Jump to content

FM radio + ārējā antena?


Varonis
 Share

Recommended Posts

Laukos dzīvo cilvēks, kas grib klausīties radio - LR klasiku (FM 103,7), tai ir samērā štruntīgs signāls, stereo modē skan ar šņākšanu. uztvērējs ir iekš kautkāda yamaha resīvera iebūvētais, ar elegantu antenas štekeri aizmugurē, un sīku vadiņu komplektā, antenas vietā.

 

ir tāda doma, ka varētu aizvilkt antenas vadu līdz jumtam, un tur uzlikt kautkādu jēdzīgu antenu, lai to radio varētu korekti uzķert. tad kāda antena tur derētu? vai tāda pat kā tv antena, vai sazin kāda vēl?

un kur tādā gadienā pirkt specifisku antenu?

 

traucēkļu - elektrības vadu utml apkārtnē nav. atrašanās vieta - rajonā starp jelgavu-kalnciemu.

Labots - Varonis
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 96
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Mezavecis

    8

  • Didzis

    20

  • Willy

    7

  • Dexs

    23

Var iegādāties un lietot jebkuru TV antenu kurai ir tas standarta štekeris un 75 Omu pretestība, protams antenai jābūt ar metru diapazonu, kurā ietilpst FM, vai pirkt speciālu tieši domātu ~100Mhz frekvencei, kas atbilst 5. Metru viļnu kanālam... ar izvietojumu vajag eksperimentēt, kā arī uztverošos elementus grozīt horizontāli vertikāli vai leņķī..

Link to comment
Share on other sites

Guest ADEX

Vari pameklēt 5. kanāla TV YAGI antenu. Kādreiz Cesvainē bija 5. kanāla raidītājs, tā apraides zonā tadu daudz mētājas. Ja nē, tad meklē FM antenu.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ideālā gadījumā var uztaisīt Jagi tipa antenu attiecīgi uz tām frekvencēm FM diapazonā. Bet var koaksiālo kabeli (lai pa vidu nesavāktu traucējumus) līdz jumtam un tad kādu drāti.

Link to comment
Share on other sites

Nu pie Kalnciema vajadzēja iet arī ar to orģinālo drāti, bet ja grib labu kvalitāti, tad točna vajag antenu uz jumta. Tikai nepērc veikalā tādu riņķa formā saliektu dipolu priekš FM. Kurš duraks tādu izgudrojis, es nesaprotu, jo tāds dipols signālu ņem no visām pusēm, bet antenu vajag ar virziendarbību. Priekš konkrētā gadījuma vajag vienkāršu dipolu uz FM diapazonu un televizijas kabeli līdz uztvērējam. Ja rokas aug no īstās vietas, tad tādu antenu var uztaisīt pa vienu vakaru. Var jau arī izmantot 5 kanāla TV antenu. Nekādu pilarizāciju grozīt nevajag- Rīgā vo TV torņa visas FM programas iet horizontālajā polarizācijā. Priekšstatam, cik tālu ar antenu var uztvert Rīgas FM stacijas , varu pastāstīt, ka radio Skonto ar piecelementu jagi tipa antenu var dzirdēt Rudzātos. Tas ir Preiļu rajons, tā kā Kalnciemā nebūs nekādu problēmu.

Link to comment
Share on other sites

Varonis
(labots)

o, nu jau kautkas sāk skaidroties :)

 

protams ka antenas kabeli uz jumta uzvilkšu, bet tad kāda īsti ir recepte tai paštaisītajai antenai? varētu arī tādu sameistarot, sevišķi jau ja tā ķers labāk, nekā bodē atrodamās

 

Yagi antena: (bildārzemēs) - tipa apmēram tik sarežģītu to konstrukciju vajag?

Montreal-tower-top.thumb2.jpg

 

un šeit tā dipole (folded - savienotā):

Antenna-folded-dipole-diagram.png

 

 

oho:) - skaidrīte ir. tātad 142,65 : 103,7 = l jeb 1,375m plata antena, sastāv no 2 stieplēm, katra 0,687m, viena pie ekranējuma, otra pie vidus dzīslas...

baigi vienkārši :) - kādu vadu ieteiksiet? varš der? un vai var koka līsti likt vidū lai viņa nelocās?

Labots - Varonis
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Tai 1. antenai sarežģītākā konstrukcija ir masts :) Tak nevaig tik briesmīgu.

