Jump to content

Raksts pa to kurš reāli un kā ražo portatīvos datorus, LCD, matricas utml.,


Guest Velis
 Share

Recommended Posts

http://offline.computerra.ru/print/offline/2005/602/224023/

 

Norādē apvienoti vairāki raksti kur tiek pastāstīts, kas tad īstenībā ražo visiem zināmo zīmolu produkciju un pa savstarpējām lielo ražotāju attiecībām.

Var būt interesanti tiem kuri nolēmuši iegādāties mantu, bet svārstās un nespēj izlemt kāda "ražotāja" produktu ņemt.

Raksts ir diezgan garš un sastāv no vairākiem īsiem rakstiem kur katrs pa savu tēmu.. pa portatīvajiem datoriem, pa atmiņām, monitoriem, keisiem un barokļiem, matricām..

Tā ka nav jālasa viss.. var izlasīt tikai interesējošo daļu.

 

Ievads

 

Автор: Денис Степанцов

Опубликовано в журнале "Компьютерра" №30 от 26 августа 2005 года

 

Никого не волнует, что "настоящие американские джинсы" делают в лучшем случае в Мексике, и это не мешает им служить воплощением американской мечты в облегченной версии, разработанной для хронически развивающихся стран. Когда же речь идет о компьютерах и гаджетах, то бренд может быть хоть японским, хоть американским, хоть даже финским - все равно продукция его будет иметь ярко выраженные китайско-тайваньские корни. После прочтения темы номера вас перестанет волновать и это.

 

Фанатичная вера пользователя в любимый брэнд иной раз достигает потрясающей глубины и силы. Ты можешь долго и обстоятельно рассказывать человеку, кто, как и из чего сделал, к примеру, гаджет с логотипом компании Х, а человек смотрит на тебя снисходительно-печальным взглядом, как на тихого шизофреника, и говорит, что компания Х "делать плохую продукцию не может по определению!". А все твои очевидные выкладки - не более чем злобные инсинуации и банальная зависть к тем, кто может позволить себе "точно такой же галстук за углом, но за $2000". Почитываешь "железячные" форумы и не знаешь, то ли плакать, то ли смеяться от безапелляционных утверждений некоторых "знатоков":

"Качественней и надежней ноутов IBM я не встречал, а всякие LG или Samsung даже рядом не стояли";

"Пылесос Samsung я бы купил, а монитор, извините, - только Sony!";

"Я никогда не покупаю изделий, сделанных в Китае!";

"Всем рекомендую только SanDisk: все-таки мощный брэнд - это здорово";

"Камеры надо покупать у тех производителей, которые изначально имеют отношение к фотографии, а не Сони или Панасоники".

 

Turpinājums http://offline.computerra.ru/print/offline/2005/602/224023/

 

 

Tiem kurus interesē portatīvā datora iegāde un gribas zināt kurš ražotājs ir kurš..taču negribas lasīt to garo rakstu (tiesa jālasa būtu tikai pats sākums)

http://en.wikipedia.org/wiki/Laptop

vai īstumā...

  • Quanta sells to (among others) HP/Compaq, Dell, Toshiba, Sony, Fujitsu, Acer, NEC, Gateway and IBM - note that Quanta is currently (as of August, 2007) the largest manufacturer of notebook computers in the world
  • Compal sells to Toshiba, HP/Compaq, Acer, and Dell
  • Wistron sells to HP/Compaq, Dell, IBM, NEC, and Acer
  • Arima sells to HP/Compaq, NEC, and Dell
  • Uniwill/ECS sells to IBM, Fujitsu, and Dell
  • Asus sells to Apple (iBook), Sony, and Samsung
  • Inventec sells to HP/Compaq, Toshiba, and BenQ

Apmēram tas pats nedaudz plašāk un krieviski.

http://www.notebook-faq.narod.ru/#madein

 

Tiesa nevajag pārprast.. Apple NAV tas pats kas Samsung un Sony nav tas pats kas Acer vai FS.

Neskatoties uz to ka viņi tiek ražoti vienā rūpnīcā komplektējošās daļas, aprīkojums un līdz ejošā programmatūra ir atšķirīga. Arī garantijas noteikumi un servisa pieejamība dažādiem zīmoliem ir ļoti atšķirīga.

