Jump to content

Radio monitorings!


princ_fm
 Share

Recommended Posts

Gribējās uzināt kāds diapazons ir radio monitoringa sistēmai? No cik Khz līdz cik Ghz tā ir spējīga strādāt. Reāli cik jūtīgi uztvērēji tur stāv? Kautkur ir apraksts šai tehnikai?

Link to comment
Share on other sites

Gribējās uzināt kāds diapazons ir radio monitoringa sistēmai? No cik Khz līdz cik Ghz tā ir spējīga strādāt. Reāli cik jūtīgi uztvērēji tur stāv? Kautkur ir apraksts šai tehnikai?

 

Nekjer krenkji princ,

 

1. Diapazons ir gana plashs.

 

2. Speejas un vajadziibas ir dazhaadas lietas (tas par tiem kHz un GHz).

 

3. Uztveereeji ir gana juutiigi, bet reaalie cipari ir atkariigi no konkreetaa diapazona un izmantojamaas antenas (jo nav jeega no juutiiga uztveereeja, ja nav labas antenas un otraadi). :

 

4. Apraksti par monitoringa aparatuuru ir pilns internets, bet tur gan bikinj jaaskataas kaa tiek konfigureeta visa sisteema.

 

Atbildeeju? :)

Link to comment
Share on other sites

princ_fm

Racer! Intresē tāda lieta ,ja raidītājs piemēram fm ,darbojas ar mazu jaudu kilomeri 30 no monitoringa sistēmas ,frekvence ir izvēlēta tāda kurā kaut kur atālināti piemēram "Ipiķos" ,virziens tas pats kā pirātiskajai ,raida oficāla radio stacija kuras apraides zona ir beigusies kautkur....

 

Ko radio monitoringa sistēma teiks ,kad šāds raidītājs parādīsies? Jo reāli jau monitoringa sistēmā noteikti ir iezīmēta tāda stacija?

Link to comment
Share on other sites

Nu tak ir automaatika ar esoshajaam stacijaam - liimenjiem, frekvences nobiideem utt. Un veel ir arii kontrole ar ausi. Protams, ka mazjaudiigaaks raidiitaajs tiek fikseets ilgaakaa laika spriidii, bet tiek (te protams nav runa par nanowatu raidiitaajiem, kas izmantojas lai automashiinaa ipodu sajuugtu ar auto audio :D ).

 

Vispaar ieteiktu Tev pamekleet Krievijas saitos - bij baig labi apraksti (cilveeciskaa valodaa) par procesiem kaa un kas tiek dariits radiomonitoringaa.

Link to comment
Share on other sites

princ_fm, nu kam Tev vajag taisīt to pirātisko raidītāju? Tā kā tā jau nebūs ko raidīt.Nu jā, tūlīt teiksi, ka bliezīsi gaisā savu iemīļoto muziku, bet kam tas vajadzūgs. Domā, ka citiem interesē Tava muzikas gaume. Orģinālraidījumus tak tā kā tā nevarēsi uztaisīt un neviens Tevi neklausīsies. Jau tagad pilns gaiss ar legālām stacijām, kurās griež pa riņķi vienu un to pašu muzičku, bet klausīties nav ko. Kāds tur bizness maksāt par raidītāju un elektrību? Tā kā tā pēc pāris mēnešiem Tava stacija nomirs dabīgā navē, jo uzradīsies citas intereses. Vai ir vērts konfliktēt ar inspekciju un autortiesību aģentūru? Ja jau tik šausmīgi nagi niez, tad piesakies darbā kadā rāčiņā. Ja vēl teiksi, ka naudu par darbu negrib(tavā stacijā jau neviens par darbu nemaksās)i, tad paņems atplestām rokām. Pirātiskais radio bija aktuāls pirms gadiem piecpadsmit, kad tiešām nebija ko klausīties ēterā un inspekcijai tā īsti nebija ar koķert pirātus.