 

Par materiālu izvēli - tur jāskatās, kas notiks ar anteni pēc gada, diviem. Ja būs no koka, tad koks sapūs un antene novelsies zemē. Parasti taisa tos dipolus no alumīnija stieņiem - svars mazāks un ilgāk iztur atmosfēras apstākļus. Vads - tas vienalga - galvenais, lai nav savienoti kopā aluminijs un varš (nokorodēs).

 

Var no drātīm, bet uzsēdīsies vārna un antena pagalam :)

Link to comment
Share on other sites

ar pašu antenu tajā linkā viss skaidrs bet ar pievienošanu gan nē.. pieminēts ir ka jātaisa noteikta garuma cilpa pie vibratora, bet nav jēgā uzzīmēts un paskaidrots par pievienošanu, pirmo reizi taisot Yagi antenu tas var buut diezgan neskaidri.. vajadzētu papildus info ...

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Tās U-veida cilpas garums ir pussviļņa garums.

 

Vispār te viens manuālis kā taisīt jagi anteni - http://radio.meteor.free.fr/us/yagi_fm.html

 

Bet cilpas un konstrukcijas izskatās šādi - no vecas grāmatas.

 

yagi.jpg

 

dipols.jpg

Labots - mezhavecis
Link to comment
Share on other sites

Guest ADEX

103 centimetri 5. kanāla antenai. Jāmēra "neizjauktā" ekrāna garums. Cilpas vidējās drāts galus jāpievieno pie vibratora galiem. Pie viena no vibratora galiem jāpievieno arī kabeļa gals (centrālā dzīsla), otrs gals - uz rādžiņu. Visus trīs ekrānus (abi U-cilpas gali un kabeļa augšējais gals) jāsavieno kopā. Savienotos ekrānus var pievienot pie vibratora viduspunkta, bet var arī nevienot nekur.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Zh, tur bij akcents uz pašu procesu, nevis kabeļiem un to pievienošanu.

Link to comment
Share on other sites

Stepselis

 

oho:) - skaidrīte ir. tātad 142,65 : 103,7 = l jeb 1,375m plata antena, sastāv no 2 stieplēm, katra 0,687m,

 

Kur Tu ņēmi tādus skaitļus?

Vīļņa garumu dabū gaismas ātrumu dalot ar frekvenci, tātad rupji ņemot Tev viļņa garums būs 2,9m.

Antenu taisa vai nu pusi no viļņa garuma.

Tātad Tev dipola viena zara garums būs ap 72 cm.

Kabeļa pievienošana ļoti labi parādīta tajā vecajā skenētajā bildē no Mežaveča.

Link to comment
Share on other sites

Nu nevajag konkrētajos apstākļos vairākelementu jagi antenu. Pilnīgi pietiks ar dipolu. Pēc Špindlera(bija tāds vācu autors) grāmatas FM diapazonā dipols ir 1,46m garš. Kabeļa cilpu nebūs korekti taisīt no tā sauktā SAT kabeļa, jo cilpas garums ir atkarīgs no kabeļa izolāijas materiāla, bet tas jaunajiem kabeļiem ir citādāks nekā vecajiem krievu kabeļiem(grāmatās parasti doti cilpas garumi priekš krievu RK1 kabeļa ar viendabīgu poletilēna izolāciju). Kabeļi ir loti dažādi un, vismaz es lai noteiktu konkrētā kabeļa parametrus, paļaujos tikai uz eksperimentālu mērijumu ar svipģenerātoru. Tā pat, jaunos kabeļus ir ļoti grūti lodēt, bet brīžiem pat neiespējami. Es ieteiktu nečakarēties ar cilpu, bet nopirkt speciālu salāgošanas platīti. Tādas parasti pārdod tur pat kur poļu antenas pastiprinātājus un maksā tāda platīte kādu latu. Uz salāgošanas platītes ir platjoslas augstfrekvences transformātors un ar to antenu izdodas salāgot plašākā diapazonā nekā ar cilpu. Tādu platīti no lietus var paslēpt kaut vai tajā pašā nozarkārbā, kā parādīts zīmējumā. Nozarkārbai noteikti apakšā izurb mazu caurumiņu, lai ūdens vienmēr iztek ārā. Nezinu kā, bet ūdens vienmēr kautkā tiek iekšā vienalga kādā kārbā. Par dipola materiālu var izmantot vara apkures caurules. Tās var nopirkt katrā santehnikas veikalā. Materiāls nav pats lētākais un vieglākais, toties ļoti pieejams. Trubu parasti paņem garāku, pārloca vidū uz pusēm un tikai tad nozāģē vajadzigajā garumā. Izštukot ar pirmo, kur jāsāk locīt truba, lai iznāktu precīzs dipola garums, ir praktiski bezcerīgi. Tāpēc garumu piežāģē pēc tam. Vēl antenu noteikti vajag sazemēt, citādi pērkona laikā no rāčiņa var maz kas palikt pāri. Lai veicas!