 

 

update:

Vēl viens interesants raksts kurā ir runa pa Taivānas lielo ražotāju savstarpējo konkurenci, cīņu pa pasaules tirgu un nozares problēmām. Kāpēc lielie ražotāji neražo datorus zem saviem zīmoliem, OEM- biznesa attīstība utml.,

http://proit.com.ua/hard/2006/09/28/103841.html

 

Principā visi šie raksti ir TIKAI un VIENĪGI informatīvi. Viņos NAV ATBILDES UZ JAUTĀJUMU "KAS LABĀKS?". Šie raksti tikai dod ieskatu datortehnikas ražotņu virtuvē.

Praktiski jebkurš portatīvais var būt ražots JEBKURĀ rūpnīcā. Dabūt precīzu informāciju pa to kādi modeļi tika ražoti kurā rūpnīcā nav iespējams. Viena modeļa dažādas partijas var būt ražotas dažādās rūpnīcās.

Tā ka nevar vērtēt produkta kvalitāti balstoties uz to kur viņš reāli tika izgatavots. Nav pamata uzskatīt ka dažādas rūpnīcas piegādātu dažādas kvalitātes produktus. OEM ražotājs piegādā to ko pasūtītājs prasa un gatavo produkciju testē tā kā pasūtītājs prasa. Pasūtītājs izdomāja ka mauksim pa lēto.. un būs pa lēto neatkarīgi no tā kurā rūpnīcā to visus sastutē kopā.

Taču neskatoties uz to ka faktiski visi portatīvie datori tiek ražoti vienās un tais pašās rūpnīcās tomēr starp zīmoliem ir atšķirības. Dažāda līmeņa pasūtītāji pasūta "savus" dators no dažāda līmeņa komplektējošām detaļām, kas savukārt ietekmē gala produkta stabilitāti un izturību.

Lielie izplatītāji vairāk pievērš vērību testēšanai tāpēc viņiem varētu būt mazāks jaunu iekārtu brāķa %.

Lielie izplatītāji vairāk naudas investē kvalitatīvā servisā. Tas gan būtu svarīgāk tiem kuri daudz ceļo un kuriem ir aktuāla vispārējā garantija pēc sn. Citādi muļķīgi.. aizbrauci kaut kur uz ilgāku laiku un gadijumā ja kas notiek ar portatīvo. faktiski vai nu paliec bez vai pērc jaunu.

 

Nu.. tā kaut kā es sapratu :)

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

q64silver

Mieru.. tikai mieru :)

Lasāmviela diez vai palīdzēs izvēlēties un atrast kā pa saviem x Ls nopirkt to pašu pašu labāko, jamā var būt vienkārši interesanta tiem kuriem nav problēmu ar krievu valodu un nav slinkums lasīt to garo palagu :)

Tulkot to visu gan es netaisos :)

Tur arī nav nekas tāds.. graujoši jauns un nezināms..

 

kx

Pamatīga politiskā piegarša? Tā nav politiskā piegarša.. tā ir sviesta piegarša tavās smadzenēs..

Kāds te sakars ar politiku ?

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

Raksts labs - kaut gan nekā pārsteidzoši jauna cilvēkiem, kas nopietni interesējas par šīm tēmām.

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

Teiksim tā.. mani tas ikdienā baisi neuztrauc.

Atsevišķus momentus zināju. Tb zināju principu.. ne konkrētos ražotājus kā viņi tur krustu šķērsu muhļī.

Katrā ziņā man bija interesanti lasīt.

Zināt to var tie kuri strādā servisos utml.,

Te pat forumā savulaik bija pilsonis kurš strādāja DELL ražotnē Īrijā (Ja nejaucu.. jamo klapē ciet ja viens jau nav aizklapējuši) Arī bija interesanti palasīt cilvēka komentārus pa to ražotni.

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

Sveiki!