Link to comment
Share on other sites

princ_fm

Nē Didzi pirātiski vairs netaisos raidīt ! Tieši otrādi patreiz piedalos konkursā legālas stacijas izveidei! Vienkārši starp LV pirātiem tāda versija izskanēja ,kad nelielas jaudas raidītājs var nomaskēties aiz atālas stacijas! Protams ja tas nerada traucējumus kādiem kaimiņiem!

 

 

Par to mūzikas izvēli tev nav taisnība mana stacija neregulāri bet bija gaisā no 2001 gada ! Regulāri raidīja 2005.gadā radioraidītājs netika izslēgts 9. mēnešus ,retranslēju radio "Russkij shanson". Bija pat izveidojies savs klausītāju loks! Arī ESD pāris reizes braukāja gar māju ,bet tas jau bija tad ,kad "Russkij shanson" aizvācās no Eut36 grādos un es vairs neraidīju regulāri. Strādāju ar paštaisītu raidītāju te viņu var apskatīt bildēs

 

http://pira.cz/gallery/show.asp?i=35

 

Par frekvenci ? Kāda tur frekvences nobīde? Uz frekvences ierosinātāju uztur sintizators!

 

P.S. Radio pirāti tā ir atsevišķa kustība kuru var salīdzināt ar jebkuru citu aizraušanos ,kaut vai copi - veči ziemā sēž uz ledus riskē ar savu dzīvibu ,maksā pa kātiem a noķer labi ja kaķim... bet nākošajā brīvajā brīdī viņi atkal ir uz ledus... Visā pasaulē bija ir un būs kuram patīk kautko paraidīt! Varbūt mazāk jo jaunatne labāk kādu zāli nopīpē nevis pasēž ,kautko palodē!

 

Bet radio monitoringa sistēma mani intresē no speciālistu viedokļa!

73

Link to comment
Share on other sites

Nomaskēties jau var visadi. Cilvēkam, kurš orientējas radiolietās un antenās, tā nav problēma. Nav jau tā monitoringa iekārta kāds Pasaules brīnums, kuru nevarētu apčakarēt. Cita lieta, ka cilvēki, kuri spēj apčakarēt visas tās iekārtas, parasti nerada nekādus traucējumus ēterā un līdz ar to nerada problēmas inspekcijai. Savukārt, visādi FM pirāti, kuriem nagi niez iziet ēterā, ar sviem paštaisītajiem, uz ausi regulētajiem, raidītājiem bieži vien pied**š ēteru. Pirātiem jau vienmēr gribās aizraidīt pēciespējas tālāk un tad raidītāji iet uz visu jaudu ar visām harmonikām.Pareizi vien ir, ka tādus pirātus ķer un soda. Vispirms vajag apgūt teoriju, tad iemacīties lodāmuru turēt roka, sapirkt attiecīgus mēraparātus un tad var taisīt raidītāju. Kad zināšanas apgūtas un visādi verķi sapirkti, tad parasti vairs uz pirātismu nevelk.

Link to comment
Share on other sites

princ_fm

Protams! Pilnīgi piekrītu Didža rakstītajam! Protams pirms iziet ēterā raidītājam un antenu sistēmai jābūt pilnīgā kārtībā! Lai gan arī ar visu atiecīgo mēraparatūru LV raidītājus būvēt drīkst tikai amatieru diapazonam! Tāda tā likumdošana!

 

73

Link to comment
Share on other sites

Kartībai ir jābūt un likumi ir tadi, kādi nu tie ir. Elektronisko sakaru direkcijai vajadzēja vairāk par piecpadsmit gadiem lai beidzot atceltu radioamatieru eksamenā morzes ābeces zinašanu pārbaudi. Ko padarīsi, ka tāda lēna domāšana. Tā nu es kā pagrīdes amatieris darbojos jau no krievu laikiem, jo apgūt sakaru metodes, kuras bija aktualas pirms simts gadiem, nevēlējos. Ar to es tikai gribu teikt, ka stulbus likumus jau nevajag vienmēr ievērot. Cita lieta, ka ēterā kārtībai ir jābūt un nevienam nav tiesību radīt traucējumus citiem operātoriem vai kaimiņu tantei traucēt skatīties Panorāmu.

