Jump to content

16:9 maina uz 4:3- kā to noņemt?


spitaligais
 Share

Recommended Posts

Proga- Adbe Premiere Pro 7.0

iedzīts datorā ar - VinDV

filmēts ar- Sony DCR-HC22E PAL

filmēšanas režīms- 16:9

graizīšanas kalkulators- Acer Aspire 5520

OS- Windows perētājsistēma Vista Home Premium.

 

Problēmā tāda. Viss materiāls ir iefilmēts no viena pasākuma. Iedabūts kompītī caur FireWire, neviens players neatpazīst jamo kā 16:9. Fig s ņim, ņemu sāku editēt. Iekš Adobe jamais atpazīst kā 16:9, dzīve aiziet. Kad exportēju par kādu moviku, jamais taisa man viņu kā 4:3. Mainījis esmu projektus nejēgā, exporta settingos nočakarējies esmu nejēgā. Kā vispareizāk jamo būtu izmocīt, jo jams man filmēts 16:9, un principa pēc es esmu atmetis to kubisko formātu no manas dzīves.

 

Paldies jau iepriekš

Link to comment
Share on other sites

premiere veidojot jaunu project vareja propertijos noradiit ar kadu tipa izmeriem stradaasi, un tur arii noradi ka tas ir widescreen 16:9 un lieta dariita

Link to comment
Share on other sites

spitaligais
(labots)

caur pašu premieri importējot man jamais samazina kvalitāti- caur premieri un caur WinDV ir baigā atšķirība.

Un no tā s*da es vismaz vēlos izspiest visu labumu.

 

Hydro- tu domā par gatavajiem templatiem, jeb par custom settings? No gatavajiem es jau esmo pietiekami izčakarējies, tā ka vemt gribās.

Labots - apitaligais
Link to comment
Share on other sites

spitaligais

Labi, izmēģināšu. By the way, izmēģināju ar custom settings, tas pats beztolka variants.

Link to comment
Share on other sites

Kaada tur veel starpiiba kvalitaatee? Tak po ar ko Tu dzen iekshaa, jo dziits tiek datu striims, no kameras kasetes lentas nevis ciparots video... Uzstaadi tai pashai Adobei pareizus settingus un viss buus labi.

 

Par 16:9 - Gan projekta uzstaadiijumos, gan arii ezporteejot jaabuut pareizi em uzstaadiijumiem - paskaties vai Tev Pixel aspect ratio ir pareizs un vai DV ir ielikts (nevis MS avi).

Link to comment
Share on other sites

spitaligais

Racer- vai nu man ir greizi settingi dzenot iekšā, bet importējot caur WinDV ir labāka kvalitāte, nekā importējoo caur to pašu nelaimīgo Premieri. Pat settingos liekot uz direct stream jams ņem kaut ko drusku izkropļo.

Link to comment
Share on other sites

Racer- vai nu man ir greizi settingi dzenot iekšā, bet importējot caur WinDV ir labāka kvalitāte, nekā importējoo caur to pašu nelaimīgo Premieri. Pat settingos liekot uz direct stream jams ņem kaut ko drusku izkropļo.

 

Ggruuti komenteet, jo domaaju, ka pats saproti, ka pofig ar kaadu programmu Tu kopee failus - taa ir tikai un vieniigi datu apmainja (shai gadiijumaa nevis starp diviem diskiem, bet starp lentu un disku).

 

2 varianti:

- Premierei ir glukaina versijas traapiijusies (kas starp citu ir reaali, jo esmu ar taadu lietu saskaaries).

- settingi ir liiki, jo Tu kaut ko nepaarzini. :)

 

P.S. Ja nu kas, es pats joprojaam visu daru ar versiju 6.5 (zinu, ka arhaiska, bet visu dara un sajeedz kas ir Progressive, kas ir Interlaced un kas ir 4:3 un 16:9). Man patiesiibaa daudzi cilveeki ir zheelojushies par probleemaam jaunajaas AP versijaas, kas ir saistiitas ar 16:9 nepareizu izveersi un Progressive nesaprashanu. Gruuti ko teikt, jo pagaidaam neredzu jeegu jaunaakaam versijaam, kur pluss ir tas, ka aatraakas bikinj, bet miinuss ir taads, ka neatbalsta daudzus manis iemiiljotos plug-inus un gljuko...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Krishius

Jebkurai normālai videomontāžas/kodēšanas programmai var manuāli iestādīt video pikseļa malu attiecību.