Es arī esmu gadu nostrādājis Īrijas Dell. Neko sliktu nevaru teikt, kvalitāte tiek uzmanita diezgan stingri. Tajā pašā laikā kompiši tiek lasīti kopā milzīgos atrumos. Norma portatīvajiem ir 10gab stundā, desktopiem 14gab stundā. Liekas nereāli, ja? Man arī likās pirmajās dienās, ka vairāk par 2 portatīvie stundā uzbliezt nevar... nu bet pēc pāris menešiem taisīju īpaši nepiepūloties 9-10. Tiek skrūvēts kopā viss pēc izstrādātas instrukcijas. Ik pēc laika staiga pārbaude un čeko vai viss tiek taisīts tieši tā kā instrukcijā un piekasās par katru sīkumu, pat pie tādām lietām kā korpusa skrūvju ieskrūvēšanas secība! Ja dari ko nepareizi, ieliek mīnusu. Jo vairāk mīnusu, jo negatīvāk iespaido līguma pagarināšanu. Salasot portatīvo, tas tiek pieslēgts testiem, kur tiek pārbaudīts hardware - vai strādā, vai pareizas detaļas saliktas iekšā utt. Plus notestē tastatūru, touch pad, displeja krāsas, skaņu... Izejot testiem, to nosūti tālāk. Talāk ir Build Quality Management, kur cilvēki vizuāli pārbauda portatīvo, vai tam ir visas skrūvītes, nav skrāpējumu utt. Pat par vissīkāko skrāpējumu atgriež atpakaļ un dabū tu kārtējo mīnus punktu. Pēc tam portatīvais nonāk uz Extended Testiem, kur vēlreiz tiek pārbaudīts hardware un ierakstīta OS un programmas. Tikai tad tas nonāk uz iepakošanu. Ar desktopiem ir pilnīgi tas pats, tikai tur norma ir 14, bet ir monstri, kas bliež stunda 20 un vairāk. Protams liekas nereāli kamēr tas nav redzēts! :) Vienkārši katru dienu darot vienu un to pašu kustības iestrādājas tik perfekti, ka vari to darīt praktiski aizvērtām acīm. Mp3 uz pilno un tik uz priekšu! :)

Kas vēl... visiem datoriem, kas ražoti Īrijas Dell'ā otrā pusē ir uzlīme, kur rakstīts Made in Ireland. LCD priekš portatīvajiem daļa tiek likti kopā Dell'ā, daļa Sercom rūpnīcā, kas atrodas blakus.

Īrijas Dell's vēl netiek slēgts, vienīgais iespējams no nākamā gada samazināsies ražošanas apjomi, jo tiek vērta vaļā rūpnīca Polijā. Īrijā Dell's maksāja parastam ierindas darbiniekam ~10eiro/h, par virsstundām 1,5-2 reizes vairāk. Iet runas, ka Polijā par to pasu darbu maksās 1,6-2eiro/h! Ja šeit strādāja viesstrādnieki, kas strādāja vaiga sviedros, lai uztaisītu normas vienlaicīgi ievērojot kvalitāti, un dabūtu līguma pagarinājumu, tad man kaut kā neticās ka poļi ies par tām kapeikām strādāt tik pat cītīgi.

Ja ir vēl kādi jautājumi attiecībā uz Dell, būšu priecīgs atbildēt! :)

Link to comment
Share on other sites

Njaaa raitis paldies bij interesanti palasiit, ko tik maz stundaa maksaa???

Kaadi sektori ir Dell'aa???Pirmais kur skruve kopa, tad QC - Quality Control, bet kaadi veel ir?

Link to comment
Share on other sites

Raksts ok, bet, tiem kuri vēl mācās, ieteiktu vairāk pievērsties informācijas avotiem angļu valodā.

Tikai nevajag, labi? Materiāli krievu valodā ir līdzvērtīgi angļu valodā pieejamajiem. Reizēm pat pārāki.

Nepatika pret krieviem Latvijā un pret krievu valodu kā tādu ir divas dažādas lietas.

Nezinot krievu valodu tu principā sev nogriez lielu daļu no ļoti vērtīgas informācijas, apdali sevi.

Link to comment
Share on other sites

Raksts tieshaam taads krievisks man likaas, un ne jau tikai krievu valodas deelj. Daljeeji piekriitu ja esi datorfriiks, iecikleejies uz dzelziem, tad tieshaam biezji nav veerts paarmaksaat. Krieviem jau vienmeer, ka tik ko ietaupiit un pashiem sameistarot. Tas ir vinju speeks, bet reizee arii neprasme pacelties un pamainiit savu attieksmi pret lietaam. Domaaju, ja kaads ir maksaatspeejiigs, nevajag visu sho njemt galvaa. Brenda lietas jau neveido tikai taa dzelzju kaudze, kas laaciitim veederaa, bet dizains, testeeshana un kvalitaates kontrole, peecpaardoshanas serviss. Bez tam pirceejs ir emocionaals izveelotiesziimoliem, ja taa nebuutu nebuutu mums D&G, Versaces un Sony VAIO ;) u.t.t.

