Jump to content

Programmēšana kā hobijs


camel
 Share

Recommended Posts

Esmu novērojis, ka forumos bieža parādība ir tēmas "palīdziet izpildīt uzdevumu ...", bet kur paliek tie programmētāji-pašdarbnieki, kam kautko izdodas dabūt gatavu un ir ko parādīt? Jāsaka, ka man nav gadijies web plašumos (latvijas) uziet tādas vietnes, kur programmētājs-hobijists izrādītu savu veikumu, par open source projektiem nemaz nerunājot.

Link to comment
Share on other sites

dev.gamez.lv , piemēram.

www.klade.lv , kurā KAC reducējies uz sava ļoti populārā rīka (liba) izstādīšanu.

 

šis un tas ir iekš http://knagis.miga.lv un citos blogos - pat ja cilvēkam programmēšana ir dzīvesveids, diez vai ārpus sava bloga kaut kur redzamākā vietā publicēsies :>

Link to comment
Share on other sites

WildGun

Vai ta pie mums (LV) ir jēga kādam kaut ko rādīt? Ja nav mega:)projekts, kurā kaut ko var nospert, tad nafig vajag. Ja kaut kāds sūdiņš - nories un izkaspišīs, pirms būsi paspējis kaut ko iebilst.

 

Manuprāt, LAACZ rullē ar savu apostrofu.

Link to comment
Share on other sites

marrtins

Nu tik traki jau nav. Spīdošākais no LV laikam būs Zabbix? Bija vēl pasaulē visai pazīstams CMS, bet uz sitiena neatceros nosaukumu :(

 

Pats sen sen pamēģināju paspēlēties ar sourceforge:

http://cgiampinfo.sourceforge.net/

 

Un nesen ar google code:

http://code.google.com/p/libip2c/

http://code.google.com/p/php-ip2c/

 

Nu tādi nieciņi arī no manis. Pārsvarā jau tikai bugreporti (tomēr kaut-kas) tiek sūtīti citiem opensource, lai kāds salabo :)

Link to comment
Share on other sites

Varu pievienoties ar savu vecumveco Badfix, bet tā patiesi neatliek laika pašdarbībai. Projektus no seniem laikiem, kad vēl bija laiks pašdarbībai, tagad kauns rādīt. :D

Link to comment
Share on other sites

Pats savam priekam jau sen gribēju uzprogrammēt bench-programmu, kas rēķina Pi, izmantojot neefektīvo Leibnica rindu. No sākuma Pascal'ā, pēc tam kur cmukāk. Ideja ir vēl-jo-projām, bet tā arī neko neesmu sācis darīt. ;D

Link to comment
Share on other sites

Latvijā jau "tirgus" ir ļoti maziņš. Ja arī kāds hobij-programmētājs izstrādā kādu interesantu programmu, viņš visdrīzāk to ieliks kaut kādā SourceForge vai Google Code.

 

Protams, var jau mēģināt uzbīdīt kādu lokālu līdzīgu projektu, bet būs grūti dabūt popularitāti.

Link to comment
Share on other sites

Ja cilvēks izvēlas hobiju ar mērķi pelnīt, tad kaut kas nav kārtībā ar izvēli.

 

Visādus nieciņus (vairāk vai mazāk specifiskus), kurus izmantot ikdienā, gandrīz visi kodēt. Ne viss, protams, ir publicējams un tiek publicēts.

Globālas db nav, ir cilvēki, kas savos blogos kaut ko nopublicē, vai forumi, kur kaut kas parādās (kaut vai pieminētais http://forums.gamedev.lv/).

Link to comment
Share on other sites

Javeri, kas par sviestu?

Pieminētais Knaģis programmē sava prieka pēc sev nepieciešamo un ar to dalās, neprasot naudu.

Raimonds S. no Tieto vairāk darba vajadzībām ir uztaisījis Ruby librariju https://github.com/rsim/ruby-plsql , publicēts open source zem MIT.

Utt, utjp.

Tas, ka darbs var būt hobijs ir lieliski, bet tas nenozīmē, ka no visa, ko uzkodē ir jāgūst $$$ labums.

Link to comment
Share on other sites

Godīgi sakot, šādā skataleņķī es uz lietām parasti neskatos, bet iespējams, ka tur kautkāda jēga ir.

Liekot visu zem 1 āmura - droši, tā arī ir. Sevišķi, ja cilvēks jau gadiem ilgi knibinās, taisot savu HāTēEmEl mājaslapu frontpeidžā par sevi un savu suni. Un nekādi nevar tikt tālāk.

 

Bet ja cilvēkam ir kāds ne-uz-komerciju orientēts hobijs, piemēram, demo ( te arī) taisīšana, tad tā esot naudas nomešana zemē. Aizmirstot par gandarījumu un kodēšanu savam priekam, ko Javerim vajadzētu zināt, jo pats, cik noprotams, nodarbojas ar biznesa aplikāciju izstrādi, kas ir īpaši slavena ar monotonitāti.

