Jump to content

Ūdens sūkņa problēma


joks7
 Share

Recommended Posts

Raimonds1

https://boot.ritakafija.lv/forums/index.php?/topic/173707-agrāk-zāle-bija-zaļāka-jeb-materiālu-mācība-vēl-nebija-topā/page/3/

https://www.xppower.com/Blog/Electrolytic-Capacitor-Lifetime-in-Power-Supplies

Design Lifetime at Rated Temperature

Manufacturers of electrolytic capacitors specify the design lifetime at the maximum rated ambient temperature, usually 105°C. This design lifetime can vary from as little as one or two thousand hours, to ten thousand hours or more. The longer the design lifetime, the longer the component will last in a given application and ambient temperature.

Manufacturers also provide calculations to determine lifetime in application. These are based on the Arrhenius equation for temperature dependence of reaction rates, which determines that the reaction rate doubles for every 10°C rise in temperature. Put another way, the lifetime doubles for each 10°C reduction in temperature, meaning that a capacitor rated at 5000 hours at 105°C would have a service life of 10,000 hours at 95°C and 20,000 hours at 85°C.

The basic equation is given below. The curve plots the service life against ambient temperature.


Fig-1.jpg Fig-2.jpg

Applied Ripple Current and Frequency of Operation

 

 

In addition to the ambient temperature and local heating effects, the application of ripple currents further heat the capacitor core and are generally factored into the manufacturer’s lifetime equations.

Ripple currents are generated by the switching and rectification processes on both the input and output stages of the supply, causing power dissipation within the electrolytic capacitor. The magnitude & frequency of these ripple currents depend on the topology adopted in the design of active Power Factor Correction (PFC), where used, and the main converter power stage and these vary from design to design. The power dissipated within the capacitor is determined by the RMS ripple current and the capacitor ESR at the applied frequency. The temperature rise at the component core is determined by the power dissipated, the radiation factor of the component package and the temperature difference factor or slope from the core to the case as determined by the component manufacturer.

 

 

https://www.allaboutcircuits.com/news/calculating-the-lifespan-of-electrolytic-capacitors-with-de-rating/

In the early 2000s, aluminum electrolytic capacitors (Al e-caps) were failing at a far higher rate than expected, a phenomenon commonly and dramatically known as the capacitor plague. The cause was tracked down to an interesting story of industrial espionage where a formula for the electrolytic solution of the capacitors was stolen, but then incorrectly used. The result was millions of bad capacitors ending up in all sorts of electronic devices.

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 46 minūtēm , Raimonds1 teica:

Design Lifetime at Rated Temperature ...

Šajā tēmā runa ir par plēves kondensatoriem un tajos nav elektrolīta, kurš temperatūras ietekmē sāk noārdīt oksīda slāni no alumīnija folijas.

Cik ir bijusi darīšana ar visādām elektroniskām, elektrotehniskām ierīcēm, plēves kondensatori ir miruši vienmēr un ne tikai Ķīnā ražoti. Wilo apkures sūkņiem kondensatori arī pirms 25 gadiem lēnām zaudēja kapacitāti/ Vienkāršiem rūpnieciskiem elektronikas blokiem (Siemens, Dungs …) ar kondensatora barošanas bloku, balasta kondensators ir pirmais un vienīgais kas tur mēdza nomirt. Kāpēc tā notiek nav īsti saprotams. Sazvērestības teorijām gan neticu. Iespējams, ka izmantotās polimēra plēves pie lieliem spriegumiem (> 230V), mainīgajā elektriskajā laukā ar laiku degradējas.

Link to comment
Share on other sites

Raimond, vai polipropilēna 0,5-1 mkF kondensatori priekš elektromotoriem arī ir elektrolītiski? Man ir gadījies vairākas reizes ventilatoriem mainīt 0.75 mkF (zaudē kapacitāti), kuri Eiropā vispār nav nopērkami. Pirmo reizi Savatā nopirku parasto 1 mkF uz 400V, bet tur ir arī 1/400 priekš elektromotoriem ar 3000 stundām.

Kas nezina, tad  Salvats ir netālu no Latgalītes un tur ir labs piedāvājums ar detaļām, ja ātri vajag.

Salvats

Par piemēru poliestera ir virs 300 000 stundām.