Tavā gadījumā, softi, kurus tu izmanto, automātiski pieņem, ka pikselis 1.07, kas ir 4:3 PAL pikseļa attiecība. (1.422 ir 16:9)

Ja arī video esi izeksportējis no Premiere kā 4:3, tad pie pārkodēšanas uz MPEG2, MPEG4 vai vienalga ko (ja vispār taisies pārkodēt), izmanto softu, kurš ļauj manuāli interpretēt videomateriāla pikseļa malu attiecību.

To var izdarīt gan Canopus ProCoder, gan Sorenson Squeeze, gan Adobe After Effects, gan Encore. Ticu, ka ir vēl vesela rinda softu, kurā šī pašsaprotamā opcija ir.

Labots - Krishius
Link to comment
Share on other sites

Krishius, vareet ta var, bet q zudiis - IMHO labaak visaa projekta gaitaa izmantot pareizu attieciibu nelaimiigajam pixelim... :)

Link to comment
Share on other sites

Krishius

Nezinu, ko tas Premiere tur sačakarē kvaliātei, varu pateikti tikai to, ka gan pēc pieredzes, gan loģiski izpriežot, ja ir fails, kuram ir jābūt ar 1,422 pikseli, bet kaut kādu iemeslu dēļ viņš ir ar tādu pašu rezolūciju, tikai 1,0 vai 1,07 pikseli, kvalitāte paliek nemainīga. Vienīgā lieta, ka attēlam ir nepareiza proporcija un ir izstieptie ģīmji.

Link to comment
Share on other sites

Pateikshu Tev priekshaa - paarkompreseeshana, kur pamatiigi zuud kvalitaate - ~12%, ja maini pixel aspect ratio. Liidziigi ir ar paareju no YUV uz RGB un atpakalj. Krievi shito lietu baig nopietni bij peetiijushi un ar piemeeriem un teoreetisko pamatojumu to pieraadiija. Kvanteeshanas faktors mainaas...

Link to comment
Share on other sites

Krishius

Nē, nu pārkompresēšana, protams, maina kvalitāti (to varēji arī neteikt), bet vienkārša pikseļa attiecības nodefinēšana montāžas programmā - nē.

 

Un kādēļ es vispār par šo lietu ieminējos.

Ja, piemēram, topika autors būtu no Premiere izeksportējis nekompresētu video (atstājot natīvo 720x576 rezolūciju), tad tam automātiski būtu 1.0 pikselis un attēls būtu nevis 4:3, bet 5:4, tobiš, ģīmji vēl izstieptāki :p

 

Ticu, ka autors netaisās uz cietņa arhivēt DV AVI video failu un pēcāk taisās no tā cept DVD, kur vajadzēs veikt kompresiju uz MPEG2 vai arī taisīt kauč kādu Divx/Xvid vai vienalga kādu vēl tur failu.

Tad nu lūk - kad tiks veikta kodēšana uz kādu no manis minētajiem formātiem, tad kodēšanas programmā taču mierīgi varēs nodefinēt pikseli, kādu vajag. Ja arī video ir izrendēts kā DV 1,07, tad vairums programmu atļauj manuāli iebakstīt, lai pikseli ņem nevis kā 1,07, bet kā 1,422, līdz ar to visa problēma ar aspect ratio atkrīt.

Labots - Krishius
Link to comment
Share on other sites

Pārbaudīt to var vienkaarshi - pameegini kaadas 4 reizes paarkompreseet video ar kaadu no bezzudumu kodekiem (piemeeram Huffyuv). Vienaa variantaa pamaini Aspect ratio pixelim un otraa nepamaini. Peec tam saliidzini rezultaatu ar saakotneejo materiaalu. Pat uz aci momentaali ir redzama starpiiba... :)

Labots - Racer
Link to comment
Share on other sites

Krishius

Man šķiet, ka mēs īsti nesaprotam, ko viens otram cenšamies pateikt :p

 

Ok, es varbūt minēšu ar konkrētiem piemēriem.

 

Teiksim, ir programma Avid. Tai ir tāda baigi labā lieta, ka veidojot jaunu projektu, ir jānorāda tikai tas, kādā krāsu sistēmā un vai ar 25p vai 25i. Un viss.

Kad, tiek izveidots projekts, ar, piemēram 25i (nu standarta DV) un tiek capturēts DV materiāls, tad jams tiek saglabāts programmas media failos pilnībā ignorējot pikseļa propociju.

To, kāds pikselis ir attēlam, nosaka pats programmas lietotājs, ierubijot montāžas monitoriem 16:9 vai 4:3. Arī, ja izejmateriāls ir 16:9, tad ir pilnīgi vienalga, kādā propocijā tas attēlojas montāžas monitoros.

