Jump to content

Lodāmurs


Ģenerālis
 Share

Recommended Posts

Vecais padomju laika lodāmurs neapmierina manas vajadzības, un ir vajadzība pēc jauna. Varbūt varat ko ieteikt? Galvenais lai būtu spics gals, ideālā gadījumā uzgaļi būtu maināmi. Un cik vatu lodāmuram būtu optimāli? Skatos, ka lodēšanas stacijas maksā sākot no 30ls, kas man šķiet nedaudz sālīti. Tākā nav ne mazākās nojausmas, kam temperatūras kontrole ir vajadzīga, pietiktu ar parastu lodāmuru, kurš pēc pusgada nenodegtu. Vēlētos jau iekļauties 20Ls. Un kādi būtu tie labākie ražotāji, un no kuriem labāk izvairīties ?

Labots - zefīrs
Link to comment
Share on other sites

DannyDiktator

Man jau liekās tieši ar lodāmuru bez termoregulātora var tikai padomju radio salabot. :) Bet ja nopietni, ko tu grasies lodēt? ne jau visu var izdarīt ar 18W lodāmuru.

Link to comment
Share on other sites

Es lietoju trīs - krievu 100w jaudīgām padarīšanām, krievu 40w ikdienas vajadzībām un 25w importa impulsnieku ar maināmiem galiem. Pirmie 2 maxā ap 3-5 Ls, impulsnieks kādus 15 Ls. Impulsnieka priekšrocība, ka uzsilst 10 sekundēs.

Link to comment
Share on other sites

Ģenerālis

Nu pārsvarā tiks izmanots mikroshēmu (detaļu pielodēšanai pie mikroshēmām) lodēšanai. Kādreiz arī SMD lodēšanai. Un tad apskaidro kāds kam tā termoregulācija nepieciešama.

Mahmud : tas kas uzsilst 15sec ir gāzes lodāmurs ?

Link to comment
Share on other sites

Nea, tas ir impulsu lodāmurs. Kātā ir impulsu baroklis un lodāmura galvā resna nihroma stieple. Baroklis dod zemu spriegumu un lielu strāvu, tādējādi, nospiežot slēdzi lodāmura kātā, baroklis ieslēdzas un ātri uzsilda lodāmuru. Krievu laikos bija līdzīgs verķis, tikai tam impulsnieka vietā bija parasts transformators, līdz ar to, lodāmurs bija visai milzīgs. Manējais impulsnieks ir parasta lodāmura izmērā.

Link to comment
Share on other sites

lai nebūtu jāveido jauns topiks, nedaudz dīvains jautājums. Kāpēc teiksim ko0 lodējot lodāmuru jāmērc švammītē ? Ko tas palīdz un cik bieži jāatkārto.?

Link to comment
Share on other sites

Ģenerālis

Starpcitu, esmu redzējis, ka daži lodāmuru apalvo, un tad pamērc švammītē, jo tjipa labāk siltumu nes. kā tas notiek? Un joprojām interesētu kāds konkrtēts modelītis.

 

Skatos ne iekš ELFAs ne iekš ARGUSA nav nekādas izvēles. Ir vainu lētie lodāmuri ~5Ls, vai arī ūberkrutās stacijas ~40LS

Link to comment
Share on other sites

Kā jau iepriekš minēju otrā tēmā, ko te deva, tad pats lietoju antex lodāmuru no Argusa. Modelis ir no mazākajiem: C15 un nav tavās minētajās ketegorijās "lēts vai ūberkruta stacija". Piepirkts arī papildus 0.5mm gals, jo orģinālais nekam mazam neder, bet liekas, ka vajadzēja XS un tie tur pašlaik izbeigušies..  

 

Lodāmurs gan nav regulējamas temperatūras, bet nedomāju, ka arī īsti vajag. Pietiekami daudz mikroshēmas un SMD elementi salodēti ar tādu.

