Jump to content

Tiem, kam bija ZX Spectrum!


Type44
 Share

Recommended Posts

Diezgan daudz. Un cik tajā laikā maksāja kasetes? Disketes, orģinālie aparāti, neorģinālie?

Link to comment
Share on other sites

Guest ADEX

Normālas kasetes oficiāli maksāja 9 rubļi, bet dabūt varēja pa 25. Ja zināja kur meklēt, - drusku lētāk. Kasešu maģis - ap 200.

Link to comment
Share on other sites

maximilian

JAa, kur tie laiki!!! Peedeejo, ko es dariiju, bija jau ar SCORPIO 256, kuram pieliku gan 40Mb cieto disku, gan 5'' un 3'' disku iekaartas, suppers skanja!!!! bija doma veel apgreidot, bet kaut kaa apnika, naaca PC, kuru ar vareeeja kjimereet un taa palika man ZX novaartaa... bet maajaas kaut kur joprojaam nolikts!!!

Link to comment
Share on other sites

Guest ADEX

Tad, kad modē nāca disketes, inflācijas maisam gals bija vaļā, un cenas mainījās tik ātri, ka tās nebija vērts atcerēties. ;-)

Link to comment
Share on other sites

Pardon, nepatiesiiba. Beka bija DEC PDP seerijas klons (~LSI-11), galiigi nekaadaa sakaraa ar motorulli.

Sorry,kļūdījos, bet vienalga nav i8080...

Un Zilogs nepavisam nav apeests, joprojaam darbojas.

...bet tie vairs nav tie proči,kas varētu kaut ko ietekmēt...

Labots - WildGun
Link to comment
Share on other sites

Programmas kopēja šādi:

1. Metode - quick'n'dirty. Saslēdzam 2 maģus vai arī ņemam divkasešu maģi un laižam vaļā. Mīnuss - signāls vājinās un kopija var sliktāk lasīties.

2. Metode - pieslēdzam 2 maģus pie kompja un laižam kopēšanas programmu, kura lasīja datus no vienas kasetes un rakstīja otrā, kompis pastiprināja signālu.

Man kasetes lasījās vēl ļoti ilgi, jo es lietoju kvalitatīvas ārzemju kasetes, kuras dzīvoja krietni ilgāk. Labs palīgs bija kasetnieks ar autosearch funkciju, jo pauzē starp blokiem viņš apstājās, uz kasetes papīra bija sarakstīts pie kura skaitītāja rādījuma kura spēle sākas.

Uz Spectrum bija arī lielas spēles, kuras izmantoja klāt lādējamo bloku fīču - pēc viena līmeņa iziešanas spēle prasīja ielādēt no kasetes nākamo. Tādā veidā tika apiets 48KB atmiņas ierobežojums. Atceros kā mēs nīkām pie drauga Spectrum 128K, kad spēle, detektējusi, ka ir 128KB RAM lādēja iekšā visus blokus uzreiz, savas minūtes 8-10 :)

Disketes varēja kopēt arī ar vienu diskiekārtu. Dīdžeja darbs. Disketē ietilpa ap 640KB un lai to pārkopētu, vajadzēja disketes switchot reizes 10 :)

Ātrāk tas notika uz 128KB Spectruma kā arī uz Scorpiona - vairāk RAMa, mazāk reizes jāmaina vietām disketes. Nu un protams ar 2 diskiekārtām viss bija easy. Spectrumam bija arī savs Norton Commander analogs. Vispār Krievijā sāka taisīt ļoooti advancētas progas Spectrumam.

Tā laika PC (pirmie XT un AT uz 86 un 286 proča) salīdzinājumā ar Spectrum bija sux. 4 krāsas un čābisks programmnodrošinājums. Spectrumam bija pat savs Windows. Entuziasti pieslēdza viņam peli, gaismas zīmuli un cieto disku.

Spectrum popularitātes pīķis pie mums bija 90-to gadu sākums un vidus, pēc tam tos nomainīja daudz advancētākie PC (386. un 486.) ar tiem laikiem megakrutu grafiku 800*600 punkti pie 65536 krāsām!

