Jump to content

Folding@home - Latvia


kpab
 Share

Recommended Posts

Kādas zinātnes nākotne

 

ps3earth2pl5.th.jpg

(bilde ārzemēs)

 

Attēls no Sony Playstation 3

Folding@home klienta

 

Savulaik, aplūkojot kāda medicīnas jomā strādājoša radinieka fotoalbumu, bija vērojami ārsti un medmāsas augstās, baltās, cieši iestērķelētās cepurēs. Tagad šādas cepures vairs neizmanto, tās šķiet novecojušas, groteskas un labi, ja pielietojamas kādās filmās vai datorspēlēs ar šausmu elementiem un nomācošu atmosfēru. Šodien cepures ārstiem un medmāsām tiek izgatavotas no īpaša, viegla materiāla un ir vienreizējas lietošanas. Tāpat ir mainījušies arī medicīnā izmantojamie instrumenti - to dizains, materiāls, aparatūra, zāles.

 

Tas, cik šīs pārmaiņas ir straujas un labi pamanāmas – teiksim, septiņdesmitajos gados doma par to, ka varētu veikt ķirurģisku operāciju, kad ārstu no pacienta šķir vairāki desmiti kilometru, šķistu fantastika, bet tagad šādas operācijas jau ir veiksmīgi notikušas, liecina par to cik strauji un plaši attīstījusies zinātne. Jāpiezīmē, ka šis process turpina izvērsties un iegūst aizvien ātrākus tempus.

 

Tiesa, tādas lietas kā minētā operācija pieskaitāmas pašiem jaunākajiem zinātnes sasniegumiem un pagaidām netiek plaši izmantotas. Taču, var minēt arī mūsu ikdienai tuvākus piemērus – lapraskopiskās operācijas, kur, lai izņemtu nierakmeņus vai veiktu citas cilvēka veselībai un dzīvībai nepieciešamas darbības, vairs nav vajadzības nepieciešamības izdarīt plašus griezumus vēdera dobumā – pietiek ar pavisam maziem griezumiem, īpašu videokameru un ekrānu, kurā operācijas laikā skatās ārsts.

 

Ar nierakmeņiem, kādu kuņģa vai zarnu kaiti varam saslimt mēs katrs un domājams, ka katram ir kāds draugs vai radinieks, kas no tā arī cietis. Tieši tas pats attiecas arī uz nepatīkamākām slimībām un parādībām – tādām kā Alcheimera slimība, Parkinsona slimība, vēzis un AIDS, kuras vēl aizvien grūti padodas ārstēšanai un kurām nav piemērotu, efektīvu zāļu.

 

Protams, ja vien neesam ārsti, izgudrotāji vai citi atbilstošas nozares speciālisti, mēs nevaram ņemt rokā skalpeli, lai kādu operētu, izgudrot jaunu ķirurģisku instrumentu vai jebkādā citā veidā piedalīties, lai pētītu cilvēka organismu, cīnītos ar šīm slimībām un saslimšanām, bojājumiem un to raisītajām sekām.

 

Taču, bioloģija, ķīmija, fizika un to apakšnozares mūsdienās ir attīstījušās tik tālu, lai, ņemot palīgā datoru un dažādas programmas, spētu gan simulēt organismā notiekošos procesus pat šūnas līmenī, gan laboratorijās modelētu jaunas zāles. Palīdzēt atrast līdzekļus pret Alcheimeru, Parkinsonu, vēzi un citām saslimšanām varam arī mēs katrs pats – tik vien kā izmantojot savu mājas datoru un piedaloties projektā Folding@home.

 

Kas ir Folding@home? Folding@home ir zinātniski pētniecisks projekts, ko 2000. gadā uzsāka Stenfordas universitātes(ASV) ķīmijas un strukturālās bioloģijas fakultātes profesors Vīdžejs Pande (Vijay S. Pande) un viņa izveidotā zinātnieku grupa ar mērķi noskaidrot procesus, kas notiek olbaltumvielu (proteīnu) formēšanās laikā organismā.

 

Olbaltumvielas ir lielmolekulāri veidojumi, kas ir ādas, skrimšļu, asinsķermenīšu un kaulaudu pamatā kā arī būtiska citu audu sastāvdaļa. Fermenti, kurus satur olbaltumvielas ir visu bioķīmisko reakciju katalizatori (virzošie spēki), pateicoties kuriem darbojas visa bioloģija. Tāpat olbaltumvielas (kā organisma izstrādātas antivielas) ir atbildīgas arī par imūnsistēmas darbību.

 

Pirms olbaltumvielas sāk "strādāt" (kā antiķermenīši vai fermenti) un veic kādu funkciju organismā, tām ir jāieņem noteikta forma – jāizveido telpiska struktūra, kādā tās sākotnēji nepastāv. Olbaltumvielas var pielīdzināt mazām mašīnām, kurām, lai sāktu darboties, vispirms jānoformējas, jāpašsavācas. No šejienes radies apzīmējums "folding" – savākšanās, saliekšanās.

 

Noskaidrots, ka minētās slimības – tādas kā Alcheimera slimība, govju trakumsērga, vēzis un citas saistītas ar šo olbaltumvielu "nepareizu" salocīšanos. Uzzinot kā tieši tā notiek būtu iespējams piemērot atbilstošu zāļu dizainu vai arī konstruēt mazas pašām olbaltumvielām līdzīgas mašīnas, kas vajadzības gadījumā varētu veikt to vai citu darbību organismā.

 

Folding@home ir izstrādājuši programmu, kura uz datora simulē šo olbaltumvielu strukturēšanos. Datu ir ļoti daudz, jo olbaltumvielas ir ļoti sarežģītas un to ir daudz, tāpēc darba apjoms ir milzīgs. Process, kurš organismā notiek sekundes miljonajās daļās uz datora var ilgt dienas. Tādējādi, ar vienu vai pāris datoriem, lai cik superjaudīgi tie arī nebūtu, ir nepietiekmi, lai projekts būtu veiksmīgs un nonāktu pie pielietojamiem rezultātiem.