 

Pašam ir arī cita lodēšanas stacija ar gaisu + lodāmuru ar regulējamu temperatūru, bet to reti izmantoju salīdzinājumā ar parasto antex lodāmuru. 

Link to comment
Share on other sites

Ģenerālis

A ko tie vati īsti dod, ja lodāmuram ar 15w vai 25w ir vienāda darbības temperatūra.? Un kāda antex lodāmuriem ir atšķirība starp C,XS,M,CS sērijām ?

Link to comment
Share on other sites

Tie antex atšķiras izmērā. Savulaik laimēju 15/18/25 antex lodāmurus kā balvas, bet aktīvi izmantoju tikai to 15, kas gandrīz mazākais.

 

Lielākie ir, kā jau noprotams, lielāki izmēros un paredzēti lielāku detaļu lodēšanai, jo ar mazo būs ilgi jāpatur, līdz uzsildīs, bet arī tā var, ja nav kūstošas plastmasas detaļas blakus. Ir vēl kkāds pats mazākais 12W, varbūt tas pavisam labs mikrenēm. Kāpēc tur M vai C klāt gan nepastāstīšu :) būs jāprasa pārdevējiem.

 

Par melnumu: tāpēc jau lieto samitrinātu sūkli, lai varētu notīrīt uzgali. Jaunajiem uzgaļiem ir diezgan svarīgi, lai viņi tiktu regulāri tīrīti un nebūtu melni. Ja netīrīsi, nodegs pārklājums, kas ir loduzgalim pašā galā, kur alva turās un vairs nelips alva klāt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ģenerālis

OK. viss skaidrs. paldies.

 

A cik platu alvu labāk izvēlēties maketplašu/mikroshēmu lodēšanai. it kā labāk jo mazāka (diametrā). Pašlaik it kā domāju 1mm, būs labi?

Labots - zefīrs
Link to comment
Share on other sites

Mikroshēmām ir dažādi iepakojumi :) Ja maketplates, tad jau laikam DIP.

Visādām DIP, 1/4W rezistoriem un lielākām daļām lietoju šādu 1mm alvas drāti. Gara gan nav, bet ētri noturēt rokās.

Savukārt visādiem SMD elementiem (0805, 0603) un, piemēram TQFP, SO mikroshēmām 0.38mm, retāk 0.7mm drāti. Tādos ruļļos ir bezjēgā daudz un tur ilgi varēs lodēties.

Link to comment
Share on other sites

Nekad nebūs tā ka visām situācijām noder viens lodāmurs. Pats lietoju regulējamu lodstaciju, 40w lodāmuru lielākām detaļām (tipa transformatori, vadu apalvošana u.t.t) un retāk- 100w krievu lodāmuru. Lodalvu arī izmantoju tikai 0,7mm un retāk 0,25mm. Starp citu-varbūt kāds zinu kur varētu iegādāties HAKKO tipa uzgaļus?

Link to comment
Share on other sites

Starp citu-varbūt kāds zinu kur varētu iegādāties HAKKO tipa uzgaļus?

 

nu tev droši vien nepatiks, bet iekš ebay ir normāla izvēle :meeting:

pie tam pasta kantoris jau parasti ir tuvāk par kādu veikalu :D

vienīgi ka jāgaida ilgāk biku

Labots - crane
Link to comment
Share on other sites

Vienīgais tajā variantā, kas man nepatīk ir fakts, ka ilgi jāgaida. Turklāt ņemot vērā to, ka pēdējā laikā tās pakas pienāk daudz lēnāk nekā vasarā... :agree:

Heh-skatos tagad tas piedāvājums EBejā ir daudz lielāks kā pirms mēneša pusotra. :pooh_honey:

Labots - Leshij
Pēdēja posta citāts
Link to comment
Share on other sites

Man arī nesen savajadzējās lodāmurs. Aizgāju uz K-Rauta. Tur daži vienas firmas bija (Luxu vai tml firma). Bija sarkanie Pro ar 5 zvaigznītēm un zilie Basic ar 3 zvaigznītēm. Pēc vizuālā izskata nekādas starpības tik krāsa cita. Pēc cenas 3x dārgāks. Viens pa 7ls bija Pro. Diezgan maziņš un ērts 15w. Blakus stāv iesācēju - zils, izmērs tāds pats komplektā statīviņš, alva, otrs uzgalis, kolofonija. Cena 3ls. Tā kā piedāvājums bija vilinošāks cenas ziņā un kitā, tad protams paņēmu Basic. Pietam šim basic ir 30w. Kāda strapība strap to pro ar 5 zvaigznēm un nepro ar 3?

Link to comment
Share on other sites

eltons2121

Pirmkārt starpība tajā, ka tas sarkanais "pro" plastmasas rokturis ir dabai daudz draudzīgāks (sadalās 243 gadu laikā, bet zilais "nepro"- 457,5 gadu laikā)

Otrkārt- "pro"" ir "ručnaja sborka"(paskaties, kaut kur vajadzētu būt salicēja personīgajam hieroglifam ar telefona Nr.- diennakts tehniskais serviss jabkurā pasaules malā.

Treškārt un galvenokārt--K-rautai taču arī uz kaut ko ir jāpelna.

 

Tā lūk!

Labots - eltons2121
Link to comment
Share on other sites

Sākot taisnot savas rokas elektronikas jomā un paspamojot - iepirku pagājušonedēļ HQ - 20 no Argusa

 

HQ-SOLDER_30.jpg

 

48W 24V , maināmi gali, uz max (420C) var arī šo to izlodēt.

 

Labo darbu sarakstā pagaidām viena tikko salodēta (atjaunota) Sony - Jērikson SIM kartes ligzda.

Link to comment
Share on other sites

Veroties plašajās interneta ārēs, pamanīju, ka šeit uz vietas tiek piedāvātas arī šādas lodēšanas stacijas:

http://www.semicom.lv/Lod%C4%81muri_piederumi/Lod%C4%93%C5%A1anas_stacijas_707C_page0.html?producer_sort=1368&price_sort=2&act=viewCat&catId=707&s=&ss=&aa=&pp=&dd=&searchStr=

 

Vai kādam ir viedoklis par šo LK ražotāju? http://www.lionking-china.com/ (weblapa šobrīd lejā :{ )

Link to comment
Share on other sites

LK varētu pamēģināt- 30-50Ls tomēr nav liela nauda, ja ar lodēšanu nodarbojas pa nopietnam. Ja skatās trūkumus, tad ķīniešu lodstacijām pārsvarā nodeg sildelementi (citreiz pārdeg savienojuma vietā).

P.S. Jau laiciņu skatos uz tām karstā gaisa lodēšanas stacijām. Paldies Aleksej par linku! :drinks:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Šodien atkal vēros interneta plašajās ārēs :)

Atradu vēl šādus interesantus lodāmurražotājus, kuri ir pārstāvēti daudzās hobijistu lapās:

http://www.madelltech.com/m3-8.html (ir arī eiropas lapa - taču tajā maz produktu, mīnuss - paredzēti 110V tīklam)

http://www.aoyue.com (konkrēti šis modelis parādās daudz http://www.aoyue.com/en/ArticleShow.asp?ArticleID=327 )

http://www.eclipsetools.com/pdfcat.htm

http://www.china-zhongdi.com/zd-916.htm (redzēju te: http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=218050 )

http://www.xytronictools.com/ (daudzkur viņu āmurus tirgo)

http://www.mpja.com/productsdirect.asp?dept=480&main=79&item1=15860+TL&item2=15845+TL&item3=15140+TL&item4=15141+TL

http://www.blackjacksolderwerks.com/ ( http://circuitspecialists.com/level.itml/icOid/9258 )

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 8 years later...
Artanis

Ja jau spārdam mironi -

 

Pašlaik cenu kategorijā zem 60€ viens no labākajiem (ja ne VISlabākais) un funkcijām bagātākajiem digitālajiem lodāmuriem ir TS-100. Dabūjams no Amazones, Ebaya, Banggood, u.c.