 

Starp citu, studenta laikos ļoti aizraujoši bija taisīt sīkumus iekš win32 api.Tīri sporta pēc sataisīt kaut ko tādu, par ko zināms, ka neviens neko nemaksās - vienalga ir fōōōrši, kad izdodas ielīst kaut kur zem pārvalka tur, kur cilvēki parasti pat nezina, ka kaut ko var kustomizēt. Un tā ņemšanās ar mēģinājumiem - bļaustīsies par šito antivīruss vai arī ne :mrgreen: Un tad vēl programmiņu krakošana - nekomerciāls prieks, bet nu tāāāāds gandarījums un \m/ ^-_-^ \m/ fīlings, kad izdodas kaut ko piedabūt darboties kā es gribu :D Ķimerēties un izmantot savu darbaspēku - tam ne vienmēr ir jābūt pēc pasūtījuma. :)

Labots - usver
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Parasti tēmas kā "Programmēšana kā hobijs" taisa cilvēki, kuri domā uz kuru pusi rakt tālāk. Agrāk(pirms krīzes) šāda tipa cilvēki bija vajadzīgi t.i. interese + vidējas zināšanas + pārējo iemācīsim, tagad tas vairs nav aktuāli...

 

p.s. bet "rakt" jau vajag, gan jau izdosies, protams ja ir vēlme to darīt

Link to comment
Share on other sites

Var redzēt, ka Javeris nav programmētājs (vai vismaz īpaši labs programmētājs).

 

[media]

[/media]
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Es arī vēl mazliet patīrīju. Ja no malas šie posti izskatās bezsakarīgi, ziniet, ka te puse ir apslēpta. :p Un piekrītu - ir aizgājis offtopikā, turpinam par tēmu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Timo Lii

Štelle tāda ka Latvijā ar to ir grūtības. Lielāka daļa programmētāju vienkārši par to, lai uzrakstīt kodu, kas izvada uz ekrāna teksu, jau kliegs, ka neteiks, jo viņi par to naudu saņem. Visi programmētāji pasi pa sevi ir lielākoties pasīvi, nu un tā kā vēl Latvieši ir skaudīgi... Ja tev nav problēmas ar krievu valodu, pameklē krievijas programmētāju lapas caur māti google. Tur tev varēs pat uzprogrammēt kodu priekš Nasa kosmosa kuģa palaišanas un pat par velti, bez nekādām problēmām!

  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Timo Lii: acīmredzot, esi forumā neilgi. Paskatījos uz postu skaitu - tiešām, 22 gab. Te ir ļoti daudz diskusiju bijis par to, kā realizēt to vai citu lietu. Ir rakstīts milzumdaudz koda, palīdzot cilvēkiem atrast viņu kļūdu vai aprakstot prototipus/realizācijas prasītajām lietām.

Ir pat novērojama pretēja tendence aprakstītajai - atnāk studentiņš/skolnieciņš, kam sesijai praktiskais deg, nober prasības, saka "uztaisiet". Tīri cilvēcīgi - viena lieta ir tas, ja cilvēks cenšas un dara un attīstās un prasa neskaidrās detaļas, bet pavisam cita - haļavščiki, kas prasa visu gatavu un jūtas aizvainoti, ja tūlīt kāds nesteidzas uz sudraba paplātītes pasniegt viņam izpildīto mājasdarbu. Es nebūtu diez ko priecīgs, ja kāpņu telpā stāvētu vidusskolnieciņš un nekaunīgi prasītu izpildīt viņa mājasdarbu no nulles, pat ja to mierīgi varu izdarīt.

 

Programmēšanai kā hobijam ir raksturīgi tas, ka cilvēki dalās zināšanās ar sev līdzīgajiem. Bet ja parādās, pardon, mangotāji, kam vajag to un vajag šito, bet paši nav gatavi kaut ko darīt, tad lai tiek galā paši ar to, ko uzņēmušies. Visam tam esam gājuši cauri, nav problēma kopīgi atrast risinājumu. Bet ja cilvēks nespēj nodefinēt savu problēmu un gaida visu uz paplātes - nu tad piedodiet.

Tas ir tikai mans subjektīvais viedoklis.

 

Par krieviju - protams. Mūsu <= 2 miljoni ir samērā neliels skaits, tāpēc daudzas lietas, kas pie mums vēl nav publiski apspriestas, var mierīgi atrast krievu forumu arhīvos.

Analoģija ar guns.ru - Latvijā nav un tuvākajā laikā nebūs tāda informācijas apkopojuma, kur daudzi miljoni cilvēku aktīvi diskutē par keramiskajiem nažiem, par Damaskas nažiem, par tādiem nažiem un šitādiem nažiem dažādās foruma sadaļās. Jo iedzīvotāju skaits ir mazāks.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Timo Lii

Te ir ļoti daudz diskusiju bijis par to, kā realizēt to vai citu lietu. Ir rakstīts milzumdaudz koda, palīdzot...

 

To tik tiešām nezināju. Prieks, ka tomēr ir arī, kas palīdz. Vienkārši pieredze vēsta, ka skolās programmēšanu māca pavirši, vismaz tajā, kurā es mācos, tas tā ir un neviens programmēšanu nezin, bet, kas zin, tiem jau ir apnicis paskaidrot un cilvēkiem, kam ir izmisums, nav kur likties, kā tikai pamest visu.

  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...