Link to comment
Share on other sites

Maksā 10eiro par stundu. Visa peļņa sanāk no virsstundām. Ja ir daudz pasūtījumu, tad var bliezt kaut vai pa 12h dienā katru dienu. Plus vēl 2x gadā izmaksā prēmiju 700eiro apmērā, plus autobusi kas savāc un izvadā pa visu pilsētu, plus lēta ēdnīca. Labi strādājot alga tiek arī palielināta, kā arī iespējams dabūt patstāvīgo līgumu. Iestājoties Dell'ā ir pāris primitīvi testi, plus intervijas, pēc kā atlasa labākos priekš datoru komplektēšanas, pārējie uz noliktavām. Laika gaitā komplektētāji vēl tiek atsijāti, kamēr paliek paši veiklākie un kvalitatīvākie. Atsijātajiem vai nu nepagarina līgumu (tas ir uz 3men) vai nu pārved uz noliktavām.

Kopā Dell'ā Īrijā strādā ja nešaubos ap 4000 darbinieku. 2/3 no tiem protams ir viesstradnieki (galvenokārt poļi), bet ko varu teikt - viesstrādnieki strādā labāk un kvalitatīvāk nekā vietejie īri, jo ir ieinteresēti nopelnīt vairāk un lai tiem pagarina līgumu.

Ir nolitava, kur fūres ieved kastēs detaļas, tad tālāk iet Kitting, kur pie konvejera stāv cilvēki, katram priekšā kastes ar noteiktām detaļām - vienam HDD, citam DVD, citam LCD utt. Priekšā ir displejs, pa konvejeru iet kaste, displejā parāda kādu piemēram HDD vajag, cilveks to paņem, noskanē un ieliek (reāli garlaicīgs darbs). Tādas nokomplektētas kastes aiziet uz Building, kur cilveki liek kopā kompīšu (kaut ko neileikt vai ielikt par daudz nav iespejams, jo neizies testi, kas ir piesaistīti konkrētai datora konfigurācijai), tad iet Building Quality Management, tad līmē Windows licenžu uzlīmes, tad pakošana, kur datoru ieliek putuplastā un ievieto kastē, beigās iemet klāt visus dokumentus, barības bloku, vadus un CD un tad kastes krauj fūrēs pretējā rūpnīcas galā. Īrijā komplektē desktop'us, portatīvos un serverus, kā arī monitorus portatīvajiem.

Ko vēl aizmirsu pateikt - jebkura veida mikroshēmas atļauj ņemt rokās, ja uz rokas ir aproce ar statiskās elektrības novadītaju. Pie mums esmu pārliecināts, ka visos servisos procesorus un RAM ņem plikām rokām.

Nu tas ir kopumā viss par Dell, ko varēju izstāstīt, tā ka seciniet paši. ;)

Link to comment
Share on other sites

To raitisL:

 

savā ziņā varbūt garlaicīgs darbs, bet vismaz par Burkānu vākšanu labāk ir!!

PIekrītu ka statiskās aproces pie mums netiek lietotas :D

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

Cik es sapratu no tiem rakstiem krievu valodā..Īrijas Dell rūpnīca saņem komplektējošās daļas no tās pašas Ķīnas un Taivānas.. un tikai saliek kopā. Uz korpusa lepns uzraksts ka ražots ES Īrijā aaaa reāli jams Īrijā ir tikai saskrūvēts. Tip ES tirgum paredzētie atsevišķi modeļi.. ja pareizi sapratu.

 

Starp citu.. Latvijas galvaspilsētā Ogrē arī ir viens liels (OEM) ražotājs :)

http://www.hansa-electronics.lv/

Ir bijis tas gods būt tur kā viesim. Jamie štancē pamatplates. Tad kad es tur viesojos tika ražoti routerboardi.

http://www.routerboard.com/

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

Nu jā, procesori, RAM, videokartes - tas jau viss tiek ražots pie šķībacainajiem... Nu bet ir taču Quality Management tiem datoriem, tiek viss kārtīgi notestēts pirms pārdots! Tāpēc, ja arī ir brāķetas detaļas, tad tās praktiski nenonāk pie lietotāja!

Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

Es pa to domāju tikai no tāda viedokļa.. ka nafiga Dellam kaut kādai daļai ķapļapu daļu no ražošanas procesa turēt ES?

Absolūti lielāko masu DELL datoru no sākuma līdz galam liek šķībacainie par "rīsa sauju dienā".

Nafiga piepeši kaut kas jāskrūvē Īrijā?

Vai tiešām tie lielie ražotāji kuri ražo desmitos miljonu vienību nespēj pavilkt un situāciju glābj ražotne Īrijā?