 

Jauda šitam brīnumam 65W, maināmi uzgaļi, kuru ligzda savietojama ar profesionālajiem Hakko uzgaļiem, strādā no 4S lipo baterijas vai laptopa lādētāja, ir iebūvēts akselerometrs, ļoti precīza un jūtīga termoprobe pašā galā, programmējams caur MicroUSB (var arī uzstādīt custom firmwares, kas pašlaik ļoti populāras). Lodāmuram ir fantastiska termālā kapacitāte - ar šito var izlodēt pat lielākos traņus, izsildīt ground plane, izlodēt radiatorus un treknos rezistorus. 

 

Pats iepirku pirms gada šito no viena forumieša, un pēc pāris mēnešiem pasūtīju sev otru priekš ofisa - fenomenāls lodāmurs, iesaku ar visām četrām. Tāpat arī lieliskas atsauksmes visos hobijistu un elektronikas forumos, kur apgrozos, un vairums elektronikas veterānu Youtubē arī labi izsakās par šo.

 

077E9322-A061-4FD1-B6C4-2CCA4EF70756.jpeg.70e0b41f3ec9519f253ff49e88309fe9.jpeg

Labots - Artanis
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Ideāla manta.  Vienīgais mīnuss ar ko sastapos- tīri nejauši nospiežasar pirkstiem strādājot tās pogas un temperatūra aizbrauc. Nu kam liela ''ķepa'', tad varbūt par mazu lai noturētu. Fiziski kā pildspalva.

  Bet tīri praktiski- kur dabūt MĪKSTU vadu lai pieslēgtu barošanu? Pēc idejas vajag ar minimālu izolācijas slāni ( nav jau 220V) , bet dikti lokanu.  Sākumā lielākā problēma bija ka barokļa vads ''gāž'' lodāmuru ja noliec uz galda. Atradu vienu aizvēsturiska īsu vadu kurš mīksts, bet nedaudz par īsu. Vajadzētu citu, garāku, bet nezinu kur meklēt. Visus , ko esmu apčamdijis bodēs, cieti. Internetā raksta ka ''super mīksts'' Pasūtiju, nu mīksts nosacīti jo silikona izolācija, bet tā izolācija bieza, rezultātā neder.

 Labi ka var pasūtīt galus atsevišķi pēc vajadzības . Dikti populāra manta , tāpēc piedāvā jekuras daļas, pat maināmus korpusus ( dažadu krāsu)

 

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

Tās firmvāres vairāk domātas rektālai dekriptēšanai ?

 

Sorry, pie piegdienas

Labots - ggg97
  • Patīk 1
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Pienāks diena, kad hakeri izlauzīs lodāmuru un tu sabojāsi lodējamo detaļu. Vēl vairāk. Irānas kodolspeciālisti lodēs jaunu shēmu kodolraķetei, bet amerikāņi uzlaužot lodāmuru visu projektu izjauks.

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

 

pirms 3 stundām , erikonkulis teica:

lodāmuram firmwares. ko dod tās custom firmwares? parādās fīča ieiet internetā caur lodāmuru?

Parādās fīčas atkriptēt sarežģītākus datus un iegūt garākas paroles.

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

Artanis
pirms 4 stundām , oxygen teica:

Bet tīri praktiski- kur dabūt MĪKSTU vadu lai pieslēgtu barošanu?

Es ar šo arī nočakarējos, beigās pasūtīju sev no TME silikona kabeļus. Baigi sālītie bija (kaut kas pie 9Eur gab.), bet nu vienkārši kaifs lietot, salīdzinot ar parastajiem barošanas vadiem no lodēšanas stacijām (un pat nerunājot par 220V vadu, kas lētajiem lodāmuriem nāk). Bet kad tu kabeli savējam meklē, neaizmirsti, ka viņam pīķa strāva ir 3A pie 24V - tur ar tievāko drāti neies krastā, vajag pieklājīga diametra kabeli.