Link to comment
Share on other sites

WildGun

Pirms būvēt atsevišķu antenu,var pamēģināt, vai neder esošā TV antena.

Teļļuks tak Tev ir? Pieslēdz rādžu TV vietā, ja viss notiek, nopērc antenas sadalītāju,un viss bumbās....

Ja ne ..... es neko neesmu teicis. Man šitas variants darbojas 70 Km no Rīgas, antena- standarta "trauku žāvējamais" režģis.

Link to comment
Share on other sites

Var jau pamēģināt pieslēgt televizijas antenu, bet "taruku žāvētājs" nu nebūs tās labākais variants. "trauku žāvētājs" ir ļoti laba decimetru viļņu antena, bet tā nav paredzēta priekš metru viļņu uztveršanas. Visas tās garās ūsas, ar kurām aizstāj vienu antenas dipolu ir tīra "krutka"lai kautkā uztvertu apakšējos TV kanālus un tehniski nav pieņemamas, jo izlāgo antenu. Ar universālo TV antenu, kurai aizmugurē stāv V burta formā saliekts dipols, FM radio vajadzētu skanēt labi. Labāk tomēr priekš radio uzbūvēt savu antenu. Ja uzbūvē piecu elementu jagi antenu, tad bez problēmām varēs klausīties lietuviešu un igauņu FM radioprogramas. Vienīgi vajadzēs antenu grozīt.

Link to comment
Share on other sites

WildGun

Didzi,teorijai pekrītu pilnā mērā,bet man viss notiek.

 

P.S. vienam režģim pieslēgti 2 TV,kompis ar TV karti un rādža.

Link to comment
Share on other sites

Es ļoti neieteiktu izmantot 5. kanāla TV Jagi antenu Lieta tāda ka Jagi antenai ir interesanta frekvenču raksturlīkne 5.TV kanāls ir 92---100 MGherci /gi antena vēl diezgan labi laiž caufi zemāku frekvenci , bet augstāku Loti asi nogriež . Tāpēc izmantot TIKAI UKV radiodiapazona antenu!

Link to comment
Share on other sites

Varonis
(labots)

4-31.jpg

(bildārzemēs)

 

tātad vidū stāv dipols, platumā 1,51m (1510mm) tabulā priekš 5 kanāla, un tie Reflektor un Direktor - arī vajadzīgi? bez tiem neies tā lieta? ja vidus ir no alumīnija - direktors ar reflektoru drīkst būt savienotie ar elektro vadāmu Strela trubu - vai jānoizolē? dipols arī, noizolēts neatkarīgi no konstrukcijas, vai drīkst savienoties?

Labots - Varonis
Link to comment
Share on other sites

Manējā antena (ārējā) pie kinozāles ir pieslēgta šim http://content1-foto.inbox.lv/albums337053...ts/IMG-0223.jpg (augšējais "riņķis")...

Interesanti tas, ka savienojot tikai ekrānu (galveno vidējo vadu) un pārējos (kas iet pa malām) nesavienojot - radio uztver labāk! ;) (vismaz manā gadījumā)

Tagad tik būs jāpamēģina kas pamainīt, jo nu vairs nedzirdu itin neko dēļ lielo traucējumu no vietējā LR-3 raidītāja!

Link to comment
Share on other sites

Varonis
(labots)

2 Dexs - oho:) - zirnekļtīkls :lol: nez kāda šim tā darbības ideja...

Labots - Varonis
Link to comment
Share on other sites

Tātad 9 elementu Rietumu radio diapazona (87-108) Jagi antena no pieminētā Špindlera grāmatas . Ar šo antenu esmu klausījies visus Rīgas raidītājus 150 km no Rīgas (Aiz Jēkabpils)

 