Link to comment
Share on other sites

princ_fm

Nu morza ir acelta! Tagad Tu liksi eksāmenu vai paliksi pirāts kā līdz šim!

Link to comment
Share on other sites

 

"Par frekvenci ? Kāda tur frekvences nobīde? Uz frekvences ierosinātāju uztur sintizators!"

 

"Bet radio monitoringa sistēma mani intresē no speciālistu viedokļa!"

73

 

Mnjaa - katram raidiitaajam ir savs rokraksts, arii tiem, kurus "budina" sintezators ir visaadas individuaalas lietas. :D

 

Ja interesee no speciaalistu viedoklja, tad veersies attieciigi... Domaaju, ka kompetences un publiskojamaas informaacijas ietvaros iespeejams, ka tiksi pat pakonsulteets...

 

P.S. Un par to sleepshanos, esot netaalu no speciiga raidiitaaja ir pilniigas auzas - bikinj teorija jaapalasa, tad shis jautaajums pats pazudiis. :)

 

Didzi, peedeejaa "Sakaru pasaulee" ir diezgan labi aprakstiijis Gunnars Postnieks par amatieru eksaameniem un morzi un bremzeeshanu utt. Man jau vairaak liekas, ka akmens ir pashu amatieru daarzinjaa bijis... :)

Labots - Racer
Link to comment
Share on other sites

specuks

Cau,man tads jautajums Raceram var but nedzudz ne pa temu vai tiek kontroleti 5GHz outdoor piekluves punktu frekvence un joslas platums. Ka ir ar tiem AP kas teiksim izmanto 4900MHz vai 6000MHz vai ari izmanto dubulto ( 40MHz ) joslas platumu kas it ka teoretiski ir aizliegts Latvijas teritorija?

Link to comment
Share on other sites

Jaa tiek. Jo aizliegts nav tikai teoreetiski... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Iesaku palasīt pēdējo "Sakaru pasauli", tur ir raksts par radio pirātiem (manuprāt, ļoti objektīvs, jo tiek apskatīts ne tikai no formālās likuma puses, bet arī no cilvēciskās). Man patika. :)

 

P.S. Vēl tur ir it kā speciālistu diskusijas par DTV ieviešanu, nbet tas manā skatījumā ir sviests, bet tas jau i cits stāsts... :D

Link to comment
Share on other sites

Ja runājam oar rakstu, tad tizli, ka NRTP neatbalsta nekomerciālās radiostacijas...

Kā jau tur tika minēts, LV ēterā ko lāga klausīties nav... :(

Link to comment
Share on other sites

Par rakstu SP, lasīju un patika. Ļoti gribētos dzirdēt/lasīt NRTP pārstāvja viedokli, aizstavības argumentus saistībā par mistiko konkursa rezultātu noteikšanu un kas tad īsti ir ar nekomerciālo statusu - kur paliek entuziasti?

Link to comment
Share on other sites

Pie viena. Vai ir iespējams iegādāties amatieru līmeņa rādio aparatūru, lai varētu uztvert dažādas frekvences. Piemēram tur kaimiņu bērnu rāciju vai mašīnas fm raidītāju. ?

Link to comment
Share on other sites

Nu e-radio.lv jau ir pilns ar nekomerciālām stacijām, klausies cik uziet. Ja ar to nepietiek, ir shoutcast.com. Tagad jau tak ir pieejami aparāti (Nākotnes parkā reklamēja), ka bez datora var klausīties internet radio.

post-1146-1223666366_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nu jau tikko kas līdzīgs noticis...

NRTP updeitota mājaslapa, kurā ielikts paziņojums par konkursu - radio FM apraides tīklu Vidzemē...

Kā noprotu tas parādījies 1 dienu pirms konkursa beigām...

Vai atkal jau zināms uzvarētājs jau iepriekš un speciāli nav bijusi pieejama informācija lai kādu lobētu?