 

pirms 4 stundām , erikonkulis teica:

lodāmuram firmwares. ko dod tās custom firmwares?

Firmwares dod iespēju customizēt pogas, programmēt lodāmuram profilus, starp kuriem pārslēgties ar vienu pogas klikšķi (piemēram, ja nepieciešams atlodēt detaļas no plates, kur ir gan sīki uz temperatūru jūtīgi SMD komponenti kopā ar lieliem THT radiatoriem vai kondieriem, var ar vienu klikšķi pārslēgties starp temperatūras režīmiem).

 

pirms 4 stundām , oxygen teica:

Vienīgais mīnuss ar ko sastapos- tīri nejauši nospiežasar pirkstiem strādājot tās pogas un temperatūra aizbrauc

Lasīt augstāk minēto punktu - paskaties dažādas trešās puses firmwares, esmu redzējis tādas, kurām ir iespēja bloķēt taustiņus darba laikā.

 

pirms 2 stundām , ggg97 teica:

Sorry, pie piegdienas

No offence taken - iesmēju. :D

Link to comment
Share on other sites

Vairāk kā četrdesmit gadus lodēju un nekad nav bijusi vajadziba pēc ''viedā'' lodāmura. lodāmuram , kadu  man vajag lai izkausetu alvu, ir jātur precīzi uz gala temperatūra un tikai. Tur principā nav ko programēt. Lodāmuram pašam jāsajūt, vai lodē mazu SMD detaļu, vai lielu radiatoru. Optimāli izbraukumiem ir lodāmurs ar temperatūras regulatoru rokturī un maināmiem galiem. Savukārt darbnīcā lodēšanas stacija un minimālais džentelmeņa komplekts sasniegts. Es vēl turu krievu 100W lodāmuru priekš lielām detaļām un neredzu vajadzību pēc ''viedā'' lodāmura. 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 3 minūtēm , Didzis teica:

Vairāk kā četrdesmit gadus lodēju un nekad nav bijusi vajadziba

Zin, paprovētu šo lodāmuru , saprastu ka, laikam tomēr progress ir vajadzīgs arī šajā lauciņā.

Man :

Savajagās ko ātri pielodēt. Izvelku no atvilnes lodāmuru un pēc 10 sekundēm jau lodēju.

Kaut kas novirza no darba- atnāku pēc laiciņa, bet lodāmurs vai nu ir parslēdzies uz zemo temperatūru vai vispār izslēdzies. Lieki nededzina uzgali un nepiesārņo gaisu  .

Beidz darbu- lodāmurs pēc neilga laika jau atzisis , var novākt.

Nebūtu tā elektronika iekšā, pie tik maziem izmēriem nebūtu ne ''viedums'' ne tā jauda/temperatūras stabilitāte.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

A ko, uzlikt lodāmuram windows? Slabo? Pats lodēs ... kamēr uzkārsies! Tad gan būs s*di... HA. 

P.S. Nevarēju neieķiķināt par šo šķūņingu...

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Artanis
Pirms 9 minūtēm , M@R$$ teica:

P.S. Nevarēju neieķiķināt par šo šķūņingu.

Tu vispār profesionālo lodēšanas staciju esi redzējis, kura maksā štuku, un kurai iekšā vēl piecreiz vairāk elektronikas, nekā šitajā ķīniešu loriņā? Tas ir lieliski, ka šādas semi-pro fīčas nonāk pie mirstīgajiem patērētājiem sakarīgas kvalitātes produktos. Vispār nesarpotu, par ko te vēl īdēt - lielisks rīks, normāla kvalitāte, laba cena. Nevajag papildfīčas - nelieto. 

Labots - Artanis
  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...