Jump to content

IT Studijas Latvijā - kāds vispār ir jūsu subjektīvais viedoklis?


Mr. Nejēga
 Share

Recommended Posts

Ok, Pats, protams, studēju un savu viedokli veidoju, bet tā, intereses un vairāku pārrunu ar kursabiedriem & paziņām rezultātā nonācu pie fakta, ka nebūtu slikti uzzināt, kāds vispār ir IT/semi-IT publikas viedoklis par IT studijām mūsu pašu mazajā, zaļajā zemītē. No mēdiju puses un no dažiem aģitatoriem nāk remarkas, ka "Latvija pfft suņa murgi, čiks", un "OOO jā, vot Anglija, Anglija!!!" + "Zviedrija rulz" - it īpaši tagad, kad "Plašā Ejropa vaļā un jātinās, kamēr var" nostādne ir tik asi iztekta šeit. Diemžēl, tas bieži ir attiecināts uz ātra darba iespējām un uz ekonomikas/biznesa kursiem..

 

Derētu noskaidrot, ko Tu domā (uzruna par tiešu? :) Vai, 'my bad') par IT studijām iekš LV.. Protams, var jau piemest pats savu pieredzi, ja ir, ja nav, tad viedoklis, kautvai sērijā "kaimiņu Mašai piedzima bēbis, kura nu jau uz ārzemēm aizmukušā jaunā tēta māsa darīja to un to" - iebildumu nav. Nemeklēju objektīvus slēdzienus, statistikas (ko itin viegli var sagūglēt), šeit prasās tieši cilvēciskais viedoklis.

 

P.S. Par "TG/AM" atbildēm tiks pasmīkņāts. Ja nopietni, tad nepatīk - neatbildiet, kungs ar plnti aiz muguras nestāv (visticamāk).

 

P.P.S. Paldies biedram "Reklāma" par vērtīgu kontribūciju pavedienā on_the_quiet2.gif. Lab, Šo piezīmi gan nevajadzētu apdiskutēt.

Labots - Mr. Nejēga
Link to comment
Share on other sites

Vislabākās studijas ir sūrā grūtā dzīves prakse un nepārtraukta mācīšanās visu laiku apgūstot jaunu infu pastāvīgī, pārējais ir tikai kā papildus info + kaut kāds apgrausts papīra gabals.

Link to comment
Share on other sites

Grossmeister

Savulaik pamocījos pa RTU - ja matemātiku sajēdzi un krievu valodā literatūru varēji salasīt , tad labu teorētisko bāzi varēja dabūt .

Link to comment
Share on other sites

ventolin

Zemas kvalitātes figņa ar dažādām personām, kas ir saistītas ar dažādiem uzņēmumiem, kas 'vinnē' dažādus konkursus. Ir uz pirkstiem saskaitāmi pasniedzēji, kas knapi attaisno mācību maksu par to visu.

Link to comment
Share on other sites

Pabeidzu Ventspils Augstskolas bakalaurus. Manuprāt ļoti OK pamats, jo programmēšanu + vispārēju sajēgu par datoriem dod labu. Cita lieta, ka nepieciešams pašam daudz gatavoties patstāvīgi, taču pamatus iedod labus un lekcijas ir ļoti kompakti saliktas.

Iztiek bez mācību kursiem a ļa "tagad šajā kursā konspektēsim 20 gadus vecu grāmatu par datubāzēm .. nesīsiet katru nedēļu pa 1 iztulkotai nodaļai ..", kā tas spēj būt LU. Ir par kursi, kuros ietilpst sambas kā domēna kontroliera likšana, linukša dīdīšana, datora salikšana+saslēgšana. Atkārtoju - lielākā daļa interesējošā padziļināti ir jālasa pašam, visai apjomīgi mācīja tikai C++/C#/Java (salīdzinot ar LU, kur ir priekšmets 'programmēšanas valodas', kurā var izbraukt, aptuveni nojaušot, kādā valodā ir jānodod darbs).