 

Vienīgais ko OEM ražotāji nav sagrābuši savās ķetnās ir CPU, čipseti un HDD. Viss pārējais tiek štancēts tais lielajos monstros.

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

Īrijā ir Dell's tāpēc, lai priekš ES tirgus tie datori tiktu maksimāli ātri piegadāti. Dell'ā visi datori ir uz pasūtījumu, nekas nav krāts noliktavās. Tiek pieņemts pasūtījums, to mometāli uzražo un nosūta. Tadā veidā viņi nodrošina pēc pasūtījuma veidota datora piegadi maksimāli īsā laikā. Ja tie tiktu ražoti austrumos, tad piegadāti tiktu labi, ka pēc pāris mēnešiem! :) Nu bet tagad kā jau teicu lielākā daļa ražotnes pāriet uz Poliju, kur arī viss tiks ražots par kapeiku algām. Esmu kaut ko arī dzirdējis ka LG ver vaļā lielu ražotni Polijā...

Link to comment
Share on other sites

Par tiem procesoriem un citām sīkdetaļām, kas likti Chainā... par tiem man maza bēda, tak tāpat neviens savu netīro dzelteno rociņu tāpat nepieliek, robori tak štancē. Un nomuhļīt uz izejvielām tādā procesā man škiet, ir pagrūti. kaut kāda Q-control jau jābūt, tad jau lielie brendi "īpaši lielus" sūdus neņemtu.

kā man viens vīriņš teica 90-to vidū, kam bija dīls ar ķiniešiem: un tur vietējais teica par ražotni (virtuves traukus taisīja): ja vajag, varam taisīt kastroļus par 3 ls maisā un, ja vajag varam arī "Zepter' taisīt ar attiecīgo (tecamu) kvalitāti. Ka tikai maksā... Tur viss notiek...

Link to comment
Share on other sites

Guest r.5

Nezinot krievu valodu tu principā sev nogriez lielu daļu no ļoti vērtīgas informācijas, apdali sevi.

interesanti, kurās tad jomās? :/

Nu jā, procesori, RAM, videokartes - tas jau viss tiek ražots pie šķībacainajiem... Nu bet ir taču Quality Management tiem datoriem, tiek viss kārtīgi notestēts pirms pārdots! Tāpēc, ja arī ir brāķetas detaļas, tad tās praktiski nenonāk pie lietotāja!

nu mana pieredze no vairākiem simtiem ir ka apmēram 2% della datoru tomēr atnāk gļukaini jau no rūpnīcas. un vēl kādi 2% bojājumu izlien 1-3 gadu laikā. bet nu manuprāt tas ir pilnīgi ok cipars uz kopējā fona, jo vismaz eiropā viņiem ir ok garantijas serviss.

Īrijā ir Dell's tāpēc, lai priekš ES tirgus tie datori tiktu maksimāli ātri piegadāti. Dell'ā visi datori ir uz pasūtījumu, nekas nav krāts noliktavās. Tiek pieņemts pasūtījums, to mometāli uzražo un nosūta. Tadā veidā viņi nodrošina pēc pasūtījuma veidota datora piegadi maksimāli īsā laikā. Ja tie tiktu ražoti austrumos, tad piegadāti tiktu labi, ka pēc pāris mēnešiem! :)

nu mana pieredze ar HP datoriem rāda, ka paiet kādas 3-5 nedēļas kamēr piegādā no tiem "austrumiem" pēc pasutījuma. dellam vislielākā bremze ir ar pasūtījuma pieņemšanu. pati komplektācija un sūtīšana parasti aizņem kādu nedēļu vai pat mazāk

Labots - r.5
Link to comment
Share on other sites

Guest Velis

Eku vēl viens rakstelis pa Ķinas ražotājiem.

Pamatā gan pa IBM un Lenovo.

http://www.computerra.ru/features/37680/

 

Vispār iesaku palasīt

http://en.wikipedia.org/wiki/IBM

Daudzi interesanti fakti pa šo kompaniju :)

Vai krieviski

http://ru.wikipedia.org/wiki/IBM

 

Tā pat der iemest aci http://en.wikipedia.org/wiki/Lenovo un vai http://ru.wikipedia.org/wiki/Lenovo

 

Raksts pa IBM - Lenovo darījumu. Labs.

http://www.ixbt.com/portopc/lenovo-03-2006.shtml

 

P.S Meibi kāds moders varētu satīrīt spamu ?

Labots - Velis
Link to comment
Share on other sites

  • Ronalds unpinned this tēmaa

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...