Amiga un vēl daži citi personālie datori diemžēl palika tikai nišas produkti savas specifikas dēļ. Maksāja dārgi un pieejami bija ne visiem, lai gan to laiku Amigai OS bija daudz advancētāks par MS Windows 3.11

Par cenām daudz nepateikšu, jo neatceros. Kādus pāris latus šķiet maksāja diskete ar programmām/spēlēm.

Starp citu - entuziasti tagad ir izlaiduši VISU atrasto Spectrum programmnodrošinājumu - tas satilpst VIENĀ CD matricā. Toties intelektuālais potenciāls ir vairāku Windows Vista apjomā. Ir tev 48K/128KB RAM un vairāk nebūs. Grozies kā gribi. Tagad - rakstam pergu - oi bļā RAM par maz. Nah optimizāciju, uzrakstam prasībās ka vajag 2x vairāk un miers, ies te ko optimizēt...

Labots - MarcisB
Link to comment
Share on other sites

Bija tai laikā arī viens baigs krievu izgudrojums - ATM.

CPU Z80 8/12 MHz

RAM 512 Kb !!!!

Floppy,IDE ports, ports standarta klaviatūrai,printera ports,krutā YAMAHA skaņa,

ROMā VISI Spectrum + CP/M !!!

grafika 640x400 256 krāsas

CP/M bija pilnvērtīga OS ,kaut kas līdzīgs PC - DOS.

 

Jaaaaaaaaaa..........

Link to comment
Share on other sites

... un softs uz viņa normāli negāja :p

Savietojams viņš principā bija tikai pats ar sevi, jo nestandarta mikreņu un risinājumu izmantošana neļāva viņam normāli dzenāt Spectrum progas. Visi kas viņu nopirka, spļaudījās. Pie tam viņš bija rūpnieciski ražots, līdz ar to dārgs nejēgā.

Link to comment
Share on other sites

... un softs uz viņa normāli negāja :p

Visi kas viņu nopirka, spļaudījās. Pie tam viņš bija rūpnieciski ražots, līdz ar to dārgs nejēgā.

Nu tad Tev viš gadījies kaut kād līks.Padārgs gan bija, bet spļaudīties nevajadzēja.

Un kur ta vēl gāmji iekš CP/M... Prince of Persia, piemēram.

Un Paskāļi,Basici Fortrani u.t.t

Link to comment
Share on other sites

Es ar 90-to gadu sākumā iepazinos ar šīm jamahām. Pirms tam pie drauga bišķiņ mocīju kautkād ZX klonu ar klaviatūru un kasetnieku.

Bet uz Yamahām LU ķīmijas fakultātes datorklasē sākās pirmās programmas beisikā un protams spēles.

Tām jamahām bija arī versijas ar vienkrāsu monitoru (zaļā krāsa) un beznekādām datu ielasīšanas iekārtām. Spēles un visas programmas uz tām sūtīja caur tīklu (koaksiālais kabelis) no leilajām yamahām ar 3.5 " floppy iekārtu. Un vēl tām Yamahām bija atmiņā iebūvēt paintam līdzīgs zīmēšanas softs. :)

Njā tie bija laiki.

Redzkur is tas PC bez diskešu iekārtas:

http://www.ccas.ru/brychkov/inventor-corner/Yamaha_Large.jpg

Ievērtējie, ka augšējā labajā stūrī ir sloti līdzīgi kā sega kartridžiem, bet tie nederēja. :)

 

Un šādi izskatījās kompis ar diskešu iekārtu, plus vēl klāt nāca 16-mit krāsu monitors:

http://molotok.ru/catalog/lot/14149360/#foto

 

 

Nu vēl bija tāds kompis kā Yamaha 128K. Savulaik LU fizmatos vesela klase ar šamiem bij un tur bija datorpulciņš, uz kuru vakaros pēc tehnikuma skrēju.