 

Kad samontētais (vai arī nemontētais) materiāls tiek eksportēts ārā (no Avid visbiežāk uz QuickTime failu Same as Source režīmā (ekvivalents Do not recompress Preimerei) vai referenci), tad jams parādās ar pikseļa proporciju 1.0, respektīvi, ir izstieptie ģīmji, attēlam nepareiza malu attiecība, bet nav veiktas nekādas pārkompresēšanas.

 

Tu gribi teikt, ka šim failam, kurš nekādā veidā nav parkompresēts vai arī nav mainīts tā formāts, ir sūdīgāka kvalitāte par DV AVI failu, kurš ir ciparots ar, piemēram, Premiere (un nekur nav mainīta pikseļa proporcija)?

 

Redz', sāls slēpjas tajā faktā, ka DV AVI dod informāciju par pikseļa proporciju, bet QuickTime DV nedod (vai dod, bet QuickTime pleijeris to nespēj nolasīt - neesmu iedziļinājies), tāpēc arī DV AVI, ja tiks izmantots DV dekoderis, kas prot nolasīt (un Microsoft DV kodeks, kas ir defaultais Winodozes DV dekoderis to prot) šo pikseļa proporciju, spēs attēlot patieso video attēla malu attiecību, bet QuickTime DV tiks atskaņots kā kvadrātpikselis. Un attēla kvalitāte taču pilnīgi netiek iespaidota.

 

Āber par to pārkompresēšanu - nevajag nemaz mainīt pikseļa proporciju. Pietiek pāris reizes pārkompresēt vienu failu, atstājot pikseļa proporciju nemainīgu un būs ar aci manāmi kvalitātes zudumi. Bet par to jau nav šis stāsts... :p

Labots - Krishius
Link to comment
Share on other sites

Taalaak par DV saakas briinumi - ja taisiisi uz pofig ko - mpeg2/4, divx, h264. Taapeec arii raxtiiju, ka pixelis ir jaatstaaj taads kaa ir.

Link to comment
Share on other sites

spitaligais

Paldies visiem- jau izbūros.

 

vienīgais jautājums- par ti interlance un deinterlance:

 

cik es noprotu, mana kamera visu filmē interlance režīmā. Pārsvarā man nākas filmēt kādu necik action iekš situācijām. Pagaidām, cik es redzu, tā ķemme pārkodējot nav manāma. BET, vai man ir vērts, tajā pašā Premierā čakarēties, lai to materiālu dabūtu iekš deinterlance režīma? vai tas atmaksājas?

Link to comment
Share on other sites

Krishius

Pie ciparošanas nav nekādas jēgas likt deinterlace.

Principā, ar deinterlace tu jebkurā gadījumā sacūkosi attēla izšķirtspēju + kvalitāti (ja pārkodēsi) - vienalga, vai tu to veiksi pirms vai pēc montāžas. Labāk montēt maksimāli labā kvalitātē un par deinterlace domāt beigās.

 

Āber par to pikseļu būšanu - nu nezinu gan, vai ir kā tu saki. Cik ikdienā sanāk strādāt, gandrīz viss, kas tiek eksportēts ārā no montāžas programmām un afterefektiem ir vai nu nekompresēts video ar kvadrātiskiem pikseļiem vai arī QuickTime DV (arī ar kvadrātpikseļiem), kur materiālam patiesībā jābūt ar 1,422 (~90% no videomateriāla, kas apgrozās manā darbavietā ir 16:9). No tāda materiāla viss kas tiek cepts - gan DVD, gan importēts atpakaļ montāžas pergā, lai montētu tālāk, dzītu ārā uz kasetēm utt. Nekādi nespēju pamanīt kaut kādus izšķirtspējas zudumus (nejaukt ar pārkompresēšanas gaitā radušamies artefaktiem). Tā taču ir tikai pikseļa interpretācija - tu norādi programmai (ja tā pati nespēj detektēt pareizi), kāds ir videomateriāla pikselis. :p

Link to comment
Share on other sites

Āber par to pikseļu būšanu - nu nezinu gan, vai ir kā tu saki.

 

Heh, labi - baigais slinkums siiki raxtiit (ir aizdomas, ka kaadaa no foruma sadaljaam reiz shito iztirzaajaam, bet iisti neatceros), taapeec jaasarunaa kaads vakars pie teejas/kafijas vai alus/viskija glaazes un jaaparunaa. Pieljauju, ka shaadas nianses lielaakajai daljai foruma daliibnieku nav interesantas. Ja esi ar mieru, sazinaamies kaut kad naakamnedeelj. :)

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...