Metallized Polyester (PET) Capacitors

 

Labots - Aigars
Link to comment
Share on other sites

2019.12.14. , 12:08, alusbundza teica:

man varētu būt šāda problēma, būs jājauc ārā sūknis

Man bija cita problēma - motora ass bija izdilusi gultņu vietās. Arī sūknis ne vella nespēja uzsūknēt, ārā neslēdzās. Manā gadījumā gan tas sūknis vēl ātri vien pamatīgi sakarsa - ja atmiņa neviļ, pat smirdēja no karstuma.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Tas koments vairāk bija domāts kā atbilde tam, ka vispār jau ar ražotājiem un viņu ražošanas projektiem viss esot kārtībā un tie pēdējā laikā nemaz, nemaz nav iemācījušies ražot sliktākas preces.

pirms 1 stundas , LPC teica:

Šis bija vairāk tēmēts uz Didzi un viņa klasiskajiem komentāriem par to, cik viss ir slikti pēdējos 10-20-30 gadus.  Nē, nu var jau paļauties uz Didža teoriju, ka PSRS papīra kondiķi ir mūžīgi, īpašības nezaudē laika gaitā, ekspluatējot, bet atgriežoties reālajā pasaulē - norādītās darba stundas uz kondensatora norāda ekspluatācijas periodu, kurā ražotājs garantē, ka kondensatora kapacitāte un pārējie parametri atbildīs norādītajiem. Pārsniedzot norādītās 2000/3000/10 000 darbstundas ražotājs jau neuzņemas atbildību.

 

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , LPC teica:

Nē, nu var jau paļauties uz Didža teoriju, ka PSRS papīra kondiķi ir mūžīgi, īpašības nezaudē laika gaitā, ekspluatējot

Protams, nojukt var viss, bet arī krievulaikos bija asinhronie viefāzes motori un es kautkā neatceros, ka kādreiz kondensators būtu nosprādzis.  Bija sūknis Kama, kuram kāreizi palaišanas tinumā kondensators stāvēja. Jā regulaŗi pa kādam cilvēkam tas sūknis nosita ar strāvu, jo zemējumu jau neviens nelietoja, bet kondensatori turēja. Ir man krievu papīrnieks eļļā no radiotranslācijas pastiprinātāja, kurš bija bez pārtraukuma kādus četrdesmit gadus kalpojis un kapacitāte kā jaunam. Uz kondensatora virsū 1953 gads. Es protams saprotu, ja tai laikā ne tā to pastiprinātāju būtu uztaisījuši, sibīrijas lāģeris garentēts. Stāsts jau ne par to, ka zāle bija zaļāka, bet par to, ka tagad nevar nopirkt normālu mantu. Biaj man vasarā viens javas maisītājs jāsalabo. Večiem tas griežas nonstopā un jau trīs kondensatorus mainījuši. Tā arī teica, pofig cik tas maksā, bet lai vairāk nav jājājas ar maiņu. Nu uzliku krievinieku un paprasīju par kondensatoru 10 eirikis. Vairāk nav traucējuši. Nu nevar likt tādās vietās modernos kondensatorus, kuriem ir tik mazs kalpošanas laiks.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Savulaik, ja nopirka kondensatorus Argusā, tad iekārta, kas darbojās pilnu darba dienu, atgriezās pēc gada. Bet citādi ar kondensatoriem nav tik daudz problēmu.

Link to comment
Share on other sites

Vārdu sakot, pārejam uz 3 fāzēm, attiecīgiem sūkņiem un nepišamies ar tiem kondensatoriem...?

Link to comment
Share on other sites

Domāju, ūdens sūkņi ar 3f BLDC motoriem nav vēl tik bieži sastopami...?☺️

Link to comment
Share on other sites

Visu izsaka cena un parastā rozetē iespraužams sūknis ar asinhrono motoru sanāk vislētāk.