Galvenie mīnusi:

* Projektu vadības kursa nebija principā

* Par datubāzēm bija 1 kurss par MySQL, ne vārda neminot par MSSQL/Oracle, objektu datu bāzēm, temporālajām datu bāzēm utml kā Eiduka kursi. Tātad tā kursa laikā dod ievadu, padziļināti tas jālasa pašam no kursā neapskatītām grāmatām. :)

Labots - tt2t
Link to comment
Share on other sites

MartinsBe

Piekritišu tt2t, jo pats 2vus no 3kursiem pabeidzu VeA. Pametu finansu dēl. bet tagad strādājot nopietna iestādē, ļoti daudz kas noder. Un galvenais ka nebija liekie priekšmeti!

Link to comment
Share on other sites

0xDEAD BEEF

Par LU datoriķiem neko labu pateikt nevaru. Līmenis ļoti zems. Studijas vienkāršas. Gandrīz kā tt2t rakstīja!

LU sucks!

Beefs

Link to comment
Share on other sites

Mr. Nejēga

Atzīšos, neliels pārsteigums no pašreizējām atsauksmēm - es biju gaidījis, ka ne-LU studenti noliks savas skolas, un par LU būs tikai slavas dziesmas (vismaz, tādu iespaidu rada mēdiju biežā uzmanība ar LU un LU jaukšanās viskautkur).. Bet šeit, vismaz patreiz, pierādās pretējais.. Interesanti. Pagaidām, protams, atbildes nav vispārēji indikatīvas.

Link to comment
Share on other sites

LU ir bijusi centrālā skola, jo lielākā - tas fakts. Ir ļoti daudz zinošu jauniešu, kas tur mācījušies, bubu, piemēram, un tiem mēreni vienalga, kur mācīties - tāpat būs starp teicamniekiem. Un ar tādu palīdzību arī tiek veidots skolas prestižs konkursos un tā. Taču LU programma netiek atjaunota nemaz tik bieži, turpretim reģionālajās augstskolās vēl nav iestājusies rutīna. Tur ir svaigi pasniedzēji, kas ir gatavi sevi pierādīt.

 

LU maģistros ir arī ļoti interesanti kursi, piemēram:

* "modernās programmēšanas tehnoloģijas", kur tiek dzīta cauri Java augstā līmenī (XML, objekti, datubāzes, utt). Pie tās aktīvi strādā 2 pasniedzēji, kas mēģina nezaudēt savu prestižu. Viens no tiem - pēc stingrības līdzīgs Detlovam. Skarbs kurss tiem, kas domājuši iztikt bez programmēšanas visu mūžu.

* tīmekļa programmēšana: Java+servleti+jsp+hibernate. Labs kurss, ko, ja nemaldos, pasniedz jauniņa pasniedzēja, mazdrusciņ vecāka par tagadējiem maģistru absolventiem.

Attīstība un sekošana modernākajam ir, jo izmaiņas ievieš galvenokārt jaunā paaudze, ko uzaicina strādāt par lektoriem, taču tādu kursu dēļ kā "DB tulkošana" rodas iespaids par stagnāciju.

 

Vadībniekos pie IT vadības mācās 1 kolēģis - tur sekošana jaunākajam notiek vēl aktīvāk. Tas notiek tad, kad pasniedzējam audzēknis pasaka "a ko jūs tur ņematies ar 5 gadus vecu tehnoloģiju, ja tagad ir jau Silverlight 4 iznācis?". Un pasniedzējs arī ņemas, prasa "kas tas tāds?" un uzdod nākamajā gadā taisīt darbus ar to :) Attīstība ir, bet audzēkņi reizēm zina tendences labāk par pašiem pasniedzējiem, kuri ne vienmēr paši seko tām līdzi.

Labots - tt2t
Link to comment
Share on other sites

tt2t

 

Par Eiduka kursiem Oracle u.t.t.: viņš bija viens no retajiem pasniedzējiem, kurš tiešām deva ļoti labu pamatu studentiem, ir domāts tieši DB analītiskā domāšana. Pēc Eiduka MySQL liekās kautkāda "kastrēta" DB(bez apvainojumiem)

 

p.s. Mācijos/pabeidzu RTU aukstkolu jau diezgan sen

Link to comment
Share on other sites

malinens2

Mācos LU 1. kursā un nesūdzos. Mums neko neliek tulkot no 100 gadus veciem materiāliem...

