Jump to content

Linksys WRT54* uzstādīšana un konfigurēšana


Didulis
 Share

Recommended Posts

Pagājušās nedēļas beigās pašķirstot te forumu, novēroju vairākas tēmas, kurās brīnumdari stāsta kādas muļķības šie veic, lai iedarbinātu Linksys WRT54* rūterus. Tādēļ aiz dusmām uz šiem i***tiem uzrakstīju manuāli, kā uzstādīt un nokonfigurēt Linksys WRT54* rūteri (zvaigznītes vietā iet modeļa burtiņi). Konfigurācijā es apskatīšu tikai pašu svarīgāko un visiem modeļiem (G, GL, utt) tam vajadzētu būt daudz maz identiski. Gribēju ielikt to fakjū sadaļā, taču tur neļāvās, so rakstīju PM Jetijam, kur to labāk bāzt, kad saņēmu atbildi nebija laiks to izdarīt, tādēļ tas viss nāk ar šādu nokavēšanos.

 

Uzstādīšana.

1. Vispirms ir jāsasprauž vadi, tādēļ apskatam rūtera aizmuguri WRT54-001-Disconnected.png

Tur mēs redzam 5 portus - viens ir atsevišķi (WAN - Wide Area Network), tas ir priekš interneta kabeļa, pārējie numurētie, kas atrodas kopā, ir priekš stacionārajiem datoriem, kuri neizmantos WiFi.

2. Sākam spraust vadus. Izraujam no datora vadu, kurš iet uz internetu un iespraužam to rūtera portā, ko esmu apzīmējis ar WAN.

WRT54-002-Internet.png

3. Tālāk ņemam vadu, kurš nāca līdzi rūterim kastītē un tā vienu galu spraužam jebkurā no rūtera numurētajiemportiem, piemēram, pirmajā. Un šī vada otru galu spraužam stacionārajā datorā vai arī portatīvajā, ja nav stacionārā datora (lai lietotu WiFi, rūteris ir jānokonfigurēt).

WRT54-003-WAN-LAN.png

4. Es pieņemu, ka rūtera elektrības vads ir iesprausts un paši spējāt atrast, kur tas spraužams.

5. Tagad vajag izveikt dažas operācijas kompī, kuru mēs tikko savienojām ar rūteri. Veram vaļā Local Area Connection properties,

WRT54-007-Network-settings.png

tur

WRT54-008-Network-settings.png

spiežam uz Properties (1.), nākošajā solī iezīmējam Internet Protocol (TCP/IP) (2.) un atkal spiežam Properties (3.). Ja nākošajā logā mums ir ielikts ķeksis pie "Use the following IP address", tad norakstam visu, kas ir šajos logos (4.) (vēlams atzīmējot, kas ir kas). Tālāk ieliekam ķeksi pie "Obtain an IP address automatically" un spiežam visos logos OK un pēdējā - Close. Kad tas ir izdarīts varam atgriezties pie rūtera un griežam to otrādāk.

WRT54-006-Front.png

6. Te mums ir daudz un dažādas lampiņas, taču ir arī viena veiksmīgi nomaskēta poga. Bildē to es esmu apvilcis ar aplīti un atzīmējis ar vieninieku. Nospiežam to un paturam uz pāris sekundēm. Šī poga izveiks visādus DHCP manevrus un mēs varēsim ķerties pie tālākās konfigurācijas.

Īsumā vēl pastāstīšu, ko nozīmē, pārējās lampiņas: 2) jeb WLAN norāda, ka mums ir aktivizēts WiFi jeb bezvadu nets.

3) jeb Ethernet lampiņas norāda, kuros numurētajos portos mums ir iesprausti vadi uz datoriem un caur tiem spēj cirkulēt dati, ja ir iesprausts vēl kādā un nedeg attiecīgā lampiņa, tad tas nozīmē, ka vads ir vai nu bojāts vads vai arī dators ir izslēgts (reizēm mēdz degt lampiņa arī izslēgtam datoram, tādēļ par to nav jāsatraucas).

4) lampiņa norāda, ka WAN portā ir iesprausts interneta vads un caur to veiksmīgi spēj cirkulēt dati.

 

 

Pamatkonfigurēšana.