Un tam datoram bija (OOOO!) 3.5" diskiekārta až ar 720KB ietilpību. Tā diskete, salīdzinājumā ar 5.25" lokano disketi šķita kaut kāds pilnīgs high-tech :)

Un vispār - ar datoriem mani saslimdināja grāmata "Kā Pēcis Beisikāns Maiju Saprātiņu programmēt mācīja" atceras tauta šo garadarbu? :mrgreen:

Starp citu - visiem Pēteriem sveiciens vārdadienā!

Labots - andza
Link to comment
Share on other sites

Eh mana muzha milstiiba vecais labais ZX Spectrum, naudinju vinjam gan man nenacaas vaakt nopirka senjchi vai drizak vecmutere uzdavnaaja es biju stavaa sajusmaaa, un tad gan velaak ar taam kaseteeem njeemos aplipinaaju vel paris savu draugus, un taa mocishaanas ar tiem magljiem, bija ka nevareeja ielaadeet speles kad kasete bij jau pidzivoji picjaamies, ko es tik tur nedariiju ekvalizerus maniju un vel nezko bet ta ir un paliks mana pirma milestiiba ;) vecais Joe Blade3 , IronMan R-type, iesaku pamkelet emulatorus es te nesen gaju paari shitai ROMu pasaulei un iegriezos arii ZX laucinjaa starpc citu uzgaaju ari emulatorus uz javas prieksh telefona bet ta ari vinju piedzivibas nedabuju! Ehhh..! :roll:

Link to comment
Share on other sites

Redzkur is tas PC bez diskešu iekārtas:

http://www.ccas.ru/brychkov/inventor-corner/Yamaha_Large.jpg

Ievērtējie, ka augšējā labajā stūrī ir sloti līdzīgi kā sega kartridžiem, bet tie nederēja. :)

 

Un šādi izskatījās kompis ar diskešu iekārtu, plus vēl klāt nāca 16-mit krāsu monitors:

http://molotok.ru/catalog/lot/14149360/#foto

Tas slots ir domāts ārējās 3.5" diskiekārtas pieslēgšanai. LU tāda bij.

Es savulaik biju beisikā uzrakstījis vadības progu, kura uz visiem kompjiem sūtīja spēli no skolotāja kompja diskiekārtas :)

Link to comment
Share on other sites

man ar PK86 un ZX Spectrum bij pirmie datori ar ko saskaaros :-D apguvu programmeeshanas pamatus :mrgreen: pats liku RGB ieeju teljukam lai vareetu piesleegt ZX

 

abi datori,kaa arii kaudze ar kaseteem , veeljoprojaam ir saglabaajushies un domaaju ka arii paliks pie manis ,lai buutu beernu beerniem ko paraadiit :-)

 

taa arii paliku IT laucinjaa straadaat

Labots - Xplod
Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

tēma vēl dzīva?
Meklēju ZX 90`o gadu fanus...
Mana datordzīve arī sākās ar ZX Spectrum 48K + Majfūns + Šilalis TV :)

Ehh... tad uzreiz pārlecu uz Scorpi 256... un panesās... ZX elektroniskie žurnāli, assembler... H@C|< grupas... tusiņi, asm koda naktis... Demkas 
ja kāds ir dzirdējis 'Another Reality' grupa... no LV, paši taisījām visu ko paši, intros/demos/gfx
būtu forši, ja kāds atsauktos!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

1993 -1994 tiku pie Zx-Spectrum, 48k droši vien, spēles no kasetēm, bilde no m/b monitora. Sameklēju attēlus internetā pēc atmiņas, korpusam tikai nebija tās uzlīmes. Bet bija gaišs un ar tādam pogām. Neko prātīgu neatceros tur paveicis, kautko basicā paspēlējos un spēles dzenāju.

 

Pirmā saprātīgā izpausme bija spēle - kubiks lido kosmosā un šauj pretim lidojošos objektus, basicā uz kautkāda PC veidīga RU izcelsmes (laikam) datora.  Gadu, divus, pēc mana zx perioda. Kā ex ZX lietotājs pagātnē atgriezties nevēlos un mani apmierina mapītē dažas fotogrāfijas virtuālajam bērnības muzejam. 