 

Folding@home šo problēmu risina ieviešot t.s. dalīto skaitļošanu (distributed computing), kur kopējais datu apjoms tiek sadalīts mazākās vienībās, nosūtīts katram atsevišķajam lietotājam, tad apstrādāts un apstrādes laikā iegūtie rezultāti nosūtīti atpakaļ uz Stenfordas universitāti.

 

Līdz šim šādā ceļā iegūta nozīmīga informācija, par kuru publicēti vairāki desmiti rakstu un pētījumu nopietnos, starptautiski atzītos zinātnes žurnālos. Projektā piedalās gan atsevišķi lietotāji gan komandas no visas pasaules, un, kā saka profesors Pande, citādā veidā izsekot olbaltumvielu strukturēšanās procesiem nemaz nebūtu iespējams.

 

Piedalies arī Tu! Lai piedalītos projektā nepieciešams tik vien kā dators un internets. Sava Folding@home komanda ir arī Latvijai – www.folding.lv (pagaidām iekš servera klab.lv), kur iespējams lejuplādēt Folding@home programmu un pievienot to savam datoram. Programma izmanto brīvo (lieko) datora jaudu, līdz ar to tā nekavē un netraucē citu programmu darbību. Uzklikšķinot uz programmas ikonas var redzēt tās konkrētās molekulas atveidojumu, ar ko dators pašreiz strādā, iespējams apskatīt padarītā daudzumu un cik vēl atlicis līdz dotās vienības apstrādes pabeigšanai.

 

Instalējot uz sava datora Folding@home, Tu piedalies liela mēroga zinātniskā projektā ar pretenziju ne tikai izprast noteiktas bioloģijas problēmas vai veicināt pašu zinātni, bet arī palīdzēt atrast zāles pret vairākām nopietnām slimībām – tādām kā Alcheimera slimība, Parkinsona slimība, vēzis un citas, pat ja tu neesi speciālists bioloģijā, farmakoloģijā vai medicīnā un tevi neinteresē zinātne. Un, kā ir teicis kāds Folding@home lietotājs – vismaz vientuļos ziemas vakaros varēs skatīties kā skrien cipariņi, kuriem it kā esot kāda jēga. Jēga noteikti ir.

 

* * *

 

Latvijas komandas nr. ir 41587

 

Uzzināt vairāk par projektu un programmas instalēšanu: Folding@home Latvia FAQ

 

Apmeklē:

Folding@home Skype čats

Folding@home Latvia blogs

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Instigater

    3

  • Sherlock

    8

  • Arcane

    4

  • kpab

    43

Mezavecis

Ideja kaut kur tākā dzirdēta pirms dažiem gadiem un nav peļama.

 

P.S. Attēli parakstos nav šeit atļauti.

Link to comment
Share on other sites

Nesanāca izlabot iepriekšējo ierakstu, tāpēc bildi pārpublicēju.

 

Skats uz olbaltumvielas molekulām Sony Playstation 3 klientā.

ps3earth2a.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jau kurais forums kur shamais `iespamo`.. :mrgreen:

Anyway:

(5.FAQ)Programma, kas apstrādā datus, izmanto liekos datora resursus. Tas nozīmē, ka olbaltumvielu apstrāde itin nemaz netraucē citiem uz datora veicamiem darbiem - līdzko kādai programmai vajag procesora resursus, lai apstrādātu kādus datus, Folding@home klients (programma) automātiski samazina skaitļošanas darbību, lai nodrošinātu citu programmu brīvu pieeju resursiem. Normālos apstākļos mūsdienu dators ir noslogots tikai aptuveni par 3-5%, pārējie 95-97% netiek izmantoti līdz brīdim, kad tiek palaisti kādi resursietilpīgi procesi. Tieši šos liekos 95-97% izmanto Folding@home programma. Tādā nozīmē Folding@home klienta darbošanās uz datora itin nemaz netraucē jebkam citam.

Tādējādi, vienīgais sliktums no Folding@home lietošanas ir lielāka procesora noslodze. Pastāv gan pamatots inženieru viedoklis, ka tas procesoru nemaitā (drīzāk procesoram nepatīk neregulāras uzkaršanas / atdzišanas, kas rada mikroplaisiņas procesora mikroelementos).{..}

Ieniistu jebko kas CPU usage uztaisa pa visiem 100% darot vairaakus darbus vienlaikus..kam to vajag? Ja vareetu noraadiit cik daudz max driikst noslogot CPU tad maybe.. Labots - Arcane
Link to comment
Share on other sites

Instigater

Ieniistu visus datorus, kuriem CPU visu laiku nav pa 100%, ja vien to pieljauj lietoshanas specifika un citi parametri. Reekjini pats - nopriki krutu proci, bet lieto kaa pirmo pentiumu, nu tad kaada vella peec pirkt svaigaaku proci?

Link to comment
Share on other sites

(labots)
Anyway:Ieniistu jebko kas CPU usage uztaisa pa visiem 100% darot vairaakus darbus vienlaikus..kam to vajag? Ja vareetu noraadiit cik daudz max driikst noslogot CPU tad maybe..

Folding@home klientam ir iespējams norādīt, cik procentus no brīvajiem resursiem izmantot.

 

No FAQ (pie advanced options):

http://nihil.mpe.lv/folding-at-home/faq/FA...par-klientu.htm

CPU usage requested (5-100) [100]?

Cik daudz brīvo procesora resursu (procentos) lietot Folding@home vajadzībām? Tā kā 20, 50 vai 70 procenti nebremzina datoru nedz mazāk, nedz vairāk kā 100 procenti, tad nav liela labuma likt mazāk procentus kalkulēšanai. Atstājam kā ir, ja vien nav drošas pārliecības, ka vajadzētu citādāk. Vēlreiz: Dators nepaliek lēnāks nedz no 100 procentiem, nedz no 50, nedz no 5.