1. Veram vaļā browseri un tā adreses laukā rakstam http://192.168.1.1 Ja visi vadi ir sasprausti pareizi, tad mums atvērsies logs, kurā prasīs ievadīt autorizācijas datus.

2. Lietotājvārda lauku atstājam tukšu un paroles laukā rakstam "admin" (bez pēdiņām).

3. Tālāk mums atvērsies pamatiestādījumu logs.

WRT54-01-DHCP-WAN.png

Ātri pastāstīšu, kas ir kas.

1) Izvēlamies, kāda mums ir IP adreses konfigurācija. Vairumā gadījumu tā būs automātiska vai arī statiska. Šis ir automātiskās IP adreses konfigurēšanas logs, taču drusku zemāk būs arī apskaidrots statiskās IP adreses konfigurēšanas logs.

2) Te varam savadīt dažādus datus, taču vairumā gadījumu mums tie nebūs nepieciešami, tādēļ droši atstājam šajos laukos sākumvērtības.

3) Te mēs norādam kāda būs rūtera iekšējā tīkla IP adrese. To labāk atstāt tādu kāda tā ir, jo kā redzam, tad mēs pie tās esam pieslēgušies.

4) Šeit mēs norādam vai rūteris dalīs datoriem IP adreses vai nē. Es esmu izvēlējies, lai tā nebūtu, tādēļ daži lauki ir pelēki. Taču ja jūs gribat datoriem, kas slēgsies pie WiFi automātiski iedalīt IP adreses, tad pie DHCP Server ieliekam Enable, nākošos 3 iestādījumus atstājam kā tie ir, ja vien mums nevajag kā savādāk. Tālāk pie Static DNS varam ievadīt DNS serveru adreses, ko mēs norakstījām uzstādīšanas piektajā solī, taču varam atstāt arī noklusētās vērtības. Ieteiktu tomēr atļaut rūterim dalīt IP adreses, jo tā nebūs katru reizi, pieslēdzoties citam tīklam, ar roku jāmaina IP adrese, subnet maska un default`ais gateway.

5) Laika zona. It kā var iztikt bez šī mainīšanas, taču ja ļoti gribās, tad norādam, ka Latvija atrodas (GMT+02:00). Diemžēl ražotāji nav pie šīs laika joslas norādījuši Latviju, taču ja vēlaties pārliecināties, tad ierakstiet Googlē.

Ja esam veikuši šeit kādas izmaiņas, tad spiežam pogu Save Settings. Tālāk parādīsies kāds informatīvs logs, kurā iespējams, ka vajadzēs nospiest pogu Continue (Turpināt), taču tas it kā ir pašsaprotami. Tik vēl atgādināšu, ja jūs izmainījāt rindā pie trijnieka esošo IP adresi, tad jums no jauna vajadzēs pieslēgties rūterim ar tā jauno IP adresi, ierakstot to sava browsera adreses laukā.

4. Statiskās adreses konfigurēšanas logs.

WRT54-02-Static-WAN.png

1) Šajā rindā mums ir vecā labā izvēlne ar IP adreses konfigurēšanas iespējām, kā arī Statiskās IP adreses ievadīšanas lauki. Te mēs savadam visus datus, ko pierakstījām rūtera uzstādīšanas piektajā solī. Te der zināt, vai jūsu Interneta pakalpojumu sniedzējs, nav piesaistījis jūsu IP adresi pie MAC adreses. Taču jebkurā gadījumā nenāks par skādi ja noklonēsiet sava datora MAC adresi uz rūteri. To var izdarīt zem pasvītrotā linka, kas ir apzīmēts ar 6. Galvenais neaizmirstam pēc izmaiņu veikšanas nospiest pogu Save Settings

2), 3), 4) un 5) soļi ir tādi paši kā automātiskās IP adreses konfigurēšanas gadījumā.

5. MAC adreses klonēšana.

WRT54-03-MAC-Clone.png

Ja mums tas ir nepieciešams jeb mūsu ISP, maita ir piesaistījis IP adresi pie MAC adreses, tad ieliekam ķeksi pie Enable. Ja mēs piespraudām pie rūtera to pašu datoru, no kura izrāvām Interneta vadu, tad spiežam droši pogu "Clone Your PC's MAC" un "Save Settings". Ja tomēr esam piesprauduši citu, datoru, tad noskaidrojam tā datora, no kura izrāvām interneta vadu, MAC adresi un ar roku ierakstam to šajos lauciņos un spiežam pogu "Save Settings".