 

Datoru iegādājos (par mammas naudu) no kāda vecākklasnieka Jūrmalā, toreizējā 4. vidusskolā, pats gāju 8. vai 9. klasē droši vien.  

31151467.jpg?dl=1

Barojās no Bekas barokļa man viņš. 

Monitor_Elektronika_MS-6105-08_2.jpg?dl=

krāsu nebija, bet varbūt biku acis piesaudzēja.

 

78963464.jpg?dl=1

Sāku ar "parasto"'vēlāk tiku džoistika kā pa labi. Vēl tagad atceros kā viņš kraukšķēja pretīgi. Vai iedomājos ieziest - neatceros. 

Labots - Usins
Link to comment
Share on other sites

Uh atceros klases biedram bija 92 vai 93 zx spektrum un krāsainā izpildījumā kontru kapājām ? sūkdami meža ogu ...nostaļģijas mākts vienreiz pasūtīju no čaina ala nintendo klonu - ok, nav hdmi - bet ir 620 spēles un maksā 15 eur . Un kontra ir un ir divas pultis komplektā..?

Link to comment
Share on other sites

Pašam gan tajā laikā bija tikai BK 001  un melnbaltā izpildījumā nācās kapāt spēles no kasetēm...( zx arī no kasetēm lādējām)...

Link to comment
Share on other sites

Pašam agrākās pieredzes ar ZX Spectrum'iem nav (tajos laikos uz tiem pašiem Nintendo, etd. izpaudos), bet jau kādu laiciņu stāv ZX Spectrum 128 +2, ar mūžīgo gaišo domu - kad būs laiks un iespēja + kāda kasete.... tad gan palaidīšu un paskatīšos, jo tīrais Basic neliekas pārāk saistoš.

Domāju, ka pec kādas nedeļas, vai divām, par šo konkrēto aparātu parādīšu ko vairāk, bet šobrīd tikai dažas bildes un "Welcome to the club".

 

P.S. Varbūt kādam ir kādi joistiki, vai kas tamlīdzīgs saglabājies no šī verķa?

 

hello_boot.thumb.png.6bda57ca31c7cd0301975c239103fd8e.png

 

 

sp_box_opened2.thumb.jpg.dea045c9de0788ce14a76584f5bbdd4e.jpg

 

 

spectrum_on.thumb.jpg.857b60eadd9e68a2103bd942e767e65b.jpg

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Pirms 13 minūtēm , e = d teica:

Ir kaut kur čupa ar kasetēm

Būtu interesanti, jo man nav nevienas. Kādu kompensāciju pret tām vēlies?

Labots - Delphin
Link to comment
Share on other sites

martinno

Eh, nostaļģija... Mīļākā spēle bija Bomberman - varēju stundām spēlēt :)

Atceros arī ne tik patīkamus brīžus - nopērc Latgalītē kādu jaunu spēli, aizej mājās, stūķē kaseti iekšā, spēle "rakstās" un apraujās... Pēc kādas 5 reizes saproti, ka kāds ar abām kreisajām rokām to kaseti rakstījis.

Link to comment
Share on other sites

vēl varēja galvu paregulēt - arī reizēm palīdzēja...?

Link to comment
Share on other sites

Pirms 14 minūtēm , Delphin teica:

s. Kādu kompensāciju pret tām vēlies

Nekādu. Nav garantijas, ka tur kas darbojas. 

Bet tuvākās divas nedēļas nebūšu Rīgā.

Link to comment
Share on other sites

teorētiski var tos failus novilkt netā un no PC iebarot ZX caur audio izeju ? nebūs autentiski - bet vajadzētu strādāt...

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Eh ar uzdzina nostaļģiju. Savā laikā mans fāterīts  , pēc radio žurnāla laikam uztaisīja kompīti Radio 86 rk . Varēja dzenāt dažādas spēlītes , + asamber beisic . Varbūt kāds var pateikt  kā pieslēgt mūsdienīgu monitoru (ar pārejām) .Sk 2 bildi . Kompītis n

Spoiler
Spoiler

 

 

ebija zx bet tomēr ? 