 

Principā taisnība ir Instigater, ja vien sistēma ir stabila, tad nav jēgas izmantot mazāk par 100%. Folding@home klients tāpat savāc tikai lieko jaudu - darot vairākus darbus vienlaikus, klienta klātbūtni nejūt, jo Folding@home noslodze = 100% — citi darbi. Bet izvēle katrā gadījumā pastāv, var arī mazāk % atvēlēt.

 

 

Es gandrīz 5 gadus piedalījos Grid.org United Devices projektos.

Labs piemērs par to, kas notiek ar projektiem, kuriem aptrūkstas finansējums. Interesanti, ka viņi iesaka piedalīties citos projektos, bet sarakstu, izskatās, paķēruši tāpat pa roku galam. Kur 2. pozīcijā ir bezjēgas kodatslēgas laušana, 3. cits vēža projekts, 4. Folding@home, tad klimats, AIDS, vēl nepalaistais paātrinātāja projekts, citplanētiešu meklēšana. Izskatās, ka īpašas nostājas šeit nav bijis. :) Nu, anyway, ja vēl pilnīgi pārgājusi vēlme, vari droši pievienoties www.folding.lv :)

 

 

Ieniistu visus datorus, kuriem CPU visu laiku nav pa 100%, ja vien to pieljauj lietoshanas specifika un citi parametri. Reekjini pats - nopriki krutu proci, bet lieto kaa pirmo pentiumu, nu tad kaada vella peec pirkt svaigaaku proci?

Instigater, cik noprotu, paliek uzticams BOINC un īpaši Rosetta@home? Klau, cik vērts ir 1 kredīts BOINC projektā? Piemēram, Folding@home 110 punkti ir 1 dienas darbs P4 2.8, PS3 nopelna 900, ATI x1900 - 660. Par lielajām vienībām 2x bonuss.

 

 

Man gan grid projektu ideja liekas sakarīgāka un vēl ja ir iespēja palīdzēt tieši Latvijas un Baltijas zinātniekiem.

Viens no mums kaut ko jauc, bet man šķiet, ka šis Baltic Grid ir resurss, kuru apmaksā Eiropa un kur tehnoloģiskā bāze ir slēgta tipa. Tas ir, datori pieder tam, kam pieder, tikai viņi skaitļojamajos resursos dalās savas slēgtās komūnas ietvaros. Piemēram, vienu dienu lielo resursu savāc latvietis, citu dienu - polis, tad igaunis. Un kā tur dalīties, cik noprotu, viņi vēl taisās izstrādāt. Bet neizskatās, ka tam būtu kaut mazākais sakars ar tavu vai manu vēlmi piedalīties zinātnes veicināšanā ar savu mājas/darba datoru.

 

Kas attiecas uz Folding@home, tad iegūtie dati ir publiski, pieejami zinātniekiem visā pasaulē. Ja Latvijas zinātnieki tos neizmanto, tad acīmredzot nav spēju, vajadzības, intereses. Bet, cik man zināms, arī Latvijas pētnieki ir pozitīvi atsaukušies par Folding@home, ka projekts spēcīgs, pētījumi vajadzīgi utt.

 

Protams, ja kādu dienu uzrastos ar Latviju tieši saistīts distributed computing, varētu nopietni padomāt par pārslēgšanos uz to. Bet, kamēr nav, esmu centies atrast to, kas pēc maniem apsvērumiem un saprašanas piedāvā visjēdzīgāko iespēju ieguldīt savus resursus. Un šā vai tā, atklājumi vienā Eiropas daļā vai ASV visai tieši ietekmē arī pārējo pasauli. Neviens sveci zem pūra netur. Vienīgais izņēmums, par kuru man zināms, ir Izraēla, kura nedalās ar saviem farmakoloģiskajiem atklājumiem un noteiktas zāles ir pieejamas tikai tur.

 

Grid tas ir labi, bet ne mums. Mums, savukārt ir distributed computing, kura jaudas (vismaz iekš Folding@home), domājams, pārsniedz Latvijas grid jaudas. Un ja pacentīsimies, varam pārspēt arī visas 26 Baltic Grid dalībinstitūcijas kopā.

Labots - kpab
Link to comment
Share on other sites

Ieniistu visus datorus, kuriem CPU visu laiku nav pa 100%, ja vien to pieljauj lietoshanas specifika un citi parametri. Reekjini pats - nopriki krutu proci, bet lieto kaa pirmo pentiumu, nu tad kaada vella peec pirkt svaigaaku proci?

1)Kur tu raavi ka man ir jauns procis?

2)Straadaat ar nelielu rezervi vienmeer ir efektiivaak..kretinee skatiities ieksh ProcessExplorer ka viss pilns..nu ok nav probleemu 80%-90% galiigajaa gadiijumaa 95% iedot bet visus 100% aizmirsti..man un manam PC tas neder..;P Par citiem neko nesaku..liekat kautvai Highest process priority un uz visiem 110%..

3)Lai kaada izteiksme nebuutu kreisajaa vienaadojumu pusee labaa ir un paliek 100%..

Labots - Arcane
Link to comment
Share on other sites

(labots)

Printer friendly: download

 

Elmārs Grēns

Gēnu inženierija

2001

 

Runāšu par sasniegumu zinātnē, kas skar visu cilvēci, proti, par cilvēka genoma atšifrēšanu. Kas tad ir zināms par cilvēka genomu, tā uzbūvi un funkcijām? Pagājušais gads ieies vēsturē kā tiešām nozīmīgs gads: notikums numur viens zinātnē ir tas, ka atšifrēts cilvēka genoms. Nedaudz tālāk es centīšos iezīmēt perspektīvas, kādas varētu būt šajā sakarā.

 

Tāds nosaukums, kādu jūs šeit redzat - "Cilvēka genoma programma - 21. gadsimta izaicinājums pasaulei un Latvijai" -, tika izvirzīts Latvijas Zinātņu akadēmijas kopsapulcē, kas bija veltīta šim notikumam. Tajā es teicu, ka cilvēka genoma programma tiešām ir 21. gadsimta izaicinājums. Izaicinājums, jo ar genoma atšifrēšanu faktiski viss sākas. Maisam gals ir vaļā, džins ir izlaists no pudeles, un notikumi, kuriem gaidāma milzīga ietekme uz cilvēku sabiedrību, vēl tikai priekšā. Taču visu pēc kārtas.