 

Bezvadu tīkla uzstādīšana.

1. Pamatuzstādījumi.

WRT54-04-AP-Enabling.png

Šeit būs jāpamaina 3 lauki un Wireless Channel parastiem lietotājiem labāk neaiztikt, jo tā var palikt pavisam bez bezvadu tīkla.

1) Pie Wireless Network Mode mēs norādam, kādā režīmā rūteris darbosies, jeb precīzāk sakot bezvadu tīkla paaudzi.

Ja labi zini, ka tavam tīklam neslēgsies klāt neviens ar pavecu portatīvo datoru, tad droši vari norādīt "G-Only". Taču ja neesi par to pārliecināts, tad labāk atstāj "Mixed".

2) Wireless Network Name mēs rakstam, kā sauksim savu bezvadu tīklu. Šo lauku vajag obligāti aizpildīt un nereti

gadās novērot pat ļoti izcilus tīklu nosaukumus. Liec lietā savu fantāziju, šī lauka aizpildīšanai, taču vajadzētu uzmanīties no atstarpju izmantošanas

3) Wireless Channel, kā jau es teicu neaiztiksim, jo šeit norāda kādās frekvencēs jāraida rūtera antenām. Tam nav nekāda sakara ar ātrdarbību, tas drīzāk ir kaut kas līdzīgs FM radio kanālu pārslēgšanai.

4) Wireless SSID Broadcast. Te mēs varm norādīt, vai mēs vēlamies reklamēt savu tīklu vai nē. Ja ieslēgsim Disable, tad kaimiņš nezinās, ka tev ir Wireless, kamēr tu pats to viņam nepastāstāstīsi. Drošības dēļ es ieteiktu norādīt uz Disable. Tik šādā gadījumā portatīvajā datorā vispirms vajadzēs savadīt visus nepieciešamos datus, lai varētu pieslēgties tīklam.

Un atkal neaizmirstam nospiest pogu "Save Settings", lai saglabātu izmaiņas.

 

2. Bezvadu tīkla drošība 1.

WRT54-05-WPA2.sized.png

Te mēs norādīsim kā tiks pasargāti mūsu dati, kad lietosiem bezvadu tīklu, jo jebkurus radio sakarus var viegli pārtvert un, lai tos aizsargātu, tos vajag aizšifrēt.

1) Security Mode. Te mēs izvēlamies drošības režīmu. Tādi ir vairāki, taču es ieteiktu aprobežoties ar WPA2 Personal, taču īsumā par katru no šī saraksta, tā priekš nepieredzējušiem lietotājiem (eksperti paši sameklēs, kur izlasīt plašāk).

WRT54-06-Sec-modes.png

a) Disable - mēs neizmantojam nekādu drošības režīmu un tas nav diez ko prātīgi, jo jebkurš mums kaimiņos varēs pārķert mūsu dokumentus un tos mierīgi lasīt.

a) WEP bija pirmais bezvadu tīklu drošības mehānisms un kopš 2001. gada tas ir pasludināts par nedrošu, jo tajā tika atklātas vairākas nepilnības.

B) WPA bija nākošais drošības mehānisms, taču 2004. gadā iznāca tā uzlabotā versija WPA2, kurā tiek izmantoti citi šifrēšanas algoritmi. WPA Personal no WPA Enterprise atšķiras ar to, ka Enterprise gadījumā autorizējas caur RADIUS serveri (par to drusku zemāk).

c) WPA2 ir kā uzlabojums WPA un kādēļ izmantot iepriekšējo versiju, ja var lietot jaunāko. Šim ar Personal un Enterprise versijām ir tas pats, kas pirmajai WPA versijai.

d) RADIUS nozīmē, ka katru reizi, kad slēgsimies pie tīkla mums būs jāautorizējas RADIUS serverī, taču mājas apstākļos reti, kuram tāds būs, tādēļ par šo opciju aizmirstam, tāpat kā par WPA Enterprise un WPA2 Enterprise.