Link to comment
Share on other sites

pirms 12 stundām , Didzis teica:

Bija sūknis Kama, kuram kāreizi palaišanas tinumā kondensators stāvēja

Sūknim "Kama", nekāds kondensators nestāvēja, jo tas bija universālais dzinējs, tātad ar oglīšu sukām.  Jā bija tāds "Agideļ", tam bija kondensators, bet drīzāk nopuva kondensatoram pielodētie vadi, nekā aizgāja bojā kondensators.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pēdējā laika asinhrono motoru ūdenssūkņi visi ir ar 3 f tinumu. Vienīgā problēma, ka tas tinums domāts 3x 127 V tīklam. Tad nu ņem un savieno divus fāžu tinumus virknē, bet trešo laiž caur kondensatoru. Ja tie frekvenčnieki nebūtu tik dārgi, tad tad ideāli varētu ar tiem slēgt uz 3 f , un arī palaišanu uztaisīt plūstošu, kas atstātu labāku iespaidu uz pārējo tīklu.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 28 minūtēm , Tārps teica:

Sūknim "Kama", nekāds kondensators nestāvēja

Jaātdzīs, ka Tev taisnība. Ei nu atceries to krievu sūkņu nosaukumus, kādi četrdesmit gadi pagājuši. Man mājā bija sūknis ar kondensatoru, bet nosaukumu neatceros. Gadus divdesnit kalpoja un nekāds kondensators tam nenojuka. Kama ienāca galvā, jo to sūkni bieži pieminēja,  atkal kādu  strāva bija nositusi. Cilvēki ignorēja, ka sūkņa korpusu obligāti jāsazemē, bet pat ražotājs nebija trīsdzīslu vadu tam sūknim pielicis. Krievu laikos jau cilvēka dzīvībai nebija vērtība. Atceros tikai, ka savā mājā iespringu ar zemējumu un visu uztaisīju kā vajag.

Link to comment
Share on other sites

Kama oriģinālais vads bija ar specifisku 3 zaru kontaktdakšu un 3dzīslu vadu, protams. 

Cita lieta, ka pāķos bija problēmas ar tām 3-zaru kontaktligzdām un vietējie hujibini piemeta parastu vadu.

Link to comment
Share on other sites

pirms 3 stundām , Tārps teica:

Ja tie frekvenčnieki nebūtu tik dārgi, tad tad ideāli varētu ar tiem slēgt uz 3 f

Neesi šamlīdzīgus mēģinājis. Nopirku līdzīgu uz atlaidēm par 56 eiro, gan tikai izmēģināju uz 2,2 kW motoru, pagaidām smagus darba apstākļus nav

redzējis. Bet bišķi dārgāks induktīvajam motoram iet ka prieks. Ķīna == sūdīgi vairs nav īsti patiess apgalvojums. Un cena jau neko nekož.

Labots - Jurkins
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Jurkins teica:

Ķīna == sūdīgi vairs nav īsti patiess apgalvojums

Pilnīgi piekrītu. Ja salīdzina ķīnieti ar itāli (es par dziļurbuma 1f sūkni) , tad ķīnietim var dot 4 punktus, bet itālim tikai 1.  Itāļi vispār sākuši ražot tikai vienreizēji lietojamus sūdus, pie tam , visi motori, kas nāk no Itālijas,  mežonīgi silst. Viņi ekonomē gan uz vadu, gan dzelžiem, un rezultātā lietderības koeficients zem 70 %.

Link to comment
Share on other sites

Stepselis
Pirms 41 minūtēm , Tārps teica:

Itāļi vispār sākuši ražot tikai vienreizēji lietojamus sūdus

Itāļi vispār nekad normālu tehniku nav ražojuši!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Raivis Mana

Smieklīgi ir tas ka otru nolikt ir ļoti vienkārši. Ķīnieši ar saviem šūdiem ir garām, itāļi jau ari izskatās ka nav nekādi paipuisīši, poļi ar saviem ražojumiem ari nav augsti novērtēti, tad jājautā, kapēc latvieši neko neražo! 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 37 minūtēm , Raivis Mana teica:

itāļi jau ari izskatās ka nav nekādi paipuisīši

Ja Tev būtu nācies strādāt ar kādu itāļu verķi, tad tā vis neteiktu. Man šermuļi iet pār kauliem, kad dzirdu par itāļu darbagaldu.

  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 57 minūtēm , ImissimI teica:

Itāļiem ir pat ļoti ok agro-tehnikas verķi. Šausmīgi dārgi gan.

Un vēl itāļiem ir dažas labas sporta mšīnas... tikai dārgas :)

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...