Link to comment
Share on other sites

Dikti jau "kruta" un aizraujoši izliekās tas pirātu lietas un NRTP uztaisīti par šausmīgiem monstriem, kuri neļauj brīvi darboties. Uz to visu lietu var paskatīties no citas puses. Ko tad tāds "brīvais raidītājs" spēs sava račiņā raidī? Vai viens cilveks var izveidot kautcik sakarīgu programu? Vai "brīvais" raidstacijas īpašnieks vares kādam samaksāt honorāru par autorraidījumu? Vai spēs izveidot kautko līdzīgu, ka Ufo un Freža rīta programai? Tak skaidrs, ka nē. Būs atkal kautkads bezjedzīgs rāčiņš, kurš griezīs pariņķi no kompja MP3 muzičku un viss. Rīga jau tagad ir vesala kaudze legālu radiostaciju, kurām nav pilnīgi nekādas sejas, kuri spelē pilnīgi vienadu muzičku un ētera neskan neviens vārds, tā, ka pat nevar uzzināt, kēdu staciju esi uzgriezis. Da kam tādas sū** raidstacijas vajadzīgas. Nu nevar viens cilvēks neko prātigu izveidot. NRTP visu to ļoti labi zin un protams nedos atļauju kautkadam bijušajam piratam legalizēties. Radio raidīšana ir bizness, tam apakšā jastāv naudiņai un jabūt biznesa plānam, kā to naudiņu rdio varēs nopelnīt, a ko tāds pirats var nopelnīt. Tikai nedomajiet, ka es esmu baigais pirātu nīdejs. Ir nācies gan nelegālus raidītājus būvet, gan piedalīties piratiskas FM raidstacijas darbībā. Mani gan sakaru inspekcija nenoķēra, kā tos Sakaru Pasulē aprakstītos darboņus un žurnalā netiku izslavināts. Ja godīgi, tad vēl šodien "brīvi" izmantoju ēteri sakariem un i netaisos palikt par legālu radioamatieri. Cita lieta, ka par manu darbību nekad nav sūdzeju lidosta, vai kāds mammuks nav redzejis savu iemīļoto panoramu, jo mans raidītājs būtu visam pagastam traucejis uztvert TV signālu. Pirātiem jau parasti ir liela vēlēšanās "uzraidīt", bet nav ne tehnisku iespēju, ne kvalifikācijas, ne arī sajēgas, ka , piemēram, NATO samita laika labāk, savu raidītāju izslēgt. Tak tās lietas ir jādara ar galvu, tad elektrosakaru inspekcija liks mierā.

Link to comment
Share on other sites

Redz kad čīkstēt ka NRTP nolikumi slikti, visi var, bet kad jāiet cīnīties lai tos mainītu, tā neviena :pardon:

Vienmēr gaida, kad cits izdarīs viņu vietā.