Labots - malinens2
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Apmēram ~15 gadi atpakaļ pabeidzu RTU. No profesionālām iemaņām (ar ko tagad pelnu dienišķo maizi) studijas deva ārkārtīgi maz. Vienīgais piespieda ar MS word iemācīties strādāt, jo visi darbi bija tajā formātā jānodod.

Viss pārējais - vai nu ārkārtīgi zemā līmenī vai pilnīgs sviests....

(Bet te es nesaku ka nevajag studēt - tie bija jautrākiem un foršākie gadi manā mūžā un tieši tajā laikā iemācījos nopelnīt naudu!)

 

Bet skatos ka lietas tomēr ir mainījušas uz labu! Kā raksta biedrs tt2t, tad tomēr mūsdienās ir augstskolas kur māca ko derīgu! Bet tāpat - pašmācība, pašmācība, pašmācība....

Link to comment
Share on other sites

Killercompany

Beidzu Ventspils Augstskolas IT bakalaurus. protams ir teorija un kraps, bet tas laikam visur. toties salīdzinoša maza augstskola kur nerodas izbrīns ja pasniedzējs ar studentu sveicinās ar "čau" un paspiež roku. vienmēr pieejamas konsultācijas. Kaut kafeijnīcā pie viena galda frī stumjot iekšā. iespējas iesaistīties zinātniskajā darbā. protams, pēdējie notikumi:

http://ventasbalss.lv/news/read/144

patīkami, ka ir salīdzinoši daudz praktisko ieviržu. kā jau minēja gan pc salikšana/izjaukšana, gan programmēšanas vairākās valodās tostarp pat ASM pamati. tad vēl arī visāds kraps par dokumentāciju izveidi, darba plānošanu un kas tik vēl ne.

nepatīkami ka ir kalns ar matemātikām. biju mēms kad ieraudzīju pirmā kursa pirmā semestra lekciju plānu :D . bet ne tuvu neesot specs matenēs pieveicu tās. tātad - iespējami.

 

ja pēc tam neesi tendēts uz zinātnisko virzienu (mag., doc.) tad var paņemt elektroniku. identiskos priekšmetus "pārskaita". studēsi tikai tos priekšmetus kuri ir elektronikai. tie kas bija arī IT, nav jāmācās. pirmajā semestrī sanāk 3 lekcijas/ned. otrajā semestrī 2 lekcijas/ned. trešajā semstrī jau gan kādas 10 dažādas, kas laikam sastādīs apm 15 nodarbības nedēļā, jo vairs priekšmeti nedublējas ar IT. 4. un 5. semestris kā normāli. 6. jau atkal brīvs tāpat kā IT, lai rakstītu bakalauru.

IT lekciju plāns ir te: http://www.venta.lv/...tudijuPlans.pdf

Elektronikas lekciju plāns te: http://www.venta.lv/...iju%20plans.doc

 

ā, aizmirsu piebilst ka kojās ir daudz vietu tāpēc nav konkursa laikam pat. lielā puse no kojām ir tikai gadu vecas - eiroremonts kā saka. Nuun protams, fakts, ka kojas ir vienā ēkā ar skolu. nereti studenti uz lekcijām ierodas istabas čībās :)

 

karoč +1 par VeA.

palasi http://www.venta.lv

 

p.s nerekomendēju, bet VAR sekmīgi iegūt bakalauru neapgūstot neko papildus (bez pašmācības). bet VeA ir vairāki pasniedzēji kas rada kaitīgi dziļu ( :) ) interesi par lietām un tad pašam rakties un meklēt info vairs neliekas apgrūtinoši

Labots - Killercompany
Link to comment
Share on other sites

offtopic

 

Ko nozīmē "TG/AM"? Pat google un urbandictionary nespēja man sniegt atbildi.

 

Labots: Ja krieviski, tad meklēt nemaz nevajag :)

Labots - cash^
Link to comment
Share on other sites

meklē krieviski...

  • Patīk 1
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

100debija

Kāda finansiālā attieksme no valsts, tāds arī līmenis. Citās zemēs "krīzes" laikā pat palielināja finansējumu zinātnei. Latvijā otrādi. Ko lai saka, ja dažām labām prestižām ārvalstu universitātēm ir lielāks budžets, nekā visai mūs valstelei kopā ņemot.