Kaut kāds gļuks. nevaru pievienot attēlus

Link to comment
Share on other sites

Par Tv 5 kanāla antenu Willy ir taisnība. Šīan tena vislabāk uztver no 88-100MHz, bet uz augšu pastiprinājums strauji krīt.Līdz 80km no raidītāja jau ies vienalga, jo galvenais lai kāds dzelzis ir uz jumta. Kaonkrētajā situācijā nav nepieciešama daudzelementu antena(pietiks tikai ar dipolu), bet ja nu gribās tad var arī taisīt trīselementu antenu. Antena jau nekad nevar būt par spēcīgu. Visus elementus drīkst savienot ar nesošo strelu, jo gan dipolam, gan pārejiem elementiem pa vidu ir nulles punkts. Es pat ieteiktu dipolu savienot ar nesošo konstrukciju un mastu. Tā ir vislabākā zibensaizsardzība. Ja elementi nebūs savienoti savā starpā , antena darbosies vienalga, tā kā var visu taisīt arī uz koka nesošajām detaļām.

Dexs, tam zirneklim nav korekti iztaisīta kabeļa simetrizācija. Harčenko(zirnekļa tīkla antenas autors) antenai kabelis jāvaelk no centra horizontāli līdz riņķa malai un tad pa to līdz mastam. Tad notiek simetriskās antenas salāgošana ar nesimetrisko kabeli. Jebkurā gadījumā vislabākajam signālam jābūt, kad pieslēgts gan kabeļa centrs, gan ekrāns.

Link to comment
Share on other sites

OK, rīt pārtaisīšu, taču leišus tad ņem vislabāk!

Ja savieno arī otru vadu, tad atkal Rīgu ņem labāk, leišu mož ar, neatceros...

Jāpamēģina, mož pazudīs LR-3 herņas :D

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Mošk tādēļ vaig Jagi antenu, kas ir vienā virzienā vērsta un neķers leišus, igauņus.

Link to comment
Share on other sites

Mežaveci - tur jau tas sāls, leišus arī gribu klausīties...

Visām Rīgas stacijām man tepat visi raidītāji apkārt...nav jēgas... :D

Hmm, tagad atvienoju, izrādās viss vads šausmīgi slapjš (lijis nav 2 dienas)...

Tagad itkā nevienā frekvencē neiet traucējumi...

Pagaidīšu lai vads izžūst!

Tad vienošu kopā (gan ar ekrānu gan ar apkārtējiem vadiem...

Paņēmu jaunu SAT kabeli...

Redzēs...

Labots - Dexs
Link to comment
Share on other sites

Dexs ja pa kabeli tek ūdens, tad uzreiz to lidini laukā. Tev tā antena nav pareizi orientēta. Ja viss būtu pareizi, tad signāls noteikti pieaugtu, pieslēdzot masu. Par cik antena nav korekti salāgota ar kabeli, ir kropļota antenas virziendiagrama. Var būt, ka tie leiši strādā vertikālajā polarizācijā. Vārdu sakot, ja viss ir pareizi, tad grozot antenu, ir izteikti divi signāla minimumi. Ir jau arī maksimumi, bet tos ir daudz grūtāk bez indikātora noteikt. Tavā situācijā es tiešām ieteiktu uzbūvēt kārtīgu grozāmu piecelementu antenu. Visdrīzāk izdotos atšūties arī no vietējiem traucējumiem.

Link to comment
Share on other sites

Leiši raida V polarizācijā ar maziem un vājiem raidītajiem :D Tādā gadījumā tas ir labi, ka šie raida V?

Kabeli tagad mainīšu...

Antenu uztaisīt iespējams problēmu nebūtu, bet uzlikt gan...

Tajā mastā es netieku ne ar vienām kāpnēm, arī tādu mastu uzlikt normālā (kā tu teici - 6,7m augstumā) nav iespējams...

Tur tas sāls...

Tās antenas tur vispār puva kādus 5gadus...(nevaram viņas noņemt)

Pagājšvasar "prikola" pēc domāju savienot un iznākums bija labs... ;)

 

Edit:

Savienoju abus (gan ekrānu gan pārējos vadus) un rezultāts:

Rīga iet ideāli,tagad klausos Fit FM (stereo 150 km no Rīgas)...

Tikai problēma tāda, ka tā ir vienīgā Rīgas stacija ko uztver...

Pārējās noteikti arī uztver, bet tās pazūd LR-3 Klasikas traucējumos (gandrīz visās frekvencēs)

:(

Par leišiem nemaz nerunāsim...neuztver (ja arī uztver tad LR-3 Klasika ir tas kas tur skan)

 

 

EDIT 2:

Kā būtu ar šo antenu?