 

( ...tālāk... )

Labots - kpab
Link to comment
Share on other sites

Lapelis

NC, a ko tu piedavaa? es esmu par zinatnes attistibu. man ari nepatiik, ja procis tiek noslogots, jo lai ari nav 100%, tomer viss notiek nedaudz lenaak. shi probleema daljeeji atkriit ar divkodolu prochiem, jo otrs kodols tiesham var noslogoties cik programma grib, kamer seezham netaa.

tas ir labaak, nekaa izmest miliardus stuteejot kopaa superuperduper mega skaitljojamaas mashiiinas...

Link to comment
Share on other sites

(labots)

ka visi ciinamies par labo ... bet kakova Huuuuja tu piedaavaa laist parastam mirstiigajam softu kurs liks KAUKT kaarbai ? nu nav jeegas no taa softa NAV ...

 

Dzejnieks! Acīmredzot tev nepiekritīs pāri par 200 tūkstošiem cilvēku visā pasaulē. Tad jau labāk vainu meklē savā datorā, ja tev ventilators bungādiņas plēš pušu, vai vari uzlikt mazāku procesora noslodzi. Tā ir 100% tava izvēle, piedalīties vai nepiedalīties, bet tikai nevajag:

1) ļa-ļa par parastiem mirstīgiem;

2) kaucošām kārbām, kas šoreiz ir tavs paša gadījums;

3) un par to, ka jēgas nav!

 

 

NC, a ko tu piedavaa? es esmu par zinatnes attistibu. man ari nepatiik, ja procis tiek noslogots, jo lai ari nav 100%, tomer viss notiek nedaudz lenaak. shi probleema daljeeji atkriit ar divkodolu prochiem, jo otrs kodols tiesham var noslogoties cik programma grib, kamer seezham netaa. tas ir labaak, nekaa izmest miliardus stuteejot kopaa superuperduper mega skaitljojamaas mashiiinas...

 

+1!

 

Bet uz divkodolu pročiem var laist 2 klientus, dubultojot jaudu un ievācamos punktus. Par tiem 100%, vai nu tu runā par kādu ļoti specifisku gadījumu, vai arī tā nav gluži tiesa. Absolūtā vairākumā gadījumu patiess ir pretējs apgalvojums - ka 100% usage nekādi neatstāj iespaidu uz sistēmu. Bet, cik zinu, ir cilvēki, kas liek 95% max slodzi, lai it kā rezervētu procesoram iespēju tikt pie resursiem vēl pirms process ar idle priority(!) ir tos atbrīvojis, bet šķiet, ka daudzmaz objektīva testēšana šādu hipotēzi īpaši negrib apstiprināt.

Labots - kpab
Link to comment
Share on other sites

2kodolu procim uz abiem kodoliem ir viens service? Uzliku abiem kodoliem, lai laizhas kaa services, bet task managerii ir tikai viens service....

Link to comment
Share on other sites

(labots)
BEIDZ MELOT !!! jebkura gaisa dzeses kaarba peec paaris stundaam 100% burnaa KAUKS propeljerus griezdama !!! ja tam suuda sofdtam vareetu uzraadiit lietot nevairaak kaa teiksim X% CPU laiku - tad cita runa bet shie rezidentie meesli kaa likums pieziizhas CPU un rij visu cik vareedami ... piekam - tek kautmazaakaa nojeega ir par to kaa darbojas kompuuters ? tava spredeleeshana par idli ir ziidainja liimenii ..l..

1. Pārmetums par neizpratni datora lietās ir no griestiem paķerts. Tavs tonis ir nepamatots un balstās uz nepārbaudītām lietām. Uz ko norāda arī visai haotiski savāktie argumenti, kuros lielu lomu spēlē patvaļīgi piekārti apzīmētāji "sūda softs", "rezidentais mēsls", "piezīžas", "zīdaiņa līmenis" kā arī tukši apvainojumi melos un nejēgšanā. Es saprotu, ka tas piešķir tavam postam noteiktu intonāciju, bet nepaliec smieklīgs un centies balstīt savu teikto saprašanā, nevis emocionālos savārstījumos.

 

Izskatās, ka tev pašam mazliet dzeses netraucētu. Cool down!

 

 

2. Ne jebkura gaisa dzeses kārba sāks kaukt, bet tikai tās, kurām švaki šis jautājums atrisināts.

 

3. Softs nav sūda. Un rij tik, cik norādīts. Ja būtu vismaz apskatījies, tad redzētu, ka viņam brīvi var norādīt izmantojamo resursu daudzumu. http://nihil.mpe.lv/folding-at-home/faq/FA...par-klientu.htm (meklē CPU usage pie Advanced options).

 

 

 

2kodolu procim uz abiem kodoliem ir viens service? Uzliku abiem kodoliem, lai laizhas kaa services, bet task managerii ir tikai viens service....

Tur ir tāda sistēma, ka console klients tiek instalēts divos dažādos folderos un katram tiek norādīts atšķirīgs Machine ID (pie advanced options). Cik man zināms, vajadzētu būt diviem procesiem.

Labots - kpab
Link to comment
Share on other sites

Ir ir 2 procesi. Gribeeju smuki no folding foldera exi uz folding/cpu1 paarlikt, bet shams vairs servisam neatrada exi :) Tagad viss ok...

Link to comment
Share on other sites

Klasisko Seti@Houme sadibens, patika man tas klasiskais skrīnserveris, tagad rotē nejēgā. Kauns draudzenēm palielīties kas es te redz zinātnieks esmu.

