaudīgāku un klusāku, ieliekot akumulatora vietā lielāku ventilatoru, bet izpētes rezultātā konstatēju, ka negribas riskēt, noārdot plastmasas sienu starp baterijas caurumu un pārējām lapotpa iekšām, jo siena bija pārāk liela un baidījos, ka pēc sienas izņemšanas nesāk pārāk šķobīties korpuss.

Labots - Žaks Kustō
dd teiciens
Link to comment
Share on other sites

erikonkulis

HDD mierīgi stāv uz 35, Turion x2 arī pašlaik uz 35. videokarte uz 50. tas viss idle... vakarā pastrādāšu uz šī lapša, tad redzēs cik mans ventilatora mods deva :>

 

EDIT: Vispār jau es pats uzskatu, ka AMD+nForce+Nvidia=invalīds, kas ilgi pēc dzemdībām nedzīvo

Labots - erikonkulis
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Un tu sūdzies par tādām temperatūrām? Man HDD ap 45'C dzīvojas (bez papildu dzeses). GPU nezinu, CPU sen neesmu čekojis un godīgi sakot neatceros, tādēļ negribu samelot.

Labots - Žaks Kustō
Link to comment
Share on other sites

erikonkulis

Nesūdzos, vēlos izvairīties no nākotnes problēmām. Jo viņam bija tā pati GPU problēma kas DV6000. Vakar izcepu un strādā. Bet ir bail!

Labots - erikonkulis
Link to comment
Share on other sites

Ak tā.. GPU ..

Es jau uzreiz iedomājos par DV**** dzesi, ka viss atrodas zem viena stieņa un CPU cep to GPU. Samazinot CPU vcore, samazināsies līdz ar to manā gadījumā GPU temps.

Ja kāds atrod ko interesantu priekš GPU, labprāt ar iečekotu. Cik atceros, tad neviens no softiem nesuportēja šito iebūvēto GPU. Tā kā man šķiet, ka tas vienkārši izdarāms nav, bet notiekti ir.

Link to comment
Share on other sites

erikonkulis

Vispār jau bieži laptopiem viss atrodas zem viena stieņa, arī manā gadijumā. Bet šoreiz CPU necep GPU.to var just arī pārbaudot ar roku.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...