2) WPA Algorithms mēs izvēlamies, kādu šifrēšanas algoritmu izmantosim. Mājas vajadzībām pietiks tīri ar AES, taču var arī paeksperimentēt ar AES+TKIP

3) WPA Shared Key mēs rakstam patvaļīgu simbolu virkni, jeb vienkārši uz labu laimi saspaidam burtu un ciparu taustiņus uz klaviatūras. Vēlams, lai šī simbolu virkne būtu vismaz 20 simbolus gara.

4) Group Key Renewal ir laika intervāls, kurā kompis ar WiFi rūteri apmainīsies ar jaunajām šifrēšanas atslēgām. Te ir pietiekoši droši atstāt noklusēto vērtību. Un arī te atceramies nospiest pogu Save Settings

3. Bezvadu drošība 2 jeb Bezvadu tīkla MAC adrešu filtrs.

WRT54-07-WiFi-MAC-Filter.sized.png

Ieteicams risinājums, lai nodrošinātu papildus drošību.

1) Pirmajā rindā mēs norādam vai filtrs būs ieslēgts vai izslēgts. Attiecīgi Enable - ieslēgts, Disable - izslēgts.

2) Bloķējam datorus, kuru MAC adreses sakrīt ar filtrā norādītajām. Praktiski bezjēdzīgākais gadījums, taču izdevīgs, ja mēs gribam ļaut lietot kaimiņiem mūsu bezvadu tīklu, taču gribam nobanot slikto Pēterīti, kurš 24 stundas diennaktī kaut ko velk no tīkla, tā ka pārējie to nevar palietot.

3) Atļaujam tikai. Šis ir prātīgākais risinājums, jo mēs filtrā norādam, kuriem datoriem atļausim pieslēgties pie mūsu tīkla.

4) Nospiežot pogu "Edit MAC Filter List", mēs varam pievienot filtram jaunas MAC adreses.

WRT54-08-WiFi-MAC-Filter-in-Action.png

Un kā vienmēr neaizmirstam beigās nospiest Save Settings.

 

Rūtera administrācijas paneļa uzstādījumi.

WRT54-09-Admin.png

Pēdējā svarīgā konfigurācijas sadaļa, kurā der veikt izmaiņas

1. Te mēs savadam jauno rūtera paroli, lai to nomainītu. Un tas ir obligāts pasākums, lai kāds ļaundaris nevarētu pieslēgties pie mūsu rūtera, lai izmainītu tā uzstādījumus.

2. Te mēs norādam, kā ļausim pieslēgties pie rūtera administrācijas paneļa un vai atļausim pieslēgties pie tā no bezvadu tīkla. Ja ļaujam pieslēgties rūtera administrācijas panelim no bezvadu tīkla, tad vēlams izmantot HTTPS un izslēgt HTTP pieeju, jo tā ir drošāk.

3. Vai mēs ļausim pieslēgties rūterim no interneta. Kamēr tu negribu konfigurēt rūteri no darba/skolas vai kāda cita attālināta datora, es ieteiktu šeit atstāt Disable. Taču ja nu gadījumā mēs to turam ieslēgtu, tad pie Management Port ierakstam portu, kuru rakstīsim galā IP adresei, kad slēgsimies klāt rūterim no interneta un drošības dēļ varam ielikt ķeksi pie Use https.

4. UPnP. Tev to vajag, lai atsevišķi softi varētu pieprasīt atvērt portu. Viens šāds softs ir Skype, taču daudzas datorspēles un failu apmaiņas programmas arī izmanto šo iespēju. Protams, ka drošāk ir, ja šis iestādījums ir izslēgts (Disable), jo arī daudzi datorvīrusi var izmantot šo iespēju un tādos gadījumos sākas auzas.

 

Tālāk atliek tikai atliek pieslēgšanās tīklam.

Vairumā gadījumu laptopam driver`u diskā līdzi vajadzētu nākt kādai bezvadu tīklu menedžēšanas utilītai un katru aprakstīt ir nereāli. Tādēļ aprakstīšu pamatsituācijas un kādus datus mums vajag, lai varētu pieslēgties savam tīklam.