Link to comment
Share on other sites

tas nemazina domu ka softs nav taa veerts lai lietotu ...

auKsti meerkji ir ceeli bet ko tas dod lietotaajam ? (paraleeli CEELAAS IDEJAS VAARDAM UN APZINJAI)

 

"Vērts, lai to lietotu" ir ļoti izplūdis termins. Kādam palīdzība cīņā pret vēzi, Alcheimeru, Parkinsona slimību, cistisko fibrozi, govju trakumsērgu un citām slimībām neizsauc jautājumus. Cits, savukārt, līdzīgi tev jautās - a kas man par to būs? Kāds būtu ar mieru, ka katru dienu tūkstošiem cilvēku iet bojā, ja tik viņam tiek kāds lats, cits atkal, gluži otrādi, atdos visu savu naudu, lai paglābtu kādu sev nepazīstamu cilvēku. Šis projekts ir kaut kas pa vidam - ne tu īpaši kaut kā ciet, piedaloties; nedz arī tava ieguldījuma rezultāti ir tūlītēji taustāmi, bet kopumā there is a difference (pat tad ja tev ir tikai indifference).

 

Ja esi tik pragmatiski noskaņots, vari aiziet sekvenēt savu genomu, lai tev Latvijas mediķi pastāsta, vai gadījumā nav kādas iespējas pašam sasirgt ģenētiskas mutācijas rezultātā ar kādu no šīm kaitēm. Ja nav, tad atkal - vari lepni turpināt - nav jēgas, man no tā nekāds labums, utt. Cik cilvēku tik viedokļu, par laimi arī tev neatteiks risinājumā, ja gadīsies kaut ko nelabu noķert savu iedzimto defektu vai dumju izrīcību dēļ. Neteiks taču - tu pie zāļu izstrādes nepiedalījies, slimo vien!

 

Man šie mērķi - konkrēti bioloģijas un zinātnes vispār attīstība, kā arī praktiskais pavērsiens uz palīdzēšanu cilvēkiem - šķiet pilnīgi pietiekami, lai attaisnotu piedalīšanos projektā. Nav jau nekādas problēmas visam uzlikt, bet pamēģini pārmaiņas pēc izdarīt ko lietderīgu, uzreiz radīsies jautājumi.

 

Kas attiecas uz peli, tad tādu bonusā nedod. Un screensaver versija nav iesakāma, tad labāk konsoli, kuru pat pamanīt nevar. Tā ka take it easy, katrai lietai sava vieta. Patin dažus postus uz augšu - raksts par "Gēnu inženieriju". Ja izlasīsi, vismaz uzzināsi vairāk. Un par baltu velti.

 

 

 

 

Ir ir 2 procesi. Gribeeju smuki no folding foldera exi uz folding/cpu1 paarlikt, bet shams vairs servisam neatrada exi :) Tagad viss ok...

Cool. Ja nav noslēpums, kāds tev projektā username un uz kādas dualcore kastes laid?

 

 

 

Klasisko Seti@Houme sadibens, patika man tas klasiskais skrīnserveris, tagad rotē nejēgā. Kauns draudzenēm palielīties kas es te redz zinātnieks esmu.

A tu uzliec Folding@home console un rādi draudzenēm log failus un commandline interfeisu. Neko nesapratīs, tad vēl pastāsti pāris teikumus par molekulāro bioloģiju un olbaltumvielu telpiskās struktūras ieņemšanas trajektorijām, savācoties pēc DNS instrukcijām un efekts būs.

 

Jā, es arī nesapratu, kamdēļ tas rāmis rotē - labuma nekāda, tikai padara visu kaut kādu... dumju pēc skata. Cerams, ka izdomās ko labāku. Bet nu anyway, es jau tāpat iekš Folding@home Team Latvija - citplanētieši var mazliet pagaidīt, ņemot vērā, ka 10-20-30 gadi pēc Visuma mērogiem tāds nieks vien ir, bet uz zemes tas nozīmē teju vai pusmūžu.

Link to comment
Share on other sites

Guest ocx

Ja es vēl būtu tik stulbs kā agrāk, lai šitos projektus laistu, tad foldingu uz visiem saviem PC ar x1900 kartēm safoldotu ka slikti paliek. Bet kad pašam jāmaksā par elektrību, tad aš pašļi aņi vsje nax. No tās foldošanas ar rakstāmmašīnām nav nekāda jēga, viens clowertowns dienā safoldos tik, cik jūs i mēnesī nevarat.

Link to comment
Share on other sites

Itkā jau feini. Rēķini un palīdzi atrast zāles pret vēzi. Vēlāk farmācijas kompānijas uztaisīs smuku, dārgu šprici un vārīsies bezjēgā uz šo rēķinātāju nopelniem.

Link to comment
Share on other sites

(labots)
Bet kad pašam jāmaksā par elektrību, tad aš pašļi aņi vsje nax.

Nu skaidrs, ka ir gan neefektīvi procesori, gan rijīgas video. Bet par to Clowertown vēl varētu strīdēties. Varbūt viņš arī safoldos vienā dienā tik, kaut kāds Northwood Celeron 2 nedēļās, tikai tādi jau uz katra stūra apkārt nemētājas. Un arī Clowertownam vajadzēs mazliet pasvīst, ja nāksies cīnīties ar Cell procesoru, kas ir Playstation 3 spēļu konsolēs. Tās gan arī Latvijā apkārt nemētājas, taču pa visu pasauli 30000 lietotāju ir salasījušies. Un arī Team Latvia šobrīd demonstrē 350 virtuālo GHz sniegumu, diezin vai te ar Clowertownu pietiks.

 

 

Itkā jau feini. Rēķini un palīdzi atrast zāles pret vēzi. Vēlāk farmācijas kompānijas uztaisīs smuku, dārgu šprici un vārīsies bezjēgā uz šo rēķinātāju nopelniem.

Šī projekta gadījumā pētījumu dati (gan gatavo publikāciju veidā, gan kā pabeigtas simulācijas) ir brīvi pieejami zinātniekiem no visas pasaules. Projektu organizē Stenfordas universitātes ķīmijas fakultātes paspārnē esošā profesora Pandes grupa un tas ir bezpeļņas pasākums.