Link to comment
Share on other sites

Mans personigais viedoklis ir, ja ir vēlme, tad var arī Latvijā iegūt normālu IT izglītību. Kā jau te biedri ziņoja - VeA ir diezgan progresīva šobrīd, kā arī mācīšānos un rakšanu iemāca RTU, taču, ja ir iespēja, un valoda nav barjera, tad būtu ieteicams pamēģināt iegūt izglītību citā valstī (kaut vai pus gadu apmaiņas programmās, piem. Erasmus), lai paplašinātu savu skatu uz dzīvi un pēc tam atgrieztos ar jaunām vēsmām Latvijā! :)

 

Pats gan studēju elektroniku, bet arī te ir saskarsme programmēšanu.

 

PS dokumentācijas izveide nemaz nav tik bezjēdzīga, jo darba devējs noteikti gaida, ka tu mācēsi normāli un saprotami noformēt visādas atskaites utml lietas, saubos vai vinsh gribes teret laiku lai tev to skaidrotu (ļoti daudzās jomās)

 

PPS TG/AM nozīmē topic govno, autor labs cilvēk

Link to comment
Share on other sites

Mr. Nejēga
(labots)

Mhm, TG/AM ir te tāda lieta, ko, kā pamanīju, vietējiem moderiem ļoti patīk iemest iekšā.. Bet nu tas tā.

 

Err, lūdzu, nevajag sākt aģitācijas, kur man būtu jāiet studēt, tā govs jau aizmāvusi uz labākiem piena laukiem :) Visādi citādi atbildes lieliskas, prieks redzēt, ka arī ir tomēr cilvēki, kas atzinīgi vērtē mūsu pašu universitātes (it īpaši pretstatot pašuzpūsto milzi - LU).

Labots - Mr. Nejēga
Link to comment
Share on other sites

A kas LU tik slikts ir :D?

Nav vismaz fizika/ķīmija tādā mērā jāmācās :)

 

Neba Universitāte vai kāda cita augstskola iemācīs Tev visu nepieciešamo, tāpēc man patīk LU pieeja, ka iemāca domāt, nevis ieber ar karotīti.

 

Bet nu IT ir izplūdis jēdziens, lai konkrētāk spriestu, kas tieši un konkrēti tur vai kur citur ir labāks/sliktāks.

Tāpēc jau vienmēr ir izvēle - nav tikai viena vieta kur mācīties...

Link to comment
Share on other sites

Ko nozīmē "TG/AM"? Pat google un urbandictionary nespēja man sniegt atbildi.

Reko tas nozīmē :p

tg_am.gif

Link to comment
Share on other sites

Tie studenti kas paši grib iemācīties nevis tikai papīru saņemt ir OK praktiski visās augstskolās.

Bet zemākā kategorija kura ir dabūjusi tikai papīru ir pilnīgs actojs. Kā augstskolām nav žēl savus reitingus bojāt ar šādiem kadriem es nezinu.

Ja vajag naudu var tak izmest pēdējā pusgadā, bet ārā neizlaist.

Link to comment
Share on other sites

malinens2

Varbūt augstskolām, īpaši Valsts augstskolām, reitingi nav tik būtiski? Arī IT sfērā ir labāk un sliktāk atalgoti darbi, kas prasa dažādas zināšanu pakāpes. Tu gribi teikt, lai labāk tas "zemākais" slānis iet zemenes lasīt Īrijā? Papildus studenti minimāli ietekmē valsts tēriņus par viņu apmācību. Piemēram, lai gan šogad bija 200 budžeta vietu, pasniedzēji izlēma atļaut studēt 240 studentiem par budžeta līdzekļiem. Un tas viss, kad augstākajai izglītībai nogriež 50%!

Link to comment
Share on other sites

non7sens

malinens2

 

40 mācās par maksu, budžetā tie 200 arī ir.

LU 1. kurss pilnīgs sviests. Jau gribās praksi un reālās dzīves grūtības. Domāju prof. izvēli vajadzēja 2. kursa sākumā ielikt.

Link to comment
Share on other sites

malinens2

Neko nevar zināt. Varbūt vēlāk pateiksimies par lielo teorijas blāķi :)

Cik atceros, tad es nezinu vai visi 240, bet vairāk par 200 tika budžetā, kā tas pirms tam bija plānots...

Labots - malinens2
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...