1. Ja mēs Bezvadu tīkla pamatuzstādījumos norādījām, lai rūteris reklamē savu bezvadu tīklu, tad varam vaļā sava laptop`a bezvadu tīklu menedžēšanas utilītprogrammu un spiežam meklēt. Ja apkārt kaimiņiem ir neapslēpti tīkli, tad uzrādīsies vairāki un starp tiem mums vajadzēs atrast savu tīklu. To mēs varēsim atpazīt pēc vārda, ko mēs viņam iedevām Bezvadu tīkla pamatuzstādījumos pie "Wireless Network Name". Tālāk tīkls noteikti pastāstīs kādu drošības režīmu tas izmanto. Pieņemsim, ka jūs sekojāt manam ieteikumam un uzlikāt WPA2. Te tīkls prasīs ievadīt atslēgu, ko mēs ievadījām Bezvadu tīkla pirmajos drošības uzstādījumos pie "WPA Shared Key". Ierakstam to, noteikti būs kāds ķeksis ar kuru norādīt, lai utilīta atcerās šos datus un varam spiest Connect. Ja viss būs pareizi savadīts, tad veiksmīgi pieslēgsimies bezvadu tīklam un varēsim lietot internetu.

2. Ja mēs Bezvadu tīkla pamatuzstādījumos norādījām, lai rūteris nereklamē savu bezvadu tīklu, tad veram vaļā sava laptop`a bezvadu tīklu menedžēšanas utilītprogrammu un spiežam pievienot jaunu tīklu ("Add new network" vai kaut kā tā). Tur būs lauks kur norādīt tīkla vārdu, te rakstam to vārdu, ko ierakstījām Bezvadu tīkla pamatuzstādījumos pie "Wireless Network Name", norādam to pašu aizsardzības režīmu, ko norādījām rūtera bezvadu tīkla drošības uzstādījumos 1 pie "Security Mode" (iespējams, ka tur nebūs WPA2, tādēļ norādam WPA, kuram vajadzētu strādāt). Te arī norādam šifrēšanas algoritmu, ko mēs norādījām drošības uzstādījumos pie "WPA Algorithms". Tālāk tik jāievada WPA Shared Key, jāsaglabā iestatījumi un varam slēgties klāt tīklam.

 

 

 

 

 

Acīgākie rūtera priekšējā paneļa bildē noteikti pamanīja dīvainības ar lampiņām, jo man bija slinkums 2x fotografēt priekšējo paneli. Pirms šīs pamācības rakstīšanas plānos bija uzrakstīt pamācību par to, taču manīju, ka šis ir vairāk nepieciešams. Ceru, ka tuvākajā laikā būs laiks uzrakstīt arī to.

Link to comment
Share on other sites

Guest alien25211

Liels paldies Diduli par vareno darbinju . Zeel ka tik paveelu samonteeji 6ito tutoriaali .Es te nesen M79 nopirku Linksys WRT54GL ruuteri un nekad nebiju vinjus lietojis vai konfigureejis .Pat nezinaaju ka settingi iet caur IE . Atnesu maajaas,visu sasleedzu ,probleema bija ar juuzername un passwordu ,bet arii ar to tiku galaa . Nokonfigureet jau pats daudz maz iebraucu kas i kas . Anyway big thx :wink:

Link to comment
Share on other sites

Labs iesaaceeju manuaalis.

Neliela piebilde par tiem kanaaliem: Lielaa daljaa gadiijumu kur ruuteriishi staav bloku maajaas ar dzelsbetonu konstrukcijaam sienaas, kaimuņu signali var arii netrauceet, bet tomeer. Shim manuaalim vareetu pieraxtiit klaat, ka ja wi-fi straadaa nestabiili, tad ir veerts meeginaat paarlikt ruuteriiti uz kaadu citu kanaalu un skatiites vai probleema neatrisinaas.

Link to comment
Share on other sites

aizmirsi piebilst ka pie WPA2 un citiem labiem tikla shifriem ir lielaks pakeshu zudums caur wlan no rutera uz PC jo tiek vairaak noslogots routerra cpu, ja buutu dd-wrt(vai cita openwrt) tad varetu redzet ka pie failu sukneshoanas no wlan uz jebkuru PC caur ruteri ar videju atrumu 1.5MB/s ir noslogo rutera cpu ap 80%

mans ieteikums: MAC adreshu filtrs un miers

Link to comment
Share on other sites

Uzliku kā sticky, jo cilvēkiem var noderēt. :)

Jaunajiem IT admiņiem noderes.

Skaistas bildes

Varetu iztirit spamu un nolokot tofiku.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Slēgta tēma, pievienot komentāru nav iespējams.
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...