Link to comment
Share on other sites

Dikti jau "kruta" un aizraujoši izliekās tas pirātu lietas un NRTP uztaisīti par šausmīgiem monstriem, kuri neļauj brīvi darboties. Uz to visu lietu var paskatīties no citas puses. Ko tad tāds "brīvais raidītājs" spēs sava račiņā raidī? Vai viens cilveks var izveidot kautcik sakarīgu programu? Vai "brīvais" raidstacijas īpašnieks vares kādam samaksāt honorāru par autorraidījumu? Vai spēs izveidot kautko līdzīgu, ka Ufo un Freža rīta programai? Tak skaidrs, ka nē. Būs atkal kautkads bezjedzīgs rāčiņš, kurš griezīs pariņķi no kompja MP3 muzičku un viss. Rīga jau tagad ir vesala kaudze legālu radiostaciju, kurām nav pilnīgi nekādas sejas, kuri spelē pilnīgi vienadu muzičku un ētera neskan neviens vārds, tā, ka pat nevar uzzināt, kēdu staciju esi uzgriezis. Da kam tādas sū** raidstacijas vajadzīgas. Nu nevar viens cilvēks neko prātigu izveidot. NRTP visu to ļoti labi zin un protams nedos atļauju kautkadam bijušajam piratam legalizēties. Radio raidīšana ir bizness, tam apakšā jastāv naudiņai un jabūt biznesa plānam, kā to naudiņu rdio varēs nopelnīt, a ko tāds pirats var nopelnīt. Tikai nedomajiet, ka es esmu baigais pirātu nīdejs. Ir nācies gan nelegālus raidītājus būvet, gan piedalīties piratiskas FM raidstacijas darbībā. Mani gan sakaru inspekcija nenoķēra, kā tos Sakaru Pasulē aprakstītos darboņus un žurnalā netiku izslavināts. Ja godīgi, tad vēl šodien "brīvi" izmantoju ēteri sakariem un i netaisos palikt par legālu radioamatieri. Cita lieta, ka par manu darbību nekad nav sūdzeju lidosta, vai kāds mammuks nav redzejis savu iemīļoto panoramu, jo mans raidītājs būtu visam pagastam traucejis uztvert TV signālu. Pirātiem jau parasti ir liela vēlēšanās "uzraidīt", bet nav ne tehnisku iespēju, ne kvalifikācijas, ne arī sajēgas, ka , piemēram, NATO samita laika labāk, savu raidītāju izslēgt. Tak tās lietas ir jādara ar galvu, tad elektrosakaru inspekcija liks mierā.
Te jau sākumā gāja runa par savādākas mūzikas raidīšanu... Radio ar Rijannām un Timbalandiem ēterā mums pietiek... Tur es tev piekrītu. Taču kā jau pieminēts rakstā... vācu šlāgeri? Nedaudz nopietnāka mūzika, kā jazz, soul utt.? Nekas tāds Latvijas ētera viļņos nav pieejams. Iespējams tam nav masu popularitātes, kā popmūzikai, bet manuprāt labāk lai cilvēkam ir izvēle starp dažādu mūzikas stilu un noskaņu radiostacijām nevis komercradiostacijām, kā Star FM, kura rullē 100 (pat mazāk) dziesmas pa rinķi visu diennakti un kura laikam ņem source(vismaz ārpus Rīgas - raidītājiem) no kāda 128kbit/s strīma, kurš džinkst un dažreiz arī bufferojās...

Personīgi es labāk klausos kādu tiešām labas un nedaudz nopietnākas mūzikas radio (nekomerciālo) nevis komerciālo, ar normāliem raidījumiem, taču reklāmām ik pēc 2 dziesmām (Skonto, SWH utt.)...

Beztam, mūsu Latvijas stacijas nav iemācījušās nemaz normālu RDS pārraidīt. Lietuvā 50% radiostaciju iet ēterā skanošās dziesmas nosaukums un izildītājs, pareizs laiks, mājaslapas adrese utt. Protams, braucot mašīnā tas nav svarīgi, taču klausoties patīkamu radio mūzikas programmu piemēram mājās dažreiz ir patīkami uzzināt ēterā skanošās dziesmas nosaukumu.

Lai nu kā, es esmu par visiem 100% par nekomerciālajām radiostacijām Latvijā. Tas tikai palielinās radiostaciju mūzikas daudzveidību, jo tas mainstream crap, kas tagad uztverams Latvijā ir šausmas... Jāklausās bezmazvai radiostacijas no Lietuvas, kuriem ir gan Džeza radiostacijas, gan Liriskās mūzikas radio, 70,80,90 radiostacijas, deju mūzikas radiostacijas utt.

Labots - Dexs
Link to comment
Share on other sites

Didzi tur tevis teiktajā daļa taisnības ir nav labi klausīties tādu radio ,kur griežas tikai mūzika! Tādēļ arī doma bija apvienot intresentus un izveidot staciju kura ir profesionāla bet brīva! Tici man starp Free Radio darboņām nav tikai cilvēki kuri ar vienalga ko izies gaisā! Pa tukšo jau var runāt daudz bet ja ir intrese kas un kā te bijis tad raksti uz freefm@e-apollo.lv un varu Tev aizsūtīt koncepciju kura tika iesniekta NRTP!