Cik elementu tā ir?

fm10.jpg vai šo FM_3EL.jpg

Labots - Dexs
Link to comment
Share on other sites

Tā otra ir trīselementu antena, bet par pirmoi neko nepateikš, liekas kautkāda universālā antena. Man vispār patīk tikai klasiskas antenas, jo visas tās modernās universālās ir riktīgs fufelis. Nekas universāls nevar būt labāks par antenu, kura paredzēta konkrētas programas uztveršanai. Dexs, Tev tā zirnekļa antena ir jāpagrieš par 90 grādiem. Patreiz tā ir paredzēta priekš horizontālās polarizācijas iztveršanas, bet leiši strādā vertikālajā polarizācijā(pats teici). Tāpēc jau Tev labāk skanēja leišu stacijas, ja atvienoji ekrānu. Tad kā antena sāk strādāt kabeļa zeķe.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Dexs, tak sākumā cilvēki minēja, cik jābūt antenas zaru garumiem un attālumiem. Decimetru anteni var nemēģināt pārtaisīt.

 

Ja gribi uztaisīt to 10-zaru Jagi priekš FM - vaidzēs briesmīgu mastu, kas to vairākmetru konstrukciju noturēs :)

Labots - mezhavecis
Link to comment
Share on other sites

10 zaru? Nē paldies!

Ar 5 elementiem pietiks (kā Didzis minēja) :D

Būs jāpamēģina uztaisīt...

Link to comment
Share on other sites

Desmit elementu antena priekš FM būs šausmīgi liela un tai būs par šauru josla. Faktiski jau arī piecu elementu antena labi noklāj tikai pusi FM diapazona. Jo antenai vairāk elementu, jo šaurāka josla. Tur neko nevar darīt!

Link to comment
Share on other sites

Vai kāds man kur lai ielieku savas antenas parametrus (foto) JO Serverī nav kaut kāda ocija pareizi un nevaru pievienot failus

Link to comment
Share on other sites

Varonis
(labots)

antenna1.gif

 

štuks ir taisīt tādu, dipols nav "folded" jo cik sapratu, tad folded dipolam ir citi omi, šamējam ir tie 75 kas ir kā vajadzīgs. tikai vai pieslēgšana ir pareiza?

 

vajarī jātaisa cilpveidīga?

jā, vara trubas ienāca prātā, vismaz tas ir vienkārši pieejams materiāls.

 

zemējums - tā jau piņķerīga lieta, sanāk ka viss antenas masts ar visiem zariem jābūt pievienotam pie zemē iedzīta vara stieņa, sazin cik dziļi, lai veidotos tas ciktur omu pretestība, kā zibensnovedējam?

 

dipola zarus nebūtu problēma taisīt no plikas stieples, vai trubas, ja izolācija ietekmē uztveršanu.

 

zara garums 72cm, jeb kopējais platums 144cm. zari ar plastmasas savilcējiem pie koka masta?

Labots - Varonis
Link to comment
Share on other sites

Stepselis

Ideja pareiza, bet salāgošana cilpu vajadzētu(kā #10), tikai garumu neatceros kā dabūt.

Labots - Stepselis
Link to comment
Share on other sites

Varonis, tava antena nav īsti korekta. Tā jau ir, ka lineārajam dipolam ir 75 omu viļņu pretestība. Šīs dipols ir simetrisks, bet kabelis nesimetrisks un puse signāla plūdīs pa kabeļa zeķi, kas nav pareizi. Kā jau teicu, FM radio darbosies gandrīz ar jebkuru dzelzi uz jumta, tā kā arī šāda antena darbosies, bet ne ar maksimālo atdevi. Pareizi būtu lineāro dipolu simetrizēt vai nu ar simetrizējošo tultiņu, vai speciāliem kabeļu nogriežnīem. Klasiskā salāgošanas cilpa šāda tipa antenai neder, jo tā antenas izejas pretestību samazina četras reizes un tad nebūs nekādas salāgošanās. Zibens aizsardāib noteikti ir vajadzīga. Kaut vai pie koka masta vajag piesist drāti kura iesprausta zemē. Pie tieša zibens spēriena(pie tā parasti elektronika nobeidzas tā kā tā), jau šāds zemējums nepalīdzēs, bet ,no visādām indukcijas strāvām pērkona laikā, palīdzēs noteikti. Citādi rāčiņu var ļoti viegli nokaut. Viena lieta rāčiņu klausītes ar iebūvēto teleskopisko antenu, pavisam cita ar āra antenu. Āra antena bez zemējuma, pērkona laikā, ir ļoti bīstama.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...