IMG_20190712_220022.jpg

 

IMG_20190712_220047.jpg

Labots - Fēniks
Link to comment
Share on other sites

Cik atceros 86 rk , vecais arī norādijis uz korpusa tā .Kam pajautāt vairs nav ko viņš uzcepa.

Link to comment
Share on other sites

Tas @Delphin Spectrum +2 tik skaists! ? līdz šim biju tiku vietējos klonus redzējis un skaistus - žurnālos comodore/amstrad vai kas tur bija...

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , e = d teica:

Nav garantijas, ka tur kas darbojas. 

Bet tuvākās divas nedēļas nebūšu Rīgā.

Kad būsi kur varētu atrasties kasetes, lūdzu uzmet aci un padod man zināt, gan ko sadomāsim.

 

pirms 1 stundas , osscar teica:

failus novilkt netā un no PC iebarot ZX caur audio izeju ? nes autentiski - bet vajadzētu strādāt...

Protams, ka strādās, bet tikpatlabi uz PC var palaist emulātoru ar kādiem pilns nets. Tas īsti nav tas.

 

1 stundu atpakaļ, Fēniks teica:

Varbūt kāds var pateikt  kā pieslēgt mūsdienīgu monitoru

Tur dižu versiju nav. RGB no tā BNC atkrīt, paliek vai nu AF izeja uz antenas ieeju teļukam, vai zemfrekvences izeja uz parasto kompozītu.

Visvienkāršāk, atskrūvē un paskaties vai kaut kur figurē AF modulātors, ja tāda nav - paliek tikai kompozīta versija.

 

 

Labots - Delphin
Link to comment
Share on other sites

marrtins

90-to sākumā, kad man bija mazpadsmit, čomam bija 48K ZX, paštaisīts. Spēlītes atminos Diktator un Elite (viņam bi TV bez PAL). Bet mute bij vaļā, kad ar dažām Basic rindiņām varēja uzdabūt mirgojošos riņķus, rotējošas līnijas. Saslimu "ar datoriem" uzreiz.

Kad nedaudz vēlāk pats tiku pie ZX, tad ciemā neatradās nekāds sakarīgs meistars, kas mācētu uztaisīt ieeju mūsu vecajam TV. Tā arī palika plauktā ;(

Link to comment
Share on other sites

Man palicies atmiņā murgs ar programnodrošinājumu no kasetēm. Es vienmēr esmu bijis kasešnieku nīdējs un neatdzinu šo formātu kā sugu. Diemžēl visas programas tiem ZX Spectrumiem bija uz kasetēm. Laiakam jau kasešu maģi pa gabalu juta manu riebumu pret kasetēm un mēmais čakars bija iedzīt kādu programu. Beigās sarakstīju interesējošās lietas ar Olimpu uz 19 ātruma un bēdu vairāk nezināju. Spēlītes mani nekad nav interesejušas, bet dabūt Spectrumam klāt pirmo krievu , tautai domāto, printeri Elektronika gan bija interese. Tie, kuri nav piedzīvojuši krievulaikus nemaz iedomāties nevar, ka tais laikos pat rakstāmmašīniu nedrīkstēja bez atļaujas lietot. Ka tik nesāc komunistu varai naidīgas lapeles rakstīt. Visas rakstāmmašīnas bija jaŗeģistrē un no tām noņēma''pirkstu nospiedumus''. Precīsāk gan burtu nospiedumus, pēc kriem varēja atrast, uz kuras mašīnas rakstīts teksts. Printeris mājās, tas bija kautkas neredzēts un vēl pats raksti ko gribi uz A4 lapas. Glabāju to printeri elektronika kā muzeja eksponātu. Kā nekā pirmais.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , Didzis teica:

Man palicies atmiņā murgs ar programnodrošinājumu no kasetēm.

? Nu nez. Mazā Elektronika 302 strādāja gana labi. Mēģinājām kojās Orbītu izmantot. Da nu i nah... tos ripuļus. Mūzikai viennozīmīgi lentas, bet zx nu gan nē. Šoreiz Didzim nepiekrītu.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...