Link to comment
Share on other sites

Dexs, par to RDS ir taa, ka nav iisti pareizi laist plashu info RDSaa, jo tas pamatiigi noveersh autovadiitaaja uzmaniibu un (cik atceros ~5 gadi veca info), Vaacijaa aizliedza sliidoshos textus RDSaa, jo tam ir paredzeets radiotext, kas gan iipashu atsauciibu nav guvis, jo ir izmantojams, ja auto nav kustiibaa. Ideja liidziiga kaa raadzinjiem ar izbiidaamo monitoru, kur video shoferis var luureet tikai tad, ja auto nebrauc. Par to, ka tas viss ir apejams shaubu nav, nbet vispaar idejiski man domaat, ka pareizi. :)

Link to comment
Share on other sites

Racer, taisnība jau ir ka novērš uzmanību, bet atcerēsimies ka tam pašam RDS bija/ir:

 

TA, TP

Traffic Announcement, Traffic Programme The receiver can often be set to pay special attention to this flag and e.g. stop the tape/pause the CD or retune to receive a Traffic bulletin. The TP flag is used to allow the user to find only those stations that regularly broadcast traffic bulletins whereas the TA flag is used to stop the tape or raise the volume during a traffic bulletin.

 

Pie mūsu apstākļiem uz ceļiem Rīgā, īpaši vakaros un no rīta, tā būtu bijusi brīnišķīga "fīča", bet vienīgā radiostacija kas to piekopa jau kā minimums 7 gadus atpakaļ, bija Topradio, un kā zinām arī tie toreiz bija radio pirāti. Legālā radiostacija neviena šo pakalpojumu nav Rīgā pielietojusi vēl šodien....

Labots - Delphin
Link to comment
Share on other sites

Reku Anglijaa topiekopj BBC,vismaz BBC4. Ik pusstundaa shis paarsleedzas uz Trafika Zinjam.

 

Racer, NRTP ir tikai idinju kantoris. Kur var buut taadi aizspriedumi, nedot licenses piraatiem,kas veelas buut likumiigi?

Protams, piraatisms ir arii sports, bet redz NRTP ir neizskarami, vinji pat atljaujas nesuutiit oficiaalo noraidiijuma iemeslu, la nevareetu vinju paarsuudzeet.

 

Maarci, Freefm komanda ir sasparojusies karot ar shito visatljautiibu, iipashi jau deelj tikko izsludinaata konkursa, kas beidzaas tajaa pashaa dienaa, kad tika pasludinaats.

Link to comment
Share on other sites

Pirātiem jau parasti ir liela vēlēšanās "uzraidīt", bet nav ne tehnisku iespēju, ne kvalifikācijas, ne arī sajēgas

 

Didzi,cik daudzus pirātus tu pazīsti,ka izsaki šādu apgalvojumu?

Link to comment
Share on other sites

Nemācēšu īsti komentēt, jo rakstā faktiski bij vienas puses viedoklis - NRTVP komentāru nebij... Ja kaut kas nav bijis pareizi, tad, protams, ka ir tikai normāli aizstāvēt savu taisnību, bet tomēr tiesiskā ceļā, nevis par spīti un nelegāli... Līdzības runājot - ja ar auto esi braucis bez tiesībām, esi pieķerts un vēlies iegūt tiesības, bet Tev to neļauj (pamatojot, ka esi braucis bez) un tas ir pretrunā ar likumdošanu, tad sūdzies tiesā, bet tas Tev nedod tiesības turpināt braukt ar auto bez tiesībām...

 

P.S. Tas bij tā vispārināti - bez konkrētiem piemēriem un personālijām, khem... :-)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Racer, NRTP ir tikai idinju kantoris. Kur var buut taadi aizspriedumi, nedot licenses piraatiem,kas veelas buut likumiigi?

Protams, piraatisms ir arii sports, bet redz NRTP ir neizskarami, vinji pat atljaujas nesuutiit oficiaalo noraidiijuma iemeslu, la nevareetu vinju paarsuudzeet.

 

Maarci, Freefm komanda ir sasparojusies karot ar shito visatljautiibu, iipashi jau deelj tikko izsludinaata konkursa, kas beidzaas tajaa pashaa dienaa, kad tika pasludinaats.

 

Es taa saprotu, ka kaut kas ir saacies, vai tas tomeer nav saistiits? http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/article.php?id=567254

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...