 

Un ja jau visi tik stulbi, tad kāda velna pēc viņus atbalsta: National Science Foundation, National Institute of Health, Google, Dell, Apple, Intel, ATI, Sony un varbūt arī Microsoft piebiedrosies? Kā nekā šīm valsts institūcijām un biznesa haizivīm it kā būtu jāprot saskatīt, kas un kā, nevis jāuzķeras uz lēta naudas pelnītāju trika.

 

Un kas ir vēl interesantāk - pat ja jocīgā kārtā realizētos tavs hipotētiskais scenārijs, kādai situācijai tu dotu priekšroku? Dārgai špricei pret vēzi vai nekādai špricei? Un piemēri jau arī šeit nav tālu jāmeklē. Izraēla daudzus farmakoloģiskos preparātus patur valsts iekšienē, nedodot nekādu iespēju ārpusē tos pielietot. Tāpat arī hepatīts C, kuru var ārstēt, bet sazin kādēļ plēš 20000$ par zālēm. Uzvārīties grib daudzi, bet tāpēc jau nevajag krist pilnīgā skepticismā vai paranojā attiecībā uz sekmīgiem zinātnes projektiem.

Labots - kpab
Link to comment
Share on other sites

uz vistas jau nav ?

 

atradu oficiālajā saitē

Labots - Barber
Link to comment
Share on other sites

Diemžēl ar to būs jāsamierinās. Ja arī atklās zāles pret vēzi - kaut caur šo pašu projektu, tad momentā visai pasaulei iedos lielo fakuci... visas tās haizivis, kas tik diži sponsorē, pašas uz to vārīsies. pietiks dzīvot sapņu un utopijas pasaulē. realitāte ir kāda ir.

Tev ir kādi pierādījumi, vai vienkārši kārtējā skepse par tēmu "mūs apčakarēs". Piekritīsi taču, ka šādu tekstu var bīdīt katrs, kam nav slinkums, bet ar pamatojuma atrašanu gan būs sāpīgāk. Tu arīdzan neatbildēji uz iepriekšējā postā pēdējā rindkopā formulēto jautājumu Jetijam.

 

 

 

uz vistas jau nav ? atradu oficiālajā saitē

Ir, ir, arī uz Vistas iet. Ja instalē konsoles klientu kā servisu, tad nekas pat neatšķiras īsti no Windows XP.

 

Ja grib kaut kā mazliet savādāk, var gadīties, ka jāņem vērā šis:

http://fahwiki.net/index.php/How_do_I_inst...indows_Vista%3F

Link to comment
Share on other sites

Kaut kādā ...@home projektā piedalījos, pirms dažiem gadiem. Tajā arī tika apstrādāti dati, kurus izmantotu pretvēža zāļu radīšanai. Tas radās drīz pēc seti@home, ja nemaldos. :roll:

Link to comment
Share on other sites

(labots)
pretvēža zāļu radīšanai.
Tad jau laikam rosetta@home

Tad jau drīzāk Grid.org. Nedz Rosetta@home, nedz Folding@home nenodarbojas pa tiešo ar zāļu meklēšanu.

 

Rosetta@home uzdevums ir mēģināt paredzēt/uzminēt savākušos olbaltumvielu struktūru.

 

Folding@home skaitļo olbaltumvielu savākšanās trajektoriju visā pilnībā - kadru pa kadram no aminoskābēm līdz olbaltumvielas stabilam stāvoklim, kurā tā iegūst savas funkcijas šūnas funkcionēšanā. Ja gadījumā olbaltumvielas pašsavākšanās procesā notiek kādas novirzes (t.s. "misfolding"), var rasties aplama olbaltumviela, kura jau tālāk sekmē vēža, Alcheimera u.c. slimību rašanos.

 

Folding@home gadījumā tikai beigu rezultāts (pēdējais kadrs, jau savākusies olbaltumviela) atbilst Rosetta@home vienīgajam rezultātam. Pastāv viedoklis, ka Rosetta@home (pat neņemot vērā metodes pašreizējās nepilnības) ir krietni tālāk no tādām praktiskām lietām kā minētās slimības jo ar pliku stable state vien ir par maz.

 

Toties Folding@home, lai izkalkulētu visu trajektoriju (vai, drīzāk, visas trajektorijas) nepieciešams krietni vairāk datorjaudas.

 

Ja Rosetta@home šobrīd iet ar ~59 TFLOPS (59 triljoni jeb 10^12 jeb operāciju sekundē) un kā projekta mērķi uzstāda 150 TFLOPS, tad Folding@home šobrīd ir pats jaudīgākais distributed computing projekts ar jaudu virs 800 TFLOPS, tādējādi pārspējot pasaules ātrāko superdatoru un visus BOINC projektus kopā.

 

Liela daļa jaudas Folding@home projektā nāk no Sony Playstation 3 spēļu konsolēm un ir atkarīga no fluktuācijām tieši šajā segmentā.

tflops1905.gif

 

Attēls atspoguļo TFLOPS sniegumu pa klientu tipiem. Izņemot PS3, pārējo klientu fluktuācijas ir knapi pamanāmas.

 

 

 

 

Mūsu jaudas sāk augt!

7m-3d-thumbb.gif

 

Vari nobalsot par labāko grafiku, kas tiks iestrādāts bloga dizainā. Ja neesi bloga lietotājs, vari ierakstīt ciparus komentārā (liekot subjektā savu nick).

Labots - kpab
Link to comment
Share on other sites

Sherlock

Ļoti žēl ka super-puper projekta reklamēšana notiek noliekot BOINC projektus, kā kaut ko nu ne visai krutu. Tāda dumja sajūta rodas - "mūsējais" ir dikti labs, bet "pārējie" ir galīgi garām.

 

Tieši SETI@Home uzsāka šo ideju, ka tiek instalēts klients, kas datora brīvos resursus izmanto sava uzdevuma pildīšanai.

Link to comment
Share on other sites

Baigais Janka

Aha, seti@home bij labais, kamēr bij neatkarīgs. Diemžēl tieši ar pāreju uz BOINC zaudēja manu interesi - kārās, gļukoja, kaut kā savus rezultātus nevarēju eksportēt utt. Vot i interese zuda :) Un kaut kā nav atsākusies šāda veida prožektiem. Tāpatās noslodze pietiekama :)

Link to comment
Share on other sites

Faraons

kpab visu cieņu Tev par Tavu aktivitāti, bet vai Tu man lūdzu nevarētu izskaidrot kas Tev no tā tiek, ka visus tik ļoti pārliecini piedalīties.

Jeb Tu esi medicīnas fanāts? Ja nemaldos tad šī nav vienīgā vieta kur to dari.

Link to comment
Share on other sites

Varbuut vinjsh ir Latvenergo paarstaasbvis, kas grib palielinaat svam uznjeemumam apgroziijumu?

Link to comment
Share on other sites

Kāpēc, kāpēc...

Man šie mērķi - konkrēti bioloģijas un zinātnes vispār attīstība, kā arī praktiskais pavērsiens uz palīdzēšanu cilvēkiem - šķiet pilnīgi pietiekami, lai attaisnotu piedalīšanos projektā.
Nu labi, sliktākajā gadījumā risinājums problēmai būs par maksu. Bet - būs!

Darbinu uz daudziem manis apkalpotajiem datoriem - idle režīmā tiešām nav manāms, i ziemā siltāk, ja pēc servisa uzlikšanas nav vērojama pastiprināta kāršanās - secinu, ka aparatūra ir bez nopietniem defektiem.

Link to comment
Share on other sites

(labots)
Ļoti žēl ka super-puper projekta reklamēšana notiek noliekot BOINC projektus, kā kaut ko nu ne visai krutu. Tāda dumja sajūta rodas - "mūsējais" ir dikti labs, bet "pārējie" ir galīgi garām.

Es nenolieku BOINC projektus. Arī starp tiem ir daudzi noderīgi. Tas ir mans personīgais (un ne tikai) viedoklis, ka Folding@home ir viens no pamatotākajiem. Bet arī citi ir vajadzīgi, protams. Pastāv arī dumji projekti un stipri teorētiski. Pie dumjajiem es pieskaitu RC5 kodatslēgas laušanu, pie stipri teorētiskajiem - šauri matemātiskos. Mazliet labāks jau ir SETI@home, taču citplanētieši var kādu brīdi pagaidīt - pēc kosmosa mērogiem pat gadsimts nav nekas īpašs. Tad ir virkne bioloģiski/medicīniski orientētu, kuri, manuprāt, ir švakāki pēc zinātniskās pieejas. Piemēram, Rosetta@home uz BOINC bāzes.

 

Aha, seti@home bij labais, kamēr bij neatkarīgs. Diemžēl tieši ar pāreju uz BOINC zaudēja manu interesi - kārās, gļukoja, kaut kā savus rezultātus nevarēju eksportēt utt.

Jā, SETI@home BOINC variantā un ar open source pieeju ir krietni zaudējis lietotāju uzticību. Ja nu gadījumā interese atjaunojas, Tu zini, kurš klients ir stabils! ;)

 

kpab visu cieņu Tev par Tavu aktivitāti, bet vai Tu man lūdzu nevarētu izskaidrot kas Tev no tā tiek, ka visus tik ļoti pārliecini piedalīties.

Jeb Tu esi medicīnas fanāts? Ja nemaldos tad šī nav vienīgā vieta kur to dari.

Man no tā nekas netiek, ja atskaita piedalīšanās prieku. :) Bet, ja vēlies nopietnu atbildi uz jautājumu, tad tas varētu būt visai pagarš stāsts par zinātnes attīstību, tehnoloģiskās singularitātes tuvošanos, posthumānisma idejām utt. Bet dažus patstāvīgi izlasāmus tekstus, ne pārāk garus, populārā valodā un skata leņķi paplašinošus varu sagādāt kaut tūlīt.

 

 

Kā jau ulcha norādīja, iemesli nav tālu jāmeklē. Vai tad grūti ļaut savam datoram darboties, kad pašam tās jaudas nevajag? Un defaultā jau arī nevajag, caurmērā CPU noslodze 5-10%. Allaž būs tā, ka kāds prasīs "kur mans personīgais labums šeit un tagad?", bet kāds palīdzēs tur, kur tāds labums tikai gaidāms. Kāpēc, piemēram, lietuvieši mums ir 5x priekšā, kāpēc krievi savākuši veselas 2 spēcīgas komandas? Vai tik nav zināma daļa taisnības mītos par "latvieti"?

 

Starp citu, Stenfordas zinātniskie atklājumi molekulārajā bioloģijā tiek automātiski ieskaitīti iekš public domain, kas nozīmē to, ka patentēt viņu atklājumus nav iespējams. Un nav iespējams arī patentēt kaut ko tādu, kas triviālā, pašsaprotamā veidā izriet no šiem pētījumiem. Tā, ka ja farmakoloģiskās kompānijas vēlēsies nopelnīt, šie dati viņiem var nākt par labu, taču MILZĪGS darbs būs jāiegulda arī pašām. Tā, ka par apkrāpšanu var neraizēties, vismaz tāda brutāla uzmetiena līmenī.

 

 

 

Update: Projekts kopsummā savācis 10 miljardus punktu, kas atbilst 250 tūkstošiem gadu skaitļošanas uz Pentium 4 2.8 GHz datora.

Labots - kpab
Link to comment
Share on other sites

Sherlock

Fantastisks pamatojums - es dzīvoju šodienai, tērēju vides resursus, man nospļauties par līdzcilvēku ciešanām, bet es glābju cilvēci un uz sava datora dzenāju Folding@Home.

Jā, arī tā var mierināt sirdsapziņu.

Link to comment
Share on other sites

Šitādi cilvēki, kas tā runā un, nedod dievs, arī domā, ir ar skalotām smadzenēm. Ir redzēti visādi t.s. "līderu kursu" absolventi, kas dejojuši ar vecu bābieti pliki pa galdu lai sevi pierādītu; izlasījuši vienu rokasgrāmatu "Kā atbildēt pilnīgam nejēgam, kas neko nesaprot un uzdod izaicinošus jautājumus"; paņēmuši kredītu, lai varētu iegūt 57.līmeni; ievilkuši šajā sektantismā arī radus un draugus (lai varētu iegūt 73.līmeni) u.t.t. Kauns!!!

Link to comment
Share on other sites

Fantastisks pamatojums - es dzīvoju šodienai, tērēju vides resursus, man nospļauties par līdzcilvēku ciešanām, bet es glābju cilvēci un uz sava datora dzenāju Folding@Home. Jā, arī tā var mierināt sirdsapziņu.

 

Šādu novērtējumu, kur saausti kopā tukši izlēcieni un klaji meli, es par katru otro tavu darbību varu uzcept 5 minūtēs. Ja tevi neinteresē, žēl, skauž, riebjas vai citādi, es tak nevaru tevi pārliecināt. Vai izgudrot līdzekļus pret vēzi ir slikti? Vai, varbūt, bioloģijas zinātni attīstīt ir slikti? Pieļauju, ka tu to neapgalvo, vai ne?

 

Par vides resursiem varam diskutēt, īsumā mana pozīcija ir tāda, ka labāk ieguldīt saprātīgi nedaudz enerģijas, nekā taupīt uz perspektīvo un grūst laukā citur. Kaut kur bija salīdzinājums - šādu projektu radītā datoru kopējā ietekme uz vidi ir mazāka nekā angļi sev savāra tējā. Nebūs tālu jāmeklē, lai parādītu, kāpēc šis projekts ir vērā neņemams pēc kaitīguma, kamēr pastāv tūkstošiem un tūkstošiem tādu, no kuriem labums ir tikai šauram personu lokam, bet nodarītais posts - simtkāršs.

 

Tad kur ir problēma? Zinātne - labi, bioloģija - labi, medicīna - labi; smaidi sejās, skan aplausi!

"Ak tad palīdzēt?" smaids no sejas sāk zust... "Uz MANA(!) datora?" pārņem neizpratne un galvu sāk urdīt savādi jautājumi, kas beigu beigās rod izeju tukšos uzbraucienos, lētās ņirgās un citās aktivitātēs, kurām vajadzētu noņemt saspringumu un nomierināt sirdsapziņu.

 

Ko es uz tādām lietām varu atbildēt? Žēl, ka nepiedalies, bet nu ko darīt - raudzīsim ko paveikt arī bez tevis! Kopā ar tiem cilvēkiem, kas tic, ka šādā veidā viņi sniedz savu artavu labākai nākotnei.

Link to comment
Share on other sites

Guest ADEX

Jebkura "nesavtīga" rīcība ir sava veida masturbēšana ar savu EGO. Lai arī cik cēli reizēm nebūtu līdzekļi, mērķis ir tikai viens - iebāzt šo savu labo darbu degunā savai sirdsapziņai, kad tā nākošreiz ierunāsies. Skan paradoksāli, bet nesavtīgu rīcību izsauc tīrs egoisms.

Tomēr nevajag domāt, ka es to uztveru negatīvi - bez tā varētu iztikt tikai rūdīts nelietis, kuram vispār nav sirdsapziņas.

Lai veicas!

Link to comment
Share on other sites

Lai veicas!

 

Paldies!

 

Nesen pievienojās daži biedri no EOZ Team, būs vēl mazliet vairāk jaudas.

 

Kas attiecas uz nesavtīgu rīcību - ne brīdi neteicu, ka tā ir nesavtīga. Diezin vai dalība Folding@home projektā un neliela organizēšana komandas labā varēs kaut kā apturēt vai piemānīt sirdsapziņu, tomēr konteksts diezgan šaurs. Neviens saprātīgs cilvēks tak nedomās, ka ja palīdz zinātnei, tad uzreiz var visu. :) Bet kā jau minēju - savs prieks no tā tiek, kā jau no ikvienas neuzspiestas nodarbes. Lai tad nu tā būtu EGO masturbēšana, kaut arī es nelietotu šo sarežģīto psihoanalīzes konceptu situācijas skaidrošanai.

 

Pasākums turklāt ir kolektīvs - varam visi pamasturbēt ego vai, normālā valodā, vienkārši piedalīties! :)

Link to comment
Share on other sites

Sherlock

Nu tu manu ideju ne tā saprati, bet nu labi, es laikam necentīšos pretoties mesijām un cilvēces glābējiem.

 

Ir pilnīgi skaidrs, ka šie pētījumi nekādām zālēm nenoderēs - visas zāles jau ir gatavas.

Link to comment
Share on other sites

Faraons

kpab, ja nav noslēpums, cik biedrus Tu jau esi savācis?

Link to comment
Share on other sites

Guest ADEX

Sherlock, jā, kā tad! Patiesībā jau 19. gadsimtā tika atrastas zāles pret visām slimībām, izgudrots dzinējs, kurš darbojas ar ūdeni un (teorētiski) atrisinātas visas problēmas, kas saistītas ar siltumnīcas efektu... Bet uz visiem šiem atklājumiem savu spalvaino ķetnu ir uzlikuši Masoni, CIP un vēl viena organizācija, kas ir tik slepena, ka pat tās nosaukumu neviens nezina.

:mrgreen:

Mož laiks beigt skatīties Holivudas filmas un nolaisties uz zemes?

 

P.S. Nejauši uzmetu aci Tavam parakstam. Laikam Holivudas filmas šoreiz tomēr nebūs pie vainas. ;-)

Link to comment
Share on other sites

Intereses peec paskeneeju internetaa taas exes..un izraadaas ka jaunais beta konsoles variants prieksh Dr.web ir kaitiiga programma! Preciizaak -> Dr. Web found. Program.Folding bet paareejaas itkaa ir tiiras.(:

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...