Jump to content

Pamācība "Kā pareizi veidot jaunu pavedienu?"


Artanis
 Share

Recommended Posts

Sveiciens jaunajiem foruma biedriem!

 

Sakarā ar to, ka bieži foruma jauniņie iebrauc auzās un izpelnas ne-tos-labākos vārdus un attieksmi no vecākiem forumiešiem sakarā ar savu nespēju izveidot sakarīgu un pārskatāmu pavedienu, iedomājos izveidot īsu manuāli (pamācību) jaunajiem forumiešiem. Lūdzu velti pāris minūtes, un izlasi (un, kas vēl svarīgāk - SAPROTI!) zemāk rakstīto.

 

Lai saņemtu atbildi uz sev interesējošo jautājumu, vai dabūtu palīdzību problēmas risinājumā, iemācies postēt (rakstīt jaunus pavedienus un atbildes) korekti, pieklājīgi un saprotami. Zemāk ir mēģināts aptuveni pa punktiem norādīt biežākās kļūdas:

 

1. Atrodi pareizo sadaļu, kurā sākt jaunu pavedienu par sev interesējošo jautājumu!

 

Nepostē savu jautājumu kur pagadās! Forumā ir izdalītas visas lielākās tēmas, kas saistītas ar IT/elektronikas galvenajām sfērām. Visu šo tēmu sarakstu var redzēt foruma indeksā. Ērtākas meklēšanas labad visas tēmas ir apzīmētas ar attiecīgām grafiskajām ikonām. Atrodi sev atbilstošo sadaļu, dodies uz to, un klikšķini uz pogas t_new.gif.

 

forumu-ikonas.jpg

 

 

2. Izvēlies ātri saprotamu tēmas (pavediena) virsrakstu un aprakstu!

 

Tas nozīmē, ka attiecīgajos lauciņos (Pavediena virsraksts/apraksts) tev jāievada pareizi noformulēts jautājums/problēma. Atceries, ka virsrakstā nav gari un plaši jāstāsta problēmas būtība, bet tā tikai īsi un kodolīgi jānoraksturo. Zemāk redzami piemēri kā vajag, un kā nevajag veidot tēmas nosaukumu. Ievēro, ka abos lauciņos NAV jāievada viens un tas pats, turklāt NAV OBLIGĀTI aizpildīt abus lauciņus. Tikpat labi var būt tikai virsraksts, un apraksta lauciņu var atstāt tukšu.

 

Pareizi noformēts pavediena virsraksts un apraksts.

pavediena_iesutisana_1.GIF

 

NEpareizi noformēts pavediena virsraksts un apraksts.

pavediena_iesutisana_2.GIF

 

3. Skaidri un saprotami apstāsti kas noticis, ko darīji pirms un ko pēc problēmas rašanās.

 

Tāpat pastāsti visu, ko jau esi/neesi mēģinājis darīt stāvokļa uzlabošanai/pasliktināšanai. :) Stāstot lietas apstākļus, ievēro timeline'u (stāsti secīgi), neizlaid svarīgas detaļas, pastāsti arī ko sačakarēji pašrocīgi. Rakstot centies ievērot pieturzīmes (vai, ja nu gadījumā esi pilnīga nulle latviešu valodā, vismaz neliec desmitiem punktu/izsaukuma zīmju aiz katra vārda). Tāpat ir pieklājīgi pateikt "lūdzu" un "paldies".

 

4. Uzmanīgi izlasi tev dotās atbildes, izmēģini nopietnākos ieteikumus!

 

5. Pēc problēmas veiksmīgas atrisināšanas (un arī tad, ja tomēr nav sanācis), neaizmirsti pateikt paldies tiem, kas tev palīdzēja, vai vismaz centās to darīt.

 

Ja postēsi pēc augstāk minētajiem nosacījumiem, tad tevi novērtēs, un uz taviem pavedieniem arī tiks sniegtas noderīgas atbildes. Savukārt, ja ākstīsies, rekstīsi nesakarīgi vai runāsi par lietām, par ko tev nav saprašanas, tad neglābjami parādīsies kāds trollis (tā sauc vecākos un zinošākos forumiešus, kas ir dabīgās atlases sanitāri - viņi bez žēlastības uzbrauc nesakarīgajiem jauniņajiem, kas izrāda visas stulbības pazīmes), kas tev uzklups - ar to rēķinies.. :)

 

Šis pavediens var tikt papildināts laika gaitā.

 

__________________________________________

 

Patīkamu foruma izmantošanu vēlot -

 

Artanis, administracija.gif

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Guest drunk_lizard
4. Uzmanīgi izlasi tev dotās atbildes, izmēģini nopietnākos ieteikumus!
ja cilveeks nespeej divus vaardus sasiet kopaa, tad jams spees atfiltreet no snjagveidiigo spama nopietnus ieteikumus?!
Link to comment
Share on other sites

Es uzskatu, ka par salīdzinoši objektīvu rādītāju var kalpot ieteicēja kumulatīvais rakstu skaits. Turklāt Snake-type ieteikumus visai drīz atšūs pārējie biedri. Šis punkts tika minēts sakarā ar to, ka daudzi jauniņie tikai brēc ka "Nestrādā, nestrādā!!!", bet neizmēģina neko no tā visa, ko viņiem iesaka.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Pēdējā laikā daudz nākas aizrādīt par nepareiziem virsrakstiem. Parasti dodu šādiem cilvēkiem iespēju tos vēl izlabot, pirms ķeros pie sankcijām. Taču šodien vismaz 3 dažādi cilvēki teicās nespējam atrast pogu, ar kuru var topika virsrakstu! Tad nu tieši jums paskaidroju:

  1. Atrodiet savu pirmo rakstu šajā pavedienā. Tas ir tas, ar kuru jūs to visu sākāt.
  2. Tam apakšā būs šāda poga:Edit.png
  3. To nospiežot jums būs iespēja mainīt savu rakstu. Tai starpā arī virsrakstu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Mezavecis

Lai nebūtu jālabo tēmu nosaukumus un jāaizrāda par to, der zināt dažas lietas:

- Veido izsmeļošu tēmas nosaukumu, kas pilnībā atbilst rakstītajai tēmai.

- Veido nepārprotamu tēmas nosaukumu bez divdomībām.

- Nevēlami ir šādi nosaukumi kā "help","palīgā" vai "palīdziet", "problēma", "neiet dators", "ko tas nozīmē?" un tamlīdzīgi, kas neko nepasaka par problēmas būtību. Arī minētās frāzes ietvert nosaukumā nedod nekādas priekšrocības.

- Nav iespējams precīzi nodefinēt rakstīto ar vienu vārdu, līdz ar to tēmas ar nosaukumiem "dators", "proxy", "printeris", "pastiprinātājs" veicina divdomības un novirzīšanos no tēmas.

 

Daži sliktu tēmu piemēri:

http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/134252-pamāciet mani latviešu valodas gramatikas lietošanā-tizlais-pc-d/

http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/134126-win-xp-fails/

http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/133947-dereetu-paliidziiba/

http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/131443-parrinastaleju-bet/

 

Atcerieties, ka nekorekti nosaukumi veicina spama veidošanos un diskusija aiziet nepareizā virzienā. Ja gribat saņemt korektu atbildi, korekti uzdodam jautājumu.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
Slēgta tēma, pievienot komentāru